Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Μένει, πάντως, να φανεί αν θα υπάρξει ουσιαστικός ενεργειακός σχεδιασμός

ΜΕΤΚΑ: παραχώρησε την κατασκευή του ΑΗΣ Μεγαλόπολης στην ΤΕΡΝΑΣτον όμιλο ΓΕΚ - Τέρνα μεταβίβασε η ΜΕΤΚΑ την εργολαβία κατασκευής του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών, η ΜΕΤΚΑ παραχώρησε την κατασκευή του έργου, εξαιτίας χρονικών καθυστερήσεων στην έναρξη κατασκευής του ΑΗΣ Αλιβερίου, που επίσης έχει αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, με αποτέλεσμα να συμπίπτει χρονικά η εκτέλεση των δύο έργων.
Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η ΜΕΤΚΑ για τον επιπλέον λόγο ότι επίκειται η ανάληψη από την ίδια νέου μεγάλου έργου στην Τουρκία, για λογαριασμό αυστριακής ενεργειακής εταιρείας.
Η συμφωνία ΜΕΤΚΑ - ΤΕΡΝΑ προβλέπει τη μεταβίβαση της θυγατρικής της ΕΤΑΔΕ Α.Ε., η οποία συμμετέχει με 90% στην κοινοπραξία κατασκευής του έργου ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Από την πώληση, η ΜΕΤΚΑ θα εισπράξει 42,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διατηρεί τη συμμετοχή τού 10% στην κοινοπραξία κατσκευής του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, καθώς και το δικαίωμα ανάληψης 6ετούς συντήρησης του έργου, ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, συμφωνία η οποία πρόκειται να υπογραφεί με τη ΔΕΗ το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει ή εκτελεί ήδη 6 μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τουρκία, Συρία, Ρουμανία), συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των τελικών, αποκλειστικών και δεσμευτικών διαπραγματεύσεων και για δεύτερο μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ στην Τουρκία.
========================================
Σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αναμένονται το 2010
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/01/2010
Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται στον χώρο της ενέργειας την επόμενη χρονιά καθώς η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκεράσει τις πολιτικές περί “πράσινης” ανάπτυξης με την επάρκεια και την ασφάλεια στην τροφοδοσία, το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών, την κερδοφορία των κρατικών ενεργειακών επιχειρήσεων και κυρίως το κόστος των καυσίμων που θα επωμιστούν οι πολίτες.

Το 2009 χαρακτηρίστηκε γενικά από αποσπασματικούς χειρισμούς, υπαναχωρήσεις και αλλαγή κατεύθυνσης μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Το ενεργειακό μείγμα της χώρας μένει να καθοριστεί επακριβώς και επαρκώς μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, σχεδιασμό και ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Η ανάληψη του (πρώην) υπουργείου Ανάπτυξης από τον Κ. Χατζηδάκη στις αρχές του 2009 χαρακτηρίστηκε από μια “δειλή” στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη με εξοστρακισμό της επιλογής του λιθάνθρακα και των πυρηνικών από το ενεργειακό μείγμα της χώρας και αναγγελίες νομοθετημάτων ή/και προγραμμάτων υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας κ.ά., που ωστόσο δεν ολοκλήρωσε.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σαφέστερο “πράσινο” προσανατολισμό στον ενεργειακό τομέα, επιλογή που επιβεβαίωσε περιλαμβάνοντας την ενέργεια στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος.




Προεκλογικό κλίμα

Το 2009, ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά, κινήθηκε και στον ενεργειακό τομέα σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου, όπερ σημαίνει ότι οι περισσότερες εξαγγελίες παρέμειναν σε θεωρητικό επίπεδο και ήταν περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Σε επίπεδο αποφάσεων και νομοθετικού έργου καταγράφονται η τροπολογία για εισαγωγή συστήματος εισροών-εκροών και ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων (που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί) και ενίσχυση των ειδικών συνεργείων ελέγχων των πετρελαιοειδών ΚΕΔΑΚ, η απόφαση για τους αυτόματους πωλητές βενζίνης, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων και οι αποφάσεις για την προώθηση των φωτοβολταϊκών και των γεωθερμικών πεδίων.

Στην προεκλογική παροχολογία η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμπεριέλαβε πολλά επιδοτούμενα (μέσω ΕΣΠΑ) προγράμματα και δράσεις. Τον Μάιο ανακοινώθηκαν προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ τον Ιούνιο ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών κλιματιστικών. Νωρίτερα είχαν εξαγγελθεί πανηγυρικά το πρόγραμμα “εξοικονομώ” για την τοπική αυτοδιοίκηση όπως και το πρώτο πράσινο νησί (Αϊ Στράτης). Βέβαια το μεγαλόπνοο πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ' οίκον” (επιδοτήσεις για αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων κ.λπ. στα σπίτια) απεδείχθη πυροτέχνημα, καθώς δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι χρηματοδότησής του ούτε υπήρχε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξής του (ΚΕΝΑΚ, ενεργειακοί επιθεωρητές) και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ανέβαλε επ' αόριστον την υλοποίησή του.



Διακρατικές συμφωνίες

Η χρονιά μπήκε με την ρωσο-ουκρανική κρίση στο φυσικό αέριο, που δημιούργησε προβλήματα τροφοδοσίας στα ευρωπαϊκά δίκτυα, αλλά ανέδειξε συγχρόνως και ζητήματα επάρκειας, ασφάλειας καθώς και εξάρτησης από το εισαγόμενο καύσιμο στο οποίο βασίζονται και οι διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδας για την κατασκευή των αγωγών διέλευσης του φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα μέσω του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα συνεισέφερε στην τροφοδοσία της Βουλγαρίας, εξέλιξη που οδήγησε και σε ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην ενέργεια.

Τον Ιούλιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, που προβλέπει στον τομέα του ηλεκτρισμού την κατασκευή της 2ης Γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης 400 KV Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Μαρίτσα) και την επισημοποίηση της κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο, έργο που εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας με προβλεπόμενη Κοινοτική συμβολή 45 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Ιούνιο προχώρησε στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προετοιμασία κατασκευής και προώθησε τον Ιούλιο σχετικό νομοσχέδιο επιβεβαιώνοντας την βούλησή της να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο, στη “θερμή” προεκλογική περίοδο ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας που είναι σε βάρος της ελληνικής πλευράς, επιλογή που επιβεβαίωσε τελικά η πολιτική ηγεσία του νεοσύστατου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αλλαγή όρων ανακοίνωσε ότι επιδιώκει πρόσφατα και η νέα βουλγαρική κυβέρνηση προδιαγράφοντας, τουλάχιστον, νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.



Αγορές

Εξελίξεις όμως καταγράφονται όλη τη χρονιά στις αγορές ενέργειας: ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, ενώ μια νέα αγορά, αυτή των ΑΠΕ, ανεμένεται να εμφανιστεί δυναμικά το 2010.

Η αλλαγή πλεύσης του Κ. Χατζηδάκη με απόρριψη του λιθάνθρακα σηματοδότησε την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, στο οποίο προβλεπόταν η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν τον “πράσινο” προσανατολισμό για νέες μονάδες με τη χρήση φυσικού αερίου, ΑΠΕ και του “εθνικού καυσίμου”, του λιγνίτη, αν και δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα.

Ωστόσο η έλλειψη σαφούς ενεργειακού σχεδιασμού που διατηρείται έως σήμερα δημιουργεί σύγχυση και διαρκείς υπαναχωρήσεις που καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της ΔΕΗ.

Παράλληλα, “στρώνεται” ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή με τις ανακοινώσεις περί διακριτών τιμολογίων, ενώ η διαφορά μεταξύ Οριακής Τιμής του Συστήματος και τιμολογίων για τους καταναλωτές ενισχύει την κερδοφορία της ΔΕΗ. Συγχρόνως, ανακοινώθηκε η είσοδος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Edison με “όχημα” τα Ελληνικά Πετρέλαια στην ελληνική παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το πάγωμα των τιμολογίων όλων των ΔΕΚΟ για το 2010, για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να συνδυαστεί με τις προθέσεις του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού για την επιβολή της ρήτρας καυσίμων και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων.

Θεσμικά κενά και προσκόμματα στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ανέδειξε η πρόσφατη υπόθεση της παρεμπόδισης τελικά από τον ΔΕΣΦΑ της εισαγωγής του ιδιωτικού υγροποιημένου αερίου (65.000 κ.μ.) από τους ομίλους Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, το οποίο σηματοδοτούσε την κατάργηση στην πράξη του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ.

Πάντως το “ξεπούλημα” του 35% από το “φιλέτο” της ΔΕΠΑ, που δρομολογούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ορέγονταν ακόμη και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί.

Στην αγορά πετρελαιοειδών το μονοπώλιο των Ελληνικών Πετρελαίων διατηρείται στη διύλιση, ενώ στην εμπορία μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις ήταν η αποχώρηση BP και Shell από την ελληνική αγορά Η τοποθέτηση ως εκτελεστικού προέδρου του Τ. Γιαννίτση από το Δημόσιο σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να κάνει αισθητή την παρουσία του δημοσίου στη διαχείριση του ομίλου έναντι του συμμετόχου του ομίλου Λάτση.

Ωστόσο, οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων διατηρούνται, με ακριβές βενζίνες και πετρέλαια ακόμη και σε περιόδους μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών και η κερδοσκοπία καλά κρατεί.

Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης συνοδεύει την εμφάνιση μιας νέας αγοράς: αυτής των ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που παρουσίασε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης για ταχύτερη και μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων στο ενεργειακό ισοζύγιο. Παράλληλα, όμως πρόκειται για το άνοιγμα μιας νέας μεγάλης ενεργειακής αγοράς που θα επιτρέψει την είσοδο Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Μένει, πάντως, να φανεί αν θα υπάρξει ουσιαστικός ενεργειακός σχεδιασμός ή όχι κι αν ο “πράσινος” προσανατολισμός χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την παράδοση, τελικά, του ενεργειακού πλούτου της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
====================================
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΠΙΛΗ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
Χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση εις βάρος της ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας το προεδρείο του σωματείου Σπάρτακος επανέλαβε την πρόσκληση του και μάλιστα σε όλους τους τόνους προς την υπουργό Περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρπίλη να επισκεφτεί το ενεργειακό λεκανοπέδιο. Εντωμεταξύ την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου για το 2010. Λίγο νωρίτερα δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου έγινε ένας σύντομος απολογισμός της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξε το Συνδικάτο για το 2009. Επιπλέον έγινε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη, στην περιοχή μας, του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, στις προσλήψεις και στον διαγωνισμό 1/2007 της ΔΕΗ καθώς και στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15,16,17 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα όσο και με τον προγραμματισμό δράσης του Συνδικάτου για την νέα χρονιά.

============================================
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΛΙΓΝΙΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ - ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ



Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής θα μιλήσει με θέμα: «Λιγνίτης: Εθνικό καύσιμο - Νομός Κοζάνης: Ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας» στην ημερίδα «Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες», που διοργανώνει η Διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα.

Η εισήγηση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή εντάσσεται στην ενότητα: «Αλληλεπίδραση της Εξορυκτικής Δραστηριότητας με τις Τοπικές Κοινωνίες».

Ακολουθεί το πρόγραμμα της ημερίδας
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: