Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Γέμισαν οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ


Γέμισαν οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ

Σημαντική είναι και η άνοδος της στάθμης των τεχνητών λιμνών της ΔΕΗ, όπου ο μέσος όρος της τελευταίας 15ετίας είναι τα 8.5 δισ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως ενώ το 2009 η τιμή διαμορφώθηκε στα 11.5 δισ. κυβικά μέτρα. «Η εισροή νερού στους ταμιευτήρες των τεχνητών λιμνών για το 2009 καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων», δήλωσε στον ο τομεάρχης Συντηρήσεων και Βελτιώσεων Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ, Γιάννης Μαύρος.
Η αυξημένη εισροή δημιουργεί αισιοδοξία, καθώς χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας, ύδρευση και αρδεύσεις. «Αισιοδοξούμε πως δε θα σημειωθούν τα προβλήματα λειψυδρίας των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, ο Αλιάκμονας έχει περισσότερο νερό από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι μετρήσεις μας δείχνουν πως το πόσιμο νερό θα είναι αρκετό και στη Θεσσαλονίκη» τονίζει ο κ. Μαύρος.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σωστή εκμετάλευση του νερού στις αρδεύσεις των γεωργικών καλλιεργειών, καθώς η αλόγιστη χρήση θα δημιουργήσει προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. «Εχει σημειωθεί και στο παρελθόν, σε χρονιές με αυξημένη βροχόπτωση, να ξοδεύεται χωρίς μέτρο το νερό για αρδεύσεις», σημειώνει ο κ. Στάθης.
==================================
Η τριπλή ατζέντα της Κομισιόν για την ενέργεια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η εφαρμογή της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, η απελευθέρωση των τιμολογίων αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη λιανική, είναι τα “καυτά” θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Κομισιόν για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Για το πρώτο θέμα, δηλαδή την εφαρμογή της οδηγίας του 2003, η χώρα μας ακόμη δεν έχει προχωρήσει στο διαχωρισμό του διαχειριστή του δικτύου διανομής, παρά το γεγονός ότι ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί το 2005. Ωστόσο ακόμη και σήμερα η δημιουργία του ΔΕΣΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος και Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας) παραμένει σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα η διαχείριση του δικτύου να παραμένει στη ΔΕΗ, βάσει και των σχετικών μεταβατικών διατάξεων του νόμου. Φυσικά, η εκκρεμότητα αυτή για την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας σε μια οδηγία του 2003, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την Κομισιόν η οποία και έχει ήδη κινήσει διαδικασία παράβασης.

Το δεύτερο θέμα αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, τα οποία ακόμη και σήμερα καθορίζονται με ρυθμιστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι ελεύθερα. Βάσει των σχετικών προβλέψεων του νόμου τα τιμολόγια παραμένουν ρυθμιζόμενα, για όσο διάστημα η ΔΕΗ διατηρεί μερίδιο άνω του 70% στην αγορά. Και για αυτό το θέμα ζητούνται αλλαγές από την Ε.Ε. η οποία έχει κινήσει διαδικασία παράβασης.

Το τρίτο θέμα στην ενεργειακή ατζέντα της Κομισιόν για την Ελλάδα, αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς στη λιανική, όπου σήμερα μοναδικός προμηθευτής παραμένει η ΔΕΗ. Γίνεται αντιληπτό βεβαίως ότι τα τρία θέματα είναι αλληλένδετα καθώς προκειμένου να ανοίξει η αγορά στη λιανική, αφενός απαιτείται η δημιουργία ανεξάρτητου διαχειριστή του δικτύου διανομής, αλλά και απελευθέρωση των τιμολογίων.

Η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε προ ημερών, ότι λόγω των αλλαγών στην Επιτροπή –το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας περνά από τη Λετονία στη Γερμανία, γεγονός που δείχνει και τη βαρύτητα που δίνεται στη συγκεκριμένη αγορά– θα υπάρξει ολιγοήμερη αναβολή της επίσκεψης του κλιμακίου. Έτσι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τα τέλη Ιανουαρίου, τελικά η επίσκεψη μετατίθεται ένα μήνα μετά, στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως έχει αναλάβει ο Γερμανός επίτροπος Günther Oettinger το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας.
======================================
όταν η ΔΕΗ θα πρέπει να αγοράσει ρύπους 1,3 δισ. ή η επιχείρηση θα φαλιρίσει ή θα αυξήσει τα τιμολόγια.
Παραλαμβάνοντας τη θέση του, ο Α. Ζερβός μίλησε για επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, με συλλογικές διαδικασίες και σύνεση. Το σχέδιο αυτό αφορά και τις ανατιμήσεις. Στην περίπτωση αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων ζητούσε τις εξής αυξήσεις τιμολογίων:

2009: 1%
2010: 5%
2011: 5%
2012: 5%
2013: 13%
2014: 6%
Πρόκειται για αυξήσεις που ξεπερνούν το 40%! Με δεδομένο ότι για την περίοδο 2009 - 2010 δεν προβλέπονται ανατιμήσεις, από το 2011 και μετά τα λαϊκά νοικοκυριά θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα, ακόμη και αν αναθεωρηθούν προς τα κάτω τα προτεινόμενα ποσοστά. Ωστόσο οι παραπάνω δηλώσεις κάνουν σαφές τι έρχεται.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει και τις μεγάλες επενδύσεις περίπου 14,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα εξαετίας για την εδραίωση της υπερκερδοφορίας της ΔΕΗ. Οι προτεινόμενες επενδύσεις επιμερίζονται ως εξής:

5,8 δισ. ευρώ για την παραγωγή (αντικατάσταση παλαιών μονάδων, δημιουργία νέων, υδροηλεκτρικά έργα)
3,1 δισ. ευρώ για τη διανομή
2,8 δισ. ευρώ για θυγατρικές εταιρείες και κοινοπραξίες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, RWE, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ)
1,24 δισ. ευρώ για τη μεταφορά
1,1 δισ. ευρώ για τα ορυχεία
κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές υπηρεσίες και την εμπορία.
------------------------------------------------------------
Εάν υπάρξει οικονομικό κόστος για την αγορά δικαιωμάτων, τότε ζητούνται αυξήσεις:

2009: 1%
2010: 5%
2011: 5%
2012: 5%
2013: 13%
2014: 6%
Πρόκειται για αυξήσεις που ξεπερνούν το 40%! Και στις δύο περιπτώσεις, οι ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε αυξήσεις που ξεπέρασαν το 20% τα δυο προηγούμενα χρόνια, ενώ δε λαμβάνεται υπόψη η ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμων! Είναι ανατιμήσεις που χαρακτηρίστηκαν «λογικές» από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλο, αν και ο ίδιος είχε κάνει λόγο τις προηγούμενες μέρες για μεγάλες αυξήσεις. Ωστόσο, η ΔΕΗ κάνει τις προτάσεις της θεωρώντας ότι στην Ελλάδα ισχύουν τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΕΕ των «15» και ότι αυτό αποτελεί «ανωμαλία».
Τόσο οι ανατιμήσεις των τιμολογίων, όσο και τα υπόλοιπα μέτρα εξοικονόμησης που προβλέπει το σχέδιο, «νομιμοποιούνται» από την ανάγκη εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για την εκτέλεση των επενδύσεων. Οι προτεινόμενες επενδύσεις επιμερίζονται ως εξής:

5,8 δισ. ευρώ για την παραγωγή (αντικατάσταση παλαιών μονάδων και νέες, υδροηλεκτρικά)
3,1 δισ. ευρώ για τη διανομή
2,8 δισ. ευρώ για θυγατρικές εταιρείες και κοινοπραξίες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, RWE, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ)
1,24 δισ. ευρώ για τη μεταφορά
1,1 δισ. ευρώ για τα ορυχεία
Κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές υπηρεσίες και την εμπορία.
Η διοίκηση της ΔΕΗ θέλει να βρει τους απαραίτητους πόρους με σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ στην εξαετία από τη μείωση του λειτουργικού κόστους και με δανεισμό 4,5 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση ανοίγει την «αυλαία» των βίαιων ανατροπών που θα γίνουν πράξη στη δομή και στη λειτουργία της ΔΕΗ. Ετοιμάζει μείωση των «ελεγχόμενων δαπανών» σε μισθοδοσία, υλικά και υπηρεσίες τρίτων. Η μισθολογική δαπάνη προσδιορίστηκε σε 1,425 δισ. το χρόνο και εκεί θα πέσει το βάρος, με μη αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των 6.500 εργαζομένων που αναμένεται να απομακρυνθούν στην εξαετία λόγω συνταξιοδότησης και παρεμβάσεις σε υπερωρίες, απουσίες, αύξηση παραγωγικότητας, «αναδιάρθρωση διαδικασιών».
======================================
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ για σειρά από θέματα στην αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων εξακολουθεί να έχει η Eurostat,

- Εάν η μεταφορά των 722 εκατ. ευρώ από το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2008 μπορεί να δικαιολογηθεί ή όχι.


===============================
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ,


Για να νομιμοποιηθούν τα Σωματεία, πρέπει να προσκομίσουν στο ΕΚ(εφ’ όσον δεν τα έχουν προσκομίσει), τα πιο κάτω δικαιολογητικά:
1. Πρακτικό αρχαιρεσιών
2. Βεβαίωση εκλογής αντιπροσώπων για το ΕΚ (από το δικαστικό Αντιπρόσωπο)
3. Συγκρότηση διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα
4. Απόφαση Γ.Σ. για την εκπροσώπηση στη ΓΣΕΕ μέσω ΕΚ ή Ομοσπονδίας
5. Μητρώο μελών
6. Κατάσταση ψηφισάντων μελών, επικυρωμένη από τον δικαστικό, που να
περιλαμβάνει:
• Ονοματεπώνυμο – πατρώνυμο
• Αριθμό ταυτότητας
• Αριθμό βιβλιαρίου ασθενείας και ταμείο ασφάλισης

Δεν υπάρχουν σχόλια: