Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΗ: Απώλεια 9 εκ. KWh κατανάλωση μέσα στο 2010

Εδώ και χρόνια η ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωμάτια τι έκαναν ;
για την ανάδειξη του τεράστιου ζητήματος της έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού και της εργολαβοποίησης των πάντων και
για την εδώ και τώρα πρόσληψη του απαραίτητου εργατοτεχνικού προσωπικού.

Μήπως επαναπαύονταν στα εκτός έδρας και τα δωδεκάωρα των «ημετέρων»;



===============================================
ΔΕΗ: Απώλεια 9 εκ. KWh κατανάλωση μέσα στο 2010


TO 3% του ετήσιου τζίρου της ή περίπου 160 εκατ. ευρώ υπολογίζει ότι θα χάσει η ΔΕΗ το 2010 από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στην αγορά, «χτυπώντας» κυρίως τους «καλούς» πελάτες της ΔΕΗ, δηλαδή τους καταναλωτές που εντάσσονται στις δυο ή τρεις κερδοφόρες κατηγορίες, από τις συνολικά 31 διαφορετικές κατηγορίες τιμολογίων της ΔΕΗ.
Το γεγονός ότι ήδη περίπου 1.400 μεγάλοι πελάτες της ΔΕΗ, κυρίως εμπορικοί καταναλωτές, έχουν υπογράψει συμβάσεις προμήθειας με ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες παράλληλα πραγματοποιούν «άνοιγμα» στους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές, με κατανάλωση άνω των 2.000 KWh το τετράμηνο, παρέχοντάς τους εκπτώσεις της τάξης του 5%, έχει θορυβήσει τη ΔΕΗ. Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα, είναι το γεγονός ότι, ενώ το 2009 η ΔΕΗ έχασε περίπου 3 εκατ. KWh κατανάλωσης, από πελάτες που εστράφησαν προς τους ιδιώτες, υπολογίζει ότι η απώλεια το 2010 θα τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 9 εκατ. KWh.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να εξορθολογιστεί το σημερινό σύστημα τιμολόγησης το οποίο σε ορισμένες κατηγορίες πελατών δεν καλύπτει ούτε το κόστος, επιβαρύνοντας άλλες κατηγορίες, η ΔΕΗ έχει υποβάλει πρόταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Νοέμβριο. Μια πρόταση που όπως φαίνεται θα παραμείνει στα συρτάρια της ΡΑΕ για αρκετό διάστημα ακόμη, τουλάχιστον έως ότου επιλεγεί η νέα ηγεσία της αρχής.
Η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει αναδιάρθρωση των τιμολογίων, η οποία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξεως του 15%-20% για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών όπως οι μικροί οικιακοί, μειώσεις της τάξεως του 10% σε άλλες κατηγορίες όπως τα εμπορικά τιμολόγια, αλλά και ουδέτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ. Προκειμένου δε, να διατηρηθεί το «ουδέτερο οικονομικό αποτέλεσμα», δηλαδή να μην υπάρχει αύξηση ή μείωση του τζίρου εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των τιμολογίων, η ΔΕΗ προτείνει τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» στον οποίο θα συνεισφέρουν όλοι οι «παίκτες» της αγοράς για την κάλυψη του κόστους των επιδοτούμενων τιμολογίων όπως αυτά των αγροτών, των μικρών οικιακών καταναλωτών αλλά και των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Oπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της επιχείρησης «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται στη ΔΕΗ η άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής προσφέροντας ρεύμα κάτω του κόστους σε ορισμένες κατηγορίες πελατών της και ταυτόχρονα να ανταγωνίζεται ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες δεν μοιράζονται ανάλογα βάρη».

=============================
Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού

Αρχισε ο «ανταγωνισμός» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, άρχισαν και τα «όργανα» με τα τιμολόγια.
Η πρώτη εταιρεία που διεκδικεί οικιακούς «πελάτες» από τη ΔΕΗ κάνει εκπτώσεις στις κατηγορίες τιμολογίων που η ΔΕΗ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιβάρυναν ιδιαίτερα.
Η ΔΕΗ ζήτησε ουσιαστικά να επιβληθεί στην εταιρεία να μην κάνει εκπτώσεις. Την ίδια ώρα, γράφεται ότι υπάρχουν σκέψεις να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, μειώνοντας κι αυτή τα υψηλά τιμολόγια για τις μεγάλες καταναλώσεις και για τους εμπορικούς πελάτες.
Κανείς δε λέει όμως τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση με τα χαμηλότερα τιμολόγια, τις μικρές καταναλώσεις των «ευπαθών ομάδων», όπως τις χαρακτηρίζει.
Η ΔΕΗ εφαρμόζει σήμερα πάνω από 30 διαφορετικά τιμολόγια. Από καιρό έχει ζητήσει την άδεια να περιορίσει τον αριθμό τους και να σταματήσει τις λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», έχοντας μάλιστα καταθέσει σχετικό σχέδιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα επέλθει μια συνολική αναθεώρηση των τιμολογίων που μπορεί να ελαφρύνει κάποιους και να επιβαρύνει άλλους. Κι αυτό, επειδή βασικό κριτήριο διαμόρφωσης των τιμολογίων είναι το κέρδος που επιδιώκει η ΔΕΗ, καθώς και η «αναγκαιότητα» διασφάλισης υψηλών κερδών για τους εμπόρους και παραγωγούς που θα μπουν στο «παιχνίδι».
Ολοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το «κόστος», την επιδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, την επιδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), το κέρδος των εταιρειών παραγωγής, το κέρδος των εμπόρων, το κόστος κατασκευής των υποδομών και πάει λέγοντας. Ετσι που να μην μπορείς να ανάψεις το φως...
============================
Συνέντευξη Verbund - Ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στην κατάκτηση μεριδίου 10 % στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2013 στοχεύει η Αυστριακή Verbund η οποία δραστηριοποιείται από το 2006 στη χώρα μας, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε επιχειρήσεις και ξεκινά τώρα τη διάθεση "πακέτων" για οικιακούς καταναλωτές. Η Verbund έχει 1236 πελάτες, κυρίως αλυσίδες σούπερ - μάρκετ, τράπεζες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και το Δεκέμβριο του 2009 το μερίδιο αγοράς της ήταν 0,8 %. Τα τιμολόγια που έχουν διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις προβλέπουν εκπτώσεις 5 - 20 % στη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια, ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και το ύψος της κατανάλωσης. Αντίστοιχα για τους οικιακούς καταναλωτές προσφέρονται δύο τιμολόγια, Green Home 1 και 2 για τετραμηνιαία κατανάλωση άνω των 2000 και 3000 κιλοβατωρών αντίστοιχα, με εκπτώσεις 10 - 15 %. Η Verbund προσφέρει επίσης στις επιχειρήσεις - πελάτες της τη δυνατότητα αγοράς πράσινων πιστοποιητικών, έναντι 0,003 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τα οποία πιστοποιείται ότι η ενέργεια που καταναλώνεται παρήχθη από Ανανεώσιμες Πηγές. Στα νοικοκυριά αυτή η παροχή περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Verbund στην Ελλάδα κ.κ.Α.Φλώρος και Th.Baechle οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου (που εμφανίζονται ξεχωριστά και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους (ΔΕΗ ή άλλη εταιρία) ενώ τα τέλη για την ΕΡΤ και τους Δήμους εξακολουθούν να καταβάλλονται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Οι λογαριασμοί της εταιρίας εκδίδονται κάθε μήνα και Εκτός από την εμπορία η Verbund δραστηριοποιείται στη χώρα μας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει άδεια παραγωγής για κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 5 μεγαβάτ στη Βοιωτία, που προβλέπεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι, καθώς και για υδροηλεκτρικό 2,6 MW στην Ήπειρο ενώ σχεδιάζεται αιολικό πάρκο 10 MW στην Κόρινθο.


============================
Φρένο και στις δικαστικές διεκδικήσεις
Της Ιωαννας Μανδρου

Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δικαστικές αποφάσεις, μέσω των οποίων δίνονται εκατομμύρια για επιδόματα και παροχές πάσης φύσεως. Ακόμη και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ για καταχρήσεις και «καθ’ υπερβολήν» εφαρμογή της ισότητας κάνει λόγο με δήλωσή του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιω. Καραβοκύρης. O ανώτατος δικαστικός παραδέχεται πως έχουν υπάρξει και υπερβολές στη χορήγηση παροχών από τα δικαστήρια, τονίζοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί «υποχρεούνται να εφαρμόζουν την αρχή της ισότητας με σύνεση, συνεκτιμώντας πολλούς παράγοντες και ασφαλώς κατανοώντας και τη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία...». Η αφετηρία σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι η ίδια. Ολα ξεκινούν από ένα επίδομα και η συνέχεια είναι επίσης ίδια. Η δικαίωση του ενός ανοίγει την πόρτα για χιλιάδες.

Ενδεικτικά:

1. Το επίδομα των 176 ευρώ
Δόθηκε αρχικά σε μικρή κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικά το διεκδίκησαν πολλοί άλλοι. Χιλιάδες οι αγωγές που κατατέθηκαν, ενώ πάμπολλες εκκρεμούν. H υπόθεση έφθασε να κριθεί σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο. Ο Αρειος Πάγος με δύο αποφάσεις του, δέχθηκε το νόμιμο του αιτήματος για επέκταση του επιδόματος. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κόστους, αρκεί να αναφερθεί αυτό: Δικαιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Εξαιρούνται μόνον ορισμένοι με συλλογικές συμβάσεις, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Με μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένεται απόφαση για το επίδομα των 176 ευρώ που υπολογίζεται για δώδεκα μήνες τον χρόνο στον βασικό μισθό, από το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου και εκκρεμεί σχετική υπόθεση

2. Το οικογενειακό επίδομα του 10%
Κλασική περίπτωση επιδόματος που διεκδικήθηκε με σθένος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Το αίτημα για τη χορήγησή του στηρίχθηκε στην αρχή της ισότητας. Δόθηκε στον ένα γονιό που εργαζόταν στο Δημόσιο, το ζήτησε και ο άλλος. To Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε να το λαμβάνουν και οι δύο. Την ίδια ώρα, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί αίτημα συνταξιούχων που το διεκδικούν και αυτοί. Αναμένεται απόφαση επί του θέματος. Βέβαια μέχρι τώρα οι αποφάσεις των Τμημάτων του ανωτάτου αυτού δικαστηρίου είναι αρνητικές.

3. Αναδρομικά σε βάθος χρόνου
Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και μια απόφαση από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τι απεφάνθη; Οτι το Δημόσιο δεν μπορεί να διατηρεί για τον «εαυτό του» προνόμια όπως ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικούν αναδρομικά από το κράτος μόνο για δύο χρόνια τις όποιες αξιώσεις τους, ενώ για τις αξιώσεις μεταξύ ιδιωτών ισχύει η πενταετία. Οι πρώτοι που μπήκαν στον χορό των διεκδικήσεων για αναδρομικά πενταετίας – πλην των δικαστικών που το είχαν αποφασίσει «μόνοι τους για τους εαυτό τους» και πριν από την απόφαση του Στρασβούργου, ήταν οι χιλιάδες συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με τον νόμο Παυλόπουλου. Μόλις έγιναν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ζήτησαν υπερωρίες, άδειες, επιδόματα και λοιπά αναδρομικά για μία πενταετία. Τέλος, υπάρχει και δεύτερη απόφαση, από το Στρασβούργο και αυτή, που δίνει το δικαίωμα σε όλους, όσοι εγείρουν αξιώσεις κατά του Δημοσίου να τις διεκδικούν στο εξής με τόκο όχι 6% που ίσχυε ως πρόσφατα για το κράτος, αλλά τουλάχιστον με διπλάσιο τόκο, όπως ισχύει για τις διαφορές ανάμεσα στους ιδιώτες.
======================================
Επιστολή Σπάρτακου για την εκμετάλλευση του Ορυχείου της Βεύης στο Ν. Φλώρινας
(13/02/2010)

Επιστολή στην Υπουργό Ενεργείας και κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό με αφορμή την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό που αφορά την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης του Νομού Φλώρινας απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος». Καλεί το Υπουργείο Ενέργειας να επαναδιαπραγματευθεί το θέμα των λιγνιτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινοτήτων, αφού ο λιγνίτης παραμένει εθνικό καύσιμο, με σημαντική την συμβολή του στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και τη ΔΕΗ να καταθέσει προσφορά για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Ορυχείου, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες που θέτει η Προκήρυξη, με δεδομένο ότι κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τμήματος του. Καλεί επίσης την τοπική κοινωνία να είναι σε ετοιμότητα, για να αποτραπεί η δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος με τη ΔΕΗ για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ.
======================================
Η ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Μετά το μεγάλο θέμα που προέκυψε, της αναστολής των προσλήψεων των επιτυχόντων στον τελευταίο διαγωνισμό της ΔΕΗ, το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 12 – 02 – 2010 και ώρα 9η το πρωί και έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:
Την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας για την δεινή θέση στην οποία περιέρχεται η επιχείρηση από πλευράς επάρκειας προσωπικού μετά την αναστολή των προσλήψεων, όταν η επιχείρηση ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με δικό της προϋπολογισμό και κονδύλιο για τις προσλήψεις με κερδοφόρα αποτελέσματα και τεράστιο έργο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, δικαιούται της τυπικής και ουσιαστικής εξαίρεσης.
Την συγγραφή και αποστολή επιστολής στους φορείς και τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής στην οποία θα επισημαίνεται ο αρνητικός επηρεασμός στην οικονομία της περιοχής καθώς και τους ανέργους από την αναστολή των προσλήψεων και θα ζητείται η έκδοση ομόφωνων αποφάσεων από τα όργανα που τους εκπροσωπούν καθώς και συστράτευση με το Σωματείο και τους εργαζόμενους της Επιχείρησης ώστε οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν.
Την εξουσιοδότηση στο 5 μελές Προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ από το Δ.Σ. για την πραγματοποίηση επαφών με τους Βουλευτές, τους Νομάρχες και τους Δημάρχους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας για τον ίδιο σκοπό.
Την συνεργασία με τα άλλα Σωματεία στην Επιχείρηση και κάτω από την ομπρέλα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για την εξεύρεση και υλοποίηση κοινών δράσεων στην επίτευξη του σκοπού της πραγματοποίησης των συγκεκριμένων προσλήψεων, αλλά και των άλλων που έχει ανάγκη η επιχείρηση και για τις οποίες δεσμεύτηκαν προ ελαχίστου χρόνου Διοίκηση και Κυβέρνηση.
Την εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή. της ΕΝΩΣΗΣ για τη συνεχή και διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις, έως ότου λυθεί το πρόβλημα.
ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!
ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ.
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: