Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Οι κενές θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής

Συγκρότηση εκτελεστικής επιτροπής του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , που προήλθε από τις εκλογές της 17ης Ιανουαρίου 2010, συγκροτήθηκε εν μέρει η νέα Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Ομοσπονδίας.
Συγκεκριμένα καλύφθηκαν οι δέκα από τις 15 θέσεις της ΕΕ ενώ οι πέντε θέσεις που απομένουν θα καλυφθούν από την παράταξη της ΔΑΚΕ.
Η νέα σύνθεση της ΕΕ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι η εξής:

•ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣΚΕ)
•A' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ (ΑΓΩΝ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
•B' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (ΠΑΣΚΕ)
•Γ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : -
•ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΟΥΖΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (ΔΑΚΕ)
•ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΡΙΖΟΣ ΡΙΖΟΣ (ΣΑΔ)
•Β΄ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: -
•Γ΄ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΑΣΚΕ)
•ΤΑΜΙΑΣ: ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ (ΠΑΣΚΕ)
•ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ: -
•ΕΦΟΡΟΣ: -
•ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΠ. ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΚΑΤΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΠΑΣΚΕ)
•ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: -
•ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΠΗΛΙΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΠΑΣΚΕ)
•ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΡΕΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (ΠΑΣΚΕ)


Οι κενές θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ θα εκλεγούν σε επόμενη συνεδρίαση.



Γραφείο Τύπου

============================================

Τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε.
Τετάρτη, 27 Ιανουάριος 2010
============================================
Ο Ν. Φωτόπουλος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Ο Νίκος Φωτόπουλος επανεξελέγη πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, το οποίο προήλθε από τις εκλογές της 17ης Ιανουαρίου 2010, συνεδρίασε και πλήρωσε τις 10 από τις 15 θέσεις της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν ακόμη οι κ.κ. Ηλίας Σταμέλος (α’ αντιπρόεδρος), Κων/νος Κουστοδήμας (β’ αντιπρόεδρος), Ε.Μπουζούλας (γεν. γραμματέας), Ρ.Ρίζος (αναπληρωτής γραμματέας), Γ.Γκαραβέλας (γ’ αναπληρωτής γραμματέας), Ν.Χατζάρας (ταμίας), Γ.Κατάνας, Δ.Πηλιχός, Σ.Ρέλιας (σύμβουλοι).

Οι κενές θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ θα εκλεγούν σε επόμενη συνεδρίαση
===================================
Η εκκλησία ανεβαίνει... στο έλκηθρο

Ελκηθρο και σιδηροτροχιές θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά της Παλαιάς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, που βρίσκεται στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Το καθολικό της μονής θα μεταφερθεί ολόσωμο από τον Δημήτρη Κορρέ πιο ψηλά από εκεί όπου τώρα βρίσκεται, με μεθόδους που θυμίζουν πολύ την ορειβασία. Η μεταφορά θα γίνει επειδή το φράγμα του Αγίου Ιλαρίωνα, που κατασκευάζει η ΔΕΗ, θα μετατρέψει σε λίμνη το σημείο.
Η μελέτη, που είχε εκπονηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ξαναμελετήθηκε από τους ειδικούς, προκειμένου η διαδικασία να είναι ασφαλέστερη. Ετσι, κατά την προχθεσινή εξέταση του θέματος το ΚΑΣ διαπίστωσε πως οι καινούργιες προτάσεις, που προβλέπουν μεταφορά μέσα σε σιδερένιο «έλκηθρο» και χρήση μεθόδου τύπου σιδηροτροχιών, με ολίσθηση αντί για κύλιση, προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.

Ο Αρης Ποζιόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων σημείωσε πως η απόφαση για μεταφορά πάρθηκε το 2003. Το καθολικό, όπως και ένας τοίχος θα μεταφερθούν σε ύψος 23 μέτρων, αλλά ο δρόμος είναι πολύ ανηφορικός. Προτιμότερο είναι ωστόσο να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο, αν και με κλίσεις εδάφους μεγαλύτερες του 26%, παρά να χρησιμοποιήσουν τον υπάρχοντα δρόμο που έχει μήκος 410 μέτρα και σαφώς μικρότερη κλίση.

Η μονή είναι του 15ου αιώνα. Εχουν προηγηθεί στερεώσεις τόσο στο καθολικό όσο και στις ξύλινες κατασκευές του προστώου του, συντηρήσεις, περιδέσεις, στερεώσεις των τοιχογραφιών, οι οποίες σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα στη λεκάνη που θα κατακλυσθεί διενεργούνται ανασκαφές από την τοπική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Για τη μετακίνηση θα απαιτηθούν 20-25 μέρες, αλλά οι εργασίες πρέπει να γίνουν με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα. Ο κ. Ποζιόπουλος θυμήθηκε ανάλογη μεταφορά στην Κηφισιά, με καύσωνα, οπότε και το επικαλυπτικό υλικό (τεφλόν) έλιωσε «με τρομερές συνέπειες».

Αγγελική Κωττή
akotti@pegasus.gr
======================================
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ενιαίο μέτωπο για να υπάρξουν κατακτήσεις
Σε εργαζόμενους της ΔΕΗ και αγρότες στην Πτολεμαΐδα μίλησε χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που περιόδευσε στην περιοχή
Οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, είναι ώρα να αρπάξουν την ευκαιρία, να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ, να αγωνιστούν να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους διαχειριστές της, να παλέψουν και να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, ριζικά διαφορετικής, που θα υπηρετεί τον εργαζόμενο, τον παραγωγό του πλούτου. Να παλέψουν για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τους αγρότες που έχουν βγει στο μπλόκο του Φιλώτα.

Στη διάρκεια της περιοδείας του στους χώρους της ΔΕΗ, μίλησε σε συγκεντρώσεις εργαζομένων στο συνεργείο Μηχανημάτων του ορυχείου του Νότιου Πεδίου και στο ραουλάδικο του ορυχείου του Κύριου Πεδίου. Επίσης μίλησε στους απεργούς αυτοαπασχολούμενους και μικροϊδιοκτήτες φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων, που δουλεύουν στις χωματουργικές εργασίες της ΔΕΗ.

Δέχονται κι αυτοί, όπως και οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, τις επιπτώσεις από την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, συμπιέζει συνεχώς τις τιμές των εργολαβιών. Διεκδικούν αύξηση του κομίστρου, ώστε να ανταποκρίνεται στο κόστος και να αφήνει ένα μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειές τους, διάνοιξη και συντήρηση των δρόμων, πιστοποίηση των φορτηγών και μηχανημάτων που δουλεύουν στη ΔΕΗ για τη διασφάλιση, εκτός των άλλων, της ζωής κα της σωματικής ακεραιότητας, της υγιεινής και ασφάλειας του συνόλου των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Ο Σπ. Χαλβατζής εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Ξεκαθάρισε ότι αυτοαπασχολούμενοι, μικροϊδιοκτήτες, εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον να παλέψουν ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από την πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της μεγιστοποίησης των κερδών.

Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που υπηρετούν και συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου και οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικροϊδιοκτήτες.
===============================================
Τι συζήτησαν Βγενόπουλος- Μπιρμπίλη : «πράσινη» ανάπτυξη, ρεύμα από σκουπίδια …
Ημ/νία: 08:58 - 28 Ιαν 2010

Μπιρμπίλη - Βγενόπουλος
Έργα πράσινης ανάπτυξης όπως οι επενδύσεις σε Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σαν τα αιολικά πάρκα, αλλά και οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από απορρίμματα – τομέας πολύ λίγο ανεπτυγμένος στην Ελλάδα- βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες το πρωί η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη με τον επικεφαλής της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η συνάντηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο έγινε ύστερα από αίτημα του επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρεται έντονα για έργα πράσινης ανάπτυξης και μάλιστα για τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από σκουπίδια. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης όσο και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και ΑΠΕ, Γενικός Γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης.

Ο συγκεκριμένος όμιλος δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα. Τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με πρώτη ύλη επεξεργασμένα απορρίμματα, σχεδιάζονται ήδη ώστε μέχρι το 2011 να παράγουν ρεύμα από σκουπίδια.

ΔΕΗ- Urbaser

Ένα από αυτά θα είναι της ΔΕΗ, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη από κοινού με τον γαλλικό όμιλο της Suez και ο Άκτωρ.

Το όφελος από τη λειτουργία των μονάδων αυτών θα είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ότι θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με μια τεχνολογία που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αλλά επίσης ότι θα μειωθεί κατά χιλιάδες τόνους ο όγκος των σκουπιδιών που σήμερα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα χωρίς καμία επεξεργασία σε χωματερές.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ μελετάται να κατασκευαστεί σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας, ωστόσο η τελική του θέση θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Ο συνεταίρος της ΔΕΗ, η ισπανική Urbaser, αποτελεί μέλος του γκρουπ ΑCS, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στη διαχείριση απορριμμάτων, με παρουσία σε 20 χώρες διεθνώς. Η ισπανική εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται απόβλητα σε τουλάχιστον 100 δήμους παγκοσμίως εξυπηρετώντας 12 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία είχε συμμετάσχει και στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.

Άγνωστη στην Ελλάδα
Αν και η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, είναι ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα, τα αστικά απόβλητα να εναποτίθενται χωρίς καμιά επεξεργασία σε χωματερές σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για το περιβάλλον. Συχνά η Ελλάδα χρεώνεται με τσουχτερά πρόστιμα από τις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και αυστηρότερη.

Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλοι ιδιωτικοί φορείς ενώ αρκετοί μεγάλοι Δήμοι σχεδιάζουν να προκηρύξουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
==========================================
Ερευνα Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλουμίνιον της Ελλάδος

Εμπεριστατωμένη έρευνα, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η προτιμησιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ [DEHr.AT] στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στη διάρκεια της έρευνας, η Κομισιόν θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται σε τιμές κατώτερες της αγοράς, ενώ θα διερευνήσει επίσης καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, η «Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» επιβαρύνθηκε με τη δαπάνη κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Καταγγελίες

Tον Ιούλιο του 2008, η Επιτροπή έλαβε δύο καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα πλεονεκτήματα αυτά παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, το 1981. Τα περισσότερα από αυτά δεν τροποποιήθηκαν μετά την προσχώρηση και, συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.

Τιμές ενέργειας

Εντούτοις, όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες μετά από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η Ελλάδα χορήγησε επίσης παράνομη ενίσχυση στην εταιρεία, καταβάλλοντας τμήμα του κόστους κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, για τη σύνδεση του σταθμού συνδυασμένης παραγωγής της εν λόγω εταιρείας με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει, μέχρι σήμερα, παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με την εν λόγω καταγγελία.

Επιχορήγηση

Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται επίσης ότι η Ελλάδα χορήγησε στην εταιρεία αυτή παράνομη ενίσχυση, επιτρέποντάς της να πωλεί στην αγορά ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από επιχορηγούμενες εγκαταστάσεις της. Μολονότι η άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας επέβαλε στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» την επιστροφή των επιχορηγήσεων που είχαν καταβληθεί για την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής, το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε ανέκτησε, κατά τους ισχυρισμούς, τα ποσά αυτά.

Από μια πρώτη ανάλυση, η Επιτροπή εκτιμά ότι η μη ανάκτηση των επιχορηγήσεων δεν παρέσχε επιπλέον πλεονεκτήματα, εκτός από τις επιχορηγήσεις που είχαν ήδη κηρυχθεί συμβιβάσιμες από την Επιτροπή και, κατά συνέπεια, δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Τι ισχύει

Βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν συνιστούν ενίσχυση, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των κανόνων της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή που ενεργεί υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς).

Κατά την επίσημη διαδικασία έρευνας, η Επιτροπή θα ελέγξει συνεπώς κατά πόσον το κράτος ενήργησε ως πωλητής της οικονομίας της αγοράς όταν προέβη σε σχετικές με την ενέργεια συναλλαγές με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ
==============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: