Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

αλλά και όλων των εργαζομένων γενικά, στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου (5881 ευρώ μεικτά).

Αναστάτωση στη ΔΕΗ από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σοβαρό πρόβλημα για τα στελέχη και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ δημιουργεί ο νέος νόμος για τις περικοπές στους μισθούς, τα επιδόματα και τις υπερωρίες. Μείωση εισοδήματος περιμένει το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρεία, ωστόσο για κάποιες κατηγορίες στελεχών και εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης, οι μειώσεις που έρχονται συνιστούν πραγματικό «σοκ».

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε στο περασμένο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την Τετάρτη όπου έγινε μια πρώτη ενημέρωση, ενώ θα εξεταστεί εκ νέου σήμερα. Μάλιστα έχει ήδη δοθεί εντολή στις υπηρεσίες της επιχείρησης να καταγράψουν επακριβώς το τι συνεπάγεται για τους υπαλλήλους και τα στελέχη της ΔΕΗ ο νέος νόμος που ψηφίστηκε.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αφορά στο πλαφόν που έχει τεθεί με το νέο νόμο για τις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το δημόσιο αλλά και όλων των εργαζομένων γενικά, στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου (5881 ευρώ μεικτά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ είναι η ΔΕΚΟ που πλήττεται περισσότερο από τις ρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους γενικούς διευθυντές της Εταιρείας, η μείωση μπορεί να φτάσει σχεδόν τις 3 χιλιάδες ευρώ μηνιαία και περίπου 36 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Πρόκειται σαφώς για υψηλές αμοιβές, ωστόσο αντίστοιχα στελέχη στον ανταγωνισμό αμείβονται καλύτερα και η ΔΕΗ κινδυνεύει να μείνει χωρίς στελεχιακό δυναμικό, αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή της εταιρείας.

Εκτός όμως από τους γενικούς διευθυντές μια σειρά από εργαζόμενους σε θέσεις ευθύνης, μπορεί να χάσει εισόδημα από το πλαφόν, εάν συνυπολογιστούν υπερωρίες, επιδόματα και εκτός έδρας. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και αναταραχή στις τάξης της επιχείρησης, αναφέρει η ίδια πηγή.

Επιπρόσθετα, οι περικοπές στα επιδόματα, τις υπερωρίες αλλά και τα εκτός έδρας, πλήττουν στο σύνολό τους, τους εργαζόμενους της επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μετρηθεί επακριβώς η «ζημιά» για τα εισοδήματα.

Σοβαρό πρόβλημα είναι πιθανό να δημιουργηθεί και εξαιτίας του περιορισμού του πλαφόν για τις υπερωρίες, καθώς είναι γνωστές οι ελλείψεις σε «μάχιμο» τεχνικό προσωπικό της εταιρείας. Κρίσιμες λειτουργίες της εταιρείας σήμερα καλύπτονται με υπερωριακή απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού. «Υπάρχει θέμα για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας και για την ομαλή ηλεκτροδότηση» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. «Αυτού του είδους οι περικοπές δεν γίνονται σε άλλη επιχείρηση παρά μόνο στη ΔΕΗ» προσθέτει. Πρόκειται για μια εισηγμένη εταιρεία που κινδυνεύει να χάσει τα στελέχη της από τον ανταγωνισμό, καταλήγει.

=============================================
Στο μικροσκόπιο αμοιβές και δημόσιες συμβάσεις σε ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ

Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία στην ΕΡΤ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λπ., ζήτησε ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Σχοινιωτάκης, με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι αποδοχές σε ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, κ.λπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήτοι 6.090 ευρώ καθαρά.
Στην περίπτωση που οι απολαβές ορισμένων ξεπερνούν αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, πρέπει «σε βάρος των προσώπων αυτών να εκδοθούν καταλογιστικές πράξεις για το επιπλέον ποσό και να κηρυχθούν οι συμβάσεις του άκυρες».

Ο κ. Σχοινιωτάκης ζήτησε να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ κ.λπ. πολυθεσίτες και αν υποβάλλεται η προβλεπόμενη δήλωση πολυθεσίας, αλλά και να αναζητηθεί, στις περιπτώσεις αυτές, αν οι αποδοχές τους υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του ΑΠ, προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά.

Ακόμη, ζήτησε να ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των συμβάσεων στην ΕΡΤ (προέδρου, διευθυντών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών) κ.λπ., δηλαδή να ελεγχθεί αν έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός, ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης». Σε περίπτωση ''απευθείας ανάθεσης'' οι συμβάσεις είναι άκυρες ως

Τέλος, ο Επίτροπος ζήτησε να ελεγχθεί αν υπήρξε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις συμβάσεις στις άνω του ενός εκατ. ευρώ , όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος πρέπει τα ποσά των συμβάσεων να καταλογιστούν στα στελέχη της ΕΡΤ και σε όσους τα εισέπραξαν, σύμφωνα με τον κ. Σχοινιωτάκη.
===============================================


Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή
Μείωση κατά 2,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2009, έναντι μείωσης 13,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς 2008.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η μείωση του γενικού δείκτη κατά 2,5% οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας ως εξής: στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων - λατομείων κατά 2,7%, στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 0,6% (μείωση παραγωγής καπνού κατά 24,3%, μείωση παραγωγής δερμάτων - ειδών υπόδησης κατά 32%, μείωση ηλεκτρονικών υπολογιστών - ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων κατά 38,2%, μείωση παραγωγής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού κατά 14,4% και μείωση παραγωγής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών κατά 14,4%), στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 6,7% και στη μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 2,7%.

===================================================

ΔΕΗ (1): Σε αναβάθμιση της σύστασης αλλά και αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή στα 17,12 ευρώ (από 15,33 ευρώ προηγουμένως) προχώρησε η Beta Securities. Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυρά αποτελέσματα για τη χρήση του 2009 χάρη στο χαμηλότερο κόστος των καυσίμων και την υψηλότερη παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά.

ΔΕΗ (2): Πιο αναλυτικά, η χρηματιστηριακή αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 762 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 306 εκατ. ευρώ το 2008 και EBITDA στα 1,72 δισ. ευρώ από 344 εκατ. ευρώ το 2008. Παρά την έλλειψη ορατότητας που υπάρχει για το μέλλον, η Beta θεωρεί ότι η μετοχή έχει μεγάλα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα δεδομένων του ισχυρού μεριδίου αγοράς, της αφθονίας στα αποθέματα λιγνίτη και τις ισχυρές ταμειακές ροές.
==========================================
Έργα σε Βοιωτία και ΠολωνίαΔύο νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 50 MW, κατασκευάζει η Τέρνα Ενεργειακή

Δύο νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 50 MW, ξεκινούν να κατασκευάζονται από τον όμιλο της Τέρνα Ενεργειακής, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας την Παρασκευή.
Το πρώτο αιολικό πάρκο, ισχύος 30 MW, βρίσκεται στην περιοχή της Βοιωτίας.
Το δεύτερο πάρκο ισχύος, 20 MW, βρίσκεται στην Πολωνία, η έναρξη κατασκευής του οποίου σηματοδοτεί την επέκταση του ομίλου στην ανατολική Ευρώπη.
Τα δύο νέα αιολικά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο
Με τα νέα αυτά πάρκα, η συνολική εγκατεστημένη αλλά και υπό κατασκευή ισχύς της Τέρνα Ενεργειακής ανέρχεται πλέον σε 302 MW.
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: