Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΤΑ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Είμαστε ¨ευτυχείς¨ που ξεκινάμε την σύνταξη και αυτού του δελτίου τύπου με την φράση:

«Από θαύμα γλίτωσε οδηγός οχήματος UNIMOC σε εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου».

Και για μία ακόμα φορά αναρωτιόμαστε: ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ;


Ο… δράστης του παρ’ ολίγου θανατηφόρου, ανήκει στη γενιά της δεκαετίας του 1970 και είναι εξαιρετικά ¨κουρασμένος¨, ¨σε κάκιστη κατάσταση¨, ¨ξεχαρβαλωμένος¨ και με πολλές ελλείψεις. Ένα τέτοιο unimoc δεν μπορεί παρά να αποτελεί -πολύ ωμά- «κινούμενο τάφο» για τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Να του ζητήσουμε ευθύνες, να το πάμε στα δικαστήρια, να το διώξουμε ποινικά; Φυσικά όχι. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινήσουμε κάθε διαδικασία προς όλους εκείνους που μπορούν να προβούν στα αυτονόητα και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΈΝΩΝ – ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, που αφήνουν ΤΡΑΓΙΚΑ εκτεθειμένους τους εργαζόμενους και αυξάνουν τραγικά το ρίσκο πρόκλησης εργατικού ατυχήματος, που ΕΚΕΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΕΗ.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Τ Ω Ρ Α γιατί ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ


================================
130 Φιάλες αίματος για την ΕΤΕ ΔΕΗ

Ικανοποιημένοι από την προσέλευση των εργαζομένων σε Ορυχεία και σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ καθώς και σε δ. δ δήμων της Εορδαίας και Αμυνταίου είναι οι συντελεστές του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ που σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» διοργάνωσαν τριήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο αριθμός των μονάδων αίματος που συγκεντρώθηκαν ανέρχεται στις 130 φιάλες ενώ στόχος για το επόμενο διάστημα παραμένει η διεύρυνση της βάσης των συμμετεχόντων φορέων.
==========================================
Προκήρυξη από την ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας


Προκηρύχθηκε από την ΔΕΗ και δημοσιεύτηκε η διακήρυξη για την μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για την παροχή θερμικής ισχύος 100 MW (50 ανά μονάδα) από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς στο δίκτυο τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας.
=======================================
Κλιμάκιο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στα Ορυχεία Μαυροπηγής – Καρδιάς και Νοτίου.
Αιφνιδιαστικό και ολοήμερο έλεγχο πραγματοποίησαν στις 4 Μαρτίου στελέχη κλιμακίου της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στα Ορυχεία Μαυροπηγής – Καρδιάς και Νοτίου, παρουσία των συνδικαλιστικών στελεχών του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», για πολλοστή φορά διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων από τη ΔΕΗ και τους εργολάβους, την ευθύνη των οποίων φέρει και πάλι αποκλειστικά η ΔΕΗ, ενώ καλεί την Γενική Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες για την πιστή εφαρμογή των κανόνων, για την ασφαλή και υγιή εργασία στους χώρους του ΛΚΔΜ και την Κυβέρνηση να συστήσει Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα οι παραβάσεις αφορούν το μείζον ζήτημα διαχείρισης της τέφρας, αφού συνεχίζει να γίνεται αποθήκευση για μελλοντική χρήση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη ρύπανση στη γύρω περιοχή. Οι δρόμοι του Ορυχείου που στρώνονται με τέφρα, με την προοπτική να εξυγιανθούν, δεν καλύπτονται στην συνέχεια με αμμοχάλικο, με αποτέλεσμα όταν διέρχονται οχήματα να δημιουργείται ασφυκτικό σύννεφο σκόνης. Τα υψόμετρα πρανών μεταξύ των Τομών – βαθμίδων εξόρυξης, όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι τελευταία βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατάσταση με τα αναρίθμητα παράνομα φορτηγά, σήμερα διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων σωρεία παραβάσεων από αναρίθμητα φορτηγά με οδηγούς που δε φέρουν τις κατάλληλες άδειες οδήγησης.
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: