Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Νέα πρόσκληση για Βεύη -ΔΕΗ: Απόφαση για 5ετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ γράφουν δρομολόγια σε ιδιώτες εργολάβους.
(09/02/2010)

Ανησυχητική είναι η κατάσταση με την Ανεργία που σημειώνεται στους χειριστές μηχανημάτων της ΔΕΗ εξ αιτίας της παράνομης απασχόλησης μονίμων υπαλλήλων της επιχείρησης σε ιδιώτες εργολάβους, αλλοδαπών από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, αλλά και της έλλειψης ελέγχων από την Επιθεώρηση εργασίας στα Ορυχεία, ανέφερε στη διάρκεια της Γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της Ένωσης Χειριστών – βοηθών Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Λιλιας. Κάλεσε τους συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων να δράσουν συλλογικά και να βγουν για ελέγχους στα Ορυχεία λαμβάνοντας άμεσα μέτρα διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης στην περιοχή.


================================


Η ΔΕΗ σας συμβουλεύει: Μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα!


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ Α.Ε. σας συμβουλεύει, τώρα τις Απόκριες και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα, να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, γιατί αν ακουμπήσει πάνω τους ή μπλέξει σ' αυτά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για σας ή τα παιδιά σας και διακοπής ρεύματος για την περιοχή.
Αν, ωστόσο, ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα, τότε, για την ασφάλειά σας, μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες της ΔΕΗ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Καλές Απόκριες και προσοχή σε όσους αγαπάτε.

Αφίσα-μήνυμα κοινωνικής ευθύνης της ΔΕΗ Α.Ε.


Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


===================================
ΔΕΗ: Απόφαση για 5ετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα
Πενταετές περιβαλλοντικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ως τμήμα του υπό αναθεώρηση business plan, θα καταρτίσει η ΔΕΗ, όπως αποφασίστηκε χθες σε συκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των νέων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Πενταετές περιβαλλοντικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, ως τμήμα του υπό αναθεώρηση business plan, θα καταρτίσει η ΔΕΗ, όπως αποφασίστηκε χθες σε συκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των νέων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των αδειοδοτικών υπηρεσιών του υπουργείου και της γενικής διεύθυνσης ορυχείων και παραγωγής της ΔΕΗ.

Οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, συμφώνησαν επίσης να οργανώσουν επιμέρους θεματικές συσκέψεις με σαφείς εντολές και έλεγχο προκειμένου να δοθούν λύσεις σε χρονίζουσες εκκρεμότητες, να δεσμευτούν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ για την έγκαιρη υποβολή πληρέστερων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν σε απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
-----------------------------------
31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ---------------(2008 ) (2007 ) ( 2006 )
Εγκατεστημένη ισχύς (ΜW)----- (12.843 ) (12.760 ) (12.695)
Καθαρή Παραγωγή (ΤWh) (1)------( 52,4 ) (53,9 ) ( 52,1 )
Πωληθείσα Ηλεκ. Ενέργεια (TWh)-(56,9 ) (56,1 ) ( 54,7 )
Πελάτες (σε εκατ.)------------(7,5 ) (7,4 ) ( 7,2 )
Αριθμός εργαζομένων------------(23.608 ) (24.602 ) (26.208)
Πελάτες ανά εργαζόμενο---------( 316 ) (299 ) (276 )
Πωλήσεις ανά εργαζόμενο (MWh)--(2.412 ) (2.282 ) (2.088 )

===================================
Τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων στην Κοζάνη
Τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων πρόκειται να εγκατασταθούν τους προσεχείς μήνες στην Ακρινή του Δήμου Ελλησπόντου, στην Κοζάνη και στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της νομαρχίας Κοζάνης ώστε να καταγράφονται διαρκώς τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κατοικημένες περιοχές που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.

Ήδη λειτουργούν 13 σταθμοί μέτρησης αέριων ρύπων. Η ΔΕΗ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των 11 σταθμών, ενώ ένας ακόμη λειτουργεί στο Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κοζάνης που έχει έδρα την Πτολεμαϊδα και ένας ακόμη στον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη. Οι τρεις νέοι σταθμοί θα συνδεθούν με το Κέντρο Περιβάλλοντος και οι μετρήσεις τους θα γνωστοποιούνται στο κοινό μέσα από την on-line ιστοσελίδα του.

«Οι υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή είναι συχνές. Ωστόσο, η επιβάρυνση του αέρα από τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατόν να μετριάζεται με βάση την πληροφορία που παρέχεται από το σύστημα μέσω του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο», είπε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


====================================
Η ΔΕΗ συντονίστρια στην Κοινοπραξία MERGE


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

- "Ζούμε μια επανάσταση …"
Με τα λόγια αυτά χαρακτήρισε την αναμενόμενη μαζική είσοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα δίκτυα, ο Joao Dias, οικονομικός σύμβουλος του Γραφείου για την Ηλεκτροκίνηση, που δημιουργήθηκε υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Jos? S?crates.
Ο χαιρετισμός έγινε στα πλαίσια της συνάντησης, στις 18 και 19/01/2010 στο Πόρτο της Πορτογαλίας, των Ευρωπαϊκών Ηλεκτρικών Εταιριών, Ρυθμιστικών Αρχών και Ευρωπαϊκών Κέντρων που απαρτίζουν την κοινοπραξία του έργου "Mobile Energy Resources in Grids of Electricity" (MERGE), στα πλαίσια του FP7.
Η ΔΕΗ έχει την τιμή να συντονίζει την ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η πρόταση της οποίας αξιολογήθηκε με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ερευνητικό πρόγραμμα MERGE είναι το πρώτο από μια σειρά προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καθορίσει την Πολιτική της και τις αναγκαίες δράσεις για την υποστήριξη της ευρείας χρήσης της ηλεκτροκίνησης.
Το πρόγραμμα θα αποτυπώσει τις εξελίξεις στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την επέκταση των Ευφυών Δικτύων ώστε να συμπεριλάβουν τα νέα αυτά στοιχεία, καθώς και την αύξηση της διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών που μπορεί να υποστηριχθεί από την ευρεία εφαρμογή τους.
Έχει, επίσης, σαν στόχο να διερευνήσει τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις απαραίτητες θεσμικές και κανονιστικές ρυθμίσεις και να προωθήσει προτάσεις προς τα κέντρα αποφάσεων και καθορισμού πολιτικής της Ευρώπης.
Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας, η ΔΕΗ έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να συμμετάσχει από την αρχή και να παίξει ένα ουσιαστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά δίκτυα, στοιχείο που μπορεί να διαφοροποιήσει ουσιαστικά τα δεδομένα της ηλεκτρικής βιομηχανίας και να οδηγήσει με επιταχυνόμενους ρυθμούς στα δίκτυα του μέλλοντος.
Αθήνα, 08.02.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ====================================
Νέα πρόσκληση για Βεύη

Στην έκδοση νέας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση και εκμετάλλευση του λινγιτωρυχείου της Βεύης προχωράει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας.
Η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου στη Φλώρινα είχε παγώσει καθώς ο πρώτος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος το καλοκαίρι από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στη συνέχεια είχε εκδοθεί νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και είχαν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον αρκετά επιχειρηματικά σχήματα, χωρίς ωστόσο η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε να έχει συνεδριάσει. Έτσι κρίθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου πρόσκληση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι η εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου, παρακολουθείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητεί την εκχώρηση της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες προκειμένου να διευκολυνθεί η επί ίσοις όροις απελευθέρωση της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτες λιγνιτικών κοιτασμάτων αναμένεται να τεθεί και από το κλιμάκιο της Κομισιόν που είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος του μήνα.
Πάντως, για το θέμα υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία ζητεί να μην παραχωρηθούν ορυχεία λιγνίτη σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι αιτήσεις ενδιαφέροντος πρέπει να κατατεθούν εντός 35 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, ενώ η διαδικασία επιλογής του μισθωτή θα διενεργηθεί από πενταμελή επιτροπή που συγκροτείται εντός της εβδομάδας, με απόφαση του κ. Ι. Μανιάτη.

Χάρης Φλουδόπουλος
====================================
«Δένουν» οι μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. (08/02/2010)


Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να έλθει στη Ν. Α Κοζάνης για ανάρτηση, δημόσια διαβούλευση και έγκριση η πρόταση για τα 1300 στρέμματα της Ποντοκώμης, τα οποία χρειάζεται η ΔΕΗ για να αναπτυχθεί το Ορυχείο.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων χθες , κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πολιτικού του γραφείου στην Πτολεμαίδα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι « μ΄ αυτόν τον τρόπο, θα γίνει νόμος η μετεγκατάσταση των δύο οικισμών». .Η εξέλιξη αυτή προήλθε μετά την αποδοχή της πρότασης του κ.Κουκουλόπουλου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις μετεγκαταστάσεις Ποντοκώμης και Μαυροπηγής , από το Υπουργείο Περιβάλλοντος , Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής , ενώ όπως τόνισε ο Βουλευτής «έως τα τέλη Μαρτίου θα υποβληθεί μία μελέτη που θα αφορά όλο το λεκανοπέδιο, τόσο για τα σημεία που ολοκληρώθηκε η εξόρυξη του λιγνίτη, όσο και για εκείνα που απομένουν προς εκμετάλλευση.»====================================
Κόντρα ΔΕΗ - Verbund για τις εκπτώσεις στο ρεύμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ των καταναλωτών, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Verbund για φθηνότερα τιμολόγια, κατηγορεί η ΔΕΗ την αυστριακή εταιρεία ηλεκτρισμού, τον βασικότερο ανταγωνιστή της στην ελληνική αγορά λιανικής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η κρατική εταιρεία αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Verbund ότι τα τιμολόγιά της για τους μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές είναι φθηνότερα κατά 15%-20% από τα αντίστοιχα δικά της καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν έχει συμπεριλάβει στο κόστος τις χρεώσεις για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση που έχει επιβάλει η Πολιτεία, εδώ και χρόνια, για κοινωνικούς λόγους στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η οποία προορίζεται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (νοικοκυριά με πολύ χαμηλή κατανάλωση, πολύτεκνοι, αγρότες).

Η ΔΕΗ κατηγορεί τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο ότι πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανεμπορική αγορά χωρίς την εν λόγω επιβάρυνση και, επομένως, μπορούν να παρουσιάζουν ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο αποσπώντας δικούς της πελάτες.

Τι λέει η Verbund
Κύκλοι της Verbund σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι στα τιμολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τρίτη έχει συμπεριληφθεί και το κόστος για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κάτι που, όπως λένε, αν η κρατική εταιρεία το επιθυμεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το διαπιστώσει.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο, να αναλάβουν και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της να «επιδοτούν» τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα αγροτικά- οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με τους πελάτες που θα της παίρνουν.

=========================================
ΔΕΗ - Ιδιώτες : Βγήκαν τα πρώτα "μαχαίρια" στην αγορά ηλεκτρισμού…
ΔΕΗ - αγορά ηλεκτρισμού
Σε εκπτώσεις 15%-20% στα τιμολόγια των εμπορικών και μεγάλων οικιακών της καταναλωτών προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΗ, σαν απάντηση στα χαμηλά τιμολόγια που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η αυστριακή Verbund. Η ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας την περασμένη Τρίτη ότι εισέρχεται στην αγορά λιανικής, με φθηνότερα τιμολόγια από εκείνα της ΔΕΗ μέχρι και 20% για τον επαγγελματικό τομέα και για τους μεγάλους οικιακούς πελάτες (άνω των 2.000 kwh/4μηνο), ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κρατικής επιχείρησης, που ετοιμάζει την αντεπίθεσή της.
«Θα το μετανιώσουν όσοι καταναλωτές φύγουν από μας, γιατί ετοιμάζουμε αναπροσαρμογή των τιμολογίων μας προς τα κάτω, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης», είναι η απάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ. Μιλούν συγκεκριμένα για μείωση, ανάλογη με την έκπτωση της Verbund (15%-20%) στις «επίμαχες» κατηγορίες που εμφανίζουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, δηλαδή στους 430.000 μεγάλους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο και στις περίπου 800.000 επαγγελματικές καταναλώσεις. Τις μειώσεις αυτές άλλωστε η ΔΕΗ τις έχει συμπεριλάβει σε πρότασή της για την συνολική αναδιάρθρωση των σημερινών τιμολογίων της που έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο στη ΡΑΕ, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη εγκριθεί.

Η πρώτη σύγκρουση…

Το πρώτο δείγμα της μάχης που επίκειται στην αγορά λιανικής, το έδωσε η ΔΕΗ την Παρασκευή. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς ιδιωτών προμηθευτών («φωτογραφίζοντας» χωρίς να την κατονομάζει τη Verbund) ότι τα τιμολόγιά τους για τους μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα δικά της, καθώς όπως λέει, δεν έχουν συμπεριλάβει στα κόστη τους, τις χρεώσεις για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Πρόκειται για μια επιβάρυνση που έχει επιβάλει η πολιτεία, εδώ και χρόνια, για κοινωνικούς λόγους, στη ΔΕΗ, και η οποία προορίζεται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (νοικοκυριά με πολύ χαμηλές καταναλώσεις, πολύτεκνοι, αγρότες). Η ΔΕΗ κατηγορεί τις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ότι πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανεμπορική αγορά χωρίς την εν λόγω επιβάρυνση, και επομένως, μπορούν να παρουσιάζουν ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπώντας δικούς της πελάτες. Με την πρακτική όμως αυτή- συνεχίζει πάντα η ανακοίνωση της ΔΕΗ-αναγκάζουν τους υπόλοιπους καταναλωτές να καταβάλλουν υψηλότερες χρεώσεις για την υποστήριξη των ευπαθών αυτών ομάδων. "Φωτογραφίζοντας" μάλιστα τη Verbund, αναφέρει ότι "ο εν λόγω προμηθευτής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που πληρώνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές και βεβαίως και η ΔΕΗ".

Τι λέει η Verbund

Κύκλοι της Verbund, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΕΗ, επισημαίνουν ότι στα τιμολόγια που ανακοίνωσε η εταιρεία την περασμένη Τρίτη, έχουν συμπεριληφθεί και τα κόστη για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, κάτι που όπως λένε, αν η κρατική εταιρεία το επιθυμεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να το διαπιστώσει.

Η ΔΕΗ πάντως δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Στην πρόταση της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα τιμολόγια, ζητάει να αναλάβουν και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της να "επιδοτούν" τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα αγροτικά - οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με το μέγεθος των πελατών που θα της παίρνουν. Η ίδια πρόταση προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις αυτές που θα καταβάλλουν οι ιδιώτες θα τοποθετούνται σε έναν κοινό κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Τυχόν υιοθέτηση του αιτήματος της ΔΕΗ και ενσωμάτωση των εν λόγω χρεώσεων στα τιμολόγια και των ιδιωτών σημαίνει ότι θα χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι της ΔΕΗ, αφού το κόστος τους θα εξισωθεί ουσιαστικά με εκείνο της κρατικής εταιρείας....
Γιώργος Φιντικάκης
========================================

ΔΕΗ: Συμμετοχή σε συνέδριο για ηλεκτροκίνηση

Δημοσιεύθηκε: 14:25 - 08/02/10


Η ΔΕΗ έχει την τιμή να συντονίζει την ευρωπαϊκή κοινοπραξία "Mobile Energy Resources in Grids of Electricity” (MERGE), στα πλαίσια του FP7 για τις αναγκαίες δράσεις για την υποστήριξη της ευρείας χρήσης της ηλεκτροκίνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.

«Ζούμε μια επανάσταση …». Με τα λόγια αυτά χαρακτήρισε την αναμενόμενη μαζική είσοδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα δίκτυα, ο Joao Dias, οικονομικός σύμβουλος του Γραφείου για την Ηλεκτροκίνηση, που δημιουργήθηκε υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Jose Socrates.

Ο χαιρετισμός έγινε στα πλαίσια της συνάντησης, στις 18 και 19/01/2010 στο Πόρτο της Πορτογαλίας, των Ευρωπαϊκών Ηλεκτρικών Εταιριών, Ρυθμιστικών Αρχών και Ευρωπαϊκών Κέντρων που απαρτίζουν την κοινοπραξία του έργου “Mobile Energy Resources in Grids of Electricity” (MERGE), στα πλαίσια του FP7.

Η ΔΕΗ έχει την τιμή να συντονίζει την ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η πρόταση της οποίας αξιολογήθηκε με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
===================================
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Νέος δ/νων σύμβουλος
Ν έος διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Aνανεώσιμες AE ανέλαβε χθες ο Iωάννης Tσιπουρίδης, πρόεδρος της Eλληνικής Eπιστημονικής Eνωσης Aιολικής Eνέργειας.
Ν έος διευθύνων σύμβουλος της ΔEH Aνανεώσιμες AE ανέλαβε χθες ο Iωάννης Tσιπουρίδης, πρόεδρος της Eλληνικής Eπιστημονικής Eνωσης Aιολικής Eνέργειας.

Πρόεδρος στο νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο χθες συγκροτήθηκε σε σώμα, ανέλαβε ο κ. Aρθούρος Zερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH.

Στο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχουν ακόμα ο κ. Παναγιώτης Xαβιαρόπουλος, αντιπρόεδρος της διεύθυνσης AΠE του KAΠE, η κ. Δανάη Διακουλάκη καθηγήτρια στο EMΠ, ο κ. Iωάννης Kοππανάκης, γενικός διευθυντής παραγωγής της ΔEH, ο καθηγητής του EMΠ Δημήτρης Παπαντώνης και η κ. Iωάννα Nίκου, χημικός μηχανικός.
=============================================
Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το Φεβρουάριο του 2008 και έχουν εκδοθεί εντάλματα πληρωμής, πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους Ασφαλιστικά Γραφεία, εκτός από τους Νησιώτες που θα απευθύνονται στη ΜΥΛΛΕΡΟΥ 13.

==========================================
Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό
ρεπορτάζ: Ηλίας Π. Γεωργάκης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, νέος τρόπος υπολογισμού των
συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο δημοσιο, κίνητρα για
παραμονή στην εργασία και αντικίνητρα για τις πρόωρες καθώς και περιορισμοί στην απασχόληση συνταξιουχων, είναι τα βασικά σημεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό τοπίο.

Η ΑΔΕΔΥ οργανώνει την Τετάρτη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης ενω η ΓΣΕΕ εξήγγειλε 24ωρη απεργία για τις 24 Φεβρουαρίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανοίγει αύριο τα χαρτιά της για το νέο
ασφαλιστικό. Μεταξύ άλλων προωθούνται και τα εξής:

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ:

Με στόχο να κλείσουν τα 'παράθυρα' που οδηγούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μελετάται πακέτο μέτρων μαζί με την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά(ν. 3655/08).

Επίσης καθιερώνονται κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% ετησίως σε 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου.
Εξάλλου η ποινή για έξοδο στη σύνταξη απο 4,5% θα φθάσει στο 6% και στο δημοσιο(για κάθε ετος που υπολείπεται για την έξοδο στη σύνταξη).

2. ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

Σε περίοδο επταετιας, απο το 2013 εως το 2020, θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικων στο δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας απο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Θα πρέπει να τονιστεί οτι δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας-ανδρών γυναικών στη δημόσια διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.

Πάντως με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα δουν τα όρια
συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων θίγονται:

- Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας

-οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας

- Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το
δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα στα 55 τους με μειωμένη σύνταξη.

-Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55 έτη

3. ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:

Θεσμοθέτηση μιας βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 έτη ή 25 έτη) ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια
παραμονής στην εργασία.

Οι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών
ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης.

Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500 έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων (με τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης) σταματούν την ασφάλιση και στρέφονται στην ανασφάλιστη εργασία ώσπου να φθάσουν στο όριο ηλικίας.

4. Τίθεται σε εφαρμογή το νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το ίδιο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο να αντληθεί ενα σημαντικό μέρος από βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές ύψους 4,8 δισ. ευρω.

Επι της ουσίας βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών (Ν. 2676/1999) που θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία. Διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών και τη διατήρηση τους, θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά την ρύθμιση.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα έρθει να αντικαταστήσει το ισχύον ανά
ταμείο αλλά και θα αποκλείει την εφαρμογή έκτακτων και προνομιακότερων
ρυθμίσεων που στο παρελθόν έχουν μετατραπεί σε τροχοπέδη για τα οικονομικά των ταμείων.

Με το σύστημα αυτό,, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην
αποπληρωμή των χρεών τους. βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή μιας
επιχείρησης στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών και τη διατήρηση τους, θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.
Αναλυτικότερα, θα παρέχεται η δυνατότητα της εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις, όλων των ειδών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών μετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων. Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ΄ ανώτατο όριο τις 48 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής υπό του οφειλέτου των τρεχουσών εισφορών και προκαταβολής επί της κεφαλαιοποιούμενης συνολικής οφειλής ίση με:

Α. για ποσό οφειλής μέχρι 10.000 ευρώ ποσοστό 15%,

Β. για ποσό οφειλής από 10.001 ευρώ και άνω ποσοστό 10%.

Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.
Το ποσό της μικρότερης δόσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά από απόφαση του

Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Ταμείου.

Εάν ο οφειλέτης απολέσει για οποιονδήποτε λόγο, το δικαίωμα τμηματικής
εξόφλησης εισφορών σε δόσεις, θα μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση οποτεδήποτε.
Το αρμόδιο όργανο του ταμείου, θα έχει τη δικαιοδοσία να ρυθμίσει εκ νέου
τις οφειλές σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις. Μάλιστα, θα δίνεται η δυνατότητα, στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης των χρεών, με απόφαση του ΔΣ,, η έκπτωση να φθάνει ακόμη και το 50% επί των πρόσθετων τελών των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Το ύψος των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται με βάση το ισχύον ασφάλιστρο, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης του οφειλέτη μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή:

α. της προκαταβολής στην προβλεπόμενη προθεσμία,

β. των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών,

γ. έξι (6) μηνιαίων ή τριών (3) διμηνιαίων δόσεων συνολικά,

δ. καθώς και η καταβολή οποιασδήποτε οφειλόμενης δόσης μετά την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης, συνεπάγεται την έκπτωση από το δικαίωμα της τμηματικής εξόφλησης των οφειλόμενων εισφορών και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού, υπολογιζόμενου βάσει του ισχύοντος ασφαλίστρου κατά την ημέρα εξόφλησης, μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης το συνολικό ποσό
αυτής, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την κεφαλαιοποίηση προσαυξάνεται με τα προβλεπόμενα κάθε φορά τέλη καθυστέρησης. Στους οφειλέτες, που υπάγονται στην ρύθμιση και τηρούν του όρους της ρύθμισης αυτής, θα χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 2084/92 και βιβλιάριο υγείας σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Παροχών Ασθενείας, πλην των περιπτώσεων ύπαρξης οφειλόμενων δόσεων.

5. ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ:

Η μείωση των επαγγελμάτων που σήμερα υπάγονται στο
ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στον ιδιωτικό τομέα σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη
λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια. Για
παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, ενώ σε περίπτωση που εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό καθεστώς,θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

6. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:

Επίκειται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία
επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που
ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Ως γνωστόν, ο νόμος 2676/1999 στο άρθρο 63 θέτει κάποιους περιορισμούς στην απασχόληση των συνταξιούχων, που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους, τη μείωσή της ή την καταβολή αυξημένων εισφορών κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή
θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλαμβάνουν εργασία, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

1 Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης.

2 Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής που υπερβαίνει τα 730 ευρώ μηνιαίως, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατώτατων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 65ο και οι γυναίκες το 60ό έτος της ηλικίας τους

Εξάλλου οι υπόλοιπες κυβερνητικές προτάσεις για την αναμόρφωση του
ασφαλιστικού, προβλέπουν τα παρακάτω:

-Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων.

-Στη σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

-Στις ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη
συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

-Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία.

-Αναζήτηση φορολογικων κίνητρων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κλαδική
επαγγελματική ασφάλιση, ώστε να ενισχυθούν οι συμπληρωματικές παροχές προς τους ασφαλισμένους.

-. Mετρα για μείωση της εισφοροδιαφυγής, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη μείωση της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας.
=================================
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ
Προς : Μέλη ΣΔ
Μ ΔΕΗ
Μετά από νόμιμη πρόσκληση όλων των μελών του .Σ. κατά το άρθρο
15 του Καταστατικού στη συνεδρίαση της 10 Δεκεμβρίου 2009, το .Σ.
του Συλλόγου Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Β’ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΠΠΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΓΚΑΜΠΕΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΤΣΕΡΕΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΕΛΗ: ΜΠΟΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ ΠΟΛΥΑΝΘΗΣ
Για το Σύλλογο Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ
Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: