Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο αγρότης-υπάλληλος της ΔΕΗ και τα μαρούλια


ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Εκτός λειτουργίας δύο μονάδες
Προχωρά το σχέδιο απαξίωσης του λιγνίτη



Στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ για απαξίωση του λιγνίτη, εντάσσεται η χτεσινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας Ι του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Η ΔΕΗ ΑΕ υποστηρίζει ότι η εν λόγω μονάδα όπως και η ΙΙ, που ίσως κλείσει σήμερα, προσεγγίζουν το όριο ζωής που ο νόμος θέτει (ανώτατο όριο 20.000 ώρες λειτουργίας τη στιγμή που σήμερα βρίσκονται στις 17.000 ώρες) και επισημαίνει πως θα τις επαναλειτουργεί εφόσον απαιτείται η τροφοδότηση του Ηλεκτρικού Συστήματος. Πρόκειται για δύο μονάδες για τις οποίες δεν επιλέχθηκε η τοποθέτηση «ακριβής» αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με συνέπεια τη σημερινή κατάληξη. Επιβεβαιώνεται έτσι το σχέδιο δραστικού περιορισμού της χρήσης λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για τους μεγαλομετόχους της ΔΕΗ και αντίστοιχες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι γνωστό ότι στη Μεγαλόπολη προωθείται η αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας φυσικού αερίου προχωρά, όπως και ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο.

Σε απάντηση των μεθοδεύσεων της ΔΕΗ ΑΕ, η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση - σύσκεψη αύριο Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην ταβέρνα του Γρύλλου, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία η πορεία απαξίωσης του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης δεν είναι μοιραία αλλά «είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στον τομέα της ενέργειας που έχει χαραχτεί χρόνια τώρα από κοινού στην ΕΕ. Είναι ένα από τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των αγορών και ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι απόρροια των επιλογών μονοπωλιακών ομίλων για σίγουρες και γρήγορες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο φυσικό αέριο, στο λιθάνθρακα με άμεση απόδοση - κερδοφορία του κεφαλαίου».

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν «καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΓΕΝΟΠ και όχι μόνο. Γνώριζαν και γνωρίζουν πού πάνε τα πράγματα και συνειδητά έβαλαν πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική. Γυρίστε την πλάτη στους διάφορους οικολογούντες και παράγοντες που με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στήριζαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική».

Καταλήγοντας, καλεί να συγκροτηθεί κλαδικό συνδικάτο ενέργειας που «θα είναι ένα αποκούμπι για κάθε εργαζόμενο, που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, μόνιμους - συμβασιούχους - και αυτούς που δουλεύουν σε εργολάβους σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης και τη διάρκεια της σύμβασης».

==========================================
Ο αγρότης-υπάλληλος της ΔΕΗ και τα μαρούλια

Χρήστος Ιωάννου
ioannou@reporter.gr
Ημ/νία: 09:02 - 02 Φεβ 2010

Το καλοκαίρι γνώρισα έναν αγρότη, ο οποίος μου είπε πως είναι παραγωγός αγροτικών προϊόντων και «κονομάει» κατά δήλωσή του, από τα μαρούλια. Για να μου δείξει πόσο καλά και γευστικά είναι τα προϊόντα του (εκτός από μαρούλια παράγει ντομάτες, αγγούρια κλπ.) , προσφέρθηκε να μου δώσει μερικά από αυτά και με προέτρεψε να περάσω από το κτήμα του.
Επειδή πάντα υπάρχει περιέργεια, λόγω επαγγέλματος, πήγα στο κτήμα και είδα μια αξιόλογη εγκατάσταση. Αφού τον γνώρισα καλύτερα μου είπε πως είναι υπάλληλος της ΔΕΗ, «στα κεντρικά, στην Αθήνα», όπως μου εξήγησε.

Τον ρώτησα πως τα καταφέρνεις και συνδυάζεις τις δύο δουλειές, αφού το σπίτι σου και το χωράφι σου απέχουν ούτε λίγο, ούτε πολύ 140 χλμ. «από τα κεντρικά στην Αθήνα» και μου είπε με ειλικρίνεια ότι «στη ΔΕΗ πάω όποτε θέλω» και πρόσθεσε ότι «για να λέμε την αλήθεια δεν δουλεύω και πολύ».

Η εγκατάσταση βέβαια είναι «γραμμένη» στον υιό του, ο οποίος έγινε αγρότης, αλλά αφού ο μπαμπάς δημιούργησε τη μονάδα. Ο υιός σίγουρα θα εισπράττει τις επιδοτήσεις εάν δεν γίνει κι αυτός υπάλληλος της ΔΕΗ.Και μια σημασία με λεπτομέρεια: ο αγρότης-υπάλληλος της ΔΕΗ, δεν πηγαίνει στις ταβέρνες του χωριού γιατί δεν θέλει να του τα τρώνε τα «λαμόγια», όπως λέει τους συγχωριανούς του. Δεν βοηθάει δηλαδή ούτε το ίδιο του το χωριό.

Γράφω αυτό το σχόλιο για να δείξω ότι αυτό το κράτος κουβαλάει πολλές αμαρτίες, τις οποίες έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί, οι οποίοι αντί να λιγοστεύουν, μειώνοντας κάθετα και τους μισθούς τους, συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής για να «κονομάνε».Δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες εάν δηλαδή αυτός ο άνθρωπος δεν αμοιβόταν καλά στη ΔΕΗ, ή εάν του δόθηκε ποτέ ένα κίνητρο, ή εάν κάποιος του είπε κάποτε μπράβο. Δυστυχώς ουδείς θα ασχολείτο μαζί του, ούτε ο ίδιος με τους άλλους.

Το σίγουρο είναι ότι θα πάρει σύνταξη σε ηλικία λίγο πάνω από τα ήντα και θα «κονομάει και από τα μαρούλια», όπως χιλιάδες υπάλληλοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής κλπ.

Και ίσως να πηγαίνει τα πρωινά στα οδοφράγματα (ή μπλόκα όπως τα βαφτίσανε...) για να στηρίζει τον αγώνα του πραγματικού αγρότη
===================================================
Στον ...κουμπαρά ποσοστό από την άμεση φορολογία

“Κλειδώνει” o φόρος για το ασφαλιστικό


Σταθερό ετήσιο ποσοστό από τα έσοδα της άμεσης φορολογίας θα κατατίθεται στον πολυσυζητημένο “κουμπαρά” που θα εξασφαλίσει τις συντάξεις των μελλοντικών γενεών από το 2011, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα διατηρηθούν σε ισχύ και οι άλλοι πόροι που ισχύουν σήμερα με το νόμο Πετραλια, όπως λ.χ. το ποσοστό από τον ΦΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις καθώς ο προϋπολογισμός των ταμείων έχει μειωθεί κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ .

Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε οι οριστικές αποφάσεις να ανακοινωθούν την Τρίτη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων από κοινού με τον κ. Παπακωνσταντίνου ώστε να μην κατηγορηθούν για διγλωσσία.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για απροθυμία του υπουργού οικονομικών να καθιερώσει ποσοστό από τη γενική φορολογία και προέτρεπε τον υπουργό εργασίας να εξοικονομήσει κονδύλια εκ των έσω του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κυβερνηση απέρριψε την πρόταση να θεσπιστεί νέος φόρος υπερ της ασφάλισης για να μην επιβαρρύνουν τους πολίτες.

Πάντως ο πρόεδρος της επιτροπής είχει επιμείνει στην επιβολη νεου φρου ενω από την αρχή είχαν αντιδράσει ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

Την ίδια ώρα ο κ Λοβέρδος συνεχίζει να πιέζει τους επικεφαλής του ΟΤΕ, ΔΕΗ , Ολυμπιακης και τραπεζων να καταβάλουν πάνω από 800 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ ως αντιστάθμισμα από τις εθελούσιες εξόδους.

Χτες, ο υπουργός συναντηθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ ΓιώργοΠροβόπουλο και του πρότεινε να επανεξετάσουν το κόστος από την ένταξη του ασφαλιστικού ταμείου της τράπεζας στο ΙΚΑ καθώς οι συγχωνεύσεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φαίνεται ότι έχουν γονατίσει το Ιδρυμα
==============================================
Δεξαμενή διορισμών

Εκτός από τον γενικό διευθυντή του ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου, κ. Χρήστο Αβραάμ, που διορίστηκε στο Δ. Σ. της κρατικής ΕΡΤ, πληροφορήθηκα ότι και ο πρόεδρος του ιδίου ινστιτούτου, ο κ. Απόστολος Μπαράτσης, διορίστηκε εκτελεστικό μέλος του Δ. Σ. της ΔΕΗ, καθώς και επικεφαλής διευθύνσεως. Αντιλαμβάνομαι, επομένως, ότι το ΙΣΤΑΜΕ εκτός από δεξαμενή σκέψης αναδεικνύεται και ως πρώτης τάξεως δεξαμενή διορισμών στο Δημόσιο...
==================================================

Διάλογος με εργολάβους και τη ΔΕΗ(01/02/2010)

Συνεχίζεται και σήμερα ο διάλογος μεταξύ εργολάβων που δραστηριοποιούνται στους χώρους των Ορυχείων της ΔΕΗ με τα σωματεία ιδιοκτητών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως στην προοπτική εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι και τους οδήγησε σε απεργία διαρκείας. Επί 15 ημέρες τα φορτηγά αυτοκίνητα παραμένουν παροπλισμένα στην παλαιά Εθνική οδό Κοζάνης- Πτολεμαίδας στο ύψος του ΛΚΔΜ με τους απεργούς να διεκδικούν την υλοποίηση οικονομικών και εργασιακών τους αιτημάτων. Εν τω μεταξύ σήμερα θα επιχειρηθεί και πάλι να συζητηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων τους με τους υπευθύνους του ΛΚΔΜ ενώ σε συγκέντρωση που θα γίνει θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί το κλείσιμο της οδού κατά διαστήματα ή όχι.



===================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: