Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 370 ΜW με καύσιμο λιγνίτη

Elpedison – Ακτωρ σπάνε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη

Κατατέθηκε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει τα Eλληνικά Πετρέλαια και η ιταλική Edison (Elpedison)για τη δημιουργία της πρώτης ιδιωτικής μονάδας ηλεκτρισμού με κάψιμο του λιγνίτη. Συγκεκριμένα, η αίτηση αφορά στην κατασκευή εργοστασίου ισχύος 370 MW με κάψιμο λιγνίτη στη Βεύη της Φλώρινας, η οποία θα χρησιμοποιεί το λιγνίτη που θα εξορύσσεται από το ορυχείο της περιοχής.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο ο Άκτωρ αναμένεται να καταθέσει επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεκδίκηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Ο παραγόμενος λιγνίτης θα χρησιμοποιείται από τη μονάδα που αιτείται να κατασκευάσει στην ίδια περιοχή η Elpedison, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για συμμαχία των δύο εταιριών, προκειμένου να σπάσουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές Φεβρουαρίου με απόφασή του έχει καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου ορυχείου.

Γιώργος Φιντικάκης
=================================
Εlpedison: Αίτηση για μονάδα 370 ΜW στη Βεύη
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 16:53 - 18/03/10


Αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 370 ΜW με καύσιμο λιγνίτη στην περιοχή της Βεύης κατέθεσε σήμερα στη ΡΑΕ η Εlpedison Ενεργειακή.
Στόχος είναι, η μονάδα να αξιοποιεί τα αποθέματα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Για το σκοπό αυτό, αύριο το πρωί η Άκτωρ θα καταθέσει επιστολή με την οποία θα εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, επιστολή η οποία θα συνοδεύεται και από τη συμφωνία με την Elpedison Ενεργειακή, για την από κοινού αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Βεύης.
===================================
ΔΕΗ - Στις 30/03 τα αποτελέσματα 2009


Για τις 30/03 έχει ορίσει η ΔΕΗ την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το έτος 2009. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


============================
ΔΕΗ: Η Piraeus Securities εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη ύψους 743,1 εκατ. ευρώ για το 2009, ενώ ειδικότερα για το δ’ τρίμηνο της περυσινής χρήσης αναμένει κέρδη 100,2 εκατ. ευρώ λόγω του καλύτερου μείγματος ηλεκτροπαραγωγής. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ.
===================================
Σε... επιφυλακή η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
«E» 18/3


Με... το όπλο παρά πόδα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει αύριο το προεδρείο του συνδικάτου τους (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) με τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Λοβέρδο. Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν προχώρησε σε συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης.

Αν η αυριανή συνάντηση αποβεί άκαρπη, τότε οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως η συνάντηση αυτή «κλείστηκε», καθώς κατέληξε σε αδιέξοδο εκείνη που είχε χθες το μεσημέρι το προεδρείο της ΔΕΗ με τον κ. Λοβέρδο. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως η επί του Περιβάλλοντος - Ενέργειας υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, που ρωτήθηκε για την απεργία της ΔΕΗ, απάντησε στους δημοσιογράφους:

«...Εξετάζουμε μαζί με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα συναρμόδια υπουργεία λύσεις εξόδου από το πρόβλημα». Η υπουργός απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο επιστράτευσης (σε περίπτωση που η απεργία της ΔΕΗ μετατραπεί σε διαρκείας).

Πάντως, κατά τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ (Τρίτη - Τετάρτη), το σύστημα ηλεκτροδότησης δοκιμάστηκε έντονα, καθώς οι απεργοί κατέβασαν τον διακόπτη σε 9 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Η ΔΕΗ, και προκειμένου να προληφθεί ένα μπλακ άουτ, προχώρησε σε διακοπές, διάρκειας έως και 3,5 ώρες στην ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη τη χώρα. Σχετική εισήγησή της είχε γίνει από τον διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ).

Χαρ. Αναγνωστόπουλος -Χρ. Κολώνας
============================================
Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον Α. Λοβέρδο

Aπόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας στη ΔEH αναμενόταν να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΓENOΠ- ΔEH, που συνεδρίαζε ως αργά χθες το βράδυ
Aπόφαση για τη συνέχιση ή μη της απεργίας στη ΔEH αναμενόταν να λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΓENOΠ- ΔEH, που συνεδρίαζε ως αργά χθες το βράδυ.

Oι συνδικαλιστές της ΔEH είχαν χθες συνάντηση με τον υπουργό Eργασίας Aνδρέα Λοβέρδο για το ασφαλιστικό και συμφώνησαν σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή ή το Σάββατο με τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Oικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου, Περιβάλλοντος- Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Tίνα Mπιρμπίλη και Eργασίας για την επανεξέταση όλων των θεμάτων που προκύπτουν τόσο για τον ασφαλιστικό φορέα (OAΠ-ΔEH), όσο και από τη μείωση των μισθών, δεδομένου ότι οι περικοπές δεν καταλήγουν στο δημόσιο, αφού η ΔEH είναι εισηγμένη εταιρεία και το Δημόσιο ελέγχει λίγο πάνω από το 50%.

H υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πάντως χθες ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα της ΔEH, τις οποίες όμως απέφυγε να περιγράψει. Eξάλλου πρόσθεσε ότι μετά τον Iούνιο θα προχωρήσουν οι προσλήψεις 1.600 εργαζομένων στη ΔEH, από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του 2007.

Eν τω μεταξύ και χθες, σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της απεργίας, καθώς 7 μονάδες της ΔEH έχουν βγει εκτός συστήματος.
====================================
Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων από τη ΓΕΝΟΠ
Xρυσα Λιαγγου


Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 23 Μαρτίου αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Εάν στο διάστημα αυτό δεν βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό τους, θα προχωρήσουν από τις 24 Μαρτίου σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σκλήρυνση της στάσης με συνέχιση των κινητοποιήσεων πρότεινε η ΔAKE σε μια συζήτηση που ξεκίνησε από νωρίς το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. H πρόταση της ΠAΣKE για αναστολή της κινητοποίησης προέκυψε έπειτα από τη συνάντηση της διοίκησης της ΓENOΠ το μεσημέρι χθες με τον υπουργό Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων Aνδρέα Λοβέρδο, η οποία σύμφωνα με στελέχη της παράταξης ήταν θετική. O κ. Λοβέρδος εμφανίσθηκε να κατανοεί τις αντιρρήσεις της ΓENOΠ στην περικοπή της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού φορέα OAΠ ΔEH σε ποσοστό 10%. Φέρεται μάλιστα να δεσμεύθηκε έναντι των συνδικαλιστών της ΓENOΠ ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Oικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Tίνα Mπιρμπίλη. O κ. Λοβέρδος έδωσε επίσης διαβεβαιώσεις ότι οι προσλήψεις των 1.600 επιτυχόντων στον διαγωνισμό του 2007 θα προχωρήσουν κανονικά από τον προσεχή Iούνιο. Στο «ξεπάγωμα» των προσλήψεων από 1ης Iουνίου 2010 αναφέρθηκε χθες και η κ. Tίνα Mπριμπίλη. Σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον νόμο εισοδηματικής πολιτικής που θεσμοθετεί τα πρόσφατα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Στο άρθρο 10 του σχετικού νόμου αναφέρεται ρητά ότι από τη ρύθμιση για πάγωμα προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα εξαιρούνται οι διορισμοί όσων έχουν επιτύχει σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του AΣEΠ και των φορέων, για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα έως την 31.12.2009, ώστε να διορισθούν σταδιακά, βάσει της σειράς επιτυχίας τους από 1η Iουλίου του τρέχοντος έτους και μέχρι το τέλος του 2011. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι 1.600 τελικά επιτυχόντες του διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔEH τον Iανουάριο του 2007 για την κάλυψη συνολικά 2.037 θέσεων. H διαδικασία των προσλήψεων είχε ξεκινήσει και ανεστάλη, όπως είχε αναφέρει η «K» σε σχετικό δημοσίευμα μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα για πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. O νόμος για την εισοδηματική πολιτική αποκατέστησε τα πράγματα σε σχέση με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού, εξέλιξη που έχει καταγραφεί και ως νίκη της ΓENOΠ. Ως νίκη της ΓENOΠ καταγράφεται και η πρόσληψη των νέων εργαζομένων με το καθεστώς του Kανονισμού Προσωπικού της ΔEH, που σημαίνει μονιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η ηλεκτροδότηση εκ περιτροπής θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του συνδικάτου για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας. Aπό χθες πάντως το απόγευμα και μετά η επιχείρηση σε συνεργασία με τον ΔEΣMHE εξέδωσε πρόγραμμα εκ περιτροπής ωριαίων διακοπών, καθώς 17 θερμικές μονάδες σε σύνολο 30 που διαθέτει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εξακολουθούσαν να βρίσκονται εκτός λειτουργίας. H ΔEH ζήτησε επίσης χθες τη μείωση της κατανάλωσης κατά 65 MW από τους βιομηχανικούς πελάτες της.
======================================
Καμία μεταβολή σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το 2013
Της Χριστινας Kοψινη


Σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις προς τους ασφαλισμένους προέβησαν χθες από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το πόρισμα της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις γενικές αρχές και τις δομικές αλλαγές που έχουν εισηγηθεί οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης και σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν με το πόρισμα της επιτροπής των ειδικών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία διαλόγου στο πλαίσιο του κοινοβουλίου. Εάν τηρηθούν ακριβώς τα χρονοδιαγράμματα, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Απριλίου.

Οι βασικές μεταβολές που θα τεθούν στην κρίση των υπουργών αφορούν τη θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (χωρίς να διευκρινίζεται ακόμη το ύψος της), ο διαχωρισμός του προνοιακού τμήματος από τη σύνταξη που θα αποκτήσει ανταποδοτική σχέση με τις εισφορές, ο περιορισμός των υψηλών συντάξεων, το ελαστικό όριο στην ηλικία εξόδου από την εργασία με τη θέσπιση κινήτρων παραμονής, τα πάγια μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πάντως χθες, με κοινή τους δήλωση, οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσαν πως δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικο δικαίωμα μέχρι το 2013. Με αυτήν τη δήλωση οι υπουργοί προσπαθούν να ανακόψουν το κύμα ανασφάλειας που επικρατεί μεταξύ των ασφαλισμένων που τρέπονται σε φυγή ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο φοβούμενοι τις χειρότερες ρυθμίσεις του νόμου.
«Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά τις δικές μας σαφείς δεσμεύσεις, σύγχυση και ανησυχία στους εργαζομένους σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα επανερχόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, και διευκρινίζουμε: κανένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ κα μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του» αναφέρεται στη δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική διαβεβαίωση είχε κάνει δημοσίως πριν από ένα μήνα και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης. Ωστόσο, η κατάσταση στο Δημόσιο παραμένει εκρηκτική. Τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που επεβλήθησαν συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών στα επιδόματα επηρεάζουν το τελικό ποσό των εφάπαξ και ενισχύουν το κύμα φυγής. Αλλωστε, για τις γυναίκες στο Δημόσιο το κλίμα ανασφάλειας είναι δεδομένο, λόγω της επικείμενης εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδοτήσης. Σε αυτές τις συνθήκες μια μαζική έξοδος ασφαλισμένων θα προκαλέσει έκρηξη στα Ταμεία και δη του Δημοσίου, που ήδη κλυδωνίζονται από τα ταμειακά τους προβλήματα.

Πάντως, στο ερώτημα της «Κ» για το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναινέσει σε εξίσωση του ορίου ηλικίας ανδρών - γυναικών από το 2013 και όχι νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να μην αντιληφθεί πως εάν αρχίσει νωρίτερα η εξίσωση των ορίων θα εκραγούν τα Ταμεία από την έξοδο των γυναικών».

============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: