Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

διατήρηση της οριακής τιμής του συστήματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

ΔΕΗ: Σταθεροποιητικές τάσεις στην κατανάλωση τον Ιανουάριο
Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει η κατανάλωση ηλεκτρικού τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, σε αντίθεση με όλους τους μήνες του 2009, όταν η κατανάλωση ήταν μονίμως μειωμένη σε σύγκριση με το 2008.

Ωστοσο το κυριότερο χαρακτηριστικό του πρώτου μήνα του έτους, παραμένει η κάλυψη σημαντικού ποσοστού της ζήτησης από τα υδροηλεκτρικά, η εντελώς περιθωριακή χρήση των πετρελαϊκών μονάδων και η συνακόλουθη διατήρηση της οριακής τιμής του συστήματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εφ΄ όσον δε, συνεχιστεί η τάση αυτή μέχρι το τέλος Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο του 2010, θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για τη ΔΕΗ. Η οριακή τιμή που κυμαίνεται στα επίπεδα των 30 ευρώ η μεγαβατώρα, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση των νερών και τη μειωμένη χρήση πετρελαίου, τουλάχιστον στο διασυνδεμένο σύστημα, εκτιμάται ότι θα μειώσει περαιτέρω το κόστος αγοράς ενέργειας και καυσίμων, ενώ προσφέρει σημαντική κερδοφορία, ακόμη και για τις πωλήσεις στην υψηλή τάση (Αλουμίνιο, Λάρκο).

Επιπλέον, θα αντισταθμίσει στο μέγιστο βαθμό την επιβάρυνση της επιχείρησης από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντήζελ, το ετήσιο κόστος της οποίας εκτιμάται σε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 4.361.681 μεγαβατώρες μειωμένη μόλις κατά 0,04% έναντι του Ιανουαρίου του 2009.

Για πρώτη φορά εδώ και 14 μήνες, καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές υψηλής τάσης, οι οποίοι απορρόφησαν 511.690 μεγαβατώρες (+0,94%), έναντι 506.913 το 2009 και 659.684 το 2008.

Ωστόσο, έστω και με πιο ήπιο ρυθμό, συνεχίστηκε η πτώση της ζήτησης στο δίκτυο χαμηλής τάσης, το οποίο τροφοδοτεί οικιακούς εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, με -0,88%.

Ετσι, η σταθεροποίηση της συνολικής ζήτησης τον Ιανουάριο, στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στην υψηλή τάση.

Το μείγμα καυσίμων

Σε ό,τι αφορά στο μείγμα των καυσίμων που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ, η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων ανήλθε στο 57,78%, των μονάδων φυσικού αερίου στο 16,07%, των υδροηλεκτρικών μονάδων στο 16,16% και των πετρελαϊκών μόλις στο 0,77%.

Πρακτικά οι πετρελαϊκές μονάδες του διασυνδεμένου συστήματος (Αλιβέρι και Λαύριο 1,2) τους τελευταίους 3-4 μήνες βρίσκονται σε κατάσταση θερμής εφεδρείας, καθώς η κάλυψη των αναγκών αιχμής στο μέγιστο βαθμό προκύπτει από τα υδροηλεκτρικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιχμή του μήνα (8.714 μεγαβάτ, 27 Ιανουαρίου ώρα 13.00), το 23,18% των αναγκών καλύφθηκε από τις υδροηλεκτρικές μονάδες, και το 3,09% από πετρελαϊκές, όταν στην αντίστοιχη αιχμή του 2009, με ζήτηση 8.332 μεγαβάτ, μόνο το 10,69% της ζήτησης προήλθε από υδροηλεκτρικές, και το 8,17% από πετρελαϊκές.

Ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών

Τέλος σε ό,τι αφορά στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών, βελτιώθηκε και αυτό με καθαρές εισαγωγές 192.205 μεγαβάτ έναντι 283.866 μεγαβάτ τον Ιανουάριο του 2009.

Κύριοι συντελεστές της βελτίωσης, είναι ο περιορισμός των εισαγωγών από Βουλγαρία (214.470 μεγαβάτ, έναντι 271.414 το 2009) και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς Ιταλία (312.600 έναντι 162.094 μεγαβάτ το 2009).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
======================================
Στη λιανική αγορά εισήλθε η Elpedison
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη

Στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας εισήλθε και η Elpedison, κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, αποκτώντας τους πρώτους της «απευθείας» πελάτες στη μέση και χαμηλή τάση.

Η εταιρεία, που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στη Θεσσαλονίκη και ετοιμάζεται έως το τέλος του χρόνου να θέσει σε λειτουργία δεύτερη μονάδα στη Θίσβη Βοιωτίας, άρχισε να δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο και προς το παρόν το πελατολόγιό της αντιστοιχεί σε καταναλώσεις της τάξης των 100 Gwh.

Διαγωνισμός
H Elpedison αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό μίσθωσης του λιγντιτωρυχείου στη Βεύη, που προκηρύχθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ.

Οσον αφορά, εξάλλου, στην πορεία ενσωμάτωσης των πρατηρίων της ΒΡ στον όμιλο, μετά την εξαγορά, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κρήτη παρατηρείται ήδη μία σταδικαή μετακίνηση πρατηρίων προς άλλες εταιρείες και κυρίως προς την Αvin, στον όμιλο Μαμιδάκη, στην Ελινόιλ και την Aegean, καθώς ο όμιλος έχει αρχίσει να μην ανανεώνει συμβάσεις που λήγουν με διάφορα πρατήρια.

Η πρακτική αυτή ακολουθείται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη μείωση του αριθμού των πρατηρίων του ομίλου στην Κρήτη, λόγω της εξαγοράς του δικτύου της BP. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες παράταση δέκα ημερών στη διερεύνηση της προσφοράς της Motor Oil για την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της Shell στην Ελλάδα.
=======================================
Minoan Group: Αγορά αδειών φ/β συστημάτων ισχύος 2,1 MW Την απόκτηση νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 2,1 ΜW ανακοίνωσε ο Όμιλος Minoan Group Plc, εισηγμένος στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου.

Ο Όμιλος είχε συμφωνήσει τους όρους απόκτησης των δύο πρώτων αδειών του το Νοέμβριο του 2009 και αναμένεται να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Όπως τονίζει, όταν τα συστήματα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, τα έσοδα που θα έχει ο Όμιλος από τις σημερινές του συμμετοχές σε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον τόκων, θα καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των μηνιαίων γενικών εξόδων.

«Οι νέες αυτές άδειες ενισχύουν σημαντικά τη συμμετοχή της εταιρείας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο διαφορετικής θυγατρικής μας εταιρείας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Όμιλος Minoan Group συζητάει με πλήθος εταιρειών σχετικά με την κατασκευή και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων και αναμένεται η εγκατάστασή τους εντός του έτους 2010.

Εντωμεταξύ, η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και άλλων αδειών καθώς και για τη χρηματοδότησή τους μέσω δανεισμού. Σκοπός είναι η πραγματοποίηση του διπλού στόχου της επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφ’ ενός για το έργο Κάβο Σίδερο κι αφ’ ετέρου για τη δημιουργία μιας επένδυσης, η οποία θα καλύπτει όλες τις δαπάνες του Ομίλου.

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας παραμένει σταθερό στη δέσμευσή του το έργο Κάβο Σίδερο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που επεκταθήκαμε στην ελληνική αγορά της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Το έσοδά μας θα υποστηρίξουν τα επενδυτικά μας σχέδια και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή μας και την ανάπτυξή μας σε επιχειρηματικές ευκαιρίες στον ταξιδιωτικό και τον τουριστικό τομέα, όταν και όποτε αυτές παρουσιαστούν», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Minoan Group, Christopher Egleton.

[=======================================

Ενέργεια: Ρεύμα από σκουπiδια
Μετατρέπει το μεθάνιο από περιβαλλοντική απειλή σε ενέργεια, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Και όλα αυτά συμβαίνουν στα Ανω Λιόσια

Ενέργεια: Ρεύμα από σκουπiδια
Μετατρέπει το μεθάνιο από περιβαλλοντική απειλή σε ενέργεια, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Και όλα αυτά συμβαίνουν στα Ανω Λιόσια
Του ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗMε πρώτη ύλη τα σκουπίδια, που έχουν μηδενική αξία, και τελικό προϊόν το βιοαέριο, που έχει μεγάλη εμπορική αξία, η μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου της ΒΕΑΛ Α.Ε. στα Ανω Λιόσια έχει πετύχει στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της κάτι εξαιρετικό: να είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό τον τομέα. Μια «πράσινη» επιχειρηματική προσπάθεια που εντάσσεται στις ΑΠΕ και μπορεί, ως εναλλακτική λύση, να συμβάλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, για όσο ακόμη συνεχίζεται η υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στη διαχείριση των σκουπιδιών (ανάκτηση - αξιοποίηση) στο λεκανοπέδιο της Αττικής και υποκαθιστά άλλα ρυπογόνα καύσιμα, όπως το λιγνίτη.

Παράγει 23,4 MW ετησίως

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας της εταιρείας, οι οποίες κατασκευάστηκαν και λειτουργούν από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, το βιοαέριο δεσμεύεται από τους χώρους όπου βιοδιασπώνται τα σκουπίδια (τα επονομαζόμενα «κύτταρα»), καθαρίζεται από τυχόν προσμείξεις και οδηγείται σε μηχανές εσωτερικής καύσης, όπου αναφλέγεται ελεγχόμενα για να παρaγάγει ηλεκτρισμό. «Ετσι, όχι μόνο αποτρέπουμε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μετατρέποντας το μεθάνιο στο σχετικά πιο «αβλαβές» CO2, αλλά και παράγουμε ρεύμα το οποίο μεταφέρεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Βεργανελάκης, διευθυντής λειτουργίας της ΗΛΕΚΤΩΡ. Το πλεονέκτημα, μάλιστα, αυτής της διαδικασίας είναι ότι η άντληση του βιοαερίου από ένα «κύτταρο» ξεκινά αφότου αυτό σταματήσει να δέχεται απορρίμματα, γεγονός που σημαίνει πως αξιοποιείται περαιτέρω και παράγει ηλεκτρική ενέργεια ένας χώρος που κανονικά θα ήταν πλέον άχρηστος.

Ετσι, το εργοστάσιο «Βιοαέριο Ενέργεια Aνω Λιόσια (ΒΕΑΛ)» θεωρείται σήμερα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αφού μπορεί να κατεργάζεται 10.000 κ.μ. βιοαερίου την ώρα και να παράγει 23,4 MW ετησίως. Ποσότητα που μεταφράζεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα περίπου 25.000 νοικοκυριών για σχεδόν 15 χρόνια, όσο αναμένεται δηλαδή να διαρκέσει η λειτουργία της μονάδας.

--> Κάντε κλικ για να δείτε: ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Οφελος για οικονομία και περιβάλλον

Αρχικά, πάντως, η εταιρεία έπρεπε να διασφαλίσει ότι το βιοαέριο δεν θα εκλύεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα - κάτι που δεν ίσχυε όταν, στις αρχές του 2000, ο ΗΛΕΚΤΩΡ ανέλαβε να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα στον τότε Χώρο Διάθεσης Απορριμμάτων των Ανω Λιοσίων, αξιοποιώντας τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων που μέχρι τότε απλώς σκεπάζονταν με χώμα. Χρησιμοποιώντας ειδικές μεμβράνες, οι όγκοι των σκουπιδιών στεγανοποιήθηκαν, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές, ώστε το εύφλεκτο αέριο να περνά αποκλειστικά μέσα από τις κατακόρυφες γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν στη χωματερή και, από εκεί, με ένα δίκτυο οριζόντιων σωλήνων, να διοχετεύεται στους καυστήρες. Οταν αργότερα λειτούργησε ο ΧΥΤΑ στα Ανω Λιόσια, όπου τα απορρίμματα τοποθετούνται σε στεγανά «κύτταρα», το μόνο που χρειαζόταν ήταν να δημιουργήσουμε νέα κατακόρυφα φρεάτια και να τα συνδέσουμε με το ήδη υπάρχον δίκτυο», συμπληρώνει ο κ. Βεργανελάκης. Στεγανά «κύτταρα» που εξασφαλίζουν επίσης πως τα ρυπογόνα υγρά υπολείμματα των σκουπιδιών («τα στραγγίσματα») δεν θα διαφύγουν από τον πυθμένα μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Yπολείμματα που επεξεργάζονται εκ νέου με την αξιοποίηση του βιοαερίου. Συγκεκριμένα, η θερμότητα που παράγεται από την κατανάλωση του αερίου στους καυστήρες ζεσταίνει νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των υγρών αποβλήτων.

Με αυτό τον τρόπο, από τα στραγγίσματα παράγονται καθημερινά 250 κ.μ. νερού, απαλλαγμένου κατά 99% από μολυσματικές ουσίες, το οποίο χρησιμοποιεί για την άρδευση του χώρου. Ετσι, εξοικονομείται νερό από το δίκτυο ύδρευσης που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 1.600 κατοίκων. Ενδεικτικά, μόνο για να παραχθεί η θερμότητα που εξασφαλίζουν οι καυστήρες θα χρειάζονταν κάθε χρόνο 3.500 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Βεργανελάκη, ότι «ακόμη και αν η χρήση του βιοαερίου δεν έλυνε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, έτσι κι αλλιώς θα σήμαινε ότι αξιοποιούμε ουσιαστικά ένα αέριο απόβλητο». Αλλωστε, η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων υπολογίζεται ότι αποτρέπει την καύση 200.000 τόνων λιγνίτη ετησίως, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 110.000 επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Γι' αυτό και πλέον το βιοαέριο έχει ξεκινήσει να αξιοποιείται όχι μόνο σε αρκετούς ΧΥΤΑ άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και σε μεγάλες μονάδες βιολογικών καθαρισμών, αντί απλώς να φλέγεται σε πυρσούς καύσης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η μονάδα της Ψυττάλειας, όπου από την επεξεργασία των λυμάτων παράγονται σε ετήσια βάση 11,25 MW ρεύματος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ

Το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων που συγκεντρώνονται σε χωματερές. Αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα μαζί με υδρατμούς και μικρές ποσότητες οργανικών ενώσεων. Οσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα του βιοαερίου σε μεθάνιο, τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το μεθάνιο, που είναι το βασικό συστατικό του, είναι 21 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα στον εγκλωβισμό της θερμότητας, με συνέπεια να συμβάλλει καταλυτικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Science», το μεθάνιο (προέρχεται κυρίως από χωματερές, καύση ορυκτών καυσίμων, τη γεωργία και την κτηνοτροφία) θεωρείται υπεύθυνο περίπου για το ένα πέμπτο της ανόδου της θερμοκρασίας διαχρονικά.

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Παρά το γεγονός ότι το βιοαέριο βοηθά στην επεξεργασία τόσο των υγρών όσο και των αέριων αποβλήτων των ΧΥΤΑ, αυτό δεν σημαίνει πως η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κώστα Βεργανελάκη, είναι η «καλύτερη περιβαλλοντική τεχνολογία για μια προσωρινή λύση όπως είναι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής», αφού και στη χώρα μας θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, οι οποίες θα μειώνουν δραστικά τον όγκο τους. Εκεί όμως όπου απουσιάζει οποιαδήποτε μέθοδος περιορισμού των εκπομπών μεθανίου είναι στην περίπτωση των «18 εκατ. τόνων κτηνοτροφικών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη χώρα μας, τα οποία κατά κανόνα πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χιλιάδες… Κουρουπητούς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, υπεύθυνος Δέσμης Εργων Βιοαερίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απόβλητα που, όπως υποστηρίζει ο επιστήμονας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιοαερίου από το οποίο θα ήταν δυνατόν να παραχθεί θερμότητα και ηλεκτρισμός συνολικής ισχύος 350 MW - περίπου όση ενέργεια αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε καλοκαίρι, λόγω αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα. Προσθέτοντας ότι, με τη σωστή χωροθέτηση, 10 - 15 μονάδες σε όλη τη χώρα θα ήταν αρκετές γι' αυτόν το σκοπό. Επίσης, από τη διαδικασία μετατροπής των αποβλήτων των βουστασίων, των σφαγείων και των πτηνοτροφείων σε βιοαέριο, παράγεται ένα λίπασμα υψηλής απόδοσης, 85% φθηνότερο από τα αντίστοιχα προϊόντα του εμπορίου.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: