Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010
EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...
Η ερώτησή αφορά την προκήρυξη 1/2007 της ΔΕΗ για την πρόσληψη 2.035 υπαλλήλων.
Πότε πρόκειται να σταλούν τα ονόματα των διοριστέων από τη ΔΕΗ στο Εθνικό Τυπογραφείο για ΦΕΚ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, τα ονόματα διοριστέων για κάποιες από τις θέσεις της προκήρυξης αυτής είναι έτοιμα για αποστολή προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εκκρεμούσε μόνο η επικύρωση από τη Διοίκηση της Επιχείρησης.
Μετά τη δημοσίευσή τους θα προχωρήσουν και οι τοποθετήσεις. Για κάποιες άλλες θέσεις δεν προέκυπτε πλήρωση από τους πίνακες διοριστέων και θα έπρεπε να κληθούν επιλαχόντες για να περάσουν από κάποιες δοκιμασίες και να καλύψουν τις θέσεις.
ΠΗΓΗ: www.tanea.gr
====================================
Στο προσκήνιο
Το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την εισηγμένη λόγω αύξησης του ανταγωνισμού
ΔΕΗ. Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο και οι πιθανές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τιμολογίων, σε συμφωνία με τις ρυθμιστικές αρχές, αναμένεται να είναι στο προσκήνιο στο επόμενο διάστημα, διατηρώντας μέχρι τότε την αβεβαιότητα για τη μετοχή. Σε πρόσφατη παρουσίαση, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Αρθούρος Ζερβός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το 2010 θα είναι μία δύσκολη χρονιά για την εισηγμένη λόγω αύξησης του ανταγωνισμού (3 νέες μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν το 2010 από ιδιωτικούς ομίλους), μείωσης της ζήτησης και καθυστέρησης στην πληρωμή τιμολογίων ελέω αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.


==================================
Ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ
του Σωτήρη Χιωτάκη

Η ΔΕΗ και οι καταναλωτές θα πρέπει πλέον να μάθουμε να ζούμε με την ρήτρα καυσίμων. Ο μηχανισμός, η εφαρμογή του οποίου στα τιμολόγια της ΔΕΗ είχε αποφασιστεί το Νοέμβριο του 2007 για θέση σε ισχύ από το 2009 αλλά εν συνεχεία είχε ανασταλεί για έναν χρόνο, λειτουργεί πλέον κανονικά, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα παρέπεμπε σε νέα αναστολή – πολύ περισσότερο, σε κατάργησή του.

Η ρήτρα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση σε σχέση με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς που έχουν οριστεί στην υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2007.

Όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%. Όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής.

Η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τις τιμές των καυσίμων, όπως ήταν διαμορφωμένες το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή εν προκειμένω για το τρέχον τρίμηνο λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι τιμές μαζούτ και φυσικού αερίου του τελευταίου τριμήνου του 2009.

Ως τιμές αναφοράς είχαν καθοριστεί τα 290 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το μαζούτ και τα 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο.

Η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι για το τρέχον τρίμηνο θα υπάρξει μία οριακή μείωση των χρεώσεων, η οποία πλησιάζει τα 0,0015 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ήτοι περίπου 1,5 ευρώ και κάτι κάθε 4 μήνες για την κατανάλωση που συνήθως χαρακτηρίζει μία μέση οικογένεια.

Η ΔΕΗ είχε προβλέψει ακόμη μικρότερες μειώσεις και για τα επόμενα δύο τρίμηνα, ωστόσο αν και το φυσικό αέριο παραμένει στα επίπεδα των τιμών αναφοράς, η τιμή του μαζούτ, μετά την τελευταία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, είναι ενισχυμένη κατά 30% και πλέον.

Αυτή η εξέλιξη παραπέμπει καταρχήν και στην προοπτική αλλαγής της τιμής αναφοράς για το συγκεκριμένο καύσιμο αλλά και στην ανάλογη επιβάρυνση των τιμολογίων βάσει της ρήτρας και μόνο, καθώς ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι εντός της νέας χρονιάς δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Από πλευρά υπουργείου, θεωρείται απίθανη μία θεαματική αλλαγή του ισχύοντος status με αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας, ωστόσο μία μελλοντική βίαιη αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι πολύ πιθανό να ‘ενεργοποιούσε’ μηχανισμούς μέριμνας ειδικά για τους ασθενέστερους κοινωνικά καταναλωτές ρεύματος.
========================================
Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου
Το κύμα ψύχους που σαρώνει μεγάλα τμήματα του Βορείου Ημισφαιρίου εκτόξευσε σήμερα τις τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Οκτωβρίου, με την αγορά να αναμένει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων.
Στο ΝΥΜΕΧ της Νέας Υόρκης το βαρέλι αργού πετρελαίου παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισε στα 81,51 δολάριο, αυξημένο κατά 2,15 δολάρια σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη. Μάλιστα η τιμή του «μαύρου χρυσού» έπιασε στη διάρκεια της συνεδρίασης και τα 81,68 δολάρια, επίπεδα που δεν είχε φθάσει από την 21η Οκτωβρίου, οπότε είχε εκτιναχθεί στα 82 δολάρια, τη μεγαλύτερη τιμή του μέσα στο 2009.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ



========================================
Eρευνα για τη ρύπανση
H πρώτη οργανωμένη επιδημιολογική μελέτη ξεκινά στην Kοζάνη για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της «ενεργειακής καρδιάς» της χώρας.
Mε απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το νομαρχιακό συμβούλιο Kοζάνης, η εκπόνηση της μελέτης θα ανατεθεί στο Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Mε την ολοκλήρωσή της θα έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, τόσο για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τις δραστηριότητες της ΔEH στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Kοζάνης - Πτολεμαΐδας, όσο και για άλλες μορφές παθήσεων στον γενικότερο πληθυσμό.

O νομάρχης Kοζάνης, Γιώργος Δακής, έκανε λόγο για «έργο χρέους» προς την τοπική κοινωνία και υποστήριξε πως η επιδημιολογική μελέτη θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του Πρώτου Παρατηρητηρίου Yγείας στην Eλλάδα, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη διεκδίκηση της ίδρυσης ενός Iνστιτούτου Eπαγγελματικών Παθήσεων.

H απόφαση ελήφθη μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης, με αυτές της αντιπολίτευσης να εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο ανάθεσης και το υπέρογκο κόστος της μελέτης, που φτάνει τις 500.000 ευρώ και θα καλυφθεί με ίδιους πόρους της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Kοζάνης.

Για γενικόλογη και υπερκοστολογημένη πρόταση έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Iορδάνης Aνδρεάδης.

============================================


Σημαντικές υλικές ζημιές από βροχοπτώσεις στην Αλβανία
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από χθες οι νομοί της Σκόδρας και Λέζιας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας, λόγω των πλημμυρών. Αρκετές κοινότητες εκκενώθηκαν και κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία, σε μαθητικές και φοιτητικές εστίες, καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο οι υλικές ζημιές είναι πάρα πολλές. Η στάθμη του νερού στις πλημμυρισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο. Τις περιοχές επισκέφθηκε χθες και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα.

Τα αίτια των πλημμυρών οφείλονται στην ακατάπαυστη νεροποντή που πλήττει την περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα και στην πρωτοφανή πλημμυρίδα της Αδριατικής. Μάλιστα, η πλημμυρίδα έδωσε το «παρών» της δύο φορές στις τέσσερις τελευταίες ημέρες. Από χτες επίσης οι αρχές αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις πύλες κινδύνου στα τρία μεγάλα φράγματα των υδροηλεκτρικών σταθμών, πάνω στο Δρίνο, στην ίδια περιοχή, κάνοντας πιο δύσκολη την κατάσταση.

Η αλβανική ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι πύλες κινδύνου των φραγμάτων θα μείνουν ανοικτές και τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθούν, όπως είπαν, οι υπερχειλίσεις και η καταστροφή των φραγμάτων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει φτάσει το μάξιμουμ και η χώρα εξάγει ένδεκα εκατομμύρια κιλοβατώρες ημερησίως ή το 50 τοις εκατό των αναγκών της χώρας. Την ίδια στιγμή λόγω βλαβών από την κακοκαιρία, αρκετές περιοχές της χώρας είναι χωρίς ηλεκτρικό. Μάλιστα υποδέχθηκαν χωρίς ηλεκτρικό και το νέο έτος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: