Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

η ΔΕΗ, συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν


παντού και πουθενά

=================================================

ΔΕΗ: Δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό για Βεύη
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 13:40 - 11/02/10


Δεν θα συμμετάσχει η ΔΕΗ στον νέο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πέντε ελληνικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ, συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό.

Αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν την εκτίμηση ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει συνεργασία με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, προκειμένου να υπάρξει συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρίσκεται κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή που χωρίζει το ορυχείο της Επιχείρησης και το δημόσιο κοίτασμα και το οποίο υπολογίζεται σε 40 εκατ. τόνους.

Η ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εξάλλου, θα διευκολύνει και την προκήρυξη του έργου Μελίτη ΙΙ της ΔΕΗ, καθώς όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, θεωρείται απαραίτητη η έναρξη του ορυχείου της Βεύης, ώστε να μπορέσει και η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδια περιοχή, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση της νέας μονάδας μαζί με το ορυχείο Κλειδίου.

Το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας σύμβαση για την εκμίσθωσή του. Συμμετοχή μπορούν να εκδηλώσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή συμπράξεις τέτοιων προσώπων.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εντός 35 ημερών από σήμερα στη Διεύθυνση Ενεργειακών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου, μέσω του Γενικού Πρωτοκόλλου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου. Τη διαδικασία επιλογής θα αναλάβει επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, η δε σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν υποβάλει συμμετοχή οι εξής:

- Η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Άκτωρ ΑΤΕ και Horizon Μεταλλευτική (του ομίλου Κοπελούζου).
- Η Elpedison, μέσω της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.
- Η Μηχανική.
- Η ΕΛΜΙΝ, του ομίλου Βαρδινογιάννη.
- Τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας.
- Έξι ακόμη τοπικοί εργολάβοι.
============================================


Στοπ στα έργα για εκτροπή του Αχελώου

Απόφαση του ΣτΕ ύστερα από αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF
Του Γιωργου Λιαλιου

«Παγώνουν» όλα τα έργα της εκτροπής του Αχελώου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, κρίνοντας ότι η συνέχιση των έργων θα δημιουργήσει τετελεσμένα, πριν κριθεί η συμβατότητα της εκτροπής με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία από το Ευρωδικαστήριο. Η απόφαση καλύπτει και την πλήρωση του φράγματος Μεσοχώρας, παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχείρησε πρόσφατα να το αποσυνδέσει ως έργο από την εκτροπή, προβάλλοντας τον ενεργειακό χαρακτήρα του.

Περαιτέρω επιδείνωση
Η απόφαση της Ολομέλειας του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Π. Πικραμμένο, έκανε χθες δεκτή την αίτηση που υπέβαλλε τον Οκτώβριο η WWF Ελλάς, εξ ονόματος όλων των φορέων που αντιτίθενται στην εκτροπή (περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς Αιτωλοακαρνανίας κ.λπ.). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση, «η συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».

Η τελευταία αυτή προσθήκη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το φράγμα της Μεσοχώρας έχει από χρόνια ολοκληρωθεί και εσχάτως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την «αποσύνδεσή» του από την εκτροπή και τη λειτουργία του για την παραγωγή ενέργειας.

Οι κάτοικοι της Μεσοχώρας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στον νόμο 3734/2009 με τον οποίο εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ολόκληρης της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ (περίπου 2.200 στρέμματα). Η ΔΕΗ έχει δώσει ως εναλλακτική λύση στους κατοίκους τη μετακίνηση του χωριού σε κοντινή έκταση 300 στρεμμάτων που θα παραδώσει στον τοπικό δήμο Πινδέων.

Εκτός από την πλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, το ΣτΕ ουσιαστικά διέταξε το «πάγωμα» των έργων στη Συκιά. Στην περιοχή κατασκευάζεται το τελευταίο φράγμα της εκτροπής, ύψους 165 μέτρων και χωρητικότητας 530 εκατ. κυβικών μέτρων, καθώς και η σήραγγα εκτροπής –μήκους 17,5 χλμ.– του νερού από τον ταμιευτήρα της Συκιάς στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Δρακότρυπας. Το ΣτΕ διέταξε «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού». Καθώς και «τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί». Η αναστολή ισχύει μέχρι να αποφανθεί το Ευρωδικαστήριο επί των προδικαστικών ερωτημάτων που απέστειλε το ΣτΕ, σχετικά με τη συμβατότητα της εκτροπής με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
======================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ
Σε έκτακτη σύγκλιση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”, καθώς η επικαιρότητα εξελίσσεται με ρυθμούς που επιβάλλουν την ολοκληρωτική ετοιμότητά μας.
¨Παγωμένοι¨ ακόμα όλοι μας από την ανακοίνωση του παγώματος των προσλήψεων και το ασαφές κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με στελέχη σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση, την οποία και θα μεταφέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 9.30 το πρωί στα γραφεία του Σωματείου.
Επαγρυπνούμε, ενημερώνουμε, συζητάμε, αποφασίζουμε. Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας επιτάξουν οι περιστάσεις.
=======================================
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Σωματείο « Η ΕΝΩΣΗ » καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ στις 12 Φεβρουαρίου 2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:00 π.μ , στα γραφεία του Σωματείου , με θέματα ημερήσιας διάταξης :
1. Προσλήψεις
2. Ασφαλιστικό

==========================================
ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» ΚΑΙ «ΕΝΩΣΗ»


Σε θέση μάχης για το πάγωμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ

Οι πρόεδροι των σωματείων Γ. Αδαμίδης και Γ. Μανές προαναγγέλλουν απεργίες και συγκρότηση μετώπου με αυτοδιοίκηση και φορείς


Σε θέση μάχης βρίσκονται τα συνδικάτα για το «πάγωμα» των προσλήψεων στη ΔΕΗ, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποδιοργανώσει πλήρως την επιχείρηση και θα οδηγήσει στη διάλυσή της.
Εξάλλου και ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Αθανασιάδης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ομολογεί ότι «με έκπληξη παρακολούθησα την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 από τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα την αναφορά του στην αναστολή όλων των προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας». Πως λοιπόν να μην αιφνιδιαστούν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, τα συνδικάτα και οι φορείς της περιοχής, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην προεκλογική του συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης δεσμεύτηκε για σειρά μέτρων στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ΔΕΗ και για προσλήψεις; Άλλωστε, με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, ανακοίνωσε και αυτός από την Κοζάνη ότι «ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις των επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ και στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις ανάγκες για νέες προσλήψεις».
Σε επίπεδο συνδικάτων σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. του «Σπάρτακου» με θέμα το πάγωμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο πάγωμα των προσλήψεων. Όση ανάγκη υπάρχει για προσλήψεις στην παιδεία, στην υγεία και στην ασφάλεια, άλλη τόση είναι η ανάγκη για προσλήψεις στη ΔΕΗ. Αν δεν γίνουν τώρα προσλήψεις η ΔΕΗ με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσει. Εκτός αν κάποιοι απεργάζονται το κλείσιμο της ΔΕΗ, τότε ας το πουν καθαρά», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Αδαμίδης. Διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα», ξεκινώντας την πρώτη μεγάλη αντίδραση «με την καθολική και δυναμική συμμετοχή μας στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φλεβάρη». Ο πρόεδρος του Σπάρτακου δεν θέλησε να προλάβει την όποια απόφαση στο σημερινό δ.σ. του σωματείου, ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει αντίδραση πριν από την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ». Μεταξύ άλλων θα επιχειρηθεί ένας συντονισμός με αυτοδιοίκηση και φορείς των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Είπε ότι «θα εισηγηθούμε στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, σε όλους τους φορείς να πάμε σε μία γενική απεργία και σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 24 Φεβρουαρίου, για να δώσουμε μία δυναμική απάντηση σε όσους απεργάζονται σχέδια διάλυσης της ΔΕΗ».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του στον «Π» και ο Γιάννης Μανές, πρόεδρος του σωματείου «Ένωση» και μέλος του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ. Αναφερόμενος στο πάγωμα των προσλήψεων, υπογράμμισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί αυτό στη ΔΕΗ, γιατί τότε η ανεργία στο νομό θα φτάσει στο 30% και η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μόνο το κόστος των υπερωριών μπορεί να καλύψει τις προσλήψεις του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Εμείς λέμε και επιμένουμε ότι στη ΔΕΗ πρέπει να γίνουν 5.000 προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 3.000 στο λεκανοπέδιο».
Ο Γ. Μανές τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «σαν Ένωση δεν θα επιτρέψουμε αδικίες σε βάρος της επιχείρησης, θα μας βρουν απέναντι. Σε συνεργασία με την ομοσπονδία μας την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις». Τέλος, υπογράμμισε ότι «θα έρθουμε σε διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς του λεκανοπεδίου, καθώς η τύχη της ΔΕΗ συνδέεται με το μέλλον της περιοχής».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: