Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

“Δηλαδή τι κάναμε; Μια τρύπα στο νερό”.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
18/3/2010

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ 48ΩΡΕΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΗ.

Την Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Η συνάντηση της Παρασκευής είναι η τελευταία ευκαιρία στο διάλογο, η
τελευταία ευκαιρία να αναλογιστεί η κυβέρνηση τις τεράστιες ευθύνες της.
Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η δική μας απάντηση είναι:

ΑΓΩΝΑΣ - ΑΓΩΝΑΣ - ΑΓΩΝΑΣ.

 Όχι στην μείωση μισθών και συντάξεων.
 Καμία μεταβολή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Συνεχίζουμε - ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ - με αίσθημα ευθύνης - με
σύνεση και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση της εργασιακής μας
ύπαρξης.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ
====================================
Αρ. Πρωτ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/3/2010
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
(Ε.ΤΕ-ΔΕΗ
)
Αριθ. Εγγρ.Βιβλίου Πρωτ. Αθηνών 6569/Ειδ. 1905/3.3.77
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75 Τ.Κ. 104 32 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 52 30 100 – 52 29 991 – 52 31 444 FAX 52 34 984
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ete-dei.gr
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Με δεδομένο την σφοδρή επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα που εξαπολύει η κυβέρνηση και
θεωρώντας ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κατασπατάληση
δυνάμεων σε ατέρμονες διαδικασίες, με αίσθημα ευθύνης και με απόλυτη ομοφωνία
αποφασίσαμε την αναστολή των εργασιών του 49 ου Γενικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτού, την Δευτέρα 15/3/2010 - στην Αθήνα διεξήχθη μόνο το κορυφαίο όργανο
της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, όπου μετά από έντονο διάλογο και προβληματισμό
καταλήξαμε στον Προγραμματισμό Δράσης της ΕΤΕ/ΔΕΗ για το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα διεξήχθη η εκλογή των μελών της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής,
αρμόδιο όργανο για την ομαλή διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΕΝΩΣΗΣ μας και την
ανάδειξη νέων αντιπρόσωπων.

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων εκλέγονται ως μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής
Επιτροπής:

Τακτικοί. Αναπληρωματικοί.
ΤΟΜΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΣΚΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΙΝΙΧ ΓΙΩΡΓΟΣ

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι: Η ΕΤΕ/ΔΕΗ όπως με συνέπεια έπραξε στο παρελθόν,
έτσι και τώρα είναι εδώ, κυματοθραύστης σε κάθε πολιτικό φορέα που επιθυμεί να
πλήξει τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αυτή ήταν η στρατηγική μας χτες, με αυτή πορευόμαστε και σήμερα
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να ανακληθούν άμεσα τα άδικα, μονομερή, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.
 Να απορριφθούν οι συνταγές της λιτότητας, της περικοπής, των εργασιακών,
οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΤΕ/ΔΕΗ

===================================
Ψήφισμα της «Μαύρης πηγής»
Ψήφισμα με παραλήπτη τον πρόεδρο του δ.σ της ΔΕΗ Α.Ε Αρθούρο Ζερβό με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξέδωσε κατά τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας ο Σύλλογος πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ ΔΕΗ του αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας « Μαύρη Πηγή». Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η οριστική λύση στην υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό είναι η υλοποίηση της δημόσιας προεκλογικής δέσμευσης του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής. Η μετεγκατάσταση είναι συνυφασμένη με την απαρχή επίλυσης μιας σειράς προβλημάτων που επιδεινώνουν τις σχέσεις ΔΕΗ- ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και υποσκάπτουν την ανάπτυξη και το μέλλον της επιχείρησης και της περιοχής.
===========================================
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2010 11:03
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συγχαίρει όλους τους εργαζόμενους – απεργούς, καθώς και τους επιτυχόντες του διαγωνισμού σε ολόκληρο το ενεργειακό λεκανοπέδιο, που όχι απλά συμμετείχαν, αλλά στήριξαν ουσιαστικά και δυναμικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 του μήνα, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που είχε να κάνει με την καλύτερη προετοιμασία του απεργιακού μας αγώνα. Τήρησαν κατά γράμμα το απεργιακό πρόγραμμα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υλοποιώντας στο ακέραιο τον σχεδιασμό της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής (ΚΑΕ) και θέτοντας εκτός λειτουργίας 8 λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής.

Το παρόν που έδωσαν οι εργαζόμενοι –επιτυχόντες αποδεικνύει περίτρανα ότι έχουν αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ότι έχουν πεισθεί πλέον, ότι μόνο με τέτοιου είδους δυναμικές παρεμβάσεις μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για μία ακόμα φορά καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα ενόψει των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 24 Μαρτίου, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ και τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΜΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ



Γραφείο Τύπου
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

===================================
Ανεστάλη η απεργία της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απεργίας της, διάλογο με την κυβέρνηση μέχρι και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, και αν αυτός δεν ευοδωθεί, τότε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, αποφάσισε αργά χθες το βράδυ ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ.

«Δίνουμε μια ευκαιρία στον διάλογο με την κυβέρνηση για έξι ημέρες μέχρι και την επόμενη Τετάρτη», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο. Η ΓΕΝΟΠ συναντάται τις επόμενες ημέρες με κυβερνητικά στελέχη (Α. Λοβέρδο, Τ. Μπιρμπίλη), με πιο κρίσιμη τη συνάντηση της Παρασκευής με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Αν από τις συναντήσεις αυτές δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της- κυριότερο εκ των οποίων είναι να μην ισχύσει η μείωση της κρατικής συμμετοχής στα έσοδα του ασφαλιστικού τους ταμείου, που συνεπάγεται μείωση των συντάξεων στη ΔΕΗ- τότε το συνδικάτο προαναγγέλλει κορύφωση των κινητοποιήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ρεύμα. Η συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ διήρκεσε αρκετές ώρες καθώς η παράταξη της ΔΑΚΕ επέμενε να συνεχιστεί η απεργία και σήμερα, χωρίς ωστόσο η εισήγησή της να γίνει αποδεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αναμένεται σταδιακά, σύμφωνα με τον ΔΕΣΜΗΕ, να έχουν ενταχθεί στο σύστημα όλες οι μονάδες που είχαν «σβήσει» λόγω της 48ωρης απεργίας.
======================================
Νέες κινητοποιήσεις από Τετάρτη
Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη 24 του Μάρτη αποφάσισε χτες αργά το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ). Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, θα γίνει συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλήττει όλους τους εργαζόμενους και γι' αυτό οι τελευταίοι απαιτείται να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους για να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση σε αυτή την πολιτική. Με αυτή τη θέση οι ταξικές δυνάμεις, η Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ, επισήμαναν στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι απαιτείται ο συντονισμός της δράσης με το σύνολο της εργατικής τάξης και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που να συμβάλλει αποφασιστικά στην κινητοποίηση και στην οργάνωση των εργαζομένων και όχι να οδηγεί στον εκφυλισμό των αγώνων και τελικά στην υποταγή στις αντεργατικές πολιτικές. Ακόμα τόνισαν ότι τα αιτήματα πρέπει να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, να έρχονται σε ρήξη με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και όχι να προκρίνουν συντεχνιακές και αποσπασματικές αντιλήψεις. Μόνο τέτοιοι αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Ακόμα οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, που ενώ μιλά για κινητοποιήσεις και εξαπολύει αγωνιστικές κορόνες έχει ήδη δηλώσει ότι στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης, ότι δέχεται την περικοπή των μισθών και των επιδομάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αρκεί, όπως λέει, τα χρήματα αυτά να πάνε για τα ελλείμματα και όχι για τους μετόχους και να μην πειραχθούν οι συντάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΔΑΚΕ από τη μια μεριά μιλά για απεργία διαρκείας αλλά στις συναντήσεις με την κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζει τα αντεργατικά μέτρα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες έγινε συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φορτώσει την κρίση και τα ελλείμματα στους εργαζόμενους.

====================================
Iδιωτικοποιήσεις-εξπρές για άντληση εσόδων
Σύμφωνα με δημοσίευμα το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να «βγάλει στο σφυρί» τα πιο πολύτιμα περιουσιακά του στοιχεία, με στόχο 2,5 δισ. ευρώ

==========================
Κόβουν μέχρι 250 ευρώ από τις υψηλές συντάξεις

Μείωση αποδοχών για 125.000 συνταξιούχους οκτώ ειδικών Ταμείων τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ από τον Αύγουστο του 2008, φέρνει η ενεργοποίηση της διάταξης για επιβολή πλαφόν στις υψηλές συντάξεις που μελετούν το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ.
Επιπλέον, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.», στο ΙΚΑ υπάρχει εισήγηση - βόμβα για την πλήρη συγχώνευση των 8 φορέων, που σημαίνει αυτόματα την κατάργηση των καταστατικών τους διατάξεων και τη συνταξιοδότηση των «παλαιών ασφαλισμένων» με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ, δηλαδή με σύνταξη βάσει της καλύτερης «5ετίας» και όχι με τον «τελευταίο μισθό» αλλά και με υποχρεωτική αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 2 έως 5 έτη!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Α.Τ.», η ηγεσία του υπουργείου μελετά επί του παρόντος πρόταση επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις των εν λόγω Ταμείων και δη σε εκείνες που ξεπερνούν τα 2.830 ευρώ το μήνα!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις (αρμοδίων στελεχών), η επιβολή του πλαφόν θα επιφέρει μείωση έως 250 ευρώ μηνιαίως στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις!
Το μέτρο προβλέπεται στο Ν. 2084/92, αλλά το ΙΚΑ δεν το έχει ενεργοποιήσει με εξαίρεση ένα ταμείο το ΤΑΠΙΛΤ. Αρμόδια στελέχη που παρακολουθούν την πορεία της αναλογιστικής μελέτης για το Ασφαλιστικό, στοιχεία της οποίας έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος της ο υπουργός Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, είπαν στον «Α.Τ.» ότι αν δεν ενεργοποιηθεί το «πλαφόν» τότε μοιραία θα σταματήσουν οι πληρωμές σε δυο από τα 8 ταμεία όπου η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων έχει γυρίσει… ανάποδα. Το ένα είναι το ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης η αναλογία έπεσε στο 0,38! Που σημαίνει ότι σε κάθε 100 συνταξιούχους αναλογούν μόλις 30 ασφαλισμένοι που φυσικά δεν μπορούν να καλύπτουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις τους, αφού η αναλογία αυτή απέχει «παρασάγγες» από την κανονική και υγιή βάση ενός βιώσιμου ταμείου που είναι 400 εργαζόμενοι για κάθε 100 συνταξιούχους.
Από τη στιγμή λοιπόν που για κάθε τρεις συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, υπάρχει μόνον ένας ασφαλισμένος για να τους συντηρεί με τις εισφορές του, η επιβολή πλαφόν είναι μέτρο που, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε άλλο παρά απορρίπτεται από το υπουργείο Εργασίας, εφόσον το εισηγηθεί το ΙΚΑ που είναι το αρμόδιο ταμείο για την καταβολή των συντάξεων στο ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Δεύτερο ταμείο με επίσης αρνητική αναλογία (150 συνταξιούχοι προς 100 ασφαλισμένους), είναι το ταμείο της ΔΕΗ. Και εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το ΙΚΑ και να το φέρει μια ώρα αρχύτερα σε στάση πληρωμών, αρκεί και μόνο να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ασφαλισμένος που αποχωρεί σήμερα με 25ετία από τη ΔΕΗ βγάζει σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ με τα ίδια χρόνια το ΙΚΑ δεν δίνει πάνω από 1.300 ευρώ! Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ταμείο της ΔΕΗ η σύνταξη υπολογίζεται με βάση το καταστατικό του, δηλαδή με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα (παρά το γεγονός ότι μετά το 2008 μειώνεται η αναπλήρωση κατά 1% ετησίως), ενώ στο ΙΚΑ η σύνταξη βγαίνει με το μέσο όρο μισθού της καλύτερης «5ετίας» που θα διαλέξει ο ασφαλισμένος από τα 10 τελευταία χρόνια της εργασίας του.
Η επιβολή πλαφόν εφαρμόζεται από το ΙΚΑ μόνο για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΑΠΙΛΤ που εντάχθηκε το Φεβρουάριο του 2003. Εδώ βέβαια έχουν ανακύψει άλλα ζητήματα, αφού οι συνταξιούχοι του είναι μέχρι σήμερα στα δικαστήρια με το ΙΚΑ, γιατί δεν θέλουν το πλαφόν του Ν. 2084/92, αλλά ζητούν να ισχύσει το «δικό τους πλαφόν», αυτό δηλαδή που προβλέπει το καταστατικό του ταμείου τους και που είναι μεγαλύτερο από τα 2.830 ευρώ. Κοντολογίς με το πλαφόν του νόμου, ψαλιδίζονται κάπου 200 ευρώ από το μηνιάτικό τους, ενώ με το δικό τους πλαφόν, οι περισσότεροι γλιτώνουν την περικοπή και λίγοι, είναι εκείνοι που την «πληρώνουν».
Για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και τον ΟΑΠ-ΔΕΗ το κράτος δίνει στο ΙΚΑ περίπου 1,7 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να καλύπτει τα ελλείμματά τους, που προκύπτουν από την αρνητική αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων και από τις υψηλές συντάξεις που φορτώθηκαν στο ΙΚΑ, χωρίς να έχουν δοθεί από το κράτος οι ανάλογες εγγυήσεις.
Η κατάσταση όμως έφτασε πλέον στο «μη παρέκει», και προάγγελος του πλαφόν όχι μόνο για τα δυο ταμεία αλλά για το σύνολο των 8 ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ είναι η περικοπή σε ποσοστό 10% από την κρατική χρηματοδότηση που προορίζεται για τον ΟΑΠ-ΔΕΗ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ, η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση με τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη και περιλαμβάνονται στο νόμο που ψήφισε την Παρασκευή στη Βουλή με τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.
Αυτή η περικοπή σημαίνει επιπρόσθετη μείωση της τάξης του 7% και των «μέσων συντάξεων» (1.500 ευρώ), αφού στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι το ΙΚΑ «εντός 15 ημερών, θα πρέπει να καθορίσει αναλόγως, το ύψος των παροχών του προς τους δυο φορείς».
Τα 170 εκατ. ευρώ της κρατικής δαπάνης, που αφαιρούνται από το ΙΚΑ, εξετάζεται να αναζητηθούν κατά ένα μέρος και από από περικοπές των παροχών σε είδος (νοσήλια, φάρμακα), ώστε να μην επηρεαστούν από τη μείωση των συντάξεων οι χαμηλές συντάξεις και να περιοριστεί το ψαλίδι στις μέσες συντάξεις στο 4%, αντί 7%.
Οσο για τα υπόλοιπα εισπρακτικού χαρακτήρα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να «συμβάλουν» στη μείωση του ελλείμματος κατά 4,8 δισ. ευρώ φέτος, αυτά αφορούν:
• Στη μείωση των Δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας κατά 30%, στο Δημόσιο.
• Στη μείωση επιδομάτων κατά 12% (Δημόσιο και ΔΕΚΟ), και επιπρόσθετα…
• στη μείωση μισθών κατά 7% (υπάλληλοι ΔΕΚΟ, δήμων, δημόσιων οργανισμών).
Το πλαφόν λοιπόν θα αφορά σε 8 ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ (ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-Τ.τ.Ε, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ ΤΑΠΑΕ-Εθνικής Ασφαλιστικής, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΣΠ-ΑΤΕ), ανεξάρτητα από το αν αυτή τη στιγμή η υπέρβαση του πλαφόν των 2.830 ευρώ μηνιαίας σύνταξης, εντοπίζεται σε τρία από αυτά: ΟΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, και ΤΣΠ-Τ.τ.Ε (Τράπεζα της Ελλάδος).
Στα 8 ταμεία, υπάρχουν 125.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 72.000 από ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΔΕΗ. Μεσοσταθμικά, το πλαφόν θα κατεβάσει κατά 250 ευρώ τις υψηλές συντάξεις, ώστε να μην υπερβαίνουν τα επίπεδα των 2.830 ευρώ, είτε προέρχονται από μια είτε από συρροή δικαιωμάτων, δηλαδή και από σύνταξη που αποκτήθηκε με έμμεσο δικαίωμα (π.χ. χηρεία).
Η δεινή θέση των ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα στοιχεία της μελέτης για το Ασφαλιστικό οδηγεί αναπόφευκτα το υπουργείο Εργασίας και το Ιδρυμα σε απόφαση για επιβολή πλαφόν, για έναν επιπρόσθετο λόγο: Από τις 15 Ιανουαρίου έχει αφαιρεθεί άλλο ένα 10% από τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και από 2,45 δισ. ευρώ, που είχε αρχικά θα πρέπει να τα βγάλει πέρα για φέτος, με 245 εκατ. ευρώ λιγότερα, ήτοι με κρατική επιχορήγηση 2,2 δισ. ευρώ, όταν πέρσι είχε 2,6 δισ. ευρώ και από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο χρειάστηκε άλλα 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον
===================================
Πριν από δυο χρόνια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Η απεργία της ΓΕΝΟΠ
Δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2008
Η λάθος κατεύθυνση που έχει πάρει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια είναι γνωστή, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας: εγκατάλειψη του λιγνίτη και στροφή στον λιθάνθρακα, διαμελισμός της επιχείρησης, απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της. Οι εργαζόμενοι αλλά και όλη η τοπική κοινωνία έχουν ήδη αντιταχθεί σε αυτές τις προθέσεις, και η αντίθεση αυτή έχει εκφραστεί τόσο σε κινητοποιήσεις όσο και στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση.

Η απεργία όμως που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες αφορά κάτι άλλο: την πρόθεση της κυβέρνησης να απορροφήσει το συνταξιοδοτικό ταμείο της ΔΕΗ στο ΙΚΑ στο πλαίσιο της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης».

Ας θυμίσουμε λίγο την ιστορία. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ από την αρχή της λειτουργίας της επιχείρησης δεν είχαν δικό τους ξεχωριστό ασφαλιστικό φορέα. Οι εισφορές τους αποτελούσαν έσοδα της επιχείρησης, η οποία στη συνέχεια τους κατέβαλε συντάξεις και τους παρείχε περίθαλψη. Κατά έναν τρόπο, οι εισφορές των εργαζομένων αποτελούσαν ένα είδος «δανεισμού» στην επιχείρηση η οποία χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για τις επενδυτικές και άλλες ανάγκες της.

Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν η ΔΕΗ έγινε Ανώνυμη Εταιρία και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ). Τη δημιουργία του το 1999 είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και το νόμο είχαν επίσης ψηφίσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δε περιουσιακά στοιχεία του ΟΑΠ (αποτέλεσμα των υψηλών εισφορών που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι και των επενδύσεων που έκανε με τους πόρους αυτούς η ΔΕΗ) αναγνωρίστηκαν ως περιουσιακό στοιχείο του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Τι θέλει να κάνει, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση; Να απορροφήσει το ΙΚΑ τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, με άγνωστο αποτέλεσμα για το ύψος των συντάξεων και για την περίθαλψη που θα έχουν. Αλλά να παρακρατήσει ταυτόχρονα η ΔΕΗ την περιουσία των εργαζομένων η οποία υπολογίζεται σε περίπου 12 δις. Ευρώ!
Αυτό που έχουμε δηλαδή είναι μία υπεξαίρεση, ή για να το πούμε πιο απλά στην καθομιλουμένη, μία κλοπή. Έχουν λοιπόν απόλυτο δίκιο οι εργαζόμενοι και η ΓΕΝΟΠ που απεργούν και τους στηρίζουμε όλοι.

* Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης
=====================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: