Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

πάνω από 2.000 ευρώ παίρνουν 8.500 από τους 33.000 ασφαλισμένους της ΔΕΗ

Κυριακή, 14 Μάρτιος 2010

1) Φίλοι Δημοσιογράφοι,
ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, στη ΔΕΗ εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού δαπανώνται 100 εκ € ετησίως για υπερωρίες προσωπικού;
Την ΔΕΗ από 35.710 εργαζόμενους το 1994 την κατάντησαν με μόνο 22.500, εκ των οποίων οι 8.400 είναι πάνω από 50 ετών!
ΜΕ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ (1994-9207 MW) (2007-12720 MW)


ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ, η ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταρρεύσει και Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
2) Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Πως σας φαίνεται το γεγονός ότι μειώνουν το μισθό μας κατά 7%, το δώρο Πάσχα - Χριστουγέννων και το επίδομα Αδείας κατά 30% και όσα αφαιρούν από την τσέπη μας τα πάνε στους μετόχους;



3) Φίλοι Δημοσιογράφοι,
Πως σας φαίνεται το γεγονός να σου λένε, δεν σου δίνω τα λεφτά σου και θα σου μειώσω την σύνταξή σου κατά 25% τουλάχιστον και αυτό για αρχή, όταν για την σύνταξή σου δεν επιβαρύνεται κανείς;



===================================
«Μαχαίρι» στις συντάξεις ΟΤΕ και ΔΕΗ

Μετά τη μείωση κατά 10% της κρατικής χρηματοδότησης τα Ταμεία κάνουν περικο-πές για να εξοικονομήσουν 140 εκ. €
Στην κλιμακωτή μείωση των συντάξεων -μέχρι το 8%- αναμένεται να στραφούν τα Ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, μετά τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Στο στόχαστρο σε πρώτη φάση θα βρεθούν περίπου 20.000 ασφαλισμένοι των συγκεκριμένων Ταμείων, που με βάση τα στοιχεία παίρνουν σύνταξη πάνω από 2.000 ευρώ.
Ωστόσο αναστάτωση επικρατεί και στους συνταξιούχους των υπόλοιπων ελλειμματικών Ταμείων, οι οποίοι φοβούνται πως το «μοντέλο» μπορεί σε δεύτερη φάση να επεκταθεί.
Οι τελικές αποφάσεις για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ αναμένεται να ληφθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το ΙΚΑ, όπου έχουν «μεταφερθεί» τα συγκεκριμένα Ταμεία.
Στόχος είναι να εξευρεθούν περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ, μετά και τη νέα περικοπή από το υπουργείο Οικονομικών της χρηματοδότησης προς τα συγκεκριμένα Ταμεία.
Το σχέδιο που απ’ ό,τι φαίνεται «κλειδώνει» προβλέπει για τα δύο ειδικά Ταμεία την κλιμακωτή μείωση των συντάξεων. Το ποσοστό της μείωσης αναμένεται να προσδιοριστεί ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και να φτάνει έως και το 8%.


Κλιμακωτή μείωση
Καμία επιβάρυνση δεν θα έχουν οι συνταξιούχοι που παίρνουν τα κατώτερα όρια (δηλαδή 486 ευρώ). Από εκεί και πέρα το ποσοστό της μείωσης θα είναι σε συνάρτηση με το ύψος της σύνταξης και κυρίως θα επιβαρυνθούν όσοι παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη μία πρώτη καταγραφή του ύψους των συντάξεων που χορηγούν οι δύο ασφαλιστικοί φορείς. Με βάση τα στοιχεία, πάνω από 2.000 ευρώ παίρνουν 8.500 από τους 33.000 ασφαλισμένους της ΔΕΗ και 10.000 από τους περίπου 50.000 ασφαλισμένους του ΟΤΕ.
Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στους κλάδους υγείας των δύο Ταμείων, ωστόσο δεν αναμένονται δραματικές ανατροπές, καθώς τα περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων είναι περιορισμένα.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις σε κάποιες από τις παροχές σε χρήμα.


TO ΠΡΟΦΙΛ

Οι συνταξιούχοι στον ΟΑΠ-ΔΕΗ είναι 33.000 άτομα. Από αυτούς οι 8.500 παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ σύνταξη και αναμένεται να επηρεαστούν από τα μέτρα
Οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠ-ΟΤΕ είναι περίπου 50.000 άτομα. Από αυτούς οι 10.000 παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ σύνταξη και θα βρεθούν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων.
Ο νεότερος συνταξιούχος στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ήταν 41 ετών και βγήκε στη σύνταξη με την εθελούσια έξοδο στον Οργανισμό πριν από τρία χρόνια.

«ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα ταμεία του Δημοσίου, με τη «μαύρη τρύπα» να αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου αναζητά περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Την ίδια στιγμή στο «κόκκινο» βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό. Ο ασφαλιστικός φορέας χρειάζεται πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να καταβάλει το εφάπαξ, καθώς αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν 17.000 αιτήσεις.


ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ
Μάχη μήνα με τον μήνα δίνουν οι διοικήσεις των Ταμείων και το υπ. Εργασίας για την καταβολή των συντάξεων.

1. Σε οριακό σημείο είναι η κατάσταση στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Το ταμείο αναζητά άμεσα περίπου 270 εκατ. ευρώ για να καταβάλει συντάξεις και δώρο Πάσχα. Συνολικά, για να βγάλει τη χρονιά, χρειάζεται επιπλέον 600 εκατ.

2. Μάχη δίνεται και στο ΙΚΑ, που αναζητά νέες πηγές εσόδων. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί... ζεστό χρήμα, το ταμείο θα βρεθεί σε οικο­νομικό αδιέξοδο τον Ιούνιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το νέο τοπίο μετά τις αλλαγές

Με νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις στο σύνολο των ταμείων -με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ- από το 2018. Οι αλλαγές θα τρέξουν σε δόσεις και θα συνδυαστούν με την καθιέρωση βασικής σύνταξης, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 €. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το 2018 οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση την καλύτερη 10ετία. Ωστόσο σταδιακά -μέχρι το 2030- για τον υπολογισμό θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
==============================
Κινητοποιήσεις ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Δεν αποκλείονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό και τις μειώσεις μισθών, προγραμματίζουν από αύριο κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις θα επικεντρωθούν σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης τόσο στην Αθήνα όσο και στα κέντρα παραγωγής, στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα. Η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει "δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες" για αύριο Δευτέρα σε όλη τη χώρα, καθώς και 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Η ΓΕΝΟΠ διαμαρτύρεται για τις μειώσεις μισθών που ισχύουν σε όλες τις ΔΕΚΟ, τη μείωση κατά 10 % της κρατικής επιχορήγησης προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, την οποία η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει παράνομη, και την αναστολή των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο.
===================================


Αυτοκτονικές υποχωρήσεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ | Κυριακή 14 Μαρτίου 2010


Θα ήθελα να συμπαρασταθώ στον Πρωθυπουργό στην ακαταπόνητη προσπάθειά του να βρει διεξόδους στο δημοσιονομικό και να πείσει τους συνεταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χρηματαγορές ότι είναι αποφασισμένος να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας μας. Και ακόμη ότι είναι ειλικρινής η βούληση της κυβέρνησής του να νοικοκυρέψει το ελληνικό μπάχαλο και να τα βάλει με κάποιες προνομιούχες ομάδες που λυμαίνονται το υστέρημα των νομοταγών φορολογουμένων. Ηλπιζα μάλιστα ότι το εννοούσε όταν βεβαίωνε ότι δεν χρωστά σε κανέναν και ότι στην κατανομή των βαρών από τα σκληρά μέτρα θα είναι δίκαιος. Αλλωστε μόνον έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινωνική ανοχή, αν όχι και τη στήριξη στην εφαρμογή της σκληρής πολιτικής που αποφάσισε να εφαρμόσει για να αποφευχθεί το ναυάγιο του Τιτανικού. Και όμως ξεκίνησε την περίφημη αλλαγή του με τη σκανδαλώδη υποταγή του στις απαιτήσεις των εκβιαστών λιμενεργατών του Πειραιά, η οποία θα στοιχίσει στο υπό χρεοκοπία ελληνικό κράτος 80 εκατομμύρια ευρώ προς χάριν 450 νωχελώς εργαζομένων ή μη εργαζομένων στον ΟΛΠ.

Και πώς μπορεί πια να γίνει πιστευτός όταν το ένα μετά το άλλο εκδηλώνονται τα φαινόμενα που διαψεύδουν τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις.

Γιατί τι άλλο από πρόκληση σε βάρος των εκατομμυρίων Ελλήνων που πλήττονται από τους νέους φόρους και τις περικοπές εσόδων είναι η πανηγυρική μονιμοποίηση των 232 νέων υπαλλήλων στη Βουλή (και με 16 μισθούς που προκαλούν επίσης διαμαρτυρίες), που με καθαρά κομματικά κριτήρια και διακομματική συναίνεση, ασχέτως προσόντων και χωρίς να υπάρχει ανάγκη για το ήδη πλεονάζον προσωπικό; Μπορεί τα κόμματα και τα συνδικάτα να κατάπιαν τη γλώσσα τους γι΄ αυτό το σκάνδαλο. Ομως η αποκάλυψή του από τα ΜΜΕ έθεσε σε δεινή δοκιμασία τη σοβαρότητα του ισχυρισμού περί άδειων ταμείων.

Αντίθετα επιμελώς κρατήθηκε ασχολίαστο ένα ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στην αξιοπιστία του σχεδίου της κυβέρνησης για νέο ήθος με τα όσα επετράπη να συμβαίνουν στη ΔΕΗ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που δεν χρωστάει σε κανέναν, έσκυψε το κεφάλι και υπετάγη στις απαιτήσεις της πιο εκβιαστικής συντεχνίας που διοικεί επί χρόνια το μεγαλύτερο κρατικό μονοπώλιο, με τη διαρκή απειλή να μας κόψει το ρεύμα. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο επεβλήθη η κυριαρχία των συνδικάτων τα οποία υποχρέωσαν την κυβέρνηση να παρανομήσει μη εφαρμόζοντας τον νόμο 3429, ο οποίος προβλέπει ότι οι προσλήψεις νέου προσωπικού θα γίνονταν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και όχι με το ειδικό καθεστώς μονιμότητας και προνομίων που ισχύουν για το παλαιό προσωπικό. Και μάλιστα για 2.035 (!) νέες προσλήψεις που φυσικά θα επιβαρύνουν με δυσβάσταχτα ποσά το ήδη υψηλό κόστος της ΔΕΗ.

Και δυστυχώς αυτές οι υποχωρήσεις που υπονομεύουν την αξιοπιστία της εξυγιαντικής πολιτικής του κ. Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώθηκαν και με πανικόβλητη υπαναχώρηση από την περικοπή κάποιου επιδόματος των εργαζομένων στο Εθνικό Τυπογραφείο, όταν κάποιοι από το προσωπικό του έκαμαν τριήμερη κατάληψη. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που με αξιομνημόνευτο θάρρος και αποφασιστικότητα ξεκίνησε το αναγκαίο έργο εκλογίκευσης των ισχυόντων στο κράτος-κουρελού με τις χίλιες δυο εξαιρέσεις και προνόμια, υπονομεύει την ούτως ή άλλως δύσκολη προσπάθειά της για να μη δυσαρεστήσει κάποιες πανίσχυρες συντεχνίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αλλά τότε πώς θα πείσει και τους άλλους θιγομένους να μη μιμηθούν τους ευδοκιμούντες εκβιαστές; Και το ακόμη χειρότερο: πώς θα αποδώσουν τα μέτρα για αύξηση εσόδων από τους καραδοκούντες δανειστές μας; Και πού να τολμήσει και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές.

jmarinos@tovima.gr

=========================================
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ . Ε . Η .
ΜΕΛΟΣ ΓΕΝ . ΟΠ ./ Δ . Ε . Η .-K.H.E.
ΑΝΑΓΝ . ΕΠΑΓΓΕΛΜ . ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ . ΑΠΟΦ . 1583/56 ΠΡΩΤ . ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73 - 75 104 32 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ .: 210 5220852 - 210 5238551
TELEFAX: 210 5235.433 - Ε -mail: sdmdei@otenet.gr

Αθήνα, 10/3/2010


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Αναγνωρίζουµε ότι στην παρούσα δηµοσιονοµική κρίση όλοι οι
Έλληνες πολίτες πρέπει να συµβάλλουν στο µέτρο του δυνατού και
όπως τους αναλογεί για να περισωθεί η Ελληνική Οικονοµία. Έτσι
απαιτούνται γενναία µέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας,
πάταξη της παραοικονοµίας, της φοροκλοπής, της εισφοροδιαφυγής
και ιδιαίτερα αναπτυξιακή πολιτική.

Αντί όµως

για ένα νοµοθέτηµα που θα συνέβαλλε στη δίκαιη κατανοµή των
βαρών, µε την κατεπείγουσα ψήφιση του νόµου «Προστασία της
Εθνικής Οικονοµίας – Επείγοντα µέτρα για την αντιµετώπιση της
δηµοσιονοµικής κρίσης» θίγονται βάναυσα τα εργασιακά και
ασφαλιστικά µας δικαιώµατα και προκαλείται αναστάτωση και οργή
στους κόλπους των εργαζοµένων από την έλλειψη ισονοµίας και την
καταπάτηση του αισθήµατος δικαίου.

Προχωρούν στην
• Στην κατάργηση των συλλογικών συµβάσεων
• Στη συρρίκνωση του µισθού µας
• Στην συρρίκνωση συντάξεων µας
• Στην καταδίκη του ασφαλιστικού µας φορέα
• Στην απαγόρευση των προγραµµατισµένων προσλήψεων
Ο Σύλλογος µας καλεί σε ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ όλους τους µηχανικούς, σε
οποιαδήποτε θέση ευθύνης και στάθµη αν βρίσκονται να απέχουν
ολοσχερώς από κάθε εργασία κατά τις ηµέρες των απεργιακών
κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, διότι αυτό που διακυβεύεται δεν
είναι µόνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά µας δικαιώµατα, αλλά αυτή
καθ’ εαυτή η ύπαρξη της Επιχείρησης.

1. 24 ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
ΠΕΜΠΤΗ 11/3/2010
2. Συµµετοχή στις δυναµικές κινητοποιήσεις και ενέργειες
ΔΕΥΤΕΡΑ 15/03/2010
3. 48 ωρη Απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ
ΤΡΙΤΗ 16/3/2010 και ΤΕΤΑΡΤΗ 17/3/2010

Όλοι στην προσυγκέντρωση της Οµοσπονδίας µας την
ΠΕΜΠΤΗ 11/3/2010 στις 10:00 στα Γραφεία της
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Για το Σύλλογο Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΕΥΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: