Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού

Αποκρατικοποιήσεις: Ξεκινούν με ΟΠΑΠ, Τ.Τ. και ΕΛΠΕ

Φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις, με την κυβέρνηση να έχει καταλήξει στο βασικό περίγραμμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί το πρόγραμμα του 2010, από το οποίο αναμένονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ, ΤΤ και Ελληνικά Πετρέλαια, οι κύριοι άξονες, πάνω στους οποίους θα βασιστεί, ενώ δεν φαίνεται να τίθεται κανένα θέμα, επί του παρόντος για τον ΟΤΕ, όπως επίσης και για την ΔΕΗ. Το «καλάθι» των συμμετοχών που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα και αν συμβεί αυτό, θα έχει μία λογική. Οι συμμετοχές που θα υπάρχουν στο «καλάθι» θα έχουν άμεση συνάρτηση μεταξύ τους, με πρώτη επιλογή να δημιουργηθεί «καλάθι ενέργειας» με τη συμμετοχή ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ.
Ενέργεια
Μία τέτοια προοπτική θα είχε η δημιουργία «καλαθιού ενέργειας» στο οποίο θα συμμετέχουν η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ. Μία άλλη σκέψη που υπάρχει είναι το καλάθι αυτό να έχει επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυα, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Το τελευταίο όμως έχει προβλήματα ως προς την εφαρμογή του και δεν μπορεί άμεσα να τεθεί σε ισχύ.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25199142
=====================================================
ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ VΕRΒUΝD
Πόλεμος ΔΕΗ - ιδιωτών στο ρεύμα
Πόλεμο εκπτώσεων στην τιμή του ρεύματος, προς όφελος των καταναλωτών, σηματοδοτεί η είσοδος στον χώρο των πρώτων ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ.
Η απόφαση της Verbund, της αυστριακής κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, να πουλήσει ρεύμα σε νοικοκυριά και εμπόρους στην Ελλάδα υποσχόμενη εκπτώσεις μέχρι και 20% έναντι των τιμών της ΔΕΗ, ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά της τελευταίας, που γνωρίζει ότι αν δεν αντιδράσει άμεσα, θα βρεθεί από θέση ισχύος σε θέση άμυνας.
«Θα το μετανιώσουν όσοι καταναλωτές φύγουν από μας, γιατί ετοιμάζουμε αναπροσαρμογή των τιμολογίων μας προς τα κάτω, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης», είναι η απάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ. Κύκλοι της προαναγγέλλουν την επικείμενη μείωση των τιμολογίων της, ειδικά στις «επίμαχες» κατηγορίες που εμφανίζουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, δηλαδή στους 430.000 μεγάλους οικιακούς πελάτες με κατανάλωση άνω των 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο και στις περίπου 800.000 επαγγελματικές καταναλώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μειώσεις θα είναι σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του ανταγωνιστή της, δηλαδή 15%- 20%, τις οποίες άλλωστε έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της που έχει καταθέσει από τον περασμένο Νοέμβριο στη ΡΑΕ, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη εγκριθεί.
Μπροστά στον φόβο απώλειας πελατών τούς προσεχείς μήνες, η ΔΕΗ πιέζει τις τελευταίες ημέρες την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να ολοκληρωθούν το γρηγορότερο δυνατό οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου τα νέα τιμολόγιά της να τεθούν σε ισχύ άμεσα, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.

Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού
Τα τιμολόγια των εμπορικών και των μεγάλων οικιακών καταναλωτών ήταν επί χρόνια τα πιο υψηλά της ΔΕΗ και με τα έσοδα που έμπαιναν στα ταμεία της στην ουσία η επιχείρηση «επιδοτούσε» τα τιμολόγια των άλλων κατηγοριών (αγροτικό, βιομηχανικό, χαμηλό οικιακό, πολυτέκνων), που αναγκαζόταν να διατηρεί σε επίπεδα κάτω του κόστους για λόγους κοινωνικής πολιτικής.
Έτσι, τυχόν μειώσεις στα εμπορικά, ναι μεν θα συγκρατήσουν τους πελάτες της στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδά της, την οποία η επιχείρηση θα πρέπει να καλύψει από αλλού. Κι επειδή η οικονομική κρίση δεν προσφέρεται για αυξήσεις στο ρεύμα, η πρόταση της ΔΕΗ είναι να αναλάβουν και οι ιδιώτες να «επιδοτούν» τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα αγροτικά- οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνουν οι πελατών που της παίρνουν. Η ίδια πρόταση προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις αυτές που θα καταβάλλουν οι ιδιώτες θα τοποθετούνται σε έναν κοινό κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα των συγκεκριμένων καταναλωτών.
Τυχόν υιοθέτηση αυτής της πρότασης και ενσωμάτωση των εν λόγω χρεώσεων στα τιμολόγια και των ιδιωτών σημαίνει ότι θα χαθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν έναντι της ΔΕΗ, αφού το κόστος τους θα εξισωθεί ουσιαστικά με εκείνο της κρατικής εταιρείας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιβαρύνεται μόνο η ΔΕΗ, αλλά να επιμεριστούν και στα τιμολόγια των ιδιωτών οι χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου, του συστήματος, αλλά και για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Οι λεγόμενες ΥΚΩ είναι η υποχρέωση της ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους καταναλωτές των νησιών σε τιμές κάτω του κόστους για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Η διαμάχη για τα τιμολόγια μεταφέρθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία στα όργανα της Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι οι χρεώσεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία της Verbund στην αγορά.

Η συγκυρία ευνοεί τους ιδιώτες
Ο χρόνος πάντως της εισόδου ιδιωτών στην αγορά λιανικής τώρα, και όχι για παράδειγμα πριν από έναν χρόνο, δεν είναι τυχαίος. Σχετίζεται με την πτώση των τιμών των καυσίμων κατά το τελευταίο τρίμηνο και κατ΄ επέκταση με τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, που με τη σειρά τους αφήνουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους στη λιανική. Γι΄ αυτό και η Verbund είναι ο πρώτος αλλά όχι και ο μοναδικός, όπως φαίνεται, ανταγωνιστής της ΔΕΗ. Τόσο η Εlpedison, η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Εdison όσο και η θυγατρική τής ελβετικής εταιρείας ηλεκτρισμού ΕGL, καθώς και άλλοι ιδιώτες εκφράζουν σχετικό ενδιαφέρον. Εκτιμάται πάντως ότι η απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ από τη δράση ιδιωτών στις επικερδείς της δραστηριότητες, εφόσον δεν αντιδράσει άμεσα, θα μπορούσε να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (4% του ετησίου κύκλου εργασιών της).
Μπροστά στον φόβο να χάσει πελάτες της, η ΔΕΗ πιέζει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να συντομευτούν οι διαδικασίες, ώστε τα νέα τιμολόγιά της να τεθούν σε ισχύ άμεσα


Πώς να αλλάξετε πάροχο
Η διαδικασία για να φύγει ένας καταναλωτής από τη ΔΕΗ και να αλλάξει πάροχο είναι η ακόλουθη:
Κατ΄ αρχάς συμπληρώνει μια αίτηση για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς την εταιρεία της επιλογής του, επισυνάπτει μια φωτοτυπία ενός πρόσφατου εκκαθαριστικού λογαριασμού της ΔΕΗ και της ταυτότητάς του και τα αποστέλλει στον νέο πάροχο.
Εν συνεχεία ο εναλλακτικός πάροχος αποστέλλει την αίτηση στη ΔΕΗ (και στον διαχειριστή του δικτύου) και μετά την πάροδο ενός μηνός ενεργοποιείται ο λογαριασμός του πελάτη στη νέα εταιρεία.
Συγκεκριμένα, έναν μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, υπάλληλος ή εργολάβος της ΔΕΗ αναλαμβάνει να επισκεφθεί την οικία του πελάτη και να καταγράψει την ένδειξη του ρολογιού τη συγκεκριμένη ημέρα.
Με βάση αυτή τη μέτρηση, η ΔΕΗ αποστέλλει τον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό προς τον πελάτη, του επιστρέφει το ποσό εγγύησης που είχε καταβάλει όταν ενεργοποίησε τη σύνδεση και στη συνέχεια ο νέος πάροχος αρχίζει να τον τιμολογεί για την ενέργεια που καταναλώνει.
Ο υπάλληλος ή ο υπεργολάβος της ΔΕΗ που έκανε τις περιοδικές καταμετρήσεις του ρολογιού όσο ο πελάτης ανήκε στην κρατική επιχείρηση θα εξακολουθήσει να μετράει το ρολόι, με τη διαφορά ότι οι μετρήσεις αυτές θα αποστέλλονται πλέον στη νέα εταιρεία.
Πλέον, ο καταναλωτής του παραδείγματός μας θα λαμβάνει δύο λογαριασμούς ηλεκτρικού: έναν του νέου παρόχου με την ενέργεια που καταναλώνει και τις χρεώσεις που τη συνοδεύουν (για τη χρήση δικτύου, τέλος ΑΠΕ) και έναν της ΔΕΗ όπου θα αναγράφονται τα τέλη για τον δήμο και την ΕΡΤ.

=================================
ΔΕΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ: Η ΜΟΝΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
«Αγκάθια», περιβάλλον και αρχαία
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ
Σε αναπτυξιακό εφιάλτη εξελίσσεται για τους κατοίκους του Δήμου Ταμυναίων της Εύβοιας η εγκατάσταση της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι. Από τη μία πλευρά, περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η διάθεση των αποβλήτων και η ρύπανση, και απ' την άλλη πλευρά η προστασία του αρχαιολογικού πλούτου.
Οι εκσκαφές που πρόσφατα έγιναν στη θέση Κάραβο του Αλιβερίου για λογαριασμό της ΔΕΗ έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, τη σημασία των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όπως υποστηρίζει ο πολιτιστικός σύλλογος Ταμυναίων «Η παρέμβαση».

Μέλη του συλλόγου που επισκέφθηκαν το χώρο διαπίστωσαν πως μεγάλο μέρος των νέων ευρημάτων (παλαιότερα έχουν βρεθεί τμήματα οικισμών κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων) ήδη «κακοποιήθηκε» κατά τη διάρκεια των εργασιών και κάποια πετάχτηκαν σε παρακείμενα -ανενεργά- λατομεία.

Καταλογίζουν δε ευθύνες τόσο στη ΔΕΗ και την ανάδοχο εταιρεία όσο και στο ΚΑΣ, το οποίο διέκοψε τις εργασίες στο χώρο με την αιτιολογία ότι η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται. Κατά το σύλλογο, ο οποίος έχει επανελλημμένα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών χωρίς να έχει λάβει απαντήσεις, το ΚΑΣ «υπό την πίεση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων συνηγορεί σιωπηλά στη νέα ολική καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου».

Η Δέσποινα Μαρίνου, αρχιτέκτονας-μηχανικός, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Χαλκίδας, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι εκσκαφές γίνονται μέσα σε ρέμα και πως «η ανεξέλεγκτη απόθεση των προϊόντων τους στα παλιά λατομεία δημιουργεί πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, διότι περιέχουν στάχτες από καύση λιγνίτη και λίγο πιο κάτω από το λατομείο βρίσκονται πηγές και γεωτρήσεις από τις οποίες υδροδοτείται ο δήμος». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αρχιτέκτονας, οι εργασίες στο χώρο κατασκευής της νέας μονάδας συνεχίστηκαν νύχτα χωρίς παρουσία αρχαιολόγου, όπως προβλέπεται.

Οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στην κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου (πολλοί εργάζονται ήδη στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και ακόμη περισσότεροι αναμένεται να πιάσουν δουλειά), αλλά στην επιλογή του χώρου και στις διαδικασίες που θα προηγηθούν της κατασκευής.

Η ιστορία του Αλιβερίου σε υποδομές και παραγωγή ενέργειας είναι μεγάλη και ξεκινά από το 1950, όταν κατασκευάτηκε το πρώτο εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Σήμερα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να προβάλλουν ως εναλλακτική λύση στην παραγωγή ενέργειας, τοπικοί παράγοντες (δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.) προτείνουν να γίνει το εργοστάσιο σε παλιό λιγνιτωρυχείο, χωρίς αρχαία ή ρέματα, μακριά από κατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές.

Τα οφέλη, όπως υποστηρίζουν, θα είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, η δημιουργία πολιτιστικού πάρκου και -πάνω απ' όλα- η απαλλαγή ολόκληρης της περιοχής από τη ρύπανση των παλαιών μονάδων. «Δεκαπέντε και πλέον χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν για φυσικό αέριο, προκειμένου να σωθούν από τον καρκίνο που πότισαν το έδαφος και τα πνευμόνια τους ο λιγνίτης και το πετρέλαιο», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου των Ταμυναίων.

«Το Αλιβέρι θα ζήσει με σεβασμό στη φύση, στον πολιτισμό και στην ποιότητα ζωής των πολιτών». Ισως αυτή η πρόταση δεν εκφράζει μόνο μία ευχή. Εκφράζει το δικαίωμα στην υγεία και στις νέες ενεργειακές δυνατότητες και προκλήσεις. Είναι το στοίχημα για μια διαφορετική ανάπτυξη και αφορά τους πάντες, από την Πολιτεία ως και τον τελευταίο κάτοικο - και όχι μόνον του Αλιβερίου... *

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΟ Φίλιππος ήρθε να το καταλάβει
«Ηταν ένας τόπος κατάλληλος για κατοίκηση, με ύλη, τρία ποτάμια, που πότιζαν τον κάμπο. Μάνα γεμάτη νερό, που ανέβλυζε από τη γη, και ήρεμη κόλπου θάλασσα, πηγή ζωής, ψαριών και οστράκων γεμάτη. Εκεί μαζεύτηκαν από τη νεολιθική εποχή οι άνθρωποι και οργάνωσαν οικισμό. Ολα ευνοϊκά για τη ζωή, και πλούτος και δύναμη. Ακόμη και ο Φίλιππος, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ήρθε να καταλάβει τον τόπο...».
Το Αλιβέρι είναι το επίνειο της πόλης Τάμυνα (ή Ταμύναι, όπως αναφέρουν ο Στράβωνας, ο Στέφανος Βυζάντιος και ο Αρποκρατίων). Με αυτήν την ονομασία εμφανίζεται το 1204, επί φραγκοκρατίας, και ήταν πιθανότατα τιμάριο φεουδάρχη της εποχής.

Κατά τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν υπήρχε οικισμός Αλιβερίου, καθώς τότε άκμαζε ο Πορθμός, που, όπως μαρτυρά η λέξη, είχε σχέση με θάλασσα και η περιοχή του κάλυπτε έκταση μεταξύ Πορθμού, Δύστου, Οιχαλίας και Κοίλωνα.
Ηταν ένας μεγάλος δήμος της ερετριακής επικράτειας και σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή για τη θέση αυτής της αρχαίας παραλίας, ορίζει τον Πορθμό στο μυχό του σημερινού Αλιβερίου, στο χωριό Μυλάκι και έως τη θάλασσα του Κάραβου*.

Τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι οι αρχαίοι τάφοι και τα κτίρια που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών και αφορούν ευρήματα από τους κλασικούς χρόνους (τείχη και πύργοι), τους ελληνιστικούς, τους ρωμαϊκούς, αλλά και από την προϊστορική, τη νεολιθική και τη μυκηναϊκή εποχή.

* Πρόκειται για τη θέση στην οποία κατασκευάστηκε το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ
!«Προς Θεού, όχι λιγνίτης. Η μονάδα θα λειτουργήσει με φυσικό αέριο, τελεία και παύλα», λέει ο Κίμων Στεργιώτης από το γραφείο Τύπου της ΔΕΗ, καθυσυχάζοντας όσους ανησυχούν για τυχόν χρησιμοποίηση του ρυπογόνου καυσίμου κάνοντας λόγο για φήμες ανυπόστατες και αβάσιμες.
«Προχωράμε βάσει υπουργικών αποφάσεων και με έγκριση από το ΚΑΣ. Για όλα τα θέματα υπάρχει νομοθεσία, την οποία σεβόμαστε. Το έργο θα γίνει. Αλλωστε έχει εγκριθεί από νυν και πρώην κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Στεργιώτης.


==============================
Σκληραίνει η στάση των ιδιοκτητών φορτηγών
Στους χώρους των ορυχείων μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση των ιδιοκτητών φορτηγών Ι.Χ. Δυτικής Μακεδονίας με τους εργολάβους που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ, και οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση για τρίτη εβδομάδα (από 18 Ιανουαρίου), καθώς συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι πήγαν στους χώρους εργασίας και σταμάτησαν την κυκλοφορία παράνομων φορτηγών.
Στην επιχείρηση ενεπλάκη και το Τμήμα Τροχαίας Πτολεμαΐδας, άνδρες του οποίου έδωσαν κλήσεις σε ιδιοκτήτες και οδηγούς φορτηγών, αφού διαπιστώθηκε ότι κάποια φορτηγά δεν έχουν πινακίδες και πως υπάρχουν αλλοδαποί οδηγοί χωρίς άδειες οδήγησης. Μάλιστα, μετά την επίσημη καταγγελία του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Ι.Χ. Δυτικής Μακεδονίας η Τροχαία αναμένεται να διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους σε φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία της ΔΕΗ.
πηγή:Πτολεμαίος
Η σκλήρυνση της στάσης των απεργών προκλήθηκε μετά τη ρήξη που επήλθε με μερίδα εργολάβων, καθώς, ενώ μέχρι την Παρασκευή όλα έδειχναν ότι οι εργολάβοι «τα βρήκαν» και αποδέχονται το κύριο αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών που είναι η βελτίωση των αποδοχών τους, κάποιοι εργολάβοι «τα γύρισαν» και άρχισαν μάλιστα να απειλούν, όπως δήλωσε ο Σοφιανός Τσαβδαράς, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ι.Χ. Δυτικής Μακεδονίας «Άγιος Χριστόφορος».
Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε με αποφάσεις των δύο σωματείων του κλάδου, του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης Δυτικής Μακεδονίας «Άγιος Χριστόφορος» και του Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων δήμου Ελλησπόντου «Σταυραετός». Από τις 18 Ιανουαρίου λοιπόν οι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν σταθμευμένα τα φορτηγά τους μπροστά από το ΛΚΔΜ (Λιγιντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) και πραγματοποιούν περιοδικό κλείσιμο της παλαιάς οδού Πτολεμαΐδας- Κοζάνης.
Εκτός από τη βελτίωση των αποδοχών τους οι φορτηγατζήδες διεκδικούν την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, όπως τη δημιουργία κλιμακίου εκ μέρους της ΔΕΗ, ώστε να διενεργείται έλεγχος των πινακίδων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των αδειών οδήγησης, δημιουργία ενιαίου μητρώου φορτηγών αυτοκινήτων για όλα τα εργοτάξια με αριθμούς που θα χορηγήσει η ΔΕΗ, ρύθμιση του υπέρβαρου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επαναλειτουργία των εγκατασταθέντων στο παρελθόν πλυντηρίων για τον καθαρισμό των φορτηγών αυτοκινήτων, αυτοτελές οδικό δίκτυο σε κάθε εργοτάξιο ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων κ.α..
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: