Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Απεργούμε με δύναμη και αποφασιστικότητα στις 24 Φεβρουαρίου

Φουντώνει η διαμάχη ΔΕΗ - Verbund για τα τιμολόγια Συνέχεια στη διαμάχη με τη ΔΕΗ αναφορικά με το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), δίνει σήμερα η Αυστριακή εταιρία ηλεκτρισμού Verbund, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά παρέχοντας ενέργεια σε επιχειρήσεις και οικιακούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ τα τιμολόγια της Verbund δεν περιλαμβάνουν το κόστος των ΥΚΩ, ωστόσο η Αυστριακή εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για το 2009, παρόλο που το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο όσον αφορά στο φορέα που θα έπρεπε να αποδοθούν». Αναφέρει ακόμη ότι τα τιμολόγια που απευθύνονται σε επιχειρησιακούς και ιδιώτες πελάτες περιλαμβάνουν και το κόστος των ΥΚΩ, και ότι οι χρεώσεις αυτές εμφανίζονται αναλυτικά στο λογαριασμό που αποστέλλει η Verbund στους πελάτες της.

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν το κόστος των χαμηλών τιμολογίων σε πολύτεκνους και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου τα τιμολόγια είναι ίδια με εκείνα που ισχύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά το κόστος παραγωγής πολλαπλάσιο. Η Verbund αναφέρει σχετικά ότι ενώ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση καταβολής του κόστους των ΥΚΩ, δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, θέμα για το οποίο έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη Γενική Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

=====================================
Verbund: Εχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τέλη υπηρεσιών κοινής ωφελείας για το 2009

Οι ανωτέρω χρεώσεις εμφανίζονται αναλυτικά στο λογαριασμό που αποστέλλει η Verbund στους πελάτες της, όπως σχετικά προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.


Σχετικά με την απόδοση των τελών που αφορούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), η Verbund ανακοινώνει ότι έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για το 2009, παρόλο που το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο όσον αφορά στο φορέα που θα έπρεπε να αποδοθούν.

Με βάση το Εγχειρίδιο Διαχείρισης Μετρήσεων & Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου (Απόφαση ΡΑΕ 132/2007), τα σχετικά τέλη θα έπρεπε να αποδοθούν στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ) για το 2009.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου, όμως, τονίζεται στην ανακοίνωση, ουδέποτε έστειλε στη Verbund σχετικό τιμολόγιο προς πληρωμή. Με βάση, ωστόσο, την Απόφαση ΡΑΕ 4308/2009 «Τροποποίηση Διατάξεων του Εγχειριδίου Διαχείρισης Μετρήσεων & Περιοδικής Εκκαθάρισης Προμηθευτών Δικτύου», τα σχετικά τέλη από το 2010 θα αποδίδονται στο Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).


Παρ’ όλα αυτά, η Verbund, με στόχο τη σωστή ενημέρωση της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών από πρόσφατα δημοσιεύματα και μολονότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, έχει εκπληρώσει πλήρως τις σχετικές υποχρεώσεις της, αποδίδοντας τα σχετικά τέλη στο Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για όλα τα τιμολόγια που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα.


Υπενθυμίζεται επίσης ότι, ενώ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση καταβολής του κόστους των ΥΚΩ, δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα εναρμονιστεί με τον Ν. 3426 (ΦΕΚ 309/22.12.2005) σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς των νησιών από το 2005, θέμα για το οποίο η Verbund έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και στη Γενική Δ/νση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα τιμολόγια των προγραμμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου και τα οποία απευθύνονται σε επιχειρησιακούς και ιδιώτες πελάτες περιλαμβάνουν και το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και εγκριθεί από τη ΡΑΕ για κάθε κατηγορία πελατών. Οι ανωτέρω χρεώσεις εμφανίζονται αναλυτικά στο λογαριασμό που αποστέλλει η Verbund στους πελάτες της, όπως σχετικά προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.


Σε συνέχεια των ανωτέρω, οι εξοικονομήσεις που παρέχουν τα προγράμματα της εταιρείας είναι πραγματικές και υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά κόστη. Βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η υγιής ανάπτυξη του ανταγωνισμού και η προστασία του τελικού καταναλωτή.


Υπενθυμίζεται ότι η Verbund, η οποία δραστηριοποιείται σε 21 χώρες στην Ευρώπη, αποτελεί τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστρίας με ιστορία πάνω από 80 χρόνια. Από την ίδρυση της εταιρείας στην Ελλάδα το 2006 και την έναρξη των επιχειρηματικών της σχεδίων, η Verbund εναρμονίζεται πλήρως με την κείμενη νομοθεσία και το εκάστοτε ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς, όπως άλλωστε προβλέπει και η άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει λάβει η Verbund από το Ελληνικό Δημόσιο.

========================================

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ:Απεργούμε με δύναμη και αποφασιστικότητα στις 24 Φεβρουαρίου
Οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχει προηγούμενο.
Τα αντεργατικά και φοροεισπρακτικά μέτρα που παίρνει η σημερινή εξουσία με κύριο επιχείρημα την μείωση του ελλείμματος και νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους είναι η παγίδα ώστε να κοπούν βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων όπως ο 14ος μισθός. Δεν είμαστε διατεθειμένοι πλέον να δεχτούμε άλλες περικοπές για χάριν εκείνων που γκρέμισαν και κατέστρεψαν την χώρα μας με τις απαράδεκτες πολιτικές τους.
Για αυτό λοιπόν συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 24 Φεβρουαρίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.
Προ συγκέντρωση στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ(10 π.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: