Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη νομ. Κοζάνης-το σύστημα " τσαουσεσκου "


====================================
10 & 11 Φεβρουαρίου 2010

Ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους μας στο ΔΣ της ΔΕΗ

-------------------------------------
Για τα λοιπά Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή τους αντικαταστάτες τους η Γενική Συνέλευση καλείται να προεγκρίνει :

α) ακαθάριστη αμοιβή 800 Ευρώ ανά συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ανά Μέλος,

β) ακαθάριστη αμοιβή ανά Μέλος για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές της Εταιρείας που θα ανέρχεται σε 200 Ευρώ για κάθε συνεδρίαση, και με ανώτατο όριο των συνολικών ακαθάριστων αμοιβών το ποσό των 28.000 Ευρώ ετησίως ανά Μέλος.

Σημειώνεται ότι, η κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις εκτός έδρας (βάσει παραστατικών) των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν συμπεριλαμβάνονται στα πιο πάνω ποσά.


και οχι μονο αυτα ........
------------------------------------
συνάδελφοι,
το σύστημα " τσαουσεσκου " αποφάσισε και για αυτή τη φορά ποιοί θα μας εκπροσωπήσουν στο Δ.Σ της ΔΕΗ.
μπουζουλας , καραβασιλης
τον τρόπο τον ξέρουν , αυτόν που εφήρμοσαν και την άλλη φορά
ψηφησουμε δεν ψηφησουμε εμεις τα αποτελεσματα ειναι γνωστα
επιτελους ως ποτε θα περιφρονουν την βουληση των εργαζομενων με μεθοδους "τσαουσεσκου".....να μην καταμετρουνται οι σταυροι προτιμησης στα εκλογικα τμηματα;
να παμε ολοι και να απαιτησουμε το αυτονοητο........
να παμε ολοι και να μην τους κανουμε τη χαρη να μην " επικυρωσουμε " τις επιλογες και τις συναλλαγες τους


===================================
Μετρήσεις PM10 από το σταθμό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

(10/02/2010)

Σε 325 μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων τύπου PM 10 που πραγματοποιήθηκαν το 2009 από το σταθμό μέτρησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Κοζάνης, προέκυψε ότι σε τουλάχιστον 59 ημέρες, η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ήταν μεγαλύτερη από την οριακή τιμή των 50 μg/m3 με ημερήσιο όριο τα 35 μg/m3 .Η μέγιστη μέση ημερήσια συγκέντρωση μετρήθηκε τον Ιανουάριο και η ελάχιστη το Δεκέμβριο.
=======================================
Ερώτηση Αθανασιάδη για τις προσλήψεις στη ΔΕΗ
(10/02/2010)

Ερώτηση στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τις προσλήψεις στην ΔΕΗ κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης. Στο σκεπτικό της ερώτησης του, αναφέρει πως με έκπληξη παρακολούθησε την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα την αναφορά του στην αναστολή όλων των προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Ο κ. Αθανασιάδης ρωτά μετά από αυτό την κ. Μπιρμπίλη, αν η Διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την ΔΕΗ και αν θα γίνουν προσλήψεις όσων έχουν περάσει σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ από το 2007 και μετά.
=====================================
Προς: Τον Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ Αριθ. Πρωτ: 4170

Κο Κωσταντίν Μπούρχα 8 Φεβρουαρίου 2010

Θέμα : Μη τήρηση ωραρίου εργασίας προσωπικού στα ΠΕΚΑ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.


Κύριε Πρόεδρε

Το άρθρο 15 του ΚΚΠ/ΔΕΗ ορίζει ότι το σύνολο του προσωπικού της Επιχείρησης, αδιακρίτως κατηγορίας, υποχρεούται να τηρεί πιστά το ωράριο εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται από τη Διοίκηση.

Επιπρόσθετα, η σχετική ΣΟΔΙΔ (ωράριο εργασίας – απασχόληση) αναφέρει ότι ο επικεφαλής του υπηρεσιακού κλιμακίου υποχρεούται να εποπτεύει και να μεριμνά -χωρίς παρεκκλίσεις- την πιστή εφαρμογή του ωραρίου.

Το ημερήσιο ωράριο εργασίας στα ΠΕΚΑ Κοζάνης – Πτολεμαΐδας είναι 07.00 – 15.00.

Με δεδομένη όμως την ανυπαρξία Διοίκησης και την έλλειψη κάθε ελέγχου από πλευράς της, η προσέλευση του προσωπικού στην εργασία του, εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην καλή θέληση του κάθε εργαζόμενου.

Η καθυστερημένη προσέλευση, καθώς και η πρόωρη αποχώρηση του προσωπικού, (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) ωσάν να εργάζονται σε ωράριο μητέρας, είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο και προσβάλλει το κύρος του Ασφαλιστικού μας φορέα, αλλά και της Επιχείρησης γενικότερα.

Είναι αδιανόητο και ταυτόχρονα απαράδεκτο το φαινόμενο που θέλει τους εργαζόμενους- μετά το τέλος της νυκτερινής φυλακής (βάρδια) των Ορυχείων και των Σταθμών παραγωγής- να αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερο από 45΄λεπτά!!! της ώρας προκειμένου να προσέλθει (εννοείται καθυστερημένα) στην εργασία του το προσωπικό των ΠΕΚΑ για να εξυπηρετηθούν.

Κύριε πρόεδρε.
Είναι γνωστό ότι η καταστρατήγηση του ωραρίου από το προσωπικό αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει στην ουσία ιεραρχία στο ΠΕΚΑ Κοζάνης (τομεάρχης, υποτομεάρχης υγειονομικού, υποτομεάρχης διοικητικού) για να ελέγχει και να ενεργεί με στόχο την λύση των προβλημάτων των ασφαλισμένων, οφείλεται και στη δική σας ολιγωρία.

Για τους παραπάνω λόγους το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ περιμένοντας άμεσα τις δικές σας ενέργειες για την ταχύτατη επίλυση των προβλημάτων, επιφυλάσσεται για τον χρόνο και τον τρόπο παρέμβασής του.

Τα προβλήματα των εργαζόμενων – συνταξιούχων – ασφαλισμένων είναι ήδη αρκετά, η ανοχή τους μεγάλη και η κατάσταση δεν ¨σηκώνει¨ περαιτέρω μακαριότητα και αδιαφορία.


Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας


Γιώργος Αδαμίδης Δίκας ΓιάννηςΚοινοποίηση:
1.Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ Κο Αρθούρο Ζερβό
2.Αντιπρόεδρο ΤΑΥΤΕΚΩ συν. Λόφτσαλη Παναγιώτη (εκπρόσωπο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ)
3.Μέλος ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ συν Αποστολίδη Παντελή (εκπρόσωπο ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ)
4.Αρχίατρο κ. Στέργιο Μπόκοτα
5. ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ=====================================
Το γεφύρι της... Βεύης

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Οι άνθρωποι της ΔΕΗ με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τη σημασία του λιγνίτη ως εθνικού καυσίμου, που τροφοδότησε επί δεκαετίες την ανάπτυξη της οικονομίας, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ωστόσο η υποχρέωση για απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών και δη της αγοράς ηλεκτρισμού, έχει περιπλέξει τα τελευταία χρόνια την υπόθεση της εκμετάλλευσης των λιγνιτών. Έτσι οι Βρυξέλλες και η Κομισιόν πιέζουν για την είσοδο στους λιγνίτες νέων επενδυτών, ώστε η αγορά να ανοίξει και να υπάρξει ανταγωνισμός απέναντι στη ΔΕΗ. Οι μέχρι σήμερα προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι είτε οδυνηρές (αναγκαστική εκχώρηση από τη ΔΕΗ λιγνιτικών μονάδων ή ενέργειας που παράγεται από λιγνίτες σε ιδιώτες ανταγωνιστές) είτε πιο ήπιες (αποκλεισμός της ΔΕΗ από τους διαγωνισμούς για την εκχώρηση της εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων).

Στην ουσία η δεύτερη λύση είναι εκείνη που είχε δρομολογηθεί σιωπηρά το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα όταν στην πρώτη απόπειρα εκμίσθωσης του ορυχείου της Βεύης, η ΔΕΗ είχε καταθέσει μη ανταγωνιστική προσφορά. Τρία χρόνια μετά, όταν η διαδικασία κηρύχθηκε άγονη, στη νέα πρόσκληση που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπήρξε συμφωνία και η ΔΕΗ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του ορυχείου προκειμένου να «εξευμενιστούν» οι Βρυξέλλες καθώς μάλιστα υπήρχε ήδη καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από το καλοκαίρι ωστόσο ο διαγωνισμός –ενόψει και των εκλογών– δεν προχώρησε και η υπόθεση της Βεύης μπήκε ξανά στο ψυγείο, για να βγει χθες, ενόψει και της άφιξης του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εφόσον δεν ανατραπεί εκ νέου ο προγραμματισμός οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θα είναι στη χώρα μας στο τέλος του μήνα).

Το ενδιαφέρον πάντως με τη νέα πρόσκληση που ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ είναι ότι δεν διευκρινίζεται εάν η ΔΕΗ είναι αποκλεισμένη από το διαγωνισμό. Το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, επιχειρώντας αφενός να μην προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, αφετέρου να μην προκαλέσει την ανακίνηση της διαδικασίας σε βάρος της ΔΕΗ για το μονοπώλιο στους λιγνίτες, με ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο το «οδυνηρό πακέτο Κρόες» (δηλαδή το αναγκαστικό σπάσιμο και η εκχώρηση λιγνιτών από τη ΔΕΗ σε ανταγωνιστές, σύμφωνα το ιταλικό μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Enel).

Η σημασία

Το ορυχείο, που βρίσκεται εγκατεστημένο ανατολικά της Φλώρινας και βόρεια του Αμύνταιου, θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα καλά κοιτάσματα λιγνίτη της χώρας. Τα αποθέματά του υπολογίζονται σε 95 εκατομμύρια τόνους και αυτή η ποσότητα μπορεί θεωρητικά να τροφοδοτήσει μια λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 300 – 330 MW για ένα χρονικό ορίζοντα 35 έως 40 ετών.

Στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος, είχαν ανταποκριθεί από κοινού σε κοινοπραξία τέσσερις μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου και ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της ΗΟRΙΖΟΝ Μεταλλευτική), ενώ ξεχωριστά προσήλθαν η Elpedison (ΕλΠε και Edison), η Elmin του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο όμιλος της Μηχανικής και άλλες εταιρείες.

Εκείνο που απομένει να διαπιστωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία, είναι εάν στο νέο διαγωνισμό θα δώσουν το παρόν εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν το καλοκαίρι ή θα έχουμε νέες εκπλήξεις...


===================================
Πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη νομ. ΚοζάνηςΠρόστιμο 40.000€ για παραβάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ορυχείου Καρδιάς επέβαλε στη ΔΕΗ ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.

Τις παραβάσεις κατέγραψε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, το οποίο διαπίστωσε εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων σκόνης λόγω έλλειψης διαβροχής, κυκλοφορία ακάλυπτων φορτηγών μεταφοράς λιγνίτη και διάστρωση τέφρας σε χωμάτινο δρόμο εντός του λιγνιτωρυχείου κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.

«Η τήρηση όλων των όρων προστασίας του περιβάλλοντος από πλευράς ΔΕΗ είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Εταιρείας έναντι των κατοίκων της περιοχής στην οποία οφείλει την υπόστασή της», δήλωσε ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.
=====================================
Υγιή ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού ζητεί η ΔΕΗ
Για παραπλανητικές πρακτικές ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την προσέλκυση πελατών κάνει λόγο η ΔΕΗ, “φωτογραφίζοντας” ουσιαστικά την εταιρεία Verbund-Energa, που ανακοίνωσε πρόσφατα εκπτώσεις έως 20%.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, νέοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μεταπωλούν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την επιβάρυνση την οποία περιέχουν ορισμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, ως προς τη χονδρεμπορική τιμή, που αφορά στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως οικιακοί καταναλωτές με χαμηλή κατανάλωση, πολύτεκνοι, αγρότες κ.λπ.). Ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, αναφέρεται, μεταπωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στη λιανική χωρίς την επιβάρυνση αυτή και, συνεπώς, παρουσιάζοντας ένα πιο ελκυστικό τιμολόγιο, αποσπούν κάποιους πελάτες από τη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό σημειώνεται, αφήνουν τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους πελάτες να επωμίζονται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και μια τέτοια πρακτική δεν είναι ούτε βιώσιμη επιχειρηματικά για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό ούτε και κοινωνικά αποδεκτή.

Σημειώνει εξάλλου ότι εντύπωση προκαλεί πως ο εν λόγω προμηθευτής έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (τις λεγόμενες ΥΚΩ) που πληρώνουν οι υπόλοιποι προμηθευτές και η ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ θεωρεί δίκαιο και αυτοί οι ιδιώτες προμηθευτές να συνεισφέρουν αναλογικά στην κάλυψη των ευπαθών ομάδων και στις ΥΚΩ, ενώ αναφέρεται στην ανάγκη ρυθμίσεων που να εξασφαλίζουν υγιή ανταγωνισμό χωρίς να αφήνουν περιθώρια για τέτοιες πρακτικές.
=========================================

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου
Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’ αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των 14 ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.

Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ κ.λπ.

Ειδικότερα, η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων «θα έχει ως αποτέλεσμα α) να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η φέρουσα ικανότητα του Αχελώου (αφού οι υδροταμιευτήρες της Μεσοχώρας και της Συκιάς κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν στον άνω ρου του ποταμού, δηλαδή στην κρίσιμη περιοχή, όπου τελούνται οι φυσικές διεργασίες εμπλουτισμού και ενδυνάμωσης του υδάτινου στοιχείου, β) να αλλάξει λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών το κλίμα από υποαλπικό σε λιμναίο με συνέπεια τη μείωση των χιονοπτώσεων και εν γένει την αλλαγή των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που καθορίζουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού με επιπτώσεις στο Δέλτα και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, γ) να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το κοιλαδικό και φαραγγιακό τοπίο της Νότιας Πίνδου σε στάσιμες υδάτινες επιφάνειες με έντονη πτώση της στάθμης και αντίστοιχη αποκάλυψη νεκρής ζώνης κατά τη θερινή περίοδο, δ) να υποβαθμισθεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου, ε) να εκλείψει ολόκληρος ο οικισμός της Μεσοχώρας και τμήματα πολλών άλλων παρόχθιων οικισμών, στ) να αφανισθούν δάση και δασικές εκτάσεις επιφάνειας 17.510 στρεμμάτων από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων και να προκληθούν έντονες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, ζ) να υποβαθμιστεί το Μνημείο του Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλου Τρικάλων και η) να αφανισθεί πλήθος άλλων πολιτιστικών αγαθών».

Από την πλευρά του το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, αφού στο μεν πρώτο έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% οι εκσκαφές και απομένει μόνο η ανέγερση το φράγματος στην κοίτη του ποταμού, η οποία θα απορροφήσει τα υλικά εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη, στο δε δεύτερο είναι έργο στήριξης των πρανών της ήδη διανοιγμένης σήραγγας αναγκαίο για την ευστάθειά της, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τοιχωμάτων της, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος αποκατάστασής της σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως ακυρώσεως.

Ακόμη, το Δημόσιο προβάλλει ότι η ενδεχόμενη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής και διακοπή των εργασιών τής εν εξελίξει εργολαβίας κατασκευής του φράγματος της Συκιάς θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου λόγω διάλυσης της σύμβασης ανερχόμενες περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με τα κατατεθέντα υπομνήματά τους τόσο η ΔΕΗ Α.Ε. όσο και το Δημόσιο ζητούν την απόρριψη τής υπό κρίση αιτήσεως κατά το μέρος που με αυτή ζητείται η μη λειτουργία του ήδη κατασκευασθέντος φράγματος της Μεσοχώρας, διότι το έργο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενώ, κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, μπορεί να αυτονομηθεί από τα λοιπά έργα της εκτροπής.

Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε: α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
=======================================
Φόβητρο τα δισ. των ομολογιακών δανείων για τράπεζες και μεγάλες εταιρείες

Και όσο και αν τα spreads των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στις 320 μονάδες βάσης, σε σχέση με τα επίπεδα των 400 μονάδων που είχαν φτάσει προ ημερών, το κόστος δανεισμού δεν παύει να είναι πανάκριβο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Μόνο 5 εμπορικές τράπεζες πρέπει να πληρώσουν 6,1 δισ. ευρώ ομόλογα που λήγουν φέτος, ενώ δυο μεγάλες επιχειρήσεις ΔΕΗ και Ελλ. Πε. χρειάζεται να αποπληρώσουν συνολικά 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και το 2011 αντιστοίχως.Και για τις τράπεζες – όπως και για τις εταιρείες- η πληρωμή των ομολόγων είναι θέμα ζωής και θανάτου, και, κυρίως, αξιοπιστίας.
Στις τράπεζες –πλην της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει τα λιγότερα – εντοπίζεται το μεγαλύτερο βάρος.
Συγκεκριμένα, η Εθνική – η οποία παλαιότερα χρηματοδοτούσε τις εργασίες της χωρίς υψηλά ομολογιακά- πρέπει να αποπληρώσει 265 εκατ. ευρώ το 2010 και 176 εκατ. ευρώ τημν επόμενη χρονιά.
Η Alpha Bank οφείλει 1,6 δισ. ευρώ ομολογίες για το 2010 ενώ υψηλότερο είναι το ποσό για το 2011 καθώς απαιτούνται 2,7 δισ. ευρώ. Η ίδια τράπεζα πρέπει να αποπληρώσει ομολογίες 6,2 δισ. ευρώ και για την περίοδο 2012-2013.
Η Τράπεζα Πειριαώς επίσης θα χρειαστεί ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ για το και 2010 και 1,2 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ μένουν μόνο 500εκατ. ευρώ για το 2012.
Η Marfin Popular έχει να αποπληρώσει συνολικά ομολογιακές εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2010 και μόλις 50 εκατ. ευρώ για το 2011.
Το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών του 1 δισ. ευρώ εντοπίζεται στο δεύτερο εξάμηνο, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας.
Ένα ποσό περί το 1,7 δισ. ευρώ οφείλει να πληρώσει φέτος η Eurobank, ενώ 2,7 δισ. ευρώ μένουν για το 2011. Για τα επόμενα έτη οι ομολογίες που μένουν να πληρωθούν είναι 2,1 δισ. ευρώ.
Ποσά 1,8 δισ. μόνο σε δυο εταιρείες ενέργειας
Κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ λήγει το 2011 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ και η ΔΕΗ διαθέτει ένα ομολογιακό, ύψους 500 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Νοέμβριο.
Ομολογιακά δάνεια πρέπει να αποπληρώσει, εντός του 2010 και η Μυτιληναίος η οποία το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς είχε λάβει 160 εκατ. ευρώ, τη δεύτερη δόση ομολογιακού δανείου.
Συνολικά, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της Μυτιληναίος ανέρχονται σε 478 εκατ. ευρώ.
Ομολογιακά δάνεια παλαιότερων ετών διαθέτουν και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο οι οποίες πρόσφατα προχώρησαν σε νέα ομολογιακά, ύψους 10 εκατ. ευρώ.
============================================
Σε αναστολή της διαδικασίας προσλήψεων των 2.035 εργαζομένων που προέκυψαν από τον διαγωνισμό που ξεκίνησε η επιχείρηση το 2007 για την κάλυψη πάγιων αναγκών της επιχείρησης, προχώρησε η ΔEH, μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα για «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Παρότι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Aρθούρος Zερβός, στο συνέδριο της ΓENOΠ τον Iανουάριο ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας των 2.035 νέων προσλήψεων και μάλιστα με το καθεστώς του Kανονισμού Kατάστασης Προσωπικού της ΔEH και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της ΔEH άνοιξε τον δρόμο για την υπογραφή των πρώτων 80 συμβάσεων, η πρωθυπουργική εξαγγελία έβαλε φρένο στην όλη διαδικασία.
H διοίκηση της Eπιχείρησης, προκειμένου να αποσαφηνίσει εάν η απόφαση περί παγώματος των προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αφορά και τη ΔEH και ειδικότερα προσλήψεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί και βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, απηύθυνε σχετικό ερώτημα στον υπουργό Oικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Aναμένουμε τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού» δηλώνει στην «K» η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Aνθρωπίνων Πόρων της ΔEH κ. Eιρήνη Tζανέτου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για «πάγωμα» της όλης διαδικασίας. «Για μας δεν έχει γίνει σαφές εάν το “πάγωμα” που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά και τις συγκεκριμένες προσλήψεις γι’ αυτό και ζητάμε διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών», συμπληρώνει η ίδια.
H εξέλιξη αυτή επισκιάζει προς το παρόν τα προηγούμενα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του καθεστώτος προσλήψεων βάσει του Kανονισμού Kατάστασης Προσωπικού της ΔEH που διατυπώθηκαν με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Zερβού.
H όλη εξέλιξη εκτιμάται πάντως ότι ακόμη και εάν δεν οδηγήσει στο «πάγωμα» των προσλήψεων των 2.035 εργαζομένων θα προκαλέσει σίγουρα επανεξέταση της απόφασης για το καθεστώς πρόσληψης, λόγω των αυξημένων δαπανών που δημιουργεί μακροχρόνια για την επιχείρηση. H πιθανότητα, οι προσλήψεις να γίνουν στο πλαίσιο του νόμου 3429 δεν αποκλείεται παρά τις αντιδράσεις της ΓENOΠ, εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες (εφόσον αυτές προχωρήσουν στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης που διέρχεται η χώρα).

http://www.deitzis.com/
====================================================
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Δυσφορία απο τη μη τήρηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για προσλήψεις στη ΔΕΗ

Έγκριση των αναγκαίων προκηρύξεων θέσεων για τη ΔΕΗ και πρόσληψη όσων έχουν περάσει σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ από το 2007 και μετά ζητά ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Αλέξανδρος Αθανασιάδης με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Με έκπληξη παρακολούθησα την ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα την αναφορά του στην αναστολή όλων των προσλήψεων με εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας.
Όπως γνωρίζετε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα εξαρτάται κατά 90% από την ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί τα τελευταία έτη με σημαντικούς περιορισμούς σε προσωπικό, παρά την εθνική αποστολή που έχει αναλάβει. Το 1994 η ΔΕΗ απασχολούσε 36.710 εργαζόμενους. Σήμερα 16 χρόνια μετά, με εκατοντάδες χιλιόμετρα περισσότερο δίκτυο, με εκατομμύρια περισσότερους καταναλωτές, με σχεδόν διπλάσια εργοστάσια απασχολεί 23.354!!! Τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 4.509 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν. Αντιλαμβανόσαστε τι σημαίνει αυτό πρακτικά για μια παραγωγική εταιρεία όπως η ΔΕΗ, ότι η τεχνογνωσία χάνεται χωρίς να μεταφερθεί στους νέους εργαζόμενους.
Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην ΔΕΗ ξεπερνά τα 48 χρόνια και η ερώτηση που τίθεται είναι το πώς θα μπορέσει αυτός ο γίγαντας που λέγεται ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στον ανταγωνισμό. Ενημερώσαμε τον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ότι οι υπερωρίες για το 2009 ξεπερνούν το κόστος των 80 εκατομμυρίων και αυτό βέβαια συμβαίνει λόγω της έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει καταναγκασμός εργασίας σε 12ωρα και 16ωρα χωρίς να μεσολαβήσει το περιθώριο των 12 ωρών για ανάπαυση όπως προβλέπεται από τον Νόμο. Υπάρχει καταναγκασμός εργασίας τα σαββατοκύριακα χωρίς να μπορούν οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν την προβλεπόμενη ανάπαυσή τους.
Κυρία Υπουργέ,
Το κόστος των προσλήψεων του διαγωνισμού του 2007 μέσω ΑΣΕΠ μπορεί να καλυφθεί εν πολλοίς από το κονδύλι των υπερωριών που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Εάν δεν υλοποιηθούν οι προσλήψεις που δρομολογήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ:
2035 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2007
142 προσλήψεις από την προκήρυξη 2/2007
120 προσλήψεις από την προκήρυξη 1/2008
Τότε η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει την συνεργία της με οκτάμηνα γεννώντας καινούργιο σκάνδαλο STAGE αφ? ενός και αφ? ετέρου θα αναγκαστεί να εκχωρήσει βασικά τμήματα στους εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας παρεχόμενο έργο. Ακόμη θα επιτρέψει την διείσδυση των ιδιωτών σε μεγαλύτερο βαθμό και η «αεργία» της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε αναγκαστική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όλοι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και ελπίζουμε να επιτύχει ως προς τα δημοσιονομικά της. Αλλά ακόμα και σε μια τέτοια θετική εξέλιξη η χώρα δεν θα έχει αντιμετωπίσει τα ουσιαστικότερα οικονομικά προβλήματα της και αυτά είναι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα. Η ΔΕΗ, στην οποία αναφέρομαι με αγωνία, είναι μια παραγωγική, ανταγωνιστική και κερδοφόρα εταιρεία, που βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό της, στον ορυκτό και φυσικό πλούτο της χώρας.
Κυρία Υπουργέ,
Ο πρωθυπουργός στην προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη δεσμεύτηκε για προσλήψεις στην ΔΕΗ, για μετεγκαταστάσεις οικισμών και ανάπτυξη νέων πεδίων λιγνίτη καθώς και αποκατάσταση εδαφών από τα παλιά πεδία για περιβαλλοντική ανάπλαση. Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται και δημιουργούν μια δυσφορία σε ένα νομό με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Κάνοντας ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, όπως απειλούμαστε τώρα με την επαπειλούμενη κατάργηση των προσλήψεων του ΑΣΕΠ, δημιουργούμε ένα τεράστιο πρόβλημα στην μοναδική παραγωγική εταιρεία της χώρας.
Για όλα αυτά, ερωτάται η κυρία Υπουργός
- Η Διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την ΔΕΗ ;
- Θα γίνουν προσλήψεις όσων έχουν περάσει σε διαγωνισμούς της ΔΕΗ από το 2007 και μετά»;

=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: