Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

το υπουργείο μειώνει την επιδοτούμενη τιμή αγοράς ενέργειας από φωτοβολτιακά,με άλλη του απόφαση αυξάνει κατά 7 ευρώ/ MWh την τιμή αγοράς ενέργειας ..

ΔΕΗ: Υποβάθμιση από S&P"Η υποβάθμιση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά αντανακλά την επαναξιολόγηση της σχέσης της κυβέρνησης με την ΔΕΗ, την οποία τώρα θεωρούμε αποδυναμωμένη", ανέφερε η S&P σε έκθεσή της
H S&P υποβάθμισε την ΔΕΗ σε 'BB+' από 'BBB-', λέγοντας ότι λόγω των οικονομικών πιέσεων η κυβέρνηση δεν αναμένεται να προσφέρει κάποια έκτακτη στήριξη στην εταιρεία, αν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Ο ξένος οίκος έδωσε προοπτικές σταθερές.
"Η υποβάθμιση δεν συνδέεται με την αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά αντανακλά την επαναξιολόγηση της σχέσης της κυβέρνησης με την ΔΕΗ, την οποία τώρα θεωρούμε αποδυναμωμένη, καθώς οι οικονομικές πιέσεις ίσως να οδηγήσουν την κυβέρνηση να δώσει μικρότερη βαρύτητα στην παροχή οποιουδήποτε είδους έκτακτης βοήθειας στην ΔΕΗ, αν αυτή χρειαστεί", ανέφερε η S&P σε έκθεσή της.

==========================================
Γιατί οι επενδυτές φωτοβολταικών τα έβαλαν με τους «αιολικούς» Ημ/νία: 08:34 - 19 Φεβ 2010

Σε αρκετούς κύκλους της αγοράς διάχυτη είναι η εντύπωση ότι πίσω από την εν λόγω απόφαση , υποκρύπτεται, η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προωθηθούν κυρίως τα αιολικά, σε βάρος των φωτοβολταϊκών.

Στηρίζουν την άποψη αυτή, στο γεγονός ότι την ίδια περίοδο που το υπουργείο μειώνει την επιδοτούμενη τιμή αγοράς ενέργειας από φωτοβολτιακά, με άλλη του απόφαση αυξάνει κατά 7 ευρώ/ MWh την τιμή αγοράς ενέργειας από τις άλλες μορφές ΑΠΕ (βιομάζα, γεωθερμία, κλπ) συμπεριλαμβανομένων και των αιολικών. Έτσι, στα τελευταία, η τιμή ανέβηκε στα 87 ευρώ από 80 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν πριν.

Τις υποψίες των εκπροσώπων της αγοράς φωτοβολταικών ενισχύει και το γεγονός ότι πρόσωπα που προέρχονται από τον αιολικό χώρο έχουν προωθηθεί σε κρίσιμα πόστα τομέων της ενέργειας (όπως π.χ. ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης, κ.α).

Τι υποστηρίζει το υπουργείο

Η αιτιολογία του υπουργείου για τη νέα μείωση των τιμών στηρίζεται στην ωρίμανση της τεχνολογίας, που έχει πέσει από τα 6 εκ. ευρώ/ MW το 2005, στα 3 εκ. ευρώ/ MW σήμερα. Και όπως επισημαίνουν οι πιο «ψύχραιμοι», οι ενστάσεις της αγοράς φωτοβολταικών είναι εν θερμώ, αφού ούτως ή άλλως ο νόμος 3734/2009 για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, προβλέπει ότι ο υπουργός με μια απλή του απόφαση μπορεί να αλλάζει τις τιμές στα φωτοβολταικά. Επιπλέον, αν κανείς συγκρίνει τις τιμές που ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς για τα φωτοβολταικά, με αυτές που ανακοίνωσε τώρα η υπουργός, οι τελευταίες θα είναι υψηλότερες από τις προηγούμενες, από τον Αύγουστο του 2012 και μετά.

Που έχουν δίκιο οι επενδυτές των φωτοβολταικών

Οι ενστάσεις ωστόσο των επενδυτών φωτοβολταικών εστιάζονται στο ότι με τη νέα αλλαγή, αδικούνται κατάφορα και ακυρώνονται εν πολλοίς επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, απλώς και μόνο επειδή λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ) και στις διάφορες υπηρεσίες, δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικού.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών Επενδυτών Φωτοβολταικών (ΣΠΕΦ), "οι χιλιάδες αυτοί επενδυτές έχουν ξεκινήσει τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά εδώ και τρία χρόνια. Δυστυχώς βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αδειοδότησης - υλοποίησης λόγω της παραβατικότητας του κρατικού μηχανισμού και της ηγεσίας του, η οποία κωλυσιεργεί τεχνηέντως την διαδικασία, αλλάζοντας συνεχώς το νομικό και οικονομικό πλαίσιο των επενδύσεων εκ των υστέρων. Με τον τρόπο αυτό έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ".

Να κατέβει ο πήχης

Το υπουργείο έχει επισημάνει ότι η νέα τιμή δεν θα ισχύσει για όσα έργα λειτουργούν ήδη και για όσα έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση αγοραπωλησίας με το ΔΕΣΜΗΕ. Εκείνο όμως που ζητούν και δικαιολογημένα οι επενδυτές φωτοβολταικών, είναι να μη θιγούν από τη νέα τιμή και άλλα ώριμα έργα, για παράδειγμα όσα έχουν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή όσα έχουν ξεκινήσει ήδη εκταμιεύσεις για τη σύνδεση.

Γιώργος Φιντικάκης
===================================
Απαίτηση για άμεσες προσλήψεις
(20/02/2010)

Την απαίτηση για άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της ΔΕΗ με συγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα καθώς και την άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων επαναβεβαίωσε στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης της τοπικής Κοινωνίας με την ΔΕΗ στην Κοζάνη. Στην διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν εκτός από το θέμα των προσλήψεων και των επενδύσεων της ΔΕΗ στην περιοχή και θέματα που αφορούν την επικείμενη απόφαση δημοπράτησης της νέας μονάδας από το Δ.Σ της επιχείρησης και προτάθηκε να γίνει συνάντηση με την ηγεσία της ΔΕΗ όπου θα διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε ζητήματα όπως των απαλλοτριώσεων και των μελετών περιβαλλοντικών όρων. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι βουλευτές του νομού, θέμα το οποίο κλήθηκε να σχολιάσει ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης του οργάνου, αφού οι βουλευτές δεν είναι μέλη του και ορισμένοι εξ αυτών είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και το θέμα που προέκυψε με το νεκροταφείο του Κλείτου, παρουσία του ιερέα του χωριού πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσουν οι Δήμοι Ελλησπόντου και Κοζάνης. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης κ. Βαγγέλης Καραπάτσιος σημείωσε πως ο δήμος Κοζάνης χωρίς να είναι αρμόδιος επεκτείνει το νεκροταφείο Αργίλου, ώστε να δοθεί προσωρινή λύση.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: