Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το Δώρο Πάσχα θα δοθεί στους Εργαζόμενους στις 31 Μαρτίου.

Το Δώρο Πάσχα θα δοθεί στους Συνταξιούχους κανονικά στις 24 και στους Εργαζόμενους στις 31 Μαρτίου.

===================================
Μυτιληναίος: Μέτρια απόδοση μεγεθών στο δ΄ τρίμηνο αναμένει η Marfin Analysis Για μέτρια απόδοση μεγεθών κάνει λόγο η Marfin Analysis, σε έκθεση με ημερομηνία 26 Μαρτίου 2010, όπου παραθέτει τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου που θα ανακοινώσει η Μυτιληναίος.
«Αναμένουμε ήπια ενοποιημένα μεγέθη το δ’ τρίμηνο λαμβάνοντας υπόψιν τη μεταβατική περίοδο για τον όμιλο αλλά και την επίδραση της έκτακτης εισφοράς» αναφέρει η Marfin Analysis.
Η χρηματιστηριακή τοποθετεί τα καθαρά κέρδη του ομίλου στα 4,5 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2008, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς ύψους 8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, κάνει λογο για έσοδα της τάξης των 154 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ετήσιων μεγεθών, η Marfin Analysis εκτιμά ότι η Μυτιληναίος θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 22,8 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς) και έσοδα ύψους 640 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη στα μεγέθη της αναμένεται να εμφανίσει η ΜΕΤΚΑ, χάρη στην έναρξη της κατασκευής της μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι έπειτα από αρκετούς μήνες καθυστέρησης αλλά και την υλοποίηση δύο νέων ενεργειακών projects στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Analysis, οι πωλήσεις και τα Ebitda της ΜΕΤΚΑ θα αυξηθούν κατά 61% και 41% αντίστοιχα στο δ’ τρίμηνο, στα 132 εκατ. ευρώ και 21,7 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε ποσοστό 13% στα 9,6 εκατ. ευρώ, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο στα εταιρικά κέρδη του 2008, που για τη ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Οι Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ θα ανακοινώσουν επίσημα τα οικονομικά τους μεγέθη την Τρίτη 30 Μαρτίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του X.A.
Η Marfin Analysis διατηρεί τιμή-στόχο τα 6,80 ευρώ για τη μετοχή της Μυτιληναίος, με σύσταση «buy», ενώ αφήνει αμετάβλητη τιμή-στόχο 14,30 ευρώ για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ με την ίδια σύσταση.
=========================================
Συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 2,8%

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Eurobank, το 2010 αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,8% αν και οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμη ταχύτερη επιβράδυνση. Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές καυσίμων και τροφίμων καθώς επίσης και τα πρόσφατα μέτρα στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο 2,7% φέτος από 1,2% το 2009.
Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Eurobank, το 2010 αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,8% αν και οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος για ακόμη ταχύτερη επιβράδυνση. Παράλληλα, οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές καυσίμων και τροφίμων καθώς επίσης και τα πρόσφατα μέτρα στο μέτωπο της άμεσης φορολογίας αναμένεται να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο 2,7% φέτος από 1,2% το 2009.

ΔΕΗ: Στα 12,7 ευρώ από 11,8 ευρώ προηγουμένως ανεβάζει την τιμή-στόχο για για τη μετοχή η UBS η οποία ωστόσο διατηρεί τη σύσταση «sell» λόγω της αναμενόμενης πτώσης της κερδοφορίας για φέτος, απόρροια των αυξήσεων στα καύσιμα και του «παγώματος» των τιμολογίων. Για τη χρήση του 2009 οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία της εισηγμένης κάνουν λόγο για 750-805 εκατ. ευρώ.

ΑΤΕ (1): Οι αναλυτές προχώρησαν σε περικοπές των τιμών-στόχων για τη μετοχή μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για τη χρήση του 2009, ωστόσο χαιρετίστηκε η προσπάθεια της διοίκησης (μέσω της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών) να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο.

ΑΤΕ (2): Η Credit Suisse μείωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2010 (κατά 16% στα 115,9 εκατ. ευρώ) και του 2011 (κατά 22% έως τα 122,1 εκατ. ευρώ), ενώ έριξε τον πήχυ για τη μετοχή στα 1,8 ευρώ. Η Marfin Analysis διατήρησε τη σύσταση πώλησης, ενώ η Εθνική P&K, παρότι καλωσορίζει τις προσπάθειες της διοίκησης για εξυγίανση του ισολογισμού, εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να υποαποδίδει της αγοράς λόγω της ισχνής της κεφαλαιακής επάρκειας.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Αύξηση της κερδοφορίας της τάξης του 36,1% (στα 30,3 εκατ. ευρώ) αναμένει για την περυσινή χρήση της εισηγμένης η Marfin Analysis, η οποία ανεβάζει τα κέρδη στα 80,6 εκατ. ευρώ (+262,6% από το 2008) εάν συμπεριληφθούν τα κέρδη από την συμφωνία με την GDF Suez και την έκτακτη φορολογία που υπολογίζεται γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

ΑΛΑΠΙΣ: Ο τίτλος έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου λόγω του discount με τους ανταγωνιστές της, σύμφωνα με την Piraeus Securities, η οποία ωστόσο κατεβάζει τον πήχυ για τη μετοχή στα 0,67 ευρώ από 0,90 ευρώ πριν. Η χρηματιστηριακή θεωρεί ως κινδύνους για την πορεία της μετοχής το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα, τις ανεπιθύμητες αλλαγές στη νομοθεσία και τη χαμηλότερη του αναμενομένου διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων.

Μάκης Αποστόλου
=======================================
Υπάρχει πρόβλημα με το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Για την εμπλοκή που παρουσιάζεται, εκ νέου, όσον αφορά στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο αλλά και για τη δικαστική οδό που έχει πάρει πια το θέμα της κατασκευής του νέου υποσταθμού στο οικόπεδο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του χθες, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, κ. Παναγιώτης Σακελλαρίου, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι, στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Μανιάτη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, από την ΚΕΔ σε κεντρικό επίπεδο ο κ. Μακρόπουλος και σε τοπικό ο κ. Μπελντέκος, όπως επίσης οι βουλευτές μας κ.κ. Ζωίδης, Ιατρίδης και Κουσουρνάς καθώς, βέβαια, και ο νομάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Καταρχάς, όσον αφορά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, τους είπαν ότι εντός 15-20 ημερών θα υπογραφεί η ενοικίαση του οικοπέδου από την ΚΕΔ στη ΔΕΗ, με τίμημα 90 χιλιάδες ευρώ για 50 χρόνια και εκφράστηκε από τους παρισταμένους η απορία πως το δημόσιο νοικιάζει...στο δημόσιο για ένα κοινωφελές έργο!

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ροδίων, η μεγάλη εμπλοκή που παρουσιάζεται αφορά στις χερσαίες εγκαταστάσεις για τις οποίες ερίζουν η ΚΕΔ με το Δασαρχείο για το ποιος θα το έχει στην κατοχή του.

Αυτό, όμως, περιπλέκει τα πράγματα αφού είναι απαραίτητες για να τροφοδοτήσουν το εργοστάσιο, για να περάσει ο αγωγός που θα τροφοδοτεί κτλ. Σε 15 ημέρες συνέρχεται η Επιτροπή η οποία, σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίου, θα το αφήσει σαν χορτολιβαδική έκταση υπό την προστασία του Δασαρχείου.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, εάν κάνει ένσταση η ΚΕΔ, πάμε τρία χρόνια πίσω, εξηγεί ο κ. Σακελλαρίου και γι’ αυτό ζητήθηκε από τον Υπουργό να δώσει λύση, ο οποίος, όμως, δεν δεσμεύτηκε και, έτσι, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη.

Σημειώνεται ότι, εφόσον όλα έβαιναν ομαλά, τους είπαν ότι το εργοστάσιο Ιούλιο μήνα θα είχε αδειοδοτηθεί, άρα τον Σεπτέμβριο θα ξεκινούσε η κατασκευή του. Το άλλο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι υπάρχει το πεδίο βολής στην πορεία του αγωγού, οπότε δεν υπάρχει αποδέσμευση και από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

- Όσον αφορά στον ΑΗΣ Σορωνής, με το γνωστό πρόβλημα με τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, από τη ΔΕΗ απάντησαν ότι θα νοικιάσουν τρία οικόπεδα και θα βάλουν μηχανήματα με 2 εκατ. ευρώ ενοίκιο.

Ο υπουργός τους ρώτησε γιατί δεν μπορούν να κάνουν εγκαταστάσεις, νόμιμα, μέσα στον ΑΗΣ και τότε ειπώθηκε ότι πάρα πολύ μεγάλο μέρος από τις εγκαταστάσεις είναι αυθαίρετα κατασκευασμένο!

Παράλληλα με τις καταγγελίες των κατοίκων, δεν θα μπορεί να δώσει άδεια ο εισαγγελέας. Έτσι, από τη ΔΕΗ ζητούν νομοθετική ρύθμιση αλλά ο υπουργός τους απάντησε ευθέως «εμένα μη με βάζετε να νομιμοποιήσω παρανομίες».

- Όσον αφορά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Νικόλαο, αρχικά την εισήγηση έκαναν οι δύο διευθυντές δικτύων της ΔΕΗ οι οποίοι προ λίγων μηνών είχαν έρθει στη Ρόδο και έκαναν ενημέρωση, οι οποίοι παρουσίασαν ότι υπάρχουν οι άδειες, είπαν για τις αντιδράσεις των κατοίκων που οδήγησαν σε υπαναχώρηση του Δήμου ο οποίος με τη σειρά του προχώρησε στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας και είπαν ότι έχουν αποδείξεις ότι δεν πρόκειται για βλαπτική δραστηριότητα.

Ο κ. Σακελλαρίου τους εξέθεσε το ιστορικό και ότι το θέμα ξεκίνησε από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ανέφερε, μάλιστα, και σχετική τοποθέτηση του προϊσταμένου του ΠΕ.ΧΩ. Δωδεκανήσου, κ. Φαρμακίδη, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και επιστολή του προς την πολεοδομία.

Του τόνισε, ακόμη, ότι αν δεν υπήρχε πρόβλημα γιατί ανακλήθηκε η άδεια, όπως επίσης και το θέμα της υγείας.

Κλείνοντας, ο κ. Σακελλαρίου, εξέφρασε τη θέση της Δημοτικής Αρχής, η οποία έγκειται ως εξής:

«Επειδή, αυτού του τύπου τα έργα σε μία πόλη, απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συνέναιση, τη νομιμότητα και τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, που καμία από τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς επιλέγουμε τον τρόπο θέλουμε να ζήσουμε ως πολίτες της Ρόδου, εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και η Δημοτική Αρχή έχει διπλή υποχρέωση να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι κάθετη με τη δημιουργία υποσταθμού στον Άγιο Νικόλαο».

Από εκεί και πέρα το θέμα έληξε και έχει πάρει πια το δρόμο της Δικαιοσύνης, μιας και ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Πηγή : Ροδιακή
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: