Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Συναδέλφισες- Συνάδελφοι μόλις αρχίζει ο πόλεμος



=============================================
Γερμανικό συνδικάτο υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων.
"Η κερδοσκοπία που αφορά τα spreads οδηγεί τη χώρα στο χείλος της καταστροφής- πρόκειται ακριβώς γι’ αυτά τα εργαλεία- τα οποία ο γκουρού των χρηματαγορών Warre Buffett είχε χαρακτηρίσει προ δεκαετίας “οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής.."


Το γερμανικό συνδικάτο των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), το οποίο αριθμεί περισσότερα από 2 εκατ. μέλη, εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία στηλιτεύει την «λανθασμένη πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας».
Το συνδικάτο προειδοποιεί ότι... οι άκαμπτοι όροι του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης οδηγεί ολοκληρωτικά στην καταστροφή την Ελλάδα. «Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ο κίνδυνος, μια χώρα και ο πληθυσμός της να γίνουν θύματα της τυφλής οργής των χρηματαγορών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Verd.di, Frank Bsirske.
«Η κερδοσκοπία που αφορά τα spreads οδηγεί τη χώρα στο χείλος της καταστροφής- πρόκειται ακριβώς γι’ αυτά τα εργαλεία- τα οποία ο γκουρού των χρηματαγορών Warre Buffett είχε χαρακτηρίσει προ δεκαετίας “οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής”» σημειώνει στην ανακοίνωση του το γερμανικό συνδικάτο.
«Αντί να εμποδιστεί με αποτελεσματικότητα η άγρια κερδοσκοπία με τα επικίνδυνα αυτά οικονομικά εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τις κινήσεις τους ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να επιβάλει δρακόντεια, πλην όμως αναποτελεσματικά μέτρα για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών (της Ελλάδας)», υπογράμμισε ο κ. Bsirske και πρόσθεσε ότι με μία τέτοια στρατηγική-σοκ αποθαρρύνεται η οικονομική ανάπτυξη και επιχειρείται διαρκώς η μετάθεση των επιπτώσεων της κρίσης και της κερδοσκοπίας σε εργαζομένους και κοινωνικά αδύναμους.
«Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων, που αντιστέκονται στις 24 Φεβρουαρίου, στα επιβαλλόμενα μέτρα και στις επιθέσεων που επιχειρούνται εις βάρος των μισθών τους» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου, αναφερόμενος στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την ημέρα εκείνη, οπότε θα συμμετάσχει και η ΑΔΕΔΥ.






=============================================

Διαβεβαιώσεις για σταδιακή πρόσληψη των επιτυχόντων στη ΔΕΗ
(17/02/2010)


Την διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα αρχίσει η σταδιακή πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού των 2035 θέσεων στο ΛΚΔΜ καθώς και των υπολοίπων διαγωνισμών, αφού γίνουν ορισμένοι χειρισμοί και σε επίπεδο Ε.Ε, μετέφερε στον Πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος», ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου και τοn Προέδρο της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού. Ο κ. Κίρκος στις δηλώσεις τόνισε επίσης ότι είναι γνωστές οι ανάγκες της επιχείρησης και της κοινωνίας για προσωπικό και ότι η πολιτεία θα καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως θα δοθεί λύση που θα είναι συμφέρουσα για την ΔΕΗ, την εθνική Οικονομία και την τοπική κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρέμεινε χθες υπό κατάληψη μέχρι το πέρας του ωραρίου, ενώ η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων των σωματείων εργαζομένων της ΔΕΗ θα κορυφωθεί με συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης σε τρίωρη κατάληψη της Νομαρχίας Κοζάνης καθώς και σε κατάληψη για μια ώρα της εθνικής οδού Κοζάνης-Λάρισας προχώρησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ «Ένωση». Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου οι σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μόνο η αρχή για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων στη ΔΕΗ και άμεση προκήρυξη νέων διαγωνισμών για πρόσληψη 3.000 θέσεων τεχνικού προσωπικού από την περιοχή.

Εν τω μεταξύ με μοναδικό θέμα την πρόσληψη των επιτυχόντων σε διαγωνισμό της ΔΕΗ και την λήψη απόφασης συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στις 7 το απόγευμα έκτακτα το νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης, ενώ έκτακτη συνεδρίαση του «Συμφώνου Συνεργασίας – Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την Τοπική Κοινωνία» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση στήριξης των στρατηγικών συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
===============================
Γιάννης Βλατής: Σταδιακά τους επόμενους μήνες, οι προσλήψεις στη ΔΕΗ

(17/02/2010)


«Οι προσλήψεις των τελευταίων διαγωνισμών στη ΔΕΗ που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, μετά από καθυστέρηση πολλών ετών, μπορούν να γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες» τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κοζάνης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Κοζάνης Γιάννης Βλατής, υπενθυμίζοντας την γραπτή δήλωση του για το θέμα, με την οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «είναι λάθος να εμπλέκονται οι προσλήψεις της ΔΕΗ στην κυβερνητική απόφαση για πάγωμα, διότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο». Ο κ. Βλατής τόνισε ότι οι διαδικασίες των τελευταίων διαγωνισμών στην ΔΕΗ που ολοκληρώθηκαν μόλις την τελευταία περίοδο, ξεκίνησαν το 2007 για να αντιμετωπίσουν ανάγκες του 2003 και υπολείπονται σαφώς των επιχειρηματικά απαραίτητων προσλήψεων που πρέπει να γίνουν το 2010, για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες της επιχείρησης.
=================================
Συμπαράσταση στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2007
(17/02/2010)

Στο πλευρό των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 στη ΔΕΗ τάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαίδας θεωρώντας τον αγώνα τους για πρόσληψη στη ΔΕΗ ως θέμα πρώτης προτεραιότητας για ολόκληρη την περιοχή. Όπως επισημαίνει ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Ματθαίος Καλαιτζόπουλος θα εισηγηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο κι εφ΄ όσον δεν προκύψουν νεότερα δεδομένα πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάδειξη του θέματος.





================================
Συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με την υπουργό Π.Ε.Κ.Α. Τ.Μπιρμπίλη
Συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη είχε το απόγευμα της Τετάρτης το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Στη συνάντηση , στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία των επιτυχόντων στο διαγωνισμό του 2007 της ΔΕΗ, συζητήθηκε το ζήτημα των προσλήψεων και ειδικότερα οι πιεστικές ανάγκες πλήρωσης των θέσεων που θα καλύψουν οι επιτυχόντες.

Τα μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισήμαναν ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο «κόκκινο» εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, γεγονός που υποχρεώνει χιλιάδες εργαζόμενους να εργάζονται υπερωριακά και παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την πρόκληση ατυχημάτων όσο και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και για την ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας.

Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδειξε ότι κατανοεί το πρόβλημα και τόνισε ότι εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος το οποίο και αφορά άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ.
===================================
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
(Ε.ΤΕ-ΔΕΗ)
Αριθ. Εγγρ.Βιβλίου Πρωτ. Αθηνών 6569/Ειδ. 1905/3.3.77
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75 Τ.Κ. 104 32 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 52 30 100 – 52 29 991 – 52 31 444 FAX 52 34 984
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ete-dei.gr
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ .


ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Έχουμε ευκρινώς περιγράψει το σοβαρό έλλειμμα προσωπικού που υφίσταται η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας.
 Η επί σειρά ετών πολιτική προσλήψεων, έχει απογυμνώσει την Επιχείρηση προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της.
 Οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, έχουν δημιουργήσει τεράστια κενά, ενώ η ψαλίδα θα ανοίξει περισσότερο, συνέπεια των επερχόμενων μεταβολών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η ΔΕΗ για να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας,
βασίζεται πάνω απ΄ όλα στον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού
της.
 Σήμερα, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή, η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, για την ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη διασφάλιση της ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
 Παράλληλα στο χώρο της ηλεκτρενέργειας, που αντικειμενικά αποτελεί τομέα υψηλής επικινδυνότητας, η επάρκεια του έμψυχου δυναμικού είναι βασική παράμετρος για την ασφάλεια στην εργασία, την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να παραβλέπει και να αμφισβητεί.
 Επίσης η ενίσχυση του προσωπικού αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα στην απαξίωση που υφίσταται η ΔΕΗ από την αθρόα εισβολή εργολάβων, σε βασικούς τομείς δραστηριότητας.
Με βάση τα παραπάνω, οφείλουν Διοίκηση και πολιτική ηγεσία να λάβουν
άμεσα μέτρα προς την βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης. Ωστόσο η νέα πολιτική ηγεσία ακολουθεί την πεπατημένη και στο πλαίσιο της
δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά στο πάγωμα των 2035 προσλήψεων από την προκήρυξη 1/2007.
 Εκτιμώντας τις εξελίξεις και εκφράζοντας την βούληση των εργαζομένων
προειδοποιούμε ότι η πρόσληψη των επιτυχόντων από την προκήρυξη του 2007, δεν είναι ζήτημα που ανάγετε στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της Επιχείρησης.

 Πέραν αυτών, για την ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι απαγορευτική κάθε σκέψη, που στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγεί σε ανατροπή των συμφωνηθέντων για νέα προκήρυξη εντός του 2010.
Για την ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι το
προσωπικό της, αλλά απεναντίας το προσωπικό είναι το μεγάλο της
ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Συνεπώς η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ήταν και παραμένει σημείο αιχμής και κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των διεκδικήσεων.
Τούτων δοθέντων, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να εξαιρεθεί η ΔΕΗ από το
πάγωμα των προσλήψεων. Σε διαφορετική περίπτωση την ευθύνη για τις
αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν θα φέρει αποκλειστικά και μόνο η πολιτική ηγεσία.
 Απαιτούμε να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ο τρέχον διαγωνισμός, ώστε να διοχετευθούν οι νέοι συνάδελφοι στην παραγωγική διαδικασία.
 Απαιτούμε νέες προσλήψεις μεσοκατώτατου εργατοτεχνικού προσωπικού, ικανές να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της Επιχείρησης.
Τέλος θεωρούμε ότι οι προσλήψεις τεχνικού προσωπικού δεν είναι
συντεχνιακό πυροτέχνημα. Αποτελούν αναγκαιότητα που σχετίζεται με την
πορεία και το μέλλον της Επιχείρησης.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

===================================
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
(Ε.ΤΕ-ΔΕΗ)
Αριθ. Εγγρ.Βιβλίου Πρωτ. Αθηνών 6569/Ειδ. 1905/3.3.77
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75 Τ.Κ. 104 32 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 52 30 100 – 52 29 991 – 52 31 444 FAX 52 34 984
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ete-dei.gr


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Η κυβέρνηση δέσμια στις απαιτήσεις των αγορών.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν - Απεργούν την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010.
 Η εξαγγελία για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί ένα άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο που δεν ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
 Τα εξαγγελθέντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελούν υιοθέτηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των «αγορών», καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.
 Η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ενισχύεται από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Απέναντι στα εισπρακτικά μέτρα για τους εργαζομένους δεν υπάρχει ούτε ένα ισοδύναμο για τους έχοντες.
 Οι εκβιαστικές συμπεριφορές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κομισιόν και των κερδοσκόπων, που επιβάλλουν δυσβάσταχτα βάρη στην ελληνική κοινωνία, δεν δίνουν άλλοθι στη Κυβέρνηση για την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων.
Αναμφίβολα η χώρα μας, έχει τεράστια προβλήματα και είναι στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί στις απαιτήσεις και τις συνταγές που εξοντώνουν τους πολίτες, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος, υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική της χώρας.
Τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δεν δημιουργήθηκαν από τους εργαζομένους, για να καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα σπασμένα !!! Δεν δημιουργήσαμε εμείς την κρίση, γι’ αυτό δεν μπορούν Ε.Ε και Κυβέρνηση να«σφυρίζουν» αδιάφορα, να απαιτούν θυσίες !!!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα Ελλάδας έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, που όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν, αντίθετα την υποβοήθησαν και την ενίσχυσαν συμπλέοντας με τις πολιτικές της ασύδοτης αγοράς.
Οι Αγορές, οι Τραπεζίτες και οι Χρηματιστές δημιούργησαν την κρίση
(πουλώντας «αέρα» και αποδόσεις στα χαρτιά) ενώ μόλις έσκασε η φούσκα
έτρεξαν στο Κράτος για ενίσχυση και κεφάλαια χωρίς να βάλουν ούτε ένα
ευρώ απ’ την τσέπη τους και τώρα για να συνεχίσουν τις ίδιες προκλητικές
κερδοφορίες, απαιτούν την κατεδάφιση κάθε εργασιακού κοινωνικού,
ασφαλιστικού και οικονομικού δικαιώματος των εργαζομένων.
«ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ - όλα δικά τους»
Αυτή η λογική δεν είναι μόνο Αντικοινωνική, είναι καταστροφική για το μέλλον και την προοπτική της οικονομίας και της χώρας. Δυστυχώς αυτή ήταν και η κυρίαρχη πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου αντιδρούμε - απεργούμε γιατί δεν είναι οι
μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές το πρόβλημα της οικονομίας όπως διακηρύσσουν εκβιαστικά οι «αγορές», οι Κοινοτικοί και οι οίκοι
«αξιολόγησης».
Αυτή είναι Νεοφιλελεύθερη συνταγή που πρέπει να ΑΠΟΚΡΟΥΣΘΕΙ…
Η αγορά οφείλει να υπηρετεί την κοινωνία - ΟΧΙ η Κοινωνία την αγορά….
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει την Ανάπτυξη, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, την αύξηση της Απασχόλησης, την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη και σοβαρή πρόταση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την ύφεση, την ΑΝΕΡΓΙΑ και θα προωθήσει την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
 Να παγώσουν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, να μειωθεί η ΑΝΕΡΓΙΑ, να αυξηθεί η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
 Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, με φορολογική δικαιοσύνη και φορολόγηση των χρηματιστηριακών και τραπεζικών υπεραξιών.
 Να ενισχυθούν τα εισοδήματα, οι συντάξεις και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, για να τονωθεί η πραγματική οικονομία και η απασχόληση.
 Να απορριφθούν οι συνταγές της λιτότητας, της περικοπής, των εργασιακών,οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, να βελτιωθεί το βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο των εργαζομένων, να προωθηθεί η αναγκαία σύγκλιση μισθών με την Ε.Ε.
 Να καταργηθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας και οι εργολαβίες, ώστε να τεθεί ΤΕΛΟΣ στον εργασιακό μεσαίωνα και στη βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζομένων.
 Σταθερή δουλειά, με πλήρες ωράριο, αμοιβή και ασφάλιση για ΟΛΟΥΣ, για να εξασφαλισθεί ένα δίκαιο και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης αλλά και για να ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
 Να πληρώσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ οι έχοντες και κατέχοντες, οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες, οι «αεριτζήδες», οι εξωχώριες εταιρείες (off-shore).
 Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καμία μείωση στις συντάξιμες αποδοχές.
 Να θεσπιστούν νέοι πόροι ενίσχυσης και χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος σύμφωνα με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, να εισπραχθούν οι διαφυγόντες πόροι.
 Το πρόγραμμα «Σταθερότητας και Ανάπτυξης» είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί σε πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ !!! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010.
Οι εργαζόμενοι δίνουν το σύνθημα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!
Αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στο όνομα του ανταγωνισμού και τη θεοποίηση της αγοράς μειώνουν τα εισοδήματα των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη των ισχυρών, που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, που υποβαθμίζουν και εμπορευματοποιούν τα βασικά κοινωνικά αγαθά, που οδηγούν τις εργασιακές σχέσεις πίσω στο μεσαίωνα, πρέπει να σταματήσουν, πρέπει να ανατραπούν.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
==================================
και αυτο
http://www.deitzis.com/2010/02/2-2.html
===================================
Σημείο τριβής οι ΥΚΩ μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:50 - 17/02/10


«Μαχαίρια» έχουν βγει ήδη στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, μετά την δυναμική είσοδο και ιδιωτών προμηθευτών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΔΕΗ, που ζητά να επιμερισθεί σε όλους το κόστος στήριξης ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ εξακολουθούν και συνιστούν σημείο τριβής.

To casus belli για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, αλλά και μεταξύ των τελευταίων, ήταν οι υψηλές εκπτώσεις που υπόσχεται η Verbund-Energa, προκειμένου να αποσπάσει μερίδια αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή, όπως της καταλογίζεται, δεν καταβάλει τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), τις οποίες συμπεριλαμβάνει, ως οφείλει, στα τιμολόγια της.

Ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Verbund-Energa Νίκος Αγγελόπουλος επικοινώνησε χθες με το euro2day και διαβεβαίωσε ότι οι χρεώσεις για τις ΥΚΩ καταβάλλονται κανονικά από την εταιρία, παρά τα περί αντιθέτου υποστηριζόμενα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εταιρία ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχει πληρώσει το ποσό που της αναλογεί, ενώ, αντίθετα, καταβάλλει τις χρεώσεις για τη χρήση του Δικτύου (στη ΔΕΗ, που είναι ο διαχειριστής του) και τη χρήση του Συστήματος (στο ΔΕΣΜΗΕ).
Να σημειωθεί ότι η Verbund-Energa αναμένει εντός του Φεβρουαρίου την απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει για την άρση των χρεώσεων αυτών.

Οι ΥΚΩ, όπως είναι γνωστό, είναι νομοθετημένη συνεισφορά των πελατών της ΔΕΗ, μέσω των τιμολογίων που πληρώνουν, για τη στήριξη δύο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Των πολυτέκνων και των κατοίκων των νησιών, προκειμένου να απολαμβάνουν και αυτοί τις ίδιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με την υπόλοιπη χώρα, παρά το γεγονός ότι το κόστος της προσφερόμενης ενέργειας στα νησιά είναι πολύ υψηλότερο.

Σύμφωνα με το ΔΕΣΜΗΕ, το Δεκέμβριο εκδόθηκε από τη ΡΑΕ το Εγχειρίδιο Εκκαθάρισης Μετρητών του Δικτύου, το οποίο αποσαφήνισε το τοπίο τόσο για τις χρεώσεις των ΥΚΩ όσο και για το φορέα που θα τις εισπράττει. Αυτός θα είναι ο ΔΕΣΜΗΕ και όχι η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του Δικτύου.

Μάλιστα, η τελευταία απηύθυνε ερώτημα στη ΡΑΕ για το θέμα της χρέωσης και των ιδιωτών και η απάντηση του Ρυθμιστή ήταν καταφατική. Το ποσό που αναλογεί στη Verbund υπολογίζεται σε λίγο παραπάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, ο ΔΕΣΜΗΕ πρόκειται να εκδώσει τιμολόγιο περί τα τέλη Φεβρουαρίου για όλους τους προμηθευτές, συνεπώς και για την Verbund, οπότε τότε θα αποδειχθεί αν η τελευταία θα το εξοφλήσει ή όχι. Πάντως, μέχρι στιγμής ισχύει αυτό που έχει μεταδώσει το euro2day, ότι η Verbund δεν έχει πληρώσει τίποτε για τις ΥΚΩ.

Πέρα από το θέμα αυτό, η ΔΕΗ έχει καταθέσει πρόσφατα στη ΡΑΕ αίτημα για τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου, το οποίο θα λειτουργεί εν είδει «κουμπαρά», όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day, και στο οποίο θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το πελατολόγιο τους, ώστε να διασφαλισθεί η στήριξη τόσο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όσο και της βιομηχανίας.

Η ΔΕΗ έχει επιφορτισθεί το έργο αυτό από τα έσοδα που έχει από κάθε πελάτη της, ώστε να προσφέρει στις προαναφερόμενες κατηγορίες τιμολόγια κάτω του κόστους.

Πηγές της Επιχείρησης εκτιμούν ότι εφόσον όλοι οι προμηθευτές συμμετέχουν στο Ταμείο αυτό θα μπορούν να δίνουν ό,τι εκπτώσεις θέλουν και να παίρνουν όποιον πελάτη επιθυμούν.

Είναι σαφές, με τα δεδομένα αυτά, ότι ο πόλεμος για τον προσεταιρισμό πελατών-φιλέτων από τη ΔΕΗ μόλις αρχίζει.
===============================
Υγιής ανταγωνισμός επί ίσοις όροις στην αγορά ηλεκτρισμού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/02/2010
Ανταγωνισμό επί ίσοις όροις επιθυμεί η ΔΕΗ διαφωνώντας με τις “πρακτικές” ιδιωτών που μπαίνουν στην αγορά, όπως η εταιρεία Verbund, που πρόσφατα ανακοίνωσε εκπτώσεις στα τιμολόγιά της.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει τη σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου, στο οποίο να συμβάλλουν όλοι οι προμηθευτές ανάλογα με το πελατολόγιό τους, όπως γινόταν έως πρόσφατα, που μόνος προμηθευτής ήταν η ΔΕΗ.

Ουσιαστικά αφορά το ποσοστό που διαθέτει η ΔΕΗ από τα έσοδα που έχει από κάθε πελάτη για τη στήριξη τόσο των ευπαθών ομάδων όσο και του παραγωγικού ιστού της χώρας (αγροτική οικονομία, βιομηχανία) προσφέροντας σε αυτές τις ομάδες τιμολόγια κάτω του κόστους. Η ΔΕΗ θεωρεί ότι η στήριξη αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και στην υπό διαμόρφωση ανταγωνιστική αγορά.

Αν και οι ιδιώτες υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ταμείο, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εκπτώσεις.

Επιπλέον υπάρχει και το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που είναι μια νομοθετημένη συνεισφορά των πελατών μέσω των τιμολογίων τους που συγκεντρώνουν οι προμηθευτές για στήριξη δύο συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων: των πολύτεκνων και των κατοίκων των νησιών. Η Verbund δεν έχει αποδώσει έως τώρα τις ΥΚΩ και έχει προσφύγει για το θέμα στο ΣτΕ, όμως, όπως η ίδια έχει επισημάνει, χρεώνει με ΥΚΩ τους πελάτες της.

Γενικότερα η ΔΕΗ τάσσεται υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν έλεγχοι και ρυθμίσεις για τα προαναφερθέντα θέματα.
================================
Ανταγωνισμός μεγάλων μονοπωλίων


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι σκληρή η «απελευθερωμένη» αγορά ενέργειας και άδικη...
Η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από 30 κατηγορίες τιμολογίων. Κάποια είναι χαμηλότερα και άλλα υψηλότερα, με μοναδικό σκοπό να βγαίνει στο μέσο όρο το κέρδος που θεωρεί συμφέρον της.
Ηρθε η αυστριακή «Verbund» και «χτυπά» τα υψηλότερα τιμολόγια, προσφέροντας εκπτώσεις, αφού δεν έχει «χασούρα» από τα χαμηλότερα.
Εκεί έγινε ο «χαμός». Βγήκε η ΔΕΗ και κατηγόρησε την τακτική της ανταγωνίστριας εταιρείας. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει τη σύσταση ειδικού ταμείου στο οποίο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα καταβάλουν ένα αναλογικό ποσό για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Κάτι που θα ακύρωνε - λένε οι πληροφορίες - και τη δυνατότητα της αυστριακής εταιρείας για εκπτώσεις.
Ωστόσο, η «Verbund» έχει δηλώσει ότι χρεώνει και τις ΥΚΩ στα τιμολόγιά της. Αν και δεν είναι δεδομένο ότι τις ...καταβάλλει, καθώς έχει προσφύγει δικαστικά για το ζήτημα.
Τι μένει στο τέλος; Οι πληροφορίες που θέλουν τη ΔΕΗ να ζητά τη συρρίκνωση του αριθμού των τιμολογίων της από τη μία και την κάλυψη κάθε είδους υπηρεσίας που μπορεί να θεωρηθεί ως «κοινωνική» από το κράτος.
Ποιος θα πληρώσει τελικά τα κέρδη που αξιώνουν τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ανταγωνιστές της; Μα τα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο που για να γίνει αυτό θα πρέπει τα τιμολόγια να εκτιναχθούν. Από το 2011 ο λογαριασμός του ηλεκτρικού θα αποτελέσει έναν ακόμη μεγάλο βραχνά για τις οικογένειες των εργαζομένων.
=================================
Υπό κατάληψη το διοικητήριο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη από εργαζόμενους αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ, το Γενάρη του 2007 για την κάλυψη πάγιων αναγκών στην επιχείρηση

Σε κατάληψη του Διοικητηρίου της ΔΕΗ για τρεις ώρες προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι στο Σωματείο Ορυχείων Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης σε συνεργασία με το ΕΚΑ και επικεφαλής τον πρόεδρο Αρ. Μπρουμά αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για πάγωμα των προσλήψεων στη ΔΕΗ, το Γενάρη του 2007 για την κάλυψη πάγιων αναγκών στην επιχείρηση.

Στις 12.00 το μεσημέρι αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος και θα ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.




=================================
Νομαρχία Φλώρινας : Με τον Νομάρχη κ. Βοσκόπουλο συναντήθηκαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ


Με το Προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας και του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Η. ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010 ο Νομάρχης Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Νομάρχη, υλοποιήθηκε μετά από την 2ωρη κατάληψη την οποία έκαναν τα μέλη του Σωματείου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα των προσλήψεων στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. και ειδικότερα για τη μη πρόσληψη των 2035 επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007.

Ο κ. Νομάρχης δήλωσε, ότι θα σταθεί δίπλα στο δίκαιο αυτό αίτημα τους και θα τους στηρίξει με κάθε μέσο. Παράλληλα, ανέφερε ότι για τον ίδιο λόγο, θα συνεδριάσει έκτακτα σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας, προκειμένου να προβεί στην έκδοση ψηφίσματος υπέρ της πρόσληψης προσωπικού από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε..
=============================
Ανησυχία για το «πάγωμα» των προσλήψεων στη ΔΕΗ

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων υποψήφιων υπαλλήλων στη ΔΕΗ ΑΕ, ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γ. Δακής.

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων υποψήφιων υπαλλήλων στη ΔΕΗ ΑΕ, ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γ. Δακής.

«Η διάχυτη ανησυχία και αναστάτωση της κοινωνίας του Νομού Κοζάνης για την αναστολή προσλήψεων των επιτυχόντων στη ΔΕΗ ΑΕ θέτει έντονο προβληματισμό, τόσο για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας, όσο και για την προοπτική της περιοχής μας ως ενεργειακής καρδιάς της πατρίδας μας», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του. Μάλιστα ο κ. Δακής τονίζει ότι εκτός από την άμεση πρόσληψη προσωπικού στη ΔΕΗ, επείγουν και τα ζητήματα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης και Ακρινής, καθώς και η δημοπράτηση του νέου ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V».


Συμβούλιο
Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται σήμερα έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του «Συμφώνου Συνεργασίας - Συνύπαρξης της ΔΕΗ Α.Ε. με την Τοπική Κοινωνία» στις 19 Φεβρουαρίου, για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση στήριξης των στρατηγικών συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.
======================================
Παρουσίαση του κ. Joao Abel Pecas Lopes για το «μοντέλο» ταχύτατης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Διεσπαρμένης Παραγωγής στην Πορτογαλία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πολύ επιτυχημένο "μοντέλο" ταχύτατης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Διεσπαρμένης Παραγωγής στην Πορτογαλία παρουσίασε ο κ. Joao Abel Pecas Lopes, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτο και της INESC, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε. σήμερα (Τρίτη 16/2/2010) σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα από την πολιτική που ακολούθησε η Πορτογαλία, η οποία, αν και ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έχει καταφέρει να διαθέτει σήμερα Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος άνω των 3.500 MW.

Στην ομιλία του ο κ. Lopes, βασικός συντελεστής της μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ στην Πορτογαλία, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι κύριοι παράγοντες επιτυχίας ήσαν:
-Ο σαφής καθορισμός και η χωροθέτηση των περιοχών της Πορτογαλίας που διαθέτουν ανανεώσιμες πηγές.
-Η προώθηση της ανάπτυξης νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων συνολικής ισχύος 2.000 MW.
-Η υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου για την επέκταση και ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα κέντρα κατανάλωσης.
-Η επιλογή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων με αυστηρά υψηλές τεχνικές και κοινωνικο-οικονομικές προδιαγραφές σε συνδυασμό με πολύ αυστηρά penalties, σε περίπτωση μη υλοποίησης ανειλημμένων επενδυτικών υποχρεώσεων.
-Ανάπτυξη εργοστασιακών μονάδων παραγωγής ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες κλπ) που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές των ΑΠΕ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο υποκατάσταση των εισαγωγών αλλά και νέες μεγάλες εξαγωγές.
-Η προώθηση προγραμμάτων πρόβλεψης παραγωγής αιολικής ενέργειας μέσα στις επόμενες 48 ώρες κλπ και συμμετοχής της στον έλεγχο της συχνότητας του Συστήματος.
Παράλληλα με την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΠΕ, η Πορτογαλία δημιούργησε (2008) εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο για την ταχεία ανάπτυξη της Διεσπαρμένης Παραγωγής μέσω απλών διαδικασιών. Το σχετικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη μέχρι το 2020 περίπου 50.000 μικρών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα αξιοποιούν τις ΑΠΕ.
Κατά το 2009 η ετήσια συμμετοχή των ΑΠΕ και της μικρής συμπαραγωγής ξεπέρασε το 30%, ενώ η ημερήσια συμμετοχή της αιολικής ενέργειας στο Σύστημα της Πορτογαλίας έχει υπερβεί κάποιες ημέρες το 50%.

Μετά τον κ. Lopes η κα Βάλυ Λιόλιου, βοηθός διευθύντρια του Κέντρου Δοκιμών, Ερευνών και Προτύπων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΕΗ προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στον κύκλο των συνομιλητών για την χάραξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής ταχείας διείσδυσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
'Ηδη, η ΔΕΗ είναι συντονίστρια της κοινοπραξίας MERGE, που χρηματοδοτείται από την Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος FP7, με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στο τεράστιο αυτό εγχείρημα. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε τον συντονισμό των ενεργειών της κοινοπραξίας MERGE με την άλλη κοινοπραξία G4V, η οποία έχει ως συντονίστρια την RWE, έτσι ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο και στην από κοινού κατάρτιση προτάσεων για την χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. και σ΄ αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ και του ΚΑΠΕ, παράγοντες του χώρου των ΑΠΕ και πολλά στελέχη της ΔΕΗ.


Βιογραφικό σημείωμα του κ. Joao Abel Pecas Lopes

Ο κ. Joao Abel Pecas Lopes (PhD) είναι τακτικός καθηγητής (Professor Catedratico) του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Πόρτο. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του INESC Porto (του μεγαλύτερου Συνεργαζόμενου με το Πανεπιστήμιο Εργαστηρίου στην Πορτογαλία). Επίσης, είναι διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος για τα Βιώσιμα Ενεργειακά Συστήματα.
Ο καθηγητής Pecas Lopes ηγείται ερευνητικών δράσεων σε πολλά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στους τομείς ένταξης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και των μικροδικτύων.
Επέβλεψε πολλά συμβουλευτικά έργα που αφορούν στην ένταξη των αιολικών πάρκων στα ηλεκτρικά δίκτυα της Πορτογαλίας και της Δημοκρατίας του Πράσινου Ακρωτηρίου. Επίσης ήταν υπεύθυνος για τον καθορισμό των κωδίκων δικτύων σχετικά με την ένταξη της αιολικής ενέργειας στη Βραζιλία. Υπήρξε συντονιστής συμβουλευτικών μελετών εκ μέρους του Ρυθμιστή της Ουγγαρίας για την ένταξη της αιολικής ενέργειας στην Ουγγαρία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής στο δημόσιο διαγωνισμό που έλαβε απόφαση για τη ένταξη 1600 MW αιολικής ενέργειας στην Πορτογαλία.
Συντονίζει δραστηριότητες Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) σε έργα ένταξης στο δίκτυο Ευφυών Δικτύων και Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Οι κύριοι τομείς έρευνάς του σχετίζονται σήμερα με την μεγάλης κλίμακας ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ενεργειακά συστήματα, μικροδίκτυα, ένταξη στο δίκτυο ευφυών δικτύων και ηλεκτρικών οχημάτων.
Είναι συγγραφέας ή από κοινού συγγραφέας 200 και άνω δημοσιεύσεων. Έχει εποπτεύσει περισσότερες από 25 διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές.

Μπορείτε να "κατεβάσετε" την παρουσίαση από εδώ.
http://www.dei.gr/Images/LOPES-16-2-10.pdf
Αθήνα, 16.2.2010 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
=====================================
Συνέντευξη του προεδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο δημοσιογράφο Η.Γεωργάκη και στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2010
Η Νέα Δημοκρατία είχε καταντήσει τη ΔΕΗ «υπηρέτρια» των ιδιωτών, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος καταγγέλλοντας ότι στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας δίνονται πάνω από 140 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Τονίζει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση στους καταναλωτές επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός.

Την πόρτα των νοικοκυριών χτυπά το ιδιωτικό ρεύμα;
Την εξώπορτα των αεριτζήδων την άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καιρός να κλείσει.
Τι σημαίνει αυτό για τη ΔΕΗ;
Ζημιές. Τα φιλέτα στους αεριτζήδες. Ο κατιμάς στην επιχείρηση του ελληνικού λαού!
Τι μερίδιο εκτιμάται ότι θα χάσει η επιχείρηση;
Εάν η σημερινή διοίκηση, που δεν το πιστεύω (μένει βέβαια να αποδειχθεί), καθήσει με σταυρωμένα χέρια όπως και η προηγούμενη, η απώλεια εσόδων για το 2010 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ!
Πώς πρέπει να αντιδράσει η ΔΕΗ;
Πρώτα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό- όπως έχει κάνει ήδη η ΓΕΝΟΠ- να επιβάλει στην αγορά ίσους όρους ανταγωνισμού και δεύτερον με εξορθολογισμό του κόστους των τιμολογίων της.

Οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;
Κλειδί για τη διατήρηση χαμηλών τιμών είναι η παρουσία ισχυρής δημόσιας επιχείρησης και η εφαρμογή ίσων όρων ανταγωνισμού. Στην αντίθετη περίπτωση θα δούμε φαινόμενα όπως οι απίστευτες αυξήσεις του 23,4% μέσα σε 22 μήνες! Η άποψή μου είναι ότι οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η ΔΕΗ, πρέπει να είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο του κράτους.

Η ΔΕΗ από κερδοφόρος έγινε ζημιογόνος επί Ν.Δ. Γιατί;
Γιατί η Ν.Δ. είχε καταντήσει τη ΔΕΗ «υπηρέτρια» των ιδιωτών! Η εικόνα που επικρατεί σήμερα στη ΔΕΗ;
Η νέα διοίκηση δείχνει να θέλει να τη βγάλει από το τέλμα και αυτό το βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι, που άρχισαν να ξαναελπίζουν. Μένει να αποδειχθεί και ότι το μπορεί.
Το μέλλον της επιχείρησης;
Με υγιή ανταγωνισμό επί ίσοις όροις, χωρίς πληρωμένους διαιτητές και επόπτες, λαμπρό και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία.
Πράσινη ανάπτυξη;
Φυσικά λέμε ναι για την προστασία του πλανήτη, του περιβάλλοντος, της υγείας μας, αλλά ταυτόχρονα και ως νέα αναπτυξιακή δυνατότητα για τη ΔΕΗ και τη χώρα. Θα υπάρξει νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος;

Με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης, δεν προβλέπεται. Για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαγορεύεται.

Είστε ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που παρέχετε στο καταναλωτικό κοινό;
Όχι. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού, χρειάζονται και μέσα και κυρίως χέρια.
Η ΔΕΗ το 1994 είχε 36.710 εργαζομένους. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, με σχεδόν διπλάσιο μέγεθος (δικτύου, καταναλωτών) έχει μόλις 22.640. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά για να απαξιώσουν την επιχείρηση.
Χρειάζονται προσλήψεις;
Χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θεωρούμε απαράδεκτο την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι, στην πρώτη δημόσια επιχείρηση της χώρας να δίνονται πάνω από 140 εκατ. ευρώ ετησίως για υπερωρίες που γίνονται εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.

Υπάρχει μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός;

Δυστυχώς, όχι. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν έγινε τίποτα και για τον λόγο αυτό περιμένουμε την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Απαξίωση του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο;
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρόβλημα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και αύξηση της τιμής της Κwh. Για όσους γνωρίζουν και δεν υπηρετούν σκοπιμότητες, λιγνίτης και ΑΠΕ πάνε μαζί.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας;

Εδώ και τώρα και με τη ΔΕΗ μπροστά.

Οι επιπτώσεις από τη συγχώνευση του ασφαλιστικού σας ταμείου στο ΙΚΑ;

Τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Έναν πρωτοποριακό ασφαλιστικό φορέα που τα είχε όλα νοικοκυρεμένα τον κατάντησαν «αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα του».

Η κατάργηση του πλαφόν στην εφάπαξ αποζημίωση;

Έπειτα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας ήρθε η δικαίωση σε μία ακόμα από τις αδικίες που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;

Δεν μπορεί να πληρώνουν αυτοί που δεν ευθύνονται για την κρίση. Δεν μπορεί να φορτώνονται τις συνέπειές της αυτοί που μονίμως υπομένουν και πλήττονται από ανάλογα μέτρα, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Πώς βλέπετε το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων;

Οι Έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στη μέγγενη της κρίσης και της ανεργίας που διογκώνεται.

Χρειάζεται ενότητα και αγώνας για να προστατέψουμε το εισόδημά μας και τα δικαιώματα μας.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης;

Κατηγορηματικά όχι. Γιατί πρέπει να ζήσουμε και γιατί, όπως δείχνει η μελέτη της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού.
=================================
Συναδέλφισες- Συνάδελφοι

Πριν λίγες ημέρες, στην έναρξη του 33ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, παρουσία έξι υπουργών της Κυβέρνησης, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ενέργειας και υπεύθυνος για την Δ.Ε.Η ο κος Μανιάτης και ακολούθως ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η κος Ζερβός δεσμεύτηκαν:

Δ.Ε.Η 51% υπό Δημόσιο έλεγχο.

Επαναπροσδιορισμό του Επενδυτικού Προγράμματος της Δ.Ε.Η, άμεση υλοποίηση του με στήριξη του λιγνίτη.

Άμεση πρόσληψη του προσωπικού από την προκήρυξη του 2007 με τα ισχύοντα στον ΚΚΠ και τις Συλλογικές Συμβάσεις που ισχύουν στην Δ.Ε.Η.

Λίγες ημέρες αργότερα, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιχείρησης, επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια.

Όλοι μας γνωρίζουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκετε η χώρα.

Στα πλαίσια των εξαγγελιών της εισοδηματικής πολιτικής από την Κυβέρνηση ακούσαμε και για πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Μετά από αυτά υπάρχει μια περίεργη, έντονη φημολογία, για μη πραγματοποίηση των εν λόγω προσλήψεων στη Δ.Ε.Η των οποίων η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από το 2004.

Φτάσαμε επιτέλους ‘’μόλις’’ 6 χρόνια μετά, για την υλοποίηση των προσλήψεων αφού έχουν δημοσιευθεί και τα ονόματα των συμπολιτών μας, έχουν περάσει και από ιατρικές εξετάσεις, είναι έτοιμοι να προσληφθούν και σήμερα να υπάρχουν αυτές οι παλινωδίες.

Στα πλαίσια αυτής της τραγικής οικονομικής κατάστασης για την χώρα, κάποιοι εντός και εκτός των τοιχών, έχουν βάλει ως στόχο να ευημερήσουν οι αριθμοί και οι άνθρωποι να μπουν στην ‘’μέγγενη’’.

Εμείς σαν εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Η, εδώ και τρία περίπου χρόνια, τονίζουμε την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό στην Επιχείρηση. Αποτέλεσμα και των περίεργων παιχνιδιών για τα ασφαλιστικά ζητήματα που οδήγησαν σε έξοδο από την επιχείρηση πάνω από 3.000 συναδέλφους μας το τελευταίο διάστημα. Για να μπορούν να καλυφθούν βασικές θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι που έχουμε απομείνει αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε υπερωριακά και το κόστος των υπερωριών να οδηγείται σε δυσθεώρητα ύψη τέτοια που μπορούν να καλύψουν όχι μόνο αυτές τις προσλήψεις που είναι άμεσα απαιτητές αλλά και άλλες που είναι άμεσα αναγκαίες.

Κύριοι. κύριοι της Κυβέρνησης το συμμάζεμα των οικονομικών της χώρας εξαρτάται από αυτές τις προσλήψεις;

Γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι που το Ελληνικό Κράτος τους ‘’δουλεύει’’ τόσα χρόνια έχουν ανάγκη για δουλεία , διότι δεν είναι παιδιά ‘’ταχυδρόμων’’ ώστε να έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα;

Γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για δουλεία και δεν είναι ‘’παπουδοπατέρες’’ που από τον ‘’πενιχρό τους’’ βουλευτικό μισθό κάνουν γάμους στις Βερσαλλίες;

Γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για δουλειά και δεν είναι παιδιά ‘’κουμπάρων’’;

Γνωρίζετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για δουλειά και δεν είναι παιδιά πολιτικών ώστε να ακολουθήσουν το επάγγελμα του μπαμπά τους και να λανσάρονται κάθε καλοκαίρι σε πολυτελή γιότ κάνοντας celebrity ζωή;

Το συμμάζεμα των οικονομικών δεν γίνεται από τις μη προσλήψεις προσωπικού.

Το συμμάζεμα γίνεται και από το ανάστημα που σηκώνει κανείς, σε εκείνους που επιβάλουν στην χώρα υποβρύχια που γέρνουν, που πιέζουν για εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις ευρώ και ταυτόχρονα οι ίδιοι ανεβάζουν τα spreads για να εκβιάσουν την χώρα και πολλά πολλά άλλα …

Καλούμε την Ομοσπονδία μας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για το εν λόγω ζήτημα, διότι όλοι μας γνωρίζουμε ότι η έλλειψη προσωπικού οδηγεί μαθηματικά σε συρρίκνωση την Επιχείρηση μας.

Να προχωρήσουν οι προσλήψεις του 2007 εδώ και τώρα με τα ισχύοντα στο προσωπικό Δ.Ε.Η.

Να προκηρυχτούν νέες προσλήψεις εδώ και τώρα για την κάλυψη βασικών αναγκών της Επιχείρησης.
==================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: