Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

το οικονομικό διακύβευμα είναι ιλιγγιώδες.Το τρίπτυχο συνδικάτα, νομικοί εκπρόσωποί τους και εργατολόγοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
[Monday, 4 Jan 2010 - 10:01]

Το Σωματείο μας θέλοντας να αποκαταστήσει τις αδικίες που
υφίστανται οι συνάδελφοι που εργάζονται στους Σταθμούς παραγωγής
και μη αποδεχόμενο κάποιες άλλες λογικές σχετικά με τις μισθολογικές προαγωγές απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής
κ. Κοπανάκη Ιωάννη με αριθ. πρωτ: 1978 /15/12/2009 και ζητούσε
να αποκατασταθεί το καθεστώς της άνισης μεταχείρισης που υφίστανται
οι συνάδελφοι στους Σταθμούς με την καθυστέρηση 6,7 και πολλές φορές
12 μηνών της μισθολογικής τους προαγωγής διότι οι μεταβολές αυτές γίνονται από την Αθήνα και όχι από τους κατά τόπους ΑΗΣ.
Η απάντηση που πήραμε από τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής κ. Κοπανάκη με αριθ. πρωτ: 8274 / 28/12/2009 αναφέρει αυτολεξεί
τα έξης:
Σε απάντηση των αναφερομένων στο ανωτέρω σχετικό, με το οποίο
ζητάτε την συντόμευση του χρόνου υλοποίησης των μισθολογικών προαγωγών , σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση της αποκέντρωσης
έχει τελειώσει η εκπαίδευση , στο σύστημα ERP, του προσωπικού των Κλάδων ΑΗΣ της Βόρειας Ελλάδας.
Μέχρι τέλος ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 οπότε αναμένετε να έχει ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη εκπαίδευση του προσωπικού και των λοιπών Σταθμών Παραγωγής ,θα είναι εφικτή η αποκέντρωση των μισθολογικών προαγωγών. Το Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.- ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ» με αίσθημα ευθύνης έναντι των εργαζομένων που εκπροσωπεί, έχει την ηθική υποχρέωση να παλεύει, να διεκδικεί και να δίνει λύσεις στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.
==================================================

Εργατικές υποθέσεις, μια δικαστική βιομηχανία


Του Παναγιώτη Στάθη

Τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ η χώρα έπλεε στα «βρόμικα νερά» του αποκαλούμενου σκανδάλου Ζαχόπουλου - Τσέκου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του, έριξε μια βόμβα άνευ προηγουμένου για «δικηγόρο συνδικαλιστικών οργανώσεων που παίρνει εργολαβική αμοιβή για την επιδίωξη μονιμοποίησης εργαζόμενων και παρά το γεγονός ότι το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά, ζήτησε με εξώδικα τα χρήματά του».
Ο κορυφαίος εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος δεν κατονομάστηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά η... φωτογραφία του ήταν σαν να αναβόσβηνε στο video wall πίσω από τον ομιλητή. Η ΓΣΕΕ, της οποίας ήταν τότε νομικός σύμβουλος ο κ. Νικολουτσόπουλος, απάντησε με δριμύτητα πως πρόκειται για συκοφαντίες και οι συνεργάτες του δοκιμαζόμενου τότε δικηγόρου μίλησαν για επίθεση που προκαλεί αγανάκτηση. Από τότε η συζήτηση για τους εργατολόγους-«εργολάβους ελπίδας» φούντωσε, χωρίς όμως ουδείς να μπορεί να μιλήσει (με βεβαιότητα) για συμπεριφορές που παρεκκλίνουν της νομιμότητας ή της ηθικής. Μόνο μια φράση μπορεί ίσως να απεικονίσει μια πρακτική στο χώρο των εργατικών διαφορών: «Το “κεφάλι” για μια ομαδική αγωγή πάει από 450-500 ευρώ. Αν σκεφτείς ότι υπήρξαν προσφυγές που αφορούσαν, π.χ. ακόμα και 2.000 άτομα, είναι αντιληπτό για τι ποσά μιλάμε μόνο για την κατάθεσή τους...».

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

«Κάποια στιγμή –παλιότερα– στη ΓΣΣΕ είχε στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα. Ο νομικός σύμβουλος μάζευε τις υποθέσεις των εργαζόμενων και τις πήγαινε στο προσωπικό του γραφείο. Διά του «συνδικαλίζειν» έκανε χρυσοφόρο άγρα πελατών. Και μη νομίζετε πως η πρακτική αλλάζει στα άλλα σωματεία: λίγοι δικηγόροι, μεγάλη πίτα. Ο έμπειρος –και συντηρητικών πεποιθήσεων–δικαστής ήταν πολύ οξύς στις εκφράσεις του, αλλά μιλούσε με διευθύνσεις και ονόματα. Κι αν προσπεράσει κάποιος τη γνωστή απέχθειά του για τους συνδικαλιστές αλλά και την έλλειψη στοιχείου μη σύννομου στη συγκεκριμένη δικηγορική δραστηριότητα, θα εντοπίσει πως περιγράφει με αδρές γραμμές μια «χρυσοφόρα» για τους δικηγόρους αγορά, αυτή των εργατικών διαφορών, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς καλύπτει κάθε χρόνο περίπου το 10% της δικαστηριακής ύλης και μάλιστα μόνο αυτής που δικάζεται στα πολιτικά δικαστήρια της Αθήνας.

«Δηλαδή, μόνο από προσφυγές εργαζόμενων και συνδικαλιστικών σωματείων παίζονται κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;», η εύλογη απορία. Το χαμόγελο συγκατάβασης του δικαστή τα έλεγε όλα: «Ανυπολόγιστα υψηλό νούμερο. Αυτό γίνεται πρόβλημα τη στιγμή που για το οικονομικό όφελος πωλούνται ελπίδες σε νέα παιδιά (π.χ. stages) που ψάχνουν μια δουλειά», ήταν η απάντηση.

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ

Μόνο την περίοδο 2005-2008 εκδικάστηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 11.525 τακτικές προσφυγές επίλυσης εργατικών διαφορών. Αν προσθέσει κανείς σε αυτές περίπου 8.000 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων (υπολογίζεται ότι του 75% των κύριων προσφυγών προηγείται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ίδια υπόθεση), αντιλαμβάνεται κανείς ότι το οικονομικό διακύβευμα είναι ιλιγγιώδες.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν εν προκειμένω είναι δύο:

1)Υπάρχει στοιχείο μη σύννομο στην αθρόα υποβολή αιτήσεων;
Προφανώς όχι, δεδομένου ότι με το συγκεκριμένο αντικείμενο ασχολούνται έμπειροι και σοβαροί νομικοί, με εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίοι σαφέστατα και πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους.

2)Υποβάλλονται προσφυγές πρόδηλα αστήριχτες μόνο και μόνο για να παραχθεί δικηγορικό έργο υψηλά αμειβόμενο;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστών, το 80% των ασφαλιστικών μέτρων γίνεται δεκτό από τα δικαστήρια, ενώ στις τακτικές αγωγές του τμήματος εργατικών διαφορών το ποσοστό αποδοχής (δεκτές ή εν μέρει δεκτές) πέφτει στο 60%. Κι όλα αυτά βέβαια λόγω εμφανών αδυναμιών της διοίκησης του κράτους.
Η διαδικασία λοιπόν είναι προδήλως νόμιμη. Το ζήτημα που αιωρείται για κάποιες περιπτώσεις αυτό του ηθικού μέρους.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ «ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ»

Το τρίπτυχο συνδικάτα, νομικοί εκπρόσωποί τους και εργατολόγοι είναι αυτό που κινεί τα νήματα στο χώρο, δεδομένου βέβαια πως οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέσω των συνδικάτων, με αιχμή του δόρατος τις νομικές γνώσεις. Η καταγγελία που κυριαρχεί στους διαδρόμους των δικαστηρίων (αλλά παραμένει αίολη, λόγω έλλειψης απόδειξης) είναι ότι πολλοί δικηγόροι είναι νομικοί σύμβουλοι σωματείων και μεταφέρουν τις υποθέσεις από αυτά στα ιδιωτικά τους γραφεία.

Η διαδικασία είναι η εξής: Ομαδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι (π.χ., συμβασιούχοι, stages) και ορίζεται ως αμοιβή ανά άτομο ένα ποσό της τάξης των 100-500 ευρώ «για τα δικαστικά έξοδα εν όψει της κατάθεσης της αίτησης». Ακολούθως, σε περιπτώσεις που οι προσφεύγοντες δεν έχουν χρήματα (και εν όψει του γεγονότος ότι το δικαίωμα αμοιβής κυμαίνεται από 5-20% επί του επιδικαζόμενου ποσού), συντάσσεται γραπτή εκχώρηση των απαιτήσεων των εργαζόμενων, π.χ. από το Δημόσιο, και όταν δικαιωθεί ο εργαζόμενος, εισπράττει ο δικηγόρος, π.χ., τους πρώτους 4 μισθούς του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα. Το γραφείο του λειτουργεί πλειάδα δικηγόρων.
ΔΗΜ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ
Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, με εμπειρία στο Εργατικό Δίκαιο.
ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εργατολόγος, πρώην νομικός σύμβουλος ΓΣΕΕ, με επιτυχίες σε διεκδικήσεις εργαζομένων. Επανέρχεται στο προσκήνιο.
ΑΝΤ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
Πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, με βαθιά γνώση στο Εργατικό Δίκαιο και τους κοινωνικούς αγώνες.
ΔΗΜ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ
Εργατολόγος. «Ανερχόμενη δύναμη» στο χώρο, έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε αντιδικίες με το κράτος.

*Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 28ης Νοεμβρίου

=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: