Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

«Ούριος άνεμος» για επενδύσεις και σκληρές ανατιμήσεις

Ρήτρα καυσίμου στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Από την 1η Ιανουαρίου ισχύει στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος η ρήτρα καυσίμων σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Τίνα Μπιρμπίλη μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση της ρήτρας θα οδηγήσει σε οριακή μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές και θα σημάνει μεσοσταθμικό όφελος της τάξεως του 2,5%-3%.
Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και για τον λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναστολής της ρήτρας προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές και ειδικά τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα από τις μεγάλες διακυμάνσεις.
Ως πλέον πιθανό όριο διακύμανσης προς τα επάνω, θεωρούνται τα 100 δολ. το βαρέλι.
Στην εισήγησή του ο κ. Ζερβός δικαιολογεί τη θέση του, αναφέροντας ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι εξωγενείς μη ελεγχόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν τα οικονομικά της ΔΕΗ, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την πορεία της Επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε θεσπιστεί με υπουργική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2007, που προέβλεπε ότι θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009. Σύμφωνα με την απόφαση για την εφαρμογή της ρήτρας:
- Τίθενται τιμές αναφοράς πετρελαίου, μαζούτ 290 ευρώ /mt και φυσικού αερίου 25,5 ευρώ/MWh (δηλαδή περί τα 82-83 δολ ανά βαρέλι πετρελαίου).
- Καθορίζονται πρωτεύοντα όρια διακύμανσης ±10% και δευτερεύοντα όρια διακύμανσης ±20%.
- Ετσι εφόσον οι μέσες τριμηνιαίες τιμές κινούνται μεταξύ των πρωτευόντων ορίων δεν ενεργοποιείται οποιαδήποτε διαδικασία αύξησης τιμολογίων. Εάν οι μέσες τριμηνιαίες τιμές διαμορφωθούν σε επίπεδα που υπερβούν το 20%, δηλαδή τα δευτερεύοντα όρια, οι τιμές αναφοράς αναπροσαρμόζονται στα νέα επίπεδα με αντίστοιχη αύξηση ανά MWh σε όλους τους πελάτες.
- Εάν κατά ένα τρίμηνο διαμορφωθούν τιμές που υπερβαίνουν το ±10% για τα δύο καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο διασυνδεδεμένο σύστημα (δηλαδή Μαζούτ και ΦΑ), κατά το επόμενο τρίμηνο αυξάνεται ή μειώνεται η τιμή της MWh ηλεκτρικής ενέργειας που χρεώνεται στους καταναλωτές κατά το ποσοστό που είναι πάνω από το 10%.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2008 και με δεδομένο ότι η εφαρμογή της ρήτρας θα οδηγούσε σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος της τάξης του 5%, ανεστάλη η ενεργοποίηση της προαναφερθείσας απόφασης για έναν χρόνο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μην εκδώσει καμία σχετική απόφαση και να ισχύσει η απόφαση του 2008 για ενεργοποίηση της ρήτρας.
Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα έχει αναφερθεί ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, τασσόμενος υπέρ της εφαρμογής της ρήτρας, παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές αποφάσεις στο εποπτεύον υπουργείο ΥΠΕΚΑ ενώ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι η ρήτρα πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά.
=======================================
«Ούριος άνεμος» για επενδύσεις και σκληρές ανατιμήσεις
Με ρήτρες καυσίμων, αναθεώρηση τιμολογίων, επίσπευση των τεράστιων επενδύσεων και έναν περιορισμένο, κατά τα φαινόμενα, επαναπροσδιορισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ξεκινά η θητεία του νέου επικεφαλής της «ΔΕΗ ΑΕ» Α. Ζερβού, καθηγητή με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - επιλογή διεθνών φορέων και επιχειρηματικών κολοσσών ΑΠΕ, που εκπροσωπούν τον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο εκλεκτός της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καλείται να υλοποιήσει την ενεργειακή κυβερνητική πολιτική και μέσω της ΔΕΗ, σε μια περίοδο που εκκρεμούν οι τελευταίες καθοριστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι κυβερνητικές απόψεις είναι δεδομένες και το έδαφος στρωμένο, αφού και η κυβέρνηση της ΝΔ την ενεργειακή πολιτική του... ΠΑΣΟΚ ασκούσε. Ο ίδιος ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, δήλωσε κατά την ημέρα που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του, παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο Τ. Αθανασόπουλο: «Συμμετέχουμε δυναμικά σε κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Και για να μην υπάρξει αμφιβολία τι θεωρείται «εκσυγχρονισμός», συμπλήρωσε: «Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο αυτή η διάσταση να αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξής της».

Αυτό το «χωρίς» που στέκεται ανάμεσα στον κοινωφελή χαρακτήρα και στην ανάπτυξη μιας ανώνυμης εταιρείας, που ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο, αλλά ήδη αναπτύσσει νέες μονάδες με εταιρείες στις οποίες κατέχει μειοψηφικό μετοχικό πακέτο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα αμέσως επόμενα χρόνια, όσο η ΔΕΗ θα απομακρύνεται από το «κακό» μονοπωλιακό παρελθόν της, το οποίο εμπόδιζε να μπουν στην παραγωγή ενέργειας οι ιδιώτες κεφαλαιοκράτες για να βγάλουν λεφτά σε βάρος του λαού. Κι ας εξυπηρετούσε η ύπαρξή της πρώτα και κύρια επιδιώξεις παλαιότερων ετών του μεγάλου κεφαλαίου.

Γι' αυτό και δεν ξαφνιάζει καθόλου η επισήμανση από τη νέα διοίκηση ότι θα σπεύσει να προωθήσει την επιβολή ρήτρας καυσίμου από τον Γενάρη του 2010. Μια πρόταση της προηγούμενης διοίκησης, του Τ. Αθανασόπουλου, που τόσο αποδοκιμάστηκε για τα πεπραγμένα της. Η ρήτρα καυσίμου είναι ένας μηχανισμός που αυξομειώνει τα τιμολόγια σε συνάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι μεγάλες, αλλεπάλληλες ανατιμήσεις της περιόδου 2007 - 2008, υποτίθεται ότι είχαν λάβει υπόψη τους και τις πολύ υψηλές τιμές των καυσίμων. Μόνο που όταν οι διεθνείς τιμές άρχισαν να πέφτουν ραγδαία, καμία μείωση δεν επήλθε στα τιμολόγια, ενώ η προωθούμενη ρήτρα καυσίμου «πάγωσε», προκειμένου να μην οδηγήσει σε μειώσεις! Το θέμα επανήλθε πρόσφατα από τον Τ. Αθανασόπουλο, μπροστά στην προοπτική νέας ανόδου των τιμών των καυσίμων. Η ρύθμιση εξασφαλίζει ουσιαστικά τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ μπροστά σε ένα νέο σκηνικό ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το 2010 τα τιμολόγια θα διακυμανθούν με αυτό τον τρόπο, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έχει δηλώσει ότι την ίδια χρονιά θα επανεξεταστούν συνολικά τα τιμολόγια και τα τέλη που πληρώνονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το 2011 θα είναι η χρονιά της αγοράς! Η υπουργός δήλωσε στη Βουλή, κατά την ακρόαση του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ ότι: «έχουμε τα φθηνότερα τιμολόγια οικιακού ρεύματος στην Ευρώπη. Χρειάζεται οπωσδήποτε εξορθολογισμός. Θα συνεχίσουμε με το μείγμα κοινωνικής ευαισθησίας, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε την παρουσία της δημόσιας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο». Ο Α. Ζερβός συμπλήρωσε: «Είναι ωραίο να λες ότι δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια το 2010, αλλά εγώ θα ζω με το άγχος του 2013, όταν η ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράσει ρύπους 1,3 δισ. Οπότε ή η επιχείρηση θα φαλιρίσει ή θα αυξήσει τα τιμολόγια». Αυτές τις δηλώσεις τις επανέλαβε και στις 29 του Δεκέμβρη στην ομιλία του στην Κοζάνη.

Παραλαμβάνοντας τη θέση του, ο Α. Ζερβός μίλησε για επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, με συλλογικές διαδικασίες και σύνεση. Το σχέδιο αυτό αφορά και τις ανατιμήσεις. Στην περίπτωση αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων ζητούσε τις εξής αυξήσεις τιμολογίων:

2009: 1%
2010: 5%
2011: 5%
2012: 5%
2013: 13%
2014: 6%
Πρόκειται για αυξήσεις που ξεπερνούν το 40%! Με δεδομένο ότι για την περίοδο 2009 - 2010 δεν προβλέπονται ανατιμήσεις, από το 2011 και μετά τα λαϊκά νοικοκυριά θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα, ακόμη και αν αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα προτεινόμενα ποσοστά. Ωστόσο οι παραπάνω δηλώσεις κάνουν σαφές τι έρχεται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει και τις μεγάλες επενδύσεις περίπου 14,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εξαετίας για την εδραίωση της υπερκερδοφορίας της ΔΕΗ. Οι προτεινόμενες επενδύσεις επιμερίζονται ως εξής:

5,8 δισ. ευρώ για την παραγωγή (αντικατάσταση παλαιών μονάδων, δημιουργία νέων, υδροηλεκτρικά έργα)
3,1 δισ. ευρώ για τη διανομή
2,8 δισ. ευρώ για θυγατρικές εταιρείες και κοινοπραξίες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, RWE, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ)
1,24 δισ. ευρώ για τη μεταφορά
1,1 δισ. ευρώ για τα ορυχεία
κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές υπηρεσίες και την εμπορία.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, σε αντίθεση με την προηγούμενη, φαίνεται να απολαμβάνει προς το παρόν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία επιδιδόταν τα τελευταία χρόνια σε μια δημαγωγική αντιπαράθεση με επίκεντρο, κατά βάση, τις ορθές ή μη επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησης. Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της αγοράς, αγνοείται από την πλειοψηφία, η οποία αντιμετωπίζει αποσπασματικά και επιλεκτικά τα σχέδια πολυδιάσπασης της επιχείρησης, τα οποία έχουν πολλαπλές επιδιώξεις. Ενα από αυτά τα σχέδια προωθείται από την Κομισιόν, η οποία έχει ήδη κινήσει διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας σχετικά με δύο ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πιέζοντας για ταχύτερη προσαρμογή σε όσα αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο. Το ένα αφορά στο διαχωρισμό του δικτύου διανομής (οι συνδέσεις προς τα κτίρια), το άλλο στη ρύθμιση των βιομηχανικών τιμολογίων από το κράτος. Το θέμα της διανομής έχει να κάνει με την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό των ιδιωτών παραγωγών και τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτούν τους οικιακούς πελάτες που θα πάρουν από τη ΔΕΗ. Η ΕΕ κρίνει ότι πρέπει να διαχειρίζεται το δίκτυο ένας ανεξάρτητος φορέας που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση τρίτων και τους όρους.

Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ είναι άνθρωπος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -- πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΑΠΕ (συμμετέχουν εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 45 δισ. ευρώ), πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% των κατασκευαστών αιολικού εξοπλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, αν και δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα δώσει έμφαση στις ΑΠΕ, επισήμανε ότι θα αξιοποιήσει τον εγχώριο λιγνίτη, ενώ δύο σχεδιαζόμενες μονάδες της ΔΕΗ που αρχικά είχαν οριστεί ως λιθανθρακικές, θα μετατραπούν σε λιγνιτικές. Η έμφαση αυτή έχει σαφή επιχειρηματικά οφέλη, ενώ ήδη είχαν εξαγγελθεί σημαντικές επενδύσεις και από την προηγούμενη διοίκηση, αν και πολλά έργα αναμένονταν να γίνουν σε συνεργασία με ξένους ενεργειακούς κολοσσούς. Δεν έχει γίνει καμία αναφορά ανατροπής αυτής της κατεύθυνσης από τη νέα διοίκηση, ούτε αναμένεται. Ακόμη περισσότερο, που η κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που «λύνει τα χέρια» των πολυεθνικών σε πολλά ζητήματα, όπως του τόπου εγκατάστασης και του χρόνου αδειοδότησης.

====================================
«αντιπαροχές έναντι της περιουσίας του Aσφαλιστικού Φορέα»


Ο κρατικός προϋπολογισμός επιδοτεί κάθε έναν από τους συνταξιούχους της ΔΕΗ με 1.700 ευρώ το μήνα, με 1.115 τους συνταξιούχους του ΟΤΕ, με 350 τους αγρότες και μόλις με 160 ευρώ το μήνα τους εργάτες που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση).


======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: