Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Υπόμνημα στον πρόεδρο της ΔΕΗ


Το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο.
==============================================
Υπόμνημα στον πρόεδρο της ΔΕΗ

Υπόμνημα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρο Ζερβό επέδωσε το Σωματείο επαγγελματιών οδηγών φορτηγών και λοιπών αυτοκινήτων Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου. Στο υπόμνημα τονίζεται ότι οι ιδιώτες εργολάβοι καταστρατηγούν τους όρους της εργατικής νομοθεσίας ενώ δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Νόμο συνθήκες για την κυκλοφορία των φορτηγών στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ, όπως επίσης οι περισσότεροι ιδιώτες δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Επισημαίνουν την έλλειψη ελέγχων από πλευράς της ΔΕΗ σε μία σειρά παρανομιών που απειλούν την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και μη εφαρμογή του νόμου ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν με συνέπεια την αύξηση των ατυχημάτων αλλά και της ανεργίας που βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα.


=====================================
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το έτος 1889 έφτασε ο «ηλεκτρισμός» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της ΔΕΗ, η «Γενική Εταιρεία Εργοληψιών» κατασκεύασε στην Αθήνα, στην οδό Αριστείδου, την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο κτίριο που φωτίζεται είναι τα Ανάκτορα και πολύ σύντομα ο ηλεκτροφωτισμός επεκτείνεται στο σημερινό ιστορικό
κέντρο της πόλης. Τον ίδιο χρόνο ηλεκτροδοτείται επίσης η Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει ακόμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η «Βελγική Εταιρία» αναλαμβάνει απ' τις τουρκικές αρχές το φωτισμό και την τροχιοδρόμηση της πόλης με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής

. Δέκα χρόνια αργότερα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού. Η αμερικανική εταιρία Thomson-Houston(American Electric Company, μέχρι το 1883) με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας ιδρύουν την «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία» που αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση μεγάλων ελληνικών πόλεων. Μέχρι το 1929 θα έχουν ηλεκτροδοτηθεί 250 πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους.


Στις πιο απόμακρες περιοχές, που ήταν ασύμφορο για τις μεγάλες εταιρίες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναλαμβάνουν την ηλεκτροδότηση ιδιώτες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές κατασκευάζοντας μικρά εργοστάσια. Τo έτος 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα περίπου 400 εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως πρωτογενή ενέργεια χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο και το γαιάνθρακα, αμφότερα φυσικά εισαγόμενα από το εξωτερικό.
Π.Χ Νάξος,
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -
Ηλεκτρική Εταιρεία Νάξου Αφοί Κονδύλη Βασ. και Ιωάν.
Αρχικά η άδεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε δοθεί στον Α. Ν. Βαλμά το 1937. Οι Αφοί Κονδύλη απόκτησαν καινούρια άδεια το 1948. Η επιχείρηση διέθετε 562 μονοφασικές και 32 τριφασικές παροχές. Λειτούργησε και ως παγοποιείο, όπως καταγράφεται σε βιομηχανικούς οδηγούς του 1939-1940. Εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ το 1961.
Η κατάτμηση αυτή της παραγωγής σε πολλές μονάδες, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, εξωθούσε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, φτάνοντας στο τριπλάσιο μέχρι και πενταπλάσιο των τιμών που ίσχυαν σε ευρωπαϊκές χώρες. Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν λοιπόν ένα αγαθό πολυτελείας, αν και τις περισσότερες φορές παρεχόταν με ωράριο και οι ξαφνικές διακοπές ήταν σύνηθες φαινόμενο.
Μετά το έτος 1950 ιδρύθηκε η ΔΕΗ και οι δραστηριότητες παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρώθηκαν σε ένα δημόσιο φορέα, με όλα τα
πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που έχει μια τέτοια επιλογή.
-----------------------------------------------------


Η κυβερνητική κακοδιαχείριση οδηγεί την ΔΕΗ σε αστρονομικές ζημιές και εμπορική απαξίωσηΗμ. Δημοσίευσης : 01/04/2009 14:39

Τις πρώτες ετήσιες ζημιές της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από οκτώ έτη παρουσίασε η ΔΕΗ φέτος που έφτασαν το πόσο των 305,9 εκατ. ευρώ.

Τη στιγμή δηλαδή που ο Έλληνας καταναλωτής επιβαρύνθηκε τα τελευταία χρόνια με αυξήσεις 25% στα τιμολόγια (από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), η ΔΕΗ ακριβώς λόγω της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης καταφέρνει να παρουσιάζει αστρονομικές ζημίες.

Πρόκειται για μια ακόμη αρνητική εξέλιξη για την μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία. Η ΔΕΗ που θα έπρεπε να είναι κανονικά, και λόγω μεγέθους αλλά και λόγω αντικειμένου, «εθνικός πρωταθλητής» εξελίσσεται σταδιακά σε μια προβληματική δημόσια επιχείρηση νέας κοπής. Πως είναι δυνατόν μια εταιρεία με σχεδόν μονοπωλιακά χαρακτηριστικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να καταγράφει τόσο μεγάλες ζημίες;

Η εμπορική απαξίωση στην οποία οδηγείται η εταιρία λόγω της πολιτικής της ΝΔ είναι εμφανής και στην πρόσφατη απόφαση μεγάλων πελατών να επιλέξουν ιδιωτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ πλέον θα αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από μικρές ιδιωτικές εταιρίες που δεν επιβαρύνονται με το κόστος του πολυσήμαντου κοινωνικό έργου που εκτελεί σήμερα η επιχείρηση (αγροτικό τιμολόγιο κλπ).

Δυστυχώς το συμπέρασμα είναι προφανές για όλους μας: το δημόσιο συμφέρον δεν εξασφαλίζεται από το στρεβλό και αδέξιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ανησυχία για τις μελλοντικές προοπτικές της ΔΕΗ αποτυπώνεται και στην πρόσφατη υποβάθμισή της από την Standard & Poor's. Υπενθυμίζω ότι η S&P αναθεώρησε προς τα κάτω τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική κατάταξη της ΔΕΗ διατηρώντας σταθερή την προοπτική της εταιρείας.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ, αντανακλώντας έτσι την αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα κερδοφορίας της εταιρείας. Στην έκθεσή της, η S&P επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη και σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ, η χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου πέραν του 2009 δεν έχει ακόμη εξασφαλισθεί στο σύνολό της.

Και την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά το ΥΠΑΝ έχει έτοιμη τη λύση. Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε την ΔΕΗ και τους ιδιώτες επενδύτες στον τομέα της ενέργειας να συνεργαστούν για την προώθηση κοινών επενδύσεων.

Οφείλω να σημειώσω εδώ την έντονη ανησυχία μου. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε κατ' αρχήν αντίθετοι στη συνεργασία των ΔΕΚΟ με ιδιώτες. Αυτό άλλωστε συνέβαινε στο παρελθόν και εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Μας ανησυχούν όμως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα προκύψουν οι συγκεκριμένες συνεργασίες.

Πολύ φοβάμαι ότι σήμερα η ΔΕΗ οδηγείται στην συνειδητή εμπορική απαξίωση με σκοπό την δημιουργία τεχνητών αδιέξοδων στα οποία θα κληθούν να δώσουν «λύση» οι ιδιώτες επενδύτες.

Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει σε κατάσταση επαγρύπνησης για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα. Προειδοποιούμε δε, και όσους είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιες λογικές καταλήστευσης του εθνικού πλούτου ότι θα μας βρουν απέναντι τους.




============================================
Σύστημα Αξιολόγησης Στελεχών
Η αξιολόγηση αποτελεί ένα μέτρο ελέγχου του βαθμού στον οποίο το στέλεχος έχει συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την τυπική οργάνωση και τους οποίους οφείλει να επιδιώξει. Η παρακολούθηση της απόδοσης είναι σημαντική τόσο για λόγους κινήτρων όσο και επιλογής ( προαγωγών, μεταθέσεων, αμοιβών).
=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: