Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Η κυβέρνηση λέει «ναι» στην πράσινη ενέργεια, αλλά και στον... λιγνίτη

=====================================
Σχετικά με πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δραστηριότητα νέων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις για τη δραστηριότητα νέων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., ανακοινώνονται τα εξής:

Ορισμένα τιμολόγια της ΔΕΗ εμπεριέχουν μια επιβάρυνση, σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή, η οποία προορίζεται για στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως είναι π.χ. οικιακοί καταναλωτές, πολύτεκνοι, αγρότες κλπ).
Ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας μεταπωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανεμπορική αγορά χωρίς την επιβάρυνση αυτή και, συνεπώς, παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπούν κάποιους πελάτες από τη ΔΕΗ.
Έτσι, αφήνουν τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους πελάτες να επωμίζονται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Μια τέτοια πρακτική δεν είναι ούτε βιώσιμη επιχειρηματικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ούτε είναι και κοινωνικά αποδεκτή.
Η ΔΕΗ, ως σταθερός παράγοντας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό παραγωγικό ιστό (βιομηχανία, αγροτική οικονομία), καθώς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (οικιακοί πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, πολύτεκνοι κλπ).
Η δήλωση ενός εξ' αυτών των προμηθευτών στο κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού σταθμού, στις 4/2/2010, ότι δήθεν "στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χαμηλότερα τιμολόγια" προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων. Διότι είναι φανερό ότι, με την πρακτική που ακολουθούν αφήνουν στους υπόλοιπους καταναλωτές μεγαλύτερα βάρη για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο εν λόγω προμηθευτής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να απαλλαγεί από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές, και βέβαια, και η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ θεωρεί δίκαιο ότι και αυτοί οι ιδιώτες προμηθευτές, που αποσπούν πελάτες της Επιχείρησης, θα πρέπει να συνεισφέρουν αναλογικά στην κάλυψη των ευπαθών ομάδων, και στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, γενικά.
Επειδή η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση θα πρέπει να αναμένονται ρυθμίσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό χωρίς να αφήνουν περιθώρια για τέτοιες πρακτικές.

Αθήνα, 07.2.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ




=======================================
ΔΕΗ: Κοινωνικά μη αποδεκτές πρακτικές από ανταγωνιστικές εταιρείες«Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρουν στους καταναλωτές νέοι προμηθευτές, γίνονται ελκυστικά επειδή δεν περιλαμβάνουν τις επιβαρύνσεις για τη χρηματοδότηση των χαμηλών τιμολογίων που ισχύουν για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η πρακτική αυτή δεν είναι βιώσιμη επιχειρηματικά, ούτε κοινωνικά αποδεκτή», επισημαίνει η ΔΕΗ, με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις ανταγωνιστών της.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ τονίζει τα ακόλουθα:

«Ορισμένα τιμολόγια της ΔΕΗ εμπεριέχουν μια επιβάρυνση, σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή, η οποία προορίζεται για στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως είναι π.χ. οικιακοί καταναλωτές, πολύτεκνοι, αγρότες κλπ).

Ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας μεταπωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανεμπορική αγορά χωρίς την επιβάρυνση αυτή και, συνεπώς, παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπούν κάποιους πελάτες από τη ΔΕΗ.

Έτσι, αφήνουν τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους πελάτες να επωμίζονται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Μια τέτοια πρακτική δεν είναι ούτε βιώσιμη επιχειρηματικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ούτε είναι και κοινωνικά αποδεκτή.

Η ΔΕΗ, ως σταθερός παράγοντας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό παραγωγικό ιστό (βιομηχανία, αγροτική οικονομία), καθώς και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (οικιακοί πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, πολύτεκνοι κλπ).

Η δήλωση ενός εξ αυτών των προμηθευτών στο κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού σταθμού, στις 4/2/2010, ότι δήθεν «στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας χαμηλότερα τιμολόγια» προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων. Διότι είναι φανερό ότι, με την πρακτική που ακολουθούν αφήνουν στους υπόλοιπους καταναλωτές μεγαλύτερα βάρη για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο εν λόγω προμηθευτής έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να απαλλαγεί από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές, και βέβαια, και η ΔΕΗ».

============================
Η κυβέρνηση λέει «ναι» στην πράσινη ενέργεια, αλλά και στον... λιγνίτη O υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης μιλάει για επενδύσεις 3 δισ. στις ΑΠΕ και αύξηση των τιμολογίων ρεύματος
Tης Xρυσας Λιαγγου

Yπέρ της πράσινης ανάπτυξης, αλλά όχι της απαξίωσης του λιγνίτη, δηλώνει ο υφυπουργός Eνέργειας κ. Γιάννης Mανιάτης. Στην πρώτη του συνέντευξη στην «K» μιλάει για κομβικά θέματα, όπως τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που δεν αρνείται ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, περιγράφει την άμεση και αποτελεσματική προσωπική του παρέμβαση για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και προβλέπει επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία στις AΠE.

– Πράσινη ανάπτυξη, αλλά και «εξάντληση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας με σύγχρονες μονάδες παραγωγής» με τη δημιουργία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής, η κυβέρνηση έδωσε το πρώτο δείγμα στροφής σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον. Επειτα από 100 και πλέον ημέρες, ποια είναι η πρακτική εφαρμογή αυτής της πολιτικής στον τομέα της ενέργειας;

– H ενεργειακή πολιτική του ΥΠΕΚΑ δίνει έμφαση στην επίτευξη των εθνικών στόχων αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και προτεραιότητα στην Εξοικονόμηση Ενέργειας, αφού η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ. Διαμορφώνουμε στη χώρα μας μια νέα πραγματικότητα στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά είμαστε «καταδικασμένοι» να πετύχουμε.

– Πολλή συζήτηση γίνεται για την «πράσινη ανάπτυξη». Οι Ισπανοί παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελ, οι Δανοί ανεμογεννήτριες. Στην Eλλάδα θα είμαστε κυρίως καταναλωτές πράσινων προϊόντων ή και παραγωγοί;

– Δεν μπορούμε να κερδίσουμε το μέλλον με συνταγές του παρελθόντος. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Εκτός από απλοί καταναλωτές μπορούμε να είμαστε και παραγωγοί πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Μέσα στον Φεβρουάριο κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο μειώνει κατά 80% τον χρόνο αναμονής για αδειοδοτήσεις. Την επόμενη τριετία αναμένουμε αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

– Mε δεδομένο ότι, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ, η συμβατική παραγωγή είναι εντάσεως εργασίας. O «βρώμικος λιγνίτης», για παράδειγμα, απασχολεί κάποιες χιλιάδες εργαζομένους στα ορυχεία. Πώς θα καλυφθεί αυτό το χάσμα στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης;

– Κάθε σκέψη για απαξίωση του λιγνίτη, ο οποίος είναι το εθνικό μας καύσιμο, θα έμοιαζε με αυτοχειρία, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Οι λιγνιτοενεργειακές δραστηριότητες της ΔΕΗ εξασφαλίζουν σε μόνιμη βάση 16.000 θέσεις εργασίας, ενώ τα εκμεταλλεύσιμα λιγνιτικά της κοιτάσματα έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 40 - 45 χρόνια. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα μεταξύ όλων των χωρών της Ε. Ε. των «15». Σήμερα οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα τρεις φορές χαμηλότερα απ’ ό, τι οι Δανοί. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντληθούν τα ήδη ανοιχτά λιγνιτικά πεδία, επενδύοντας σε σύγχρονες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς και σε μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ που αποτελούν την καλύτερη ασπίδα της χώρας απέναντι σε οποιαδήποτε διεθνή ενεργειακή κρίση.

– Nα περάσουμε στη ΔEH. Στροφή στην «πράσινη ανάπτυξη» με την τοποθέτηση του κ. Aρθούρου Zερβού και «άνοιγμα» στη ΓENOΠ; Πώς σχολιάζετε την κριτική για επαναφορά της ΓENOΠ σε ρόλο συνδιοίκησης;

– Η τοποθέτηση του κ. Ζερβού στη διοίκηση της ΔΕΗ σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση για την απογείωση της Πράσινης Ανάπτυξης. Η ΔΕΗ έχει μοναδικές εμπειρίες στην ανάπτυξη μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και απεριόριστες προοπτικές στις λοιπές ΑΠΕ. Σε ό, τι αφορά τη ΓΕΝΟΠ, η θέση μας είναι σαφής. Οι εργαζόμενοι αποτελούσαν πάντα σύμμαχο για την ανάπτυξη της Επιχείρησης. Επιδίωξή μας είναι όλοι να βοηθήσουν θετικά και υπεύθυνα στην κοινή προσπάθεια. Αυτό δεν είναι συνδιοίκηση, είναι προσκλητήριο σκληρής δουλειάς.

– Tιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Eξαγγείλατε πάγωμα για το 2010. Πώς συμβιβάζεται η αυξημένη παραγωγή καθαρής ενέργειας με τα χαμηλά τιμολόγια; Mήπως είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις τα επόμενα χρόνια;

– Για εμάς ισχύει η γνωστή δέσμευση του πρωθυπουργού για τα τιμολόγια. Σήμερα, η μέση μηνιαία επιβάρυνση του ελληνικού νοικοκυριού για καθαρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 28 ευρώ. Η πρόσθετη επιβάρυνση λόγω αυξημένων δαπανών για CO2 –στη χειρότερη περίπτωση– δεν θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ το μήνα έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Στόχος, η απελευθέρωση για το φυσικό αέριο

– Oι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου με την περιπέτεια του πρώτου ιδιωτικού φορτίου LNG μάλλον σας αιφνιδίασαν. Παρ’ όλη την ένταση που δημιουργήθηκε, κρατάτε συνολικά χαμηλά την ατζέντα σε αυτόν τον τομέα. H προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανοίξει ένα διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA. Εσείς τι θα κάνετε;

– Ούτε αιφνιδιασμός ούτε χαμηλά η ατζέντα. Αναφέρεσθε προφανώς σε περιστατικό που σημειώθηκε μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, αφού η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είχε καθυστερήσει χαρακτηριστικά να προωθήσει τους Κώδικες του Φυσικού Αερίου. Αντίθετα, εμείς κινηθήκαμε ταχύτατα. Το Νοέμβριο με προσωπική μου επιστολή στον πρόεδρο της ΡΑΕ, ζήτησα την άμεση κατάθεση όλων των ρυθμιστικών κειμένων για την απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου στη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες, η ΡΑΕ ολοκλήρωσε τη σχετική διαδικασία για τον Κώδικα Διαχείρισης. Εχουν ήδη προηγηθεί ο Κανονισμός Αδειών και ο Κανονισμός Μητρώου Χρηστών μέσα στον Δεκέμβριο. Μέσα σε τρεις μήνες καλύψαμε το κενό και την αδράνεια πέντε ετών. Ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο άμεσης απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα μας. Διασφαλίζουμε μια απελευθερωμένη αγορά, με σαφές και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο και πάνω απ’ όλα με οφέλη αισθητά στον τελικό καταναλωτή. Σε ό, τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεν είναι αυτή την ώρα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας.
==================================
Ιδρύουν μικρές «ΔΕΗ» για να έχουν πρόσθετα εισοδήματα

ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, λόγω των ευνοϊκών κινήτρων που δίνονται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις που σκοπεύουν να επενδύσουν στον τομέα αυτόν.
Το σημαντικότερο κίνητρο είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται, μπορεί να πωλείται στη ΔΕΗ από τους επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο για μία 20ετία, σε τιμή που σήμερα ανέρχεται σε 0,45 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και από τους ιδιώτες, για μία 25ετία, έναντι 0,55 ευρώ, μέσω του προγράμματος «φωτοβολταϊκά σε στέγες».

Επιδότηση 40%

Τα δύο τελευταία χρόνια η επιδότηση μιας εμπορικής επιχείρησης για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ανέρχεται στο 40%. Βασική προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να διαθέτει, για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο των 100 kWp (κιλοβάτ του πάρκου) έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων, ενώ η επένδυσή του, σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό, Βαγγέλη Τσιμπλοστεφανάκη, πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 400.000 έως 500.000 ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Τσιμπλοστεφανάκης, η απόσβεση μίας τέτοιας επένδυσης γίνεται σε 5 με 6 χρόνια και για τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα του επενδυτή ανέρχονται σε περίπου 60.000 ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, τόσο η απόσβεση όσο και το τελικό κέρδος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/έτος/kW).
Περισσότερο αποδοτικές είναι οι νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας, όπου ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό από ό,τι στις βόρειες. Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.250-1.450 kWh/έτος/kW, στη Θεσσαλονίκη 1.150-1.275 kWh/έτος/kW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.400-1.500 kWh/έτος/kW.

Απόσβεση σε 6 έτη

Για παράδειγμα, αν η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην περιοχή υπολογίζεται σε 1.300 kWh ετησίως ανά εγκατεστημένο kW και με δεδομένο ότι η κιλοβατώρα αγοράζεται από τη ΔΕΗ στα 0,40 ευρώ, ο επενδυτής θα εισπράττει κάθε χρόνο 1.300 x 100 x 0,40 ευρώ= 52.000 ευρώ (σ.σ.: μιλάμε για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 kW). Μετά τα 6 χρόνια της απόσβεσης, στα υπόλοιπα 14 μέχρι την 20ετία, ο επενδυτής υπολογίζεται ότι θα έχει καθαρά κέρδη περίπου 600.000 με 728.000 ευρώ, αν συνυπολογιστούν παράγοντες όπως τα έξοδα συντήρησης, η αναπροσαρμογή της τιμής που αγοράζει η ΔΕΗ, οι τραπεζικοί τόκοι και οι απώλειες που παρουσιάζει μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην απόδοσή της με την πάροδο του χρόνου και λόγω των μεταβολών της θερμοκρασίας και της σκόνης.

Τροχοπέδη η γραφειοκρατία
Πάντως, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επιδότηση της επένδυσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, αφού απαιτούνται περίπου 6 έως 12 μήνες για την ολοκλήρωσή τους. Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών είναι το 80% όλης της διαδικασίας, πολύ περισσότερο διότι εμπλέκονται διαφορετικές υπηρεσίες με δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που έχει εκπονήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στοχεύει να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία που ταλανίζει χρόνια την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς υιοθετεί απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες που πρωτοπορούν στις ΑΠΕ.

Σε αγροτεμάχια

Μεταξύ των θετικών που επισημαίνει ο ΣΕΦ στο νομοσχέδιο είναι ότι καταργεί τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής (ή άλλης διαπιστωτικής πράξης), την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά συστήματα που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες. Παράλληλα, επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, κάτι που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατόχων μεγάλων εκτάσεων γης, κυρίως των αγροτών, που, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα σε αγροτεμάχιά τους, θα βρουν διέξοδο για τη συμπληρωματική ενίσχυση του εισοδήματός τους.



=======================================
Έκρηξη σε μονάδα παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ
Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από έκρηξη αγωγού μεταφοράς αερίου σε μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Μίντλταουν του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ
Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως δεκάδες ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Κλιν Ένερτζι, ισχύος 620 μεγαβάτ, το οποίο λειτουργεί με φυσικό αέριο.
Η έκρηξη έγινε αισθητή στις γειτονικές πόλεις και ο μαύρος καπνός που υψώθηκε στον ουρανό ήταν ορατός από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
Το Μίντλταουν βρίσκεται στα νότια της πόλης του Χάρτφορντ
===================================

Νέοι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θεωρούνται όσοι για πρώτη φορά ασφαλίστηκαν σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης μετά την 1/1/1993.
Εάν κάποιος έχει έστω και μία ημέρα ασφάλισης σε οποιοδήποτε Φορέα Κύριας Ασφάλισης μέχρι 31/12/1992, θεωρείται παλαιός ασφαλισμένος.
Για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχουν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, εκτός ελάχιστων διαφοροποιήσεων.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αυτός είναι ενιαίος σε όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για την επικουρική.
Το ποσό της σύνταξης που δικαιούται ο εργαζόμενος «νέος» ασφαλισμένος αντιστοιχεί στο 70% των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας για 35 χρόνια ασφάλισης. Αντίστοιχα, η επικουρική σύνταξη αποτελεί το 20% των συντάξιμων αποδοχών της ίδιας περιόδου.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν έχουν μεταξύ τους το ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης και οι διαφορές δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που οφείλονται στο διαφορετικό χρόνο υπαγωγής τους στην ασφάλιση.
Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων σε ορυχεία, σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που έχουν διαφορετικό συνταξιοδοτικό καθεστώς από τους άλλους εργαζομένους της ΔΕΗ.

Οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα έτη και το 60ό έτος της ηλικίας τους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες αλλά με όριο ηλικίας το 55ο έτος. Η μείωση της σύνταξης είναι 4,5% στο ποσό της σύνταξης για κάθε έτος που υπολείπεται του 65ου για τους άνδρες και του 60ού για τις γυναίκες. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν συμφέρει τον εργαζόμενο, αφού θα πάρει στη συνέχεια για όλη του τη ζωή μειωμένη και μικρή σύνταξη.
Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται για προσαύξηση της σύνταξης εφόσον αναγνωριστεί.

Για να συνυπολογιστεί όμως ο χρόνος αυτός και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Για σύνταξη γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους και η συμπλήρωση 3.600 ημερών ασφάλισης. Εξαίρεση από τη συγκεκριμένη γενική διάταξη, αποτελούν οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της θητείας για τη συμπλήρωση των 10.500 ημερών ασφάλισης και θεμελίωσης του δικαιώματος ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος.
Για σύνταξη αναπηρίας χρειάζεται η συμπλήρωση 900 ημερών ασφάλισης.
Για σύνταξη λόγω θανάτου απαιτείται η συμπλήρωση 900 ημερών ασφάλισης από τον θανόντα, ενώ η χήρα πρέπει να έχει κλείσει το 60ό έτος. Επιπλέον το όριο ηλικίας διαμορφώνεται μέχρι τα 18 χρόνια για τα παιδιά που δεν σπουδάζουν και στα 24 για τα παιδιά που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.
Σημειώνεται πως όταν πρόκειται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας να χρησιμοποιηθεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συμφέρει πάντοτε η αναγνώριση. Εάν όμως χρησιμοποιηθεί μόνο για προσαύξηση της σύνταξης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιλογή της αναγνώρισης με το οικονομικό όφελος που προκύπτει. Πάντως στο Δημόσιο η αναγνώριση γίνεται με διαφορετικές προϋποθέσεις.



Εργαζόμενος στη ΔΕΗ από το 1984 και ΙΚΑ
Γεια σας, είμαι ασφαλισμένος στη ΔΕΗ από το 1984 έως και σήμερα όπου και συνεχίζω να εργάζομαι.
Πριν την ΔΕΗ ήμουν στο ΙΚΑ από το 1973 έως 1984 με ενδιάμεσο στρατιωτικό και ένσημα περίπου 6 χρόνια αναγνωρισμένα. Τώρα με τα σημερινά νομοσχέδια και αλλαγές των ασφαλιστικών ταμείων πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;
Δεν μας γράφετε την ηλικία σας. Πάντως με 35 συνολικά έτη ασφάλισης μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας και με πλήρη σύνταξη. Εάν έχετε ηλικία πάνω από 60 ετών μπορείτε να πάρετε μειωμένη σύνταξη και σήμερα.


Σύνταξη ΒΑΕ



Ο Ν.Π. ερωτά:
ΑΠΟ ΤΗΝ 1/7/1986 ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΕ.ΕΧΩ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΕΡΕΣΙΑ 13 ΜΗΝΕΣ(ΑΠΟ 1/6/1985)ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ.ΕΙΜΑΙ 50 ΕΤΩΝ.ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΣΕ ΚΑΘΑΣΤΟΣ ΥΒΑΕ;



Απάντηση:

Με ασφάλιση ΒΑΕ μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τις προϋποθέσεις που διαθέτετε στο 60ο έτος της ηλικίας σας. Η σύνταξη που θα σας χορηγηθεί θα είναι πλήρης και ανάλογη με τα ημερομίσθια που θα έχετε στο 60ο έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε επίσης, με εξαγορά της στρατιωτικής σας θητείας, να πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη.

======================================
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ Η ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Ένα ακόμη Εργατικό Ατύχημα.

Ένας ακόμη συνάδελφος τραυματίας.
Ξεφεύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση των ατυχημάτων.
Ως πότε η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας θα πρέπει να αποτελεί πολυτέλεια;
Η εντατικοποίηση της εργασίας συνυφασμένη με την έλλειψη προσωπικού είναι τα αίτια του ατυχήματος.

Συγκεκριμένα
Σήμερα, κατά την διαδικασία επιμήκυνσης του ταινιόδρομου ο συνάδελφος Τριανταφυλλίδης Χρήστος ,στην προσπάθειά του να καθαρίσει την τραβέρσα του τελάρου για να κουμπώσει η ράγα, πιάστηκε ο παράμεσος δάκτυλος, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί και να μεταφερθεί στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου και έγινε επιτυχής συρραφή.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για μια ακόμη φορά τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας είναι αδιαπραγμάτευτος όρος.

Καμία εργασία δεν είναι πάνω από την σωματική ακεραιότητα. Κανένα κέρδος οποιασδήποτε Επιχείρησης δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Κανένας εργαζόμενος θυσία στον βωμό της παραγωγικότητας.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία φέρει ακέραια την ευθύνη για το ατύχημα, διότι έχει υποχρέωση να επιβάλλει τους όρους και τους κανόνες ασφάλειας στην εργασία, να προβεί άμεσα στην πρόσληψη των επιτυχόντων του Διαγωνισμού.

Καλούμε τους εργαζόμενους να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και να μην εκτελούν καμία εργασία, εάν δεν εξασφαλίζεται πλήρως η ασφάλειά τους .

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: