Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Για τις συντάξεις ο Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι«για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%»


Τετάρτη, 17 Μάρτιος 2010
Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατά την αποψινή του συνεδρίαση αποφάσισε την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από την ερχόμενη Τετάρτη (24 Μαρτίου) στην περίπτωση που η συνάντηση που έχει οριστεί για την Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αποβεί άκαρπη.

===================================
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σήμερα 17-3-2010 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και εκτιμώντας τις εξελίξεις εξήγγειλε 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την 24-3-2010 εφόσον εξαντληθεί το περιθώριο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων της Ομοσπονδίας μας με τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ενέργειας στη συνάντηση που ορίστηκε για την Παρασκευή 19-3-2010.

Συνάδελφοι, οι ώρες και οι μέρες που περνάμε είναι ιστορικές.

Σε αυτόν τον αγώνα που αφορά, εκτός από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και όλους τους εργαζόμενους της χώρας, για άλλη μια φορά θα τον δώσουμε για την αξιοπρέπειά μας και για την ανθρωπιά μας.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Γραφείο Τύπου

Σ.Π.Μ.Τ.Ε.

====================================
Νέο ραντεβού Λοβέρδου - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗΓια την επόμενη εβδομάδα ανανεώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με θέμα την περικοπή του 10% της κρατικής επιχορήγησης προς το Ταμείο των υπαλλήλων της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Το Ταμείο της ΔΕΗ έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ από το 2008 και τα ελλείμματά του -ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο- τα καλύπτει ο προϋπολογισμός. Η περικοπή του συγκεκριμένου ποσού συνεπάγεται μείωση των συντάξεων περίπου στο 7%.
===================================
Μπιρμπίλη: Συνεργαζόμαστε με ΓΕΝΟΠ και ΥΠ ΟΙΚ για λύση στο θέμα της ΔΕΗ
Από τον Ιούνιο θα ξεπαγώσει το σύνολο των 1.600 προσλήψεων που εκκρεμούν για τη ΔΕΗ, αποκάλυψε σήμερα η αρμόδια υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και εξετάζονται εναλλακτικές εξόδου από τα προβλήματα. "Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και υπάρχει σύμπνοια" ανέφερε.

Σχετικά με τη βενζίνη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα όπου υπάρχει συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομίας και την κ. Λ. Κατσέλη. Τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα συνεδριάσει αύριο προκειμένου να εξετάσει το αίτημα για επιβολή πλαφόν.
==================================
Μπιρμπίλη: "Ξεπαγώνουν" οι προσλήψεις της ΔΕΗ

Εναλλακτικές οδούς ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και να λήξουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει εξετάζουν αυτήν τη στιγμή τρία υπουργεία, το ΥΠΕΚΑ, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Απασχόλησης.

Ήδη όπως είπε πριν από λίγο στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον» η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, έχει αντιμετωπιστεί το αίτημα για το ξεπάγωμα των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο.

Η κα Μπιρμπίλη δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται, μίλησε ωστόσο, για δημιουργικές ιδέες.
===================================
Χανιά-Διακοπές στην ηλεκτροδότηση
Σε εκ περιτροπής διακοπή της ηλεκτροδότησης πολλών περιοχών του νομού Χανίων προχώρησε από το πρωί η ΔΕΗ καθώς από την απεργία της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ υπήρξε μείωση της παραγωγής ενέργειας. Χωρίς ρεύμα για περίπου 45 λεπτά έμειναν οι περιοχές του Ακρωτηρίου, του Γαλατά, της Αγίας Μαρίνας, του Κάτω Σταλού, του Βαμβακοπούλου, των Περιβολίων, των Καλυβών και του Κόκκινου Χωριού. Οι εκ περιτροπής διακοπές θα συνεχισθούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και δεν αποκλείεται το απόγευμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης ακόμα και στην πόλη των Χανίων.



===================================
Για εκβιασμό κατηγορούν τη ΔΕΗ οι Νισύριοι Την αγανάκτησή τους για τις τριτοκοσμικές καταστάσεις που έζησαν κατά την πρόσφατη βλάβη στο υποβρύχιο καλώδιο με το οποίο ηλεκτροδοτείται το νησί, εκφράζουν με επιστολή τους δεκάδες κάτοικοι της Νισύρου. Πρόκειται για μία επιστολή αγανάκτησης με την οποία οι κάτοικοι της Νισύρου, καταγγέλλουν τη ΔΕΗ, εμπλέκοντας μάλιστα στο θέμα και το ζήτημα της αξιοποίησης της γεωθερμίας. Ειδικότερα, οι Νισύριοι αναφέρουν τα εξής: «Η ξαφνική γενική διακοπή ρεύματος, την 9η πρωινή της 5ης Μαρτίου 2010 στη Νίσυρο η διάρκεια της οποίας κυμάνθηκε μεταξύ τριάντα και τριάντα δύο ωρών (!!), μας έδωσε την αφορμή να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να καυτηριάσουμε, με αγανάκτηση το παρόν, ευελπιστώντας στη δικαίωση του μέλλοντος
Η ηλεκτροδότηση της Νισύρου παλαιότερα, βασιζόταν στο εργοστάσιο που συντηρούσε η ΔΕΗ στο νησί και, συγκεκριμένα στις δύο γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες κάλυπταν τις ανάγκες του νησιού.
Όταν η ΔΕΗ αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο -αφήνοντας όμως τις γεννήτριες σ’ αυτό- με αιτιολογία το υψηλό κόστος που απαιτούσε η συντήρηση των γεννητριών, η παροχή ρεύματος στη Νίσυρο και στην Τήλο, πραγματοποιήθηκε με δύο υποβρύχια καλώδια -ένα κύριο και ένα εφεδρικό- που συνέδεσαν τα δύο αυτά νησιά με την Κω.
Στις 5 Μαρτίου του 2010, η άγκυρα ενός πλοίου έκοψε το ένα εκ των δύο καλωδίων και βύθισε στο σκοτάδι τη Νίσυρο για τριάντα και πλέον ώρες
Εύλογο, λοιπόν, ήταν το ερώτημα των Νισύριων: «αφού υπάρχει εφεδρικό καλώδιο, γιατί δεν μας παρέχουν ρεύμα μέσω αυτού;». Διότι, εκ των υστέρων μάθαμε ότι το εφεδρικό καλώδιο ήταν αυτό που κόπηκε, ενώ το κύριο καλώδιο, είχε ήδη υποστεί ζημιά αρκετούς μήνες πριν.
ΗΔΕΗ τότε δε φρόντισε να στείλει έγκαιρα τους δύτες της προς αποκατάσταση. Φρόντισε, όμως, το «καλό» να λέγεται -να στείλει προσωρινά, ενοικιαζόμενες από την εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ, γεννήτριες στη Νίσυρο, οι οποίες ναι μεν παρέχουν ρεύμα, αλλά με συχνές σύντομες διακοπές και αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ρωτάμε τη ΔΕΗ:
1)Γιατί αθέτησε την έγγραφη δέσμευσή της, σύμφωνα με την οποία θα μετέφερε τις εναπομείναντες στο κλειστό εργοστάσιο, γεννήτριες, προς συντήρηση-όπερ και έπραξε- και εν συνεχεία θα τις επέστρεφε; όπερ και δεν έπραξε; Και οι οποίες γεννήτριες θα χρησιμοποιούνταν ανά πάσα στιγμή ως εφεδρικές, απαλλάσσοντας τους κατοίκους ενός ολόκληρου νησιού, από ταλαιπωρίες, διατροφικούς κινδύνους και τριτοκοσμικές καταστάσεις;
2) Με μια ακόμα, απαράδεκτη και αχαρακτήριστη πλέον συμπεριφορά, έχει το θράσος να έχει βλέψεις, για εγκατάσταση γεωθερμικού εργοστασίου στη Νίσυρο; την ίδια «υπευθυνότητα» την ίδια «αξιοπιστία» και την ίδια «σοβαρότητα» θα μας δείξει; Ποιος της είπε ότι οι Νισύριοι θέλουν ν’ αυτοκτονήσουν; Οι Νισύριοι είμαστε μαχητές και οι τριτοκοσμικές καταστάσεις στις οποίες μας εξωθείτε -ίσως εκβιαστικά- δεν μας απελπίζουν! Αντιθέτως ενισχύουν την αντίστασή μας κόντρα στον παραλογισμό της ΔΕΗ, κόντρα στον παραλογισμό του κράτους.
Η Νίσυρος ανήκει στο δωδεκανησιακό σύμπλεγμα, το δωδεκανησιακό σύμπλεγμα αποτελεί τμήμα του ελληνικού κράτους κι όχι τμήμα τριτοκοσμικής χώρας! Κι όμως κάτοικοι τέτοιας χώρας νιώσαμε στις 5 και 6 Μαρτίου!
Ωστόσο στις 7 Μαρτίου 2010 γιορτάσαμε γι’ άλλη μια φορά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θυμάται τα νησιά της, τις παραμονές των εκλογών, στις τυχόν παραβιάσεις στο Αιγαίο, καθώς και στα πρόσφατα μεγαλεπήβολα σχέδια της, με τις θεωρίες της περί πράσινων νησιών και πράσινων αλόγων. Το άκρον άωτον του παραλογισμού!!!
Δείξτε μας υπευθυνότητα, υπολογίστε μας, σεβαστείτε μας-επιτέλους- ως Έλληνες πολίτες και κυρίως ως Έλληνες ακρίτες και όχι ως υπανάπτυκτους κατοίκους. Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας και μην τσαλακώνετε, άλλο την αξιοπρέπειά μας».
Πηγή : Ροδιακή


===================================
Πιθανά τα κλιμάκια μετά τις μειώσεις θα διαμορφωθούν έτσι:

12 (395,89)
11 (429,23)
10 (465,37)
9 (504,52)
8 (547,04)
7 (593,09)
6 (643,01)
5 (697,17)
4 (755,88)
3 (819,5)
2 (888,5)
1 (963,32)
1α (1044,44)
1β (1132,37)
Β1 (1227,26)
Β (1330,59)
Α (1442,63)
Τ (1564,09)

Επομένως θα έχουμε 7% μείωση στις αποδοχές σε σύγκριση με το 2009, και 27%στα δωρα σε σύγκριση με το 2009.


============================================
ΚΛΙΜΑΚΩΘΗΚΕ ΧΤΕΣ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Έσβησαν δέκα μονάδες, στο σκοτάδι πολλές περιοχές της χώρας

Με μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκε χτες δεύτερη ημέρα η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οι εκτός δικτύου μονάδες ανέρχονται σε δέκα, καθώς έσβησε άλλη μία μονάδα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ενώ η ΔΕΗ προχωρά σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, βυθίζοντας στο σκοτάδι πολλές περιοχές της χώρας. Σβήσιμο μονάδων και διακοπές ρεύματος ήταν η δυναμική απάντηση στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι με απόφαση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, πραγματοποίησαν στις 16-17 Μαρτίου, μία από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών. Εκτός από το «μέτωπο των μεγαβάτ», χτες το πρωί συνδικαλιστές της ΔΕΗ πραγματοποίησαν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα, στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Με σχεδόν καθολική συμμετοχή που ξεπέρασε το 90% και στους σταθμούς και ορυχεία άγγιξε το 100%, η 48ωρη απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. «Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ με την συμμετοχή μας στην απεργία στέλνουμε μία αποστομωτική απάντηση σε όσους με τις αποφάσεις τους μας προκαλούν και μας αδικούν». Διεμήνυσε από την Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος. Οι επιπτώσεις της απεργίας έγιναν αισθητές από την πρώτη ημέρα, καθώς το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης αναμένονταν να επαναληφτούν και χτες βράδυ κατά τις ώρες της βραδινής αιχμής (6.30 ? 9.30 μ.μ.) οπότε η ζήτηση θα έφτανε περίπου στα 7.250 μεγαβάτ.
Χτες δεύτερη ημέρα της απεργίας, έσβησε άλλη μία μονάδα, ανεβάζοντας τις μονάδες εκτός συστήματος σε δέκα, από εννέα που ήταν την πρώτη μέρα. Από αυτές οι επτά έσβησαν στο ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και οι τρεις στο νότιο σύστημα. Ειδικότερα, με παρέμβαση των απεργιακών επιτροπών έσβησαν από μία μονάδα στους ΑΗΣ Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας, δύο στον ΑΗΣ Καρδιάς και τρεις στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στο νότο της χώρας έσβησαν δύο μονάδες φυσικού αερίου στο Λαύριο και μία λιγντική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Η δυναμικότητα των εκτός λειτουργίας μονάδων, ανέρχεται περίπου στα 2.700 μεγαβάτ, ισχύς που μειώθηκε από το σύστημα, με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να είναι πλέον πολύ λεπτές.
Γι? αυτό άλλωστε και ο ΔΕΣΜΗΕ έδωσε από το πρωί της πρώτης ημέρας της απεργίας, εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, κατά τις ώρες της βραδινής αιχμής, προκειμένου να εξοικονομηθούν περί τα 300-400 μεγαβάτ. Οι διακοπές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές ολόκληρης της ηπειρωτικής χώρας, σε οικιακές καταναλώσεις και καταστήματα, αλλά όχι σε μεγάλες βιομηχανίες. Αντίστοιχης έκτασης ήταν και οι διακοπές που πραγματοποιήθηκαν για χτες βράδυ. Σε σχέση με την επιλογή αυτή ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε: «Ελπίζω και εύχομαι η διοίκηση της ΔΕΗ τελικά να μην κόψει το οικιακό ρεύμα, αλλά να προχωρήσει σε διακοπές σε ενεργοβόρες βιομηχανίες». Την ίδια ώρα που έσβηναν οι εγχώριες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ προχωρούσε σε εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Έγιναν εισαγωγές 900 μεγαβάτ από Αλβανία, Βουλγαρία και FYROM, ενώ άλλα 150 μεγαβάτ εισήχθησαν από την Ιταλία. Προς την Ιταλία έγινε και εξαγωγή, καθώς όπως εξηγούν αρμόδιοι του ΔΕΣΜΗΕ, «ταυτόχρονα μπορεί να γίνονται εισαγωγές και εξαγωγές, αναλόγως με τις ανάγκες του συστήματος».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι την πρώτη μέρα της απεργίας δεν έγινε κανένα βήμα προσέγγισης μεταξύ κυβέρνησης και ΓΕΝΟΠ. Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, υπογράμμιζε ότι «η αδιαλλαξία της κυβέρνησης συνεχίζεται, γι? αυτό η πίεση της ΓΕΝΟΠ θα αυξηθεί και ο σχεδιασμός της κεντρικής απεργιακής επιτροπής θα αλλάξει». Η τελευταία φράση φανερώνει την σαφή πρόθεση για έξοδο κι? άλλων μονάδων από το σύστημα. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η δύναμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλη, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με άδικες και παράλογες πολιτικές. Ζητάμε από την κυβέρνηση τώρα, πριν είναι αργά, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαθιστούν την τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της επιχείρησης».
Σε μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι «χωρίς υπερβολή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χτυπιούνται όσο κανείς άλλος από τα μέτρα της κυβέρνησης», αφού «εκτός από τη μείωση κατά 30% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, μας μειώνουν κατά 7% τους μισθούς μας, καταργώντας ουσιαστικά την συλλογική σύμβαση εργασίας». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «παίρνει χρήματα από την τσέπη μας, όχι για να τα πάει στον κρατικό προϋπολογισμό για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μέτοχοι». Για τις συντάξεις ο Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι «για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 25%», ενώ υποστήριξε ότι κανείς Έλληνας πολίτης δεν επιβαρύνεται για τις δικές μας συντάξεις, αφού είναι λεφτά που πληρώσαμε εμείς στο Ταμείο μας». Χαρακτήρισε «εμπαιγμό» το γεγονός ότι ακόμη δεν προσλαμβάνονται οι 2.036 επιτυχόντες με τον διαγωνισμό του ΑΕΠ το 2007, προσθέτοντας ότι «όσο καθυστερούν οι προσλήψεις αυτών των συναδέλφων, αλλά και ακόμη 5.000 εργαζομένων, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για την κατάρρευση της επιχείρησης». Άλλωστε, είπε ότι «με το 1 εκ. ευρώ που δαπανά ετησίως η ΔΕΗ για υπερωρίες θα μπορούσαν να προσληφθούν 5.000 άνεργοι». Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, «η ΔΕΗ από 36.710 εργαζόμενους που είχε, απόμεινε με 22.000 και από αυτούς οι 8.400 είναι πάνω από 50 ετών».
Χτες το απόγευμα αναμένονταν να συνεδριάσει το δ.σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο για το ασφαλιστικό. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις του δ.σ. θα εξαρτιόταν από τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ, ο Α. Λοβέρδος αναγνώρισε ότι «κάποια πράγματα που αφορούν στη ΔΕΗ πρέπει να αλλάξουν», ωστόσο δεν μπορούσε να αναλάβει δεσμεύσεις για τις όποιες αλλαγές, γι? αυτό κλείστηκε νέο ραντεβού για το απόγευμα της Παρασκευής, στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός από τον Α. Λοβέρδο, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ενδεχομένως η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

http://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: