Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ Εξώδικο ΓΕΝΟΠ στην ΔΕΗ με αποκαλύψεις για το Αλιβέρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

Η διατήρηση της ΔΕΗ στην πιο υγιή της κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου είναι – εκ των πραγμάτων - δύο άρρηκτα συνδεδεμένα κεφάλαια και το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, προκειμένου να αποτρέψει κάθε τι αρνητικό που θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στις δύο παραπάνω παραμέτρους, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ήταν και θα είναι στο προσκήνιο προκειμένου να αγωνιστεί και την βελτίωση των συνθηκών.

Στην παρούσα φάση, σε μία κρίσιμη στιγμή για την Επιχείρηση και για συναδέλφους μας, σε μία εποχή που η διεθνής οικονομική κρίση έχει πλέον μεταφερθεί στον τόπο μας και έχει χτυπήσει την πόρτα μας, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μπροστά στις εξαγγελίες για πάγωμα των προσλήψεων στην μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και δράση –δυστυχώς για μία ακόμα φορά για τα αυτονόητα- μαζί με τους επιτυχόντες των διαγωνισμών, που ζουν μετά από 3 ολόκληρα χρόνια ακόμα μεγαλύτερη την απογοήτευση, τον προβληματισμό και την ανασφάλεια για το μέλλον τους.


Σύσσωμος ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η τοπική κοινωνία και κάθε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης, που ενδιαφέρεται για το μέλλον της περιοχής μας, βγαίνει για μία ακόμα φορά. Ανταποκρινόμαστε άμεσα στην υποχρέωση που έχουμε να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ.

Ξεκινούμε την Τρίτη 16/2 και ώρα 6.30 π.μ. με κατάληψη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για να δώσουμε ένα αρχικό, δυνατό μήνυμα, ότι η οπισθοχώρηση δεν αποτελεί –σε καμία περίπτωση- πιθανό σενάριο στον αγώνα που ξεκινάμε. Δεν θα επιτρέψουμε το μαράζωμα της ΔΕΗ, δεν θα επιτρέψουμε την εξέλιξη της περιοχής σε κρανίου τόπο, δεν θα συναινέσουμε στο να μπει ταφόπλακα στην Ενεργειακή Καρδιά της χώρας.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ.


ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 6.30 π.μ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ. ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ






==========================================
Η ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Μετά το μεγάλο θέμα που προέκυψε, της αναστολής των προσλήψεων των επιτυχόντων στον τελευταίο διαγωνισμό της ΔΕΗ, το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 12 – 02 – 2010 και ώρα 9η το πρωί και έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

Την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας για την δεινή θέση στην οποία περιέρχεται η επιχείρηση από πλευράς επάρκειας προσωπικού μετά την αναστολή των προσλήψεων, όταν η επιχείρηση ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με δικό της προϋπολογισμό και κονδύλιο για τις προσλήψεις με κερδοφόρα αποτελέσματα και τεράστιο έργο κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της χώρας, δικαιούται της τυπικής και ουσιαστικής εξαίρεσης.

Την συγγραφή και αποστολή επιστολής στους φορείς και τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής στην οποία θα επισημαίνεται ο αρνητικός επηρεασμός στην οικονομία της περιοχής καθώς και τους ανέργους από την αναστολή των προσλήψεων και θα ζητείται η έκδοση ομόφωνων αποφάσεων από τα όργανα που τους εκπροσωπούν καθώς και συστράτευση με το Σωματείο και τους εργαζόμενους της Επιχείρησης ώστε οι προσλήψεις να πραγματοποιηθούν.

Την εξουσιοδότηση στο 5 μελές Προεδρείο του Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ από το Δ.Σ. για την πραγματοποίηση επαφών με τους Βουλευτές, τους Νομάρχες και τους Δημάρχους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας για τον ίδιο σκοπό.

Την συνεργασία με τα άλλα Σωματεία στην Επιχείρηση και κάτω από την ομπρέλα της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για την εξεύρεση και υλοποίηση κοινών δράσεων στην επίτευξη του σκοπού της πραγματοποίησης των συγκεκριμένων προσλήψεων, αλλά και των άλλων που έχει ανάγκη η επιχείρηση και για τις οποίες δεσμεύτηκαν προ ελαχίστου χρόνου Διοίκηση και Κυβέρνηση.

Την εξουσιοδότηση στην Εκτελεστική Επιτροπή. της ΕΝΩΣΗΣ για τη συνεχή και διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις, έως ότου λυθεί το πρόβλημα.



ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ !!!
ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ.
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!
=======================================
Μιχάλης Παπαδόπουλος για προλήψεις στη ΔΕΗ
(12/02/2010)
Κεραυνός εν αιθρία, αλλά και δείγμα του πως αντιλαμβάνεται η νέα κυβέρνηση την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, αποτελεί η ανεπίσημη – πλην όμως εγκυρότατη δήλωση- περί μη πρόσληψης των επιτυχόντων των διαγωνισμών του 2005 και 146 προσληφθέντων στη ΔΕΗ ΑΕ, κύρια στην περιοχή του ΔΛΚΔ-Μ και των σταθμών παραγωγής.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Παπαδόπουλος τονίζοντας πως αποτελεί «βάναυση προσβολή για την περιοχή», η άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει τους επιτυχόντες δια μέσω ΑΣΕΠ, σε μια διαδικασία που κράτησε τόσα χρόνια.

Προσβολή, γιατί όπως επισημαίνει οκ. Παπαδόπουλος, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τις προσλήψεις στην Κεντρική προεκλογική του Ομιλία στην Κοζάνη και οι πίνακες επιτυχόντων αναρτήθηκαν πρόσφατα από τη ΔΕΗ ΑΕ και οι ενδιαφερόμενοι ειδοποιήθηκαν σχετικά από την επιχείρηση.



=====================================
Νέο «πάγωμα» των έργων του ΑχελώουΣε νέες περιπέτειες μπαίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ύστερα από το νέο μπλοκάρισμα όλων των έργων που αποφάσισε το ΣτΕ μέχρι να έρθουν οι απαντήσεις του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στα ερωτήματα που του έχει θέσει και συγκεκριμένα αν είναι νόμιμη ή παράνομη η συνέχισή τους.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν αμέσως ή εμμέσως στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου». Επίσης «τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί». Το εντυπωσιακό είναι ότι με την απόφαση αυτή σταματά και το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ.

Η εκτροπή του Αχελώου κινδυνεύει πλέον να παραπεμφθεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες, καθώς η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, «κάνει αποδεκτές τις αποφάσεις του ΣτΕ». Επιπλέον η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν με βάση την κοινοτική οδηγία διαχειριστικά σχέδια του υδατικού δυναμικού της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, τα οποία θα είναι έτοιμα μετά από 8-9 μήνες και θα τεθούν σε διαβούλευση. Οπως δήλωσε η υπουργός, «μέσα από τα Σχέδια αυτά θα δούμε την πορεία του έργου»...
===================================
Εξώδικο ΓΕΝΟΠ στην ΔΕΗ με αποκαλύψεις για το Αλιβέρι
12/02/2010 00:03

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το ...γιοφύρι του Αλιβερίου, του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που, βάσει συμβάσεων, έπρεπε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει ακόμη καν ...ξεκινήσει η κατασκευή του!
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προχώρησε στην κατάθεση εξώδικης διαμαρτυρίας προς το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, σε μία εξέλιξη που ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη αντιπαράθεση της Ομοσπονδίας προς τη νέα υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό διοίκηση.
Η ΓΕΝΟΠ σαφέστατα αφήνει αιχμές κατά των ενεργειών αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΗ, τόσο σε σχέση με την εκ των υστέρων ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων στην τοποθεσία που επρόκειτο να εγκατασταθεί το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού, όσο και σε σχέση με την περίφημη, πλέον, προσθήκη ρήτρας στη σύμβαση με την ανάδοχο ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, με την οποία η κρατική επιχείρηση θα αναλάμβανε οποιεσδήποτε δαπάνες προέκυπταν εξαιτίας της εύρεσης αρχαιοτήτων.
Θυμίζουμε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης είχε οδηγήσει στην καρατόμηση του πρώην Γενικού Διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ κ. Αβραάμ Μιζάν, ενώ η επιχείρηση, για ένα έργο με συμβατικό τίμημα περί τα 200 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβάλει στον ανάδοχο περί τα 150 εκατ. ευρώ χωρίς καν, όπως προαναφέραμε, οι εργασίες κατασκευής, να έχουν ξεκινήσει.
“Πατώντας”, δε, στην ρήτρα που τέθηκε στη σύμβαση, η ΜΕΤΚΑ διεκδίκησε αποζημιώσεις από την ΔΕΗ οι οποίες ήταν της τάξης αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ. Πρόβαλε δε ως αιτιολογία την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, την αλλαγή της θέσης του εργοστασίου, προκειμένου να παρακαμφθούν οι αρχαιότητες, καθώς και την τροποποίηση του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο εξώδικο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το συνολικώς διεκδικούμενο ποσό φθάνει σε ιδιαίτερα σημαντικό ύψος, πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ, σε πλήρη δυσαναλογία προς το όλο κόστος κατασκευής του ίδιου του έργου”.
Προσθέτει δε ότι οι απαιτήσεις της ΜΕΤΚΑ δεν έχουν επακριβώς προσδιοριστεί –“το σχετικό ποσό εμφανίζεται διαρκώς μεταβαλλόμενο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά – ενώ στοιχεία που τις τεκμηριώνουν δεν έχουν παρουσιαστεί από τον ανάδοχο.
Υποστηρίζει δε η Ομοσπονδία ότι για την καθυστέρηση στην εκτέλεση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το Δημόσιο, το οποίο μέσω των αρχαιολογικών υπηρεσιών του είχε τον Απρίλιο του 2005 ερευνήσει τον χώρο, με χρηματοδότηση μάλιστα της ΔΕΗ, χωρίς να διαπιστώσει το πρόβλημα που ανέκυψε τρία χρόνια μετά, όταν ο ανάδοχος εγκατέστησε τον εξοπλισμό του...
Διαπραγματευόταν για την ΔΕΗ, πήρε σύνταξη και δουλεύει στην ΜΕΤΚΑ!
Επιπλέον η ΓΕΝΟΠ προβαίνει σε μία σημαντική αποκάλυψη: στην Ομάδα Εργασίας της ΔΕΗ που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την ΜΕΤΚΑ για την εφαρμογή των ειδικών όρων της σύμβασης συμμετείχε στέλεχος που λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και έχοντας πια συνταξιοδοτηθεί από την ΔΕΗ ήδη συνεργάζεται επαγγελματικά με την ανάδοχο εταιρεία!
Το δε πρακτικό της συγκεκριμένης Ομάδας Εργασίας, το οποίο παρουσιάζει ως σύγκλιση απόψεων μία ρήτρα κατά την οποία η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώσει την ανάδοχο για τυχόν ζημιές που έχει υποστεί ο εξοπλισμός του, ανεξαρτήτως των συνθηκών αποθήκευσής του από τον ίδιο τον ανάδοχο, χαρακτηρίζεται ως προκλητικό στο εξώδικο της Ομοσπονδίας.
Για όλα αυτά η ΓΕΝΟΠ ζητεί από την Διοίκηση να μην αποδεχθεί της απαιτήσεις οποιουδήποτε σε σχέση με την εκτέλεση της σύμβασης “χωρίς προηγούμενη ακριβή τήρηση των νόμιμων και συμβατικών προϋποθέσεων και χωρίς εξάντληση κάθε μέσου και δυνατότητας αποφυγής ή μείωσης κάθε αρνητικής συνέπειας”.
Ακόμη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητεί να της χορηγηθούν τα έγγραφα που αφορούν την συγκεκριμένη σύμβαση, να της γνωστοποιηθεί σε ποιες ενέργειες η Διοίκηση θα προβεί έναντι του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και σε σχέση με την διασφάλιση της καλής εκτέλεσης του εξοπλισμού του έργου.
Τέλος, ζητείται από την Διοίκηση Ζερβού να διερευνήσει τις συνθήκες λειτουργίας κάθε Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε από την ΔΕΗ ΑΕ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης.
Η υπόθεση του Αλιβερίου είναι άλλη μία “καυτή πατάτα” που έχει κληροδοτήσει η εποχή Αθανασόπουλου στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ...
=======================================
Η ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Μπερίσα στην Ιταλία
Σε σημαντικό - για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη διεθνή αγορά - εξαγωγέα ενέργειας, επιδιώκει να μετατρέψει την Αλβανία η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην ιταλική πόλη Βερόνα, στο περιθώριο του Επενδυτικού Φόρουμ Ιταλίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Η μεγαλύτερη 'φιλοδοξία' της χώρας μου είναι να καταστεί περιφερειακή ενεργειακή δύναμη. Αυτό είναι και το όραμα της κυβέρνησής μου και σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ιταλικές εταιρίες είναι ευπρόσδεκτες να συμβάλλουν στην υλοποίησή του», είπε ο κ. Μπερίσα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Κλαούντιο Σκάγιολα, απαντώντας σε ερωτήσεις γι’ αυτό το θέμα, τόνισε πως «η Ιταλία σχετίζεται με έργα πυρηνικής ενέργειας, καθώς πιστεύει σ’ αυτά». Ο κ. Σκάγιολα σημείωσε, εξάλλου, πως η πυρηνική ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον και πρόσθεσε πως «περισσότερα από 60 σχέδια (projects) σε όλο τον κόσμο, βρίσκονται στη διαδικασία λήψης της απαραίτητης εξουσιοδότησης. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα - μέλος των G8, που δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια από 'πηγές' πυρηνικής ενέργειας».

Στο μεταξύ, ο κ. Μπερίσα αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ιταλία, να υπογράψει, σήμερα, μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας.

Ο κ. Μπερίσα διατύπωσε την εκτίμηση πως η Αλβανία, αλλά και η περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν ένα σημαντικό επενδυτικό προορισμό για το ιταλικό κεφάλαιο.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Αλβανία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Εξάλλου, υπενθύμισε πως οι αλβανικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Νωρίτερα, ο κ. Μπερίσα συναντήθηκε με τον κ. Σκάγιολα, παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, «οι κ. κ. Μπερίσα και Σκάγιολα είχαν εκτενή συζήτηση για θέματα ενέργειας».

Ο κ. Σκάγιολα - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - υπογράμμισε πως «η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό εταίρο της Ιταλίας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση στηρίζει τα projects των ΑΠΕ και το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης (των ηλεκτρικών δικτύων) Αλβανίας - Ιταλίας».

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών πρέπει να ενταθεί στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
=============================================
ΘΕΜΑ: Συνέντευξη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, στη ραδιοφωνική εκπομπή «NEA TOY ANT1» και στους δημοσιογράφους Νικόλα Βαφειάδη και Νέστορα Δημαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, καλησπέρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γειά σας.

ΔΗΜ: Τα περιβαλλοντικά θέματα ήταν στην αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας στου ΠΑΣΟΚ. ‘Ετσι δεν είναι;

Γ.Μ: Και θα συνεχίσουν να είναι στην αιχμή του δόρατος της καθημερινότητάς μας για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον.

ΔΗΜ: Ο Ασωπός όμως και η μόλυνσή του κρατούσε δεκαετίες, μπορούμε να πούμε. Υπήρχε ένα Διάταγμα από την εποχή της επταετίας, που έδινε τη δυνατότητα σε βιομηχανίες να ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι.

Γ.Μ: Η περίπτωση του Ασωπού αποτελεί τη χαρακτηριστική περίπτωση κανιβαλισμού της κοινωνίας μας σε βάρος του ίδιου μας του εαυτού. Ακόμη κι όταν οι προηγούμενες Διοικήσεις επέβαλλαν κάποιο πρόστιμο, αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένα χάδι στο μάγουλο όσων ασύδοτα έριχναν καρκινογόνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα, ή μόλυναν το ίδιο το ποτάμι. Και νομίζω ότι με τις ανακοινώσεις της Υπουργού κας Μπιρμπίλη πριν από λίγες μέρες, πραγματικά μπαίνει ένα τέλος στην προηγούμενη άθλια κατάσταση και ταυτόχρονα γίνεται μια νέα αρχή για έναν Ασωπό πιο καθαρό, έναν Ασωπό ο οποίος δεν θα είναι πια το χαρακτηριστικό παράδειγμα του μαύρου πρόβατου της Ευρωπαϊκής σκηνής, για το πώς δεν πρέπει πλέον να συμπεριφερόμαστε στον πολυτιμότερο πλούτο μας, που είναι το νερό.

ΔΗΜ: Κύριε Μανιάτη, η Κυβέρνησή σας εξελέγη με σημαία την πράσινη ανάπτυξη και δυσκολευόμαστε να δούμε και την ανάπτυξη, αλλά και την πράσινη, μέχρι στιγμής. Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Να δούμε τις ενεργειακές πηγές, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας για τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε το ποσοστό συμβολής τους στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και παρουσιάζουμε ρυθμούς καθυστέρησης . Τι κάνει η Κυβέρνησή σας σ’ αυτό τον τομέα;

Γ.Μ: Πρέπει να σας πω ότι, το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι ένα ζήτημα για το οποίο εμείς αρχίζουμε να είμαστε περήφανοι. Στο Υπουργείο, όταν αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη του χώρου της ενέργειας, υπήρχαν εκατοντάδες αιτήσεις που είχαν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και περίμεναν στα ντουλάπια. Εμείς αμέσως προωθήσαμε όλες αυτές τις αιτήσεις και στο τέλος Δεκέμβρη η Υπουργός υπέγραψε όλες οι αιτήσεις που περίμεναν από το 2007. Το δεύτερο, κατά τη γνώμη μου ακόμη σημαντικότερο, είναι ότι με το νέο Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή αφού έχει προηγηθεί μία πολύ εκτενής διαβούλευση, ουσιαστικά αλλάζουμε το τοπίο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι με την ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου θα υπάρξει τεράστιος αριθμός ενδιαφερομένων επενδυτών. Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα έχουμε όχι μόνο μεγάλους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα να έχουμε και μικρούς επενδυτές, μέχρι του σημείου ακόμη και ένας μικρός αγρότης, ακόμη κι ένας μικρός επενδυτής, να μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση κυρίως των φωτοβολταϊκών στη παραγωγή καθαρής ενέργειας στο ισοζύγιο της χώρας.

ΔΗΜ: Ο λιγνίτης όμως παραμένει βασικό καύσιμο της χώρας.

Γ.Μ: Σαφώς παραμένει και θα παραμένει για τα επόμενα τουλάχιστον 30, 40 χρόνια. Εδώ θέλω να σας πω - για να μην συγχέουμε τους όρους, τους ρόλους και τους στόχους μας- ότι στόχος της χώρας είναι το 2020 δηλαδή σε 10 χρόνια από σήμερα, να έχουμε εισαγάγει τις Ανανεώσιμες Πηγές σε ένα ποσοστό 20%. Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Ορισμένοι Ευρωπαίοι μας λένε ότι παραείναι φιλόδοξος για να τον καταφέρουμε. Το υπόλοιπο 80% που απομένει, είναι προφανές ότι θα είναι λιγνίτης, θα είναι πετρέλαιο, θα είναι φυσικό αέριο, θα είναι άλλες….

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Διακόπτεται η τηλεφωνική σύνδεση)

ΔΗΜ: Δυστυχώς εδώ παρενέβη ο “δαίμων του τηλεφωνείου” και χάσαμε την επαφή με τον Υπουργό. Ελπίζουμε να τον έχουμε και πάλι μέχρι τη λήξη του δελτίου μας.

ΔΗΜ: Νομίζω ότι είναι και πάλι στη γραμμή ο κος Μανιάτης. Διεκόπη, κε Υπουργέ ο λόγος σας.

Γ.Μ: Για τον λιγνίτη να σας πως μία φράση μόνο, γιατί νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο που μας επέτρεψε για πολλές δεκαετίες - και μας επιτρέπει και τώρα - να έχουμε το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, σε όλη την Ευρώπη. Και εγώ θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η χώρα μου, αν και θεωρείται μαύρο πρόβατο σε θέματα ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ , έχει το φθηνότερο ηλεκτρικό για τα νοικοκυριά και κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά…

ΔΗΜ: …Θα το ακριβύνετε, κε Μανιάτη, δυστυχώς.

Γ.Μ: Δεν θα το ακριβύνουμε. Θα είναι σταθερά τα τιμολόγια.

ΔΗΜ: Αυτό είναι δέσμευση της Κυβέρνησης;

Γ.Μ: Ξέρετε ότι υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για τα τιμολόγια, δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνω εγώ τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜ: Επειδή αυξήθηκε το πετρέλαιο σας ρωτάω.

Γ.Μ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο πολύ ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή γνωρίζετε ότι υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού. Τελεία. Για μένα δεν έχει νόημα πια η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση. Επιτρέψτε μου όμως να επανέλθω στον λιγνίτη. Λιγνίτη χρησιμοποιούν όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου που έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν. Με μία όμως διαφορετική προσέγγιση από αυτή που είχαμε εμείς, μέχρι τώρα. Χρησιμοποιούν νέες σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών και ρύπων. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο λιγνίτης. Το πρόβλημα είναι ότι, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε απολύτως καμία επένδυση για να έχουμε καθαρούς και υψηλής αποδοτικότητας σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Αυτό λοιπόν το κενό εμείς θέλουμε ταχύτατα να το καλύψουμε και αυτή είναι και η πολιτική κατεύθυνση που έχει δοθεί στη νέα ηγεσία, τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ. Τον λιγνίτη όποιοι θέλουν να τον καταδικάσουν, ας το κάνουν. Να έχουν όμως πάντα στο μυαλό τους δύο πράγματα. Σε αυτόν οφείλουμε τη φθηνή ηλεκτρική μας ενέργεια και εάν εμείς είμασταν σοβαροί ως χώρα, ως ΔΕΗ και ως πολιτικές ηγεσίες, θα είχαμε φροντίσει να έχουμε καθαρά εργοστάσια της ΔΕΗ, ώστε να παράγουμε πολύ λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα εργοστάσια του λιγνίτη.
ΔΗΜ: Να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Γιάννη Μανιάτη και να ελπίσουμε σε μια επόμενη ευκαιρία, πολύ σύντομα, να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε.

Γ.Μ: Να πούμε δυο λόγια και για το φυσικό αέριο. Ξέρετε είναι μια μεγάλη ιστορία.

ΔΗΜ: Πείτε μας με συντομία, καθώς η ώρα πλησιάζει για να ολοκληρωθεί το δελτίο μας.

Γ.Μ: Εμείς κάνουμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια, να απελευθερώσουμε την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας αυτές τις μέρες. Και μάλιστα πιθανόν να γίνει μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, ή στις αρχές του επόμενου. Ξέρετε πολύ καλά ότι το φυσικό αέριο είναι πολύ λιγότερο ρυπογόνο, σχεδόν καθόλου, σε σχέση με το πετρέλαιο και βεβαίως είναι σημαντικά φθηνότερο. Αυτό λοιπόν που έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας, είναι να βοηθήσουμε την διείσδυση του φυσικού αερίου τόσο στα νοικοκυριά όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών της χώρας, όσο και τη χρήση του στη βιομηχανία. Εξηγούμαι. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις μεγάλες περιοχές της χώρας, όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικό αέριο οι καταναλωτές. Την Αττική, τη Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Προχωρούμε γρήγορα σε άλλες τρεις νέες ΕΠΑ σε περιοχές της χώρας.

ΔΗΜ: Πείτε μας εν τάχει, ποιές είναι αυτές οι περιοχές.

Γ.Μ: Είναι ακόμη τρεις περιφέρειες, όπως είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, κλπ. Θέλω να σας πως όμως, τούτο μόνο. Δεν έχει υλοποιηθεί καθόλου η εντολή που υπήρχε και η υποχρέωση να συνδεθούν με φυσικό αέριο, για παράδειγμα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Αθήνας. Και αυτό θα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες μας, τις αμέσως επόμενες ημέρες, γιατί πραγματικά έχουμε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Να τελειώσω με μια φράση. Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση, είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε.

ΔΗΜ: Και μ’ αυτό να ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με τον κ. Μανιάτη.

Γ.Μ: Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Να είστε καλά.

ΔΗΜ: Να είστε και σεις καλά, κ. Μανιάτη. Ευχαριστούμε.

Από το Γραφείο Τύπου
==================================================
Στρασβούργο, 11 Φεβρουαρίου 2010



Αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από εισαγωγές φυσικού αερίου
Γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Καθ. κ. Ι.Α. Τσουκαλά, προς την

Ευρωπαϊκή Επιτροπή



Με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Καθ. κ. Ι.Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ, ζήτησε να πληροφορηθεί για τη μελλοντική ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υπενθυμίζοντας ότι το φυσικό αέριο καλύπτει το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η Ε.Ε. εισήγαγε το 2006 το 54% του φυσικού αερίου που χρειάστηκε, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο 80% το 2030. Στην απάντησή της, η Ευρ.Επιτροπή επιβεβαιώνει την πιθανότητα αύξησης της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, λόγω της ταχείας μείωσης της ευρωπαϊκής παραγωγής και της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης.

Σε συμπληρωματική ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει τον κίνδυνο αντικατάστασης της εξάρτησης από ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας με μια άλλη - ενδεχομένως χειρότερη - εξάρτηση, από αζέρικο ή ιρανικό αέριο μέσω Τουρκίας με την κατασκευή του αγωγού Nabucco. Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος Επίτροπο Ενέργειας, κ.Piebalgs, η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου που θα στοχεύει στη μεταφορά αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη, αφού θα μεγιστοποιήσει τη διαφοροποίηση διαδρομών μεταφοράς και πηγών φυσικού αερίου, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επικείμενου γεωπολιτικού κινδύνου.

Αναφορικά με τα στρατηγικά σχέδια της ΕΕ για την πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Αλγερίας, η Ευρ. Επιτροπή δηλώνει πως υποστηρίζει τα έργα των αγωγών Medgaz και Galsi που αποσκοπούν στη μεταφορά επιπλέον φυσικού αερίου από τη Βόρεια Αφρική για τα έτη 2010 και 2012 αντιστοίχως. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και του μνημονίου συμφωνίας για την ενέργεια ΕΕ-Αιγύπτου (Δεκ. 2008), η ΕΕ παρέχει στήριξη για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων με σκοπό την αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου από την Αίγυπτο. Παρόμοια συμφωνία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Αλγερία, ενώ η ΕΕ στοχεύει στη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου και με τη Λιβύη για τη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής. Επί του παρόντος, εξετάζεται η δυνατότητα εκπόνησης ενός μεσογειακού σχεδίου διασύνδεσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το δεύτερο ήμισυ του 2010 προβλέπεται ανακοίνωση της Επιτροπής για το θέμα των εσωτερικών και εξωτερικών διασυνδέσεων, η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη διαδικασία διαφοροποίησης των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε: «Είναι προφανές ότι η εξάρτησή μας από φυσικό αέριο δεν πρόκειται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον. Η διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών εφοδιασμού είναι ύψιστης σημασίας, όχι μόνο γιατί θα μας επιτρέψει την αξιοποίηση νέων εναλλακτικών λύσεων, ζωτικών για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, αλλά και γιατί θα αποτρέψει την πιθανότητα αντικατάστασης υπαρχουσών εξαρτήσεων με νέες. Το σύνθετο, όσο και ευμετάβλητο, γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αναδεικνύει καθαρά την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών της ενεργειακής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ευελπιστώ ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή.»
============================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: