Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

•ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΥΡΙΟ.



ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή. Βιώνουμε την ανασφάλεια του σήμερα, την αβεβαιότητα του αύριο εξ'αιτίας της οικονομικής κρίσης που έντεχνα διαμορφώνουν οι αγορές με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Στόχος είναι η κατεδάφιση του κράτους Πρόνοιας και

Κοινωνικής Προστασίας και η υποταγή στη δουλεία

Αντιστεκόμαστε και ΑΠΑΝΤΑΜΕ :

Με την συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Αρνούμαστε να είμαστε τα μόνιμα υποζύγια των φορολογικών εσόδων και του κρατικού κορβανά. Αρνούμαστε να είμαστε ο εύκολος κρίκος και ο άμεσος στόχος για την επιβολή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων.
Αρνούμαστε το παιχνίδι των αγορών και των κερδοσκόπων.
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ να πληρώσουν αυτοί που την προκάλεσαν - οι έχοντες και κατέχοντες - και όχι οι εργαζόμενοι.
ΟΧΙ στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
ΟΧΙ στην περικοπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.


Για να μην περάσουν τα μέτρα πρέπει όλοι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου να δώσουμε ένα βροντερό παρόν στο Πεδίο του Άρεως στις 11 η ώρα στην Πανελλαδική Απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.



Προσυγκέντρωση στο Γραφείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ώρα 10 π.μ.

•ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.

•ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.

•ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΑΥΡΙΟ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ θα φέρει και τα ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1:52 μμ 23/2/2010



======================================
Σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ Α.Ε., εκτιμώντας ότι απαιτείται προσαρμογή στη λειτουργία των Μονάδων της, λόγω των αυξημένων εισροών στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, που οφείλονται στις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ανακοινώνει τα εξής:
Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, την αποφυγή πλημμυρών, κλπ.
Για το σκοπό αυτό απαιτείται να εξασφαλισθεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.
Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους Κώδικες.
Τα μέτρα αυτά κατ΄ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν αυτά.

Στοιχεία εισροών και αποθεμάτων ταμιευτήρων ΥΗΣ (GWh)
Αθήνα, 23.2.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


=====================================
Εβρεξε προβλήματα... φύτρωσε η ελπίδαΟι βροχοπτώσεις είναι 40% αυξημένες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε πολλές περιοχές, όπως ο Εβρος και η Χαλκιδική. Παράλληλα όμως εμπλουτίστηκαν οι υπόγειοι υδροφορείς, ενώ αυξημένη είναι και η υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ
Ενας από τους πιο «υγρούς» χειμώνες των τελευταίων ετών είναι αυτός που διανύουμε, με ύψη βροχής μέχρι σήμερα περίπου 40% αυξημένα από τον μέσο όρο άλλων χρόνων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα 24ωρο του Φεβρουαρίου (10 προς 11) στη Βόρεια Ελλάδα το ύψος της βροχής ήταν σε κάποιες περιοχές μέχρι και τετραπλάσιο από τον μέσο όρο του συγκεκριμένου μήνα, με ακραίες συνθήκες στο Στρατώνι Χαλκιδική -όπου αποκολλήθηκε τμήμα του βουνού Ασπροχώματα-, στο οποίο έπεσαν σε ένα βράδυ 152 χιλιοστά βροχής, ενώ ο μέσος όρος του μήνα δεν ξεπερνά συνήθως τα 38 χιλιοστά.

Και αν η μία όψη του νομίσματος είναι οι βιβλικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες καταιγίδες στον Εβρο, στη Χαλκιδική, την Καβάλα και άλλους νομούς, η άλλη είναι ευεργετική, καθώς εξασφαλίζονται οι αναγκαίες ποσότητες νερού για την ύδρευση των πόλεων, την άρδευση των καλλιεργειών, την ενέργεια και το περιβάλλον.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», αναφέρουν οι επιστήμονες, που καταγράφουν τα ύψη βροχής και τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, που βλέπουν τους ταμιευτήρες να γεμίζουν, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες ποσότητες νερού για το καλοκαίρι, αλλά και φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από τα Υδροηλεκτρικά, που δουλεύουν στο «φουλ» τους τελευταίους δύο μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο τέλος Δεκεμβρίου, τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΔΕΗ ήταν σχεδόν διπλάσια και οι εισροές τριπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα του 2008, δίνοντας στην επιχείρηση όχι μόνο τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να αυξήσει την υδροηλεκτρική της παραγωγή στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των φραγμάτων και η αποφυγή πλημμυρών, όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Εναν μήνα μετά, στα τέλη Ιανουαρίου, και παρά την κατανάλωση μεγάλων όγκων νερού για την παραγωγή ενέργειας, τα αποθέματα και οι εισροές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Διανύουμε ένα υγρό υδρολογικό έτος και θεωρούμε πως με μια σωστή και προσεκτική διαχείριση του νερού, δεν θα έχουμε πρόβλημα επάρκειας για φέτος», είπε στο «Εθνος» ο τομεάρχης Συντηρήσεων και Βελτιώσεων Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, Γιάννης Μαύρος.

Τι λένε οι επιστήμονες
«Ανάσα» για τον υδροφόρο ορίζοντα

Μετά μια φτωχή σε βροχοπτώσεις δεκαετία, οι επιστήμονες βλέπουν με ικανοποίηση την εξέλιξη του φετινού υδρολογικού έτους που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου.

Μέχρι σήμερα, οι βροχοπτώσεις είναι αυξημένες κατά 40% από τον μέσο όρο των βροχών μιας χρονιάς, γεγονός που αν συνεχιστεί τους επόμενους δύο μήνες γεννά αισιοδοξία για σημαντικό εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, που έχουν «τραυματιστεί» από την ανομβρία και την υπεράντληση.

«Οι βροχοπτώσεις τροφοδοτούν τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα σε ποσοστά από 10% τις ξηρές χρονιές και 18% τις υγρές χρονιές, όπως φαίνεται να είναι αυτή που διανύουμε», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Σούλιος.

Από το σύνολο του νερού της βροχής που πέφτει στη γη τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, το 40% έως και 70% -ανάλογα με την ένταση της βροχόπτωσης- καταλήγει στη θάλασσα. Το υπόλοιπο ποσοστό, εκτός απ’ αυτό που τροφοδοτεί τους υδροφορείς, εξατμίζεται.

«Εχουμε μια βροχερή χρονιά, κάτι που θα αυξήσει τα αποθέματα και θα συμβάλει κατά τι στην ανάκαμψη του υδροφόρου ορίζοντα», σημείωσε ο κ. Σούλιος, εφιστώντας την προσοχή στην ορθολογική χρήση νερού κατά την ερχόμενη αρδευτική περίοδο, ώστε να μη χαθεί το πλεονέκτημα από την υπεράντληση.

Καταιγίδες
«Πνίγηκε» η Βόρεια Ελλάδα

Ευλογία ή κατάρα, οι έντονες βροχοπτώσεις είναι φέτος μια πραγματικότητα και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστούν για όλο τον μήνα.

«Διανύουμε μια περίοδο έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου, και οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις θέλουν αυτά τα φαινόμενα να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου», μας είπε ο διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου στην Καβάλα έπεσαν 76 χιλιοστά βροχής και στον κάμπο της Ημαθίας 60 χιλιοστά, όταν ο μέσος όρος του μήνα δεν ξεπερνά τα 49 χιλιοστά. Αντίστοιχα, στον Πολύγυρο εκείνο το βράδυ έπεσαν 76 χιλιοστά, στο Κιλκίς 51 χιλιοστά, στην Αλεξανδρούπολη 31 χιλιοστά, στη Θεσσαλονίκη 43 χιλιοστά βροχής.

«Οταν το ύψος της βροχής ξεπερνά τα 30 χιλιοστά σε ένα 24ωρο μπορούν να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως συνέβη στο Στρατώνι, όπου σε ένα βράδυ έπεσαν 152 χιλιοστά», τόνισε ο κ. Σιούτας και συμπλήρωσε: «Οι βροχές είναι απαραίτητες για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αρκεί να μη δημιουργούν προβλήματα με πλημμύρες και καταστροφές. Γι’ αυτό το τελευταίο βέβαια δεν φταίνε πάντα και μόνο τα καιρικές φαινόμενα, συνήθως είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως η αντοχή των υποδομών και ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων».

Β. Ιγνατιάδης - Μ. Ριτζαλέου

=================================
ΔΕΗ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτωνΓια το σκοπό αυτό απαιτείται να εξασφαλισθεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Αναγκαία είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, την αποφυγή πλημμυρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ Α.Ε.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι, είναι αυξημένες οι εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ) τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα.


Για το σκοπό αυτό απαιτείται να εξασφαλισθεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.


Στοιχεία εισροών και αποθεμάτων ταμιευτήρων ΥΗΣ (GWh)

2008 2009 2010

ΜΗΝΑΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑ ΕΙΣΡΟΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 448 1.357 914 2.235

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 243 1.382 896 2.023 708 2.194

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ(1-21) 145 1.372 583 2.252 1.050 2.655
======================================
ΔΕΗ: Συνεργασία με ΔΕΣΜΗΕΗ ΔΕΗ Α.Ε., εκτιμώντας ότι απαιτείται προσαρμογή στη λειτουργία των Μονάδων της, λόγω των αυξημένων εισροών στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, που οφείλονται στις αυξημένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ανακοινώνει τα εξής:

Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισροές στους Ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, καθιστούν αναγκαία τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των φραγμάτων, την αποφυγή πλημμυρών, κλπ.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται να εξασφαλισθεί κατά την προσεχή περίοδο σημαντική αύξηση της Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Για να καταστεί εφικτή η απαιτούμενη αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα, η ΔΕΗ Α.Ε. θα συνεργαστεί με το ΔΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με τους Κώδικες.

«Τα μέτρα αυτά κατ΄ ουδένα τρόπο θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους ανεξαίρετα τους πελάτες μας για όσο χρονικό διάστημα επιβάλλεται να ληφθούν αυτά» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης.

===================================
ΔΕΗ-Ανάγκη για αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή λόγω βροχοπτώσεων.


Στο μέγιστο δυνατό επίπεδο αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ καθώς οι μεγάλες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το φετινό χειμώνα δημιουργούν, σύμφωνα με την επιχείρηση, κινδύνους για πλημμύρες αλλά και για την ασφάλεια των φραγμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, τα αποθέματα νερού στα φράγματα των υδροηλεκτρικών εργοστασίων τον Ιανουάριο αντιστοιχούσαν σε 2.194 GWh (γιγαβατώρες), έναντι 2.023 τον Ιανουάριο του 2009 και 1.382 το 2008. Στις 21 Φεβρουαρίου τα αποθέματα αυξήθηκαν,αντίστοιχα, σε 2.655 GWh έναντι 2.252 πέρυσι και 1.372 το 2008. Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι για να καταστεί εφικτή η αυξημένη συμμετοχή των Υδροηλεκτρικών Μονάδων θα συνεργαστεί με το Διαχειριστή του Συστήματος και ότι τα μέτρα αυτά με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσουν την ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.
=====================================
Verbund : Τι απαντά για τα τιμολόγια στη ΔΕΗ
Ημ/νία: 08:33 - 23 Φεβ 2010

Συνεχίζεται η διαμάχη της ΔΕΗ με την αυστριακή κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Verbund, σχετικά με τις εκπτώσεις μέχρι 20% που προσφέρει η τελευταία στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Απαντώντας στις αιχμές της ΔΕΗ ότι προσφέρει χαμηλά τιμολόγια, επειδή δεν υπολογίζει το κόστος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η Verbund εξέδωσε χθες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία πληρώνει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις της.
Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της για το 2009, παρ΄ ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ως προς τον φορέα που αυτές θα αποδίδονται. Υπενθυμίζουμε ότι με τον όρο υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), εννοούμε το επιπλέον κόστος που έχει η ΔΕΗ από την υποχρέωση της να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους των νησιών, σε τιμές κάτω του κόστους, για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Το κόστος αυτό το ενσωματώνει στην τιμή της κιλοβατώρας της. Επισημαίνεται ότι την εν λόγω χρέωση, εδώ και λίγους μήνες οφείλουν να ενσωματώνουν στα τιμολόγιά τους και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ, όπως η Verbund, η οποία και δηλώνει ότι το κάνει. Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά λιανικής ανησυχεί ιδιαίτερα τη ΔΕΗ, η οποία σχεδιάζει αναπροσαρμογή των τιμολογίων της. Κινήσεις για επέκταση στην αγορά λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια, έχουν κάνει τόσο η Elpedison (ΕΛ.ΠΕ. και ιταλική Edison), η Αegean Energy του ομίλου Μελισσανίδη, και η ελβετική EGL, στοχεύοντας σε μεγάλους οικιακούς και κυρίως στους εμπορικούς καταναλωτές.

Γιώργος Φιντικάκης

===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: