Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Κοινοτικοί τοποτηρητές έρχονται για την αγορά ρεύματος

Κοινοτικοί τοποτηρητές έρχονται για την αγορά ρεύματος
Κοινοτικοί εκπρόσωποι θα έρθουν στη χώρα μας το Φεβρούαριο με αντικείμενο τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας αλλά και για να «ελέγξουν» τις δράσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατέυθυνση καθώς η αγορά ηλεκτρισμού θεσμικά έχει απελευθερωθεί εδώ και μια δεκαετία στη χώρα μας αλλά στην πράξη δεν ισχύει αυτό.
Οι κοινοτικοί τοποτηρητές θα πιέσουν προς την κατευθυνση της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ από τον σφικτό εναγκαλισμό του κράτους, θα ζητήσουν το «σπάσιμο» της ΔΕΗ να ισχύσει επί της ουσίας και όχι μόνο λογιστικά όπως ισχύει σήμερα και θα πιέσουν και το άμεσο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ενέργειας.

Κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης που υπάγεται στον Επίτροπο Ενέργειας θα βρεθεί στην Αθήνα με στόχο να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τους λόγους για τους οποίους η αγορά ηλεκτρισμού στην χώρα μας δεν λειτουργεί στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και άξονας των παρατηρήσεων αναμένεται να είναι η κυριαρχική θέση της ΔΕΗ στο σύστημα.

Οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτάσσουν το νομικό διαχωρισμό των φορέων που διαχειρίζονται την μεταφορά και την διανομή ηλεκτρισμού από τις λεγόμενες 'καθετοποιημένες' επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που και παράγουν και εμπορεύονται ενέργεια. Όπως δηλαδή η ΔΕΗ, αλλά στην χώρα μας ο διαχωρισμός έχει επιτευχθεί μόνο για τα δίκτυα μεταφοράς, τα οποία διαχειρίζεται πλέον ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ο ΔΕΣΜΗΕ υπενθυμίζεται ότι επιβλέπει τις διαδικασίες προσφοράς ηλεκτρισμού από τους παραγωγούς (ΔΕΗ, ιδιώτες και εισαγωγείς) και απορρόφησής της από τον μοναδικό διανομέα που παραμένει η ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της κοινότητας είναι να δημιουργηθεί ένας «ΔΕΣΔΗΕ» κατά τα πρότυπα του ΔΕΣΜΗΕ που θα καλύψει το κενό στην διαχείριση του δικτύου διανομής.

Η απεξάρτηση της διανομής από την ΔΕΗ εκτιμάται ότι ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των τιμολογίων αλλά και την προοπτική να επιλέγουν τα νοικοκυριά τον δικό τους προμηθευτή ηλεκτρισμού.

Επίσης, η Κομισιόν έχει θέσει, πλέον, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην επιλογή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού και σε επίπεδο λιανικής πώλησης.

Η χώρα μας, ωστόσο, είναι στο στόχαστρο των Βρυξελλών και σε σχέση με την διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Η κοινότητα υπενθυμίζεται ότι έχει αξιώσει να δοθεί πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα στα λιγνιτωρυχεία.
===============================================
«Δωράκι» ΔΕΗ με μειώσεις στα τιμολόγια!

Μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της τάξης του 2%-3%, θα δουν οι πελάτες της ΔΕΗ στους λογαριασμούς τους, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Στο αποτέλεσμα αυτό θα οδηγήσει η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου στα τιμολόγια της επιχείρησης, που απ’ ότι φαίνεται θα τεθεί φέτος σε ισχύ, αφού δεν υπάρχει απόφαση για αναστολή της, όπως είχε συμβεί πέρυσι. Αν και επισήμως , η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν έχει λάβει σχετική απόφαση, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης είναι θετικά διακείμενος απέναντι στην εφαρμογή της, αφού θεωρεί αφενός ότι θα εξορθολογίσει τα τιμολόγια, αφετέρου ότι , λόγω του περίπλοκου τρόπου υπολογισμού της, η συγκυρία είναι εξαιρετικά θετική για την καθιέρωσή της.
Μειώσεις στο α’ 6μηνο…

Κι αυτό διότι η ρήτρα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένους όρους : Μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση σε σχέση με συγκεκριμένες τιμές αναφοράς που έχουν οριστεί στην υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2007. Οι τιμές αυτές ήταν τα 290 ευρώ ανά μετρικό τόνο για το μαζούτ και τα 25,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Εφόσον οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%. Και όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής. Επίσης, η ρήτρα υπολογίζεται με βάση τις τιμές των καυσίμων, όπως ήταν διαμορφωμένες κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Δηλαδή εν προκειμένω για το τρέχον τρίμηνο λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι τιμές μαζούτ και φυσικού αερίου του τελευταίου τριμήνου του 2009 (έντονα πτωτική τάση).
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αν η ρήτρα ισχύσει τώρα, σε πρώτη φάση θα επιφέρει μειώσεις στα τιμολόγια, γεγονός που συμβαδίζει απόλυτα με την εξαγγελία Παπανδρέου για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010. Η μείωση αυτή, θα είναι όπως είπαμε της τάξης του 2%-3% για όλο το πρώτο εξάμηνο, ενώ ειδικότερα για το τρέχον τρίμηνο , η ΔΕΗ είχε υπολογίσει ότι θα υπάρξει μία οριακή μείωση των χρεώσεων, η οποία θα πλησιάσει τα 0,0015 λεπτά ανά κιλοβατώρα (περίπου 1,5 ευρώ και κάτι για την κατανάλωση που συνήθως χαρακτηρίζει μία μέση οικογένεια).

… Αλλά και κίνδυνος για αυξήσεις στο β’ 6μηνο

Από εκεί και πέρα όμως - και παρ’ ότι το φυσικό αέριο παραμένει στα επίπεδα των τιμών αναφοράς- η τιμή του μαζούτ, μετά και την τελευταία άνοδο των διεθνών τιμών του αργού προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και την υποχώρηση του ευρώ στα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, παρουσιάζεται ενισχυμένη κατά 30% και πλέον.

Εξετάζουν μηχανισμό «μέριμνας» για τους ασθενέστερους

Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να αλλάξει η τιμή αναφοράς για το συγκεκριμένο καύσιμο, είτε θα πρέπει να επιβαρυνθούν τα τιμολόγια βάσει της ρήτρας , γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων το 2010. Γι’ αυτό και στο υπουργείο ΠΕΚΑ, εξετάζουν μηχανισμούς «μέριμνας» ειδικά για τους ασθενέστερους κοινωνικά καταναλωτές ρεύματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν καθόλου από την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων, όπως αυτή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Γιατί ανεστάλη η εφαρμογή της το 2009

Το μέτρο είχε θεσπιστεί με υπουργική απόφαση το Δεκέμβριο του 2007, και προέβλεπε ότι θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2009. Αλλά το Δεκέμβριο του 2008, ο επικεφαλής του τέως υπουργείου Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, με το επιχείρημα να μην πληγούν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών εν μέσω της κρίσης, είχε αναστείλει την εφαρμογή της για ένα χρόνο. Αν τελικά είχε ισχύσει, μπορεί μεν οι καταναλωτές της ΔΕΗ να επιβαρύνονταν με μικρές αυξήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους , αλλά στη συνέχεια, λόγω ακριβώς της πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) που είχε ξεκινήσει εξαιτίας της κρίσης, θα ωφελούνταν με σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια.

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: