Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

«Η σημαία του αγώνα παραμένει ψηλά» Από την αποψινή συνάντηση το μόνο θετικό είναι ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο»



Συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ με τους Υπουργους Οικονομικών, Ενεργειας & Εργασιας στο Υπουργείο
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010



«Η σημαία του αγώνα παραμένει ψηλά»
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν.Φωτοπουλος μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας το απόγευμα της Παρασκευής με τους Υπουργούς Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντινου, Εργασίας Α.Λοβέρδο και Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ζερβός, δήλωσε:

«Θα έχουμε και νέα συνάντηση με τους υπουργούς.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία του κόσμου. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.
Αποφασίσαμε να δώσουμε «χώρο» στο διάλογο, ανακοινώνοντας κλιμάκωση από την ερχόμενη Τετάρτη, και αυτό το κάναμε με αίσθημα ευθύνης αλλά και επειδή δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθούν οι καταναλωτές.
Από την αποψινή συνάντηση το μόνο θετικό είναι ότι θα συνεχίσουμε το διάλογο»
============================================
Νέο ραντεβού για τη Δευτέρα έδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον Αν. Λοβέρδο
Νέα συνάντηση τη Δευτέρα θα έχουν οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τους αρμόδιους υπουργούς δεν υπήρξε τελική συμφωνία.
Κατά τη συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη υπήρξε καταρχήν συνεννόηση, ώστε η μείωση των μισθών που ισχύει για τη ΔΕΗ, όπως και για όλες τις ΔΕΚΟ, να μην επιφέρει και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συμφώνησαν με τους υπουργούς να προχωρήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι προσλήψεις των επιτυχόντων στο διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2007.
Ωστόσο, δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες που αφορούν στις συντάξεις και στη μείωση της εισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ.
Η συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο ορίστηκε για τις 16:00, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.
=================================
Στη δίνη της κρίσης και το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ Εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολιτευτικά εθνικής κρίσης, με εχθρικές τις σχέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων και με υποεκπροσώπηση του ιδιωτικού τομέα, ξεκίνησε χθες βράδυ στη Χαλκιδική το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Ο Γ. Παναγόπουλος επισήμαινε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το "πειραματόζωο" της νεο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ...»
Με χαμηλούς τόνους, σχεδόν σαν σε περισυλλογή, οι 485 σύνεδροι συζητούσαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών για την οικονομική και, κυρίως, δημοσιονομκή κρίση, τη νέα φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, την ύφεση και την πρόσθετη ανεργία που φέρουν τα μέτρα «προσαρμογής», την απευκταία περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
Και από το βήμα του συνεδρίου ο Γ. Παναγόπουλος επισήμαινε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το "πειραματόζωο" της νεο-συντηρητικής πολιτικής ελίτ... που επιχειρεί να τιθασεύσει τις άλλες χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου». Για να καταλήξει: «Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έφεραν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να την ανατάξουν».
Σήμερα στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό τόσο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου όσο και ο αρχηγός της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Και σε αυτές τις τοποθετήσεις μετακινείται πλέον το ενδιαφέρον. Εάν δηλαδή υπάρξει κάποια δέσμευση για στήριξη των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αν θα ελεγχθούν οι παρανομίες και η αυθαιρεσία των εργοδοτών, πότε θα εκπονηθεί ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, για το εάν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και υπό ποιες συνθήκες στην πρωτοφανή επίθεση που εξαπολύθηκε σε βάρος του εργατικού εισοδήματος και την υποτίμηση των μισθών. Πάντως, ενώ θα ανέμενε κανείς η οργή να προέρχεται από τους εκπροσώπους των ΔΕΚΟ που χάνουν δώρα και το 7% των μισθών, η απόγνωση διατυπώνεται από τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι κυριολεκτικά στριμωγμένος.
«Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και μπρος» ανέφερε στην «Ε» ο Κ. Καπέλος από τη ΔΕΗ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς (εργάζεται σε βάρδιες στην Πεσινέ) αποδεχόταν με φρίκη ότι «η μοίρα όσων είναι κάτω των 18 θα είναι πολύ πιο δύσκολη». Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση του προέδρου της ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ Β. Δημούδη. «Στις ΔΕΚΟ καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις για να περικοπούν οι αποδοχές υπέρ των μετόχων και των μερισματούχων. Οι δικές μας θυσίες πάνε στις τσέπες ιδιωτών, όχι υπέρ του ελλειμματικού Δημοσίου». Σε αυτό το κλίμα με ενδιαφέρον αναμένεται τυχόν επαναπροσέγγιση του οικονομικού προβλήματος, ως προς την ευθύνη της παράταξής του για τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας, από τον κ. Σαμαρά. Αλλά και στην υποδοχή που θα έχουν οι δύο άνδρες από τους συνέδρους των άλλων παρατάξεων.
Αναφορικά με την απήχηση των παρατάξεων δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις, εκτός ίσως από τις ενδοπαραταξιακές διεργασίες στη ΔΑΚΕ. Η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. εισέρχεται σε νέα εποχή μετά την αποχώρηση τού, ευρωβουλευτή πλέον, Κ. Πουπάκη, με φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί κάποιος από τους Φ. Αγαδάκο, Κ. Τσαλικάκη και Α. Μπιρμπιλή. Αλλά μόνο ο τελευταίος είχε τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ του κ. Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση του περασμένου Νοεμβρίου, έχει όμως απέναντί του την καταγεγραμμένη αντίθεση του απερχόμενου προέδρου.

Ως προς τη δύναμη των παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ αναμένεται να εκλέξει 21-22 έδρες στη νέα 45μελή διοίκηση (στην απερχόμενη διοίκηση είχε 21), η ΔΑΚΕ 11-12 έδρες (12), το ΠΑΜΕ 10 (10) και η Αυτόνομη Παρέμβαση 2-3 (3).*
========================================
http://agiosdim.blogspot.com/2010/03/1745-855.html
==========================================
Δεν υπάρχει μελέτη για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας! Η 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας, για την οποία η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι θα δημοπρατηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα, δεν έχει ακόμη έτοιμη μελέτη! Αυτό ανακοίνωσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, ο νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής στο νομαρχιακό συμβούλιο, αφήνοντας άναυδους τους πάντες, όπως άναυδος είχε μείνει και ο ίδιος, όταν ενημερώθηκε σχετικά από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν πριν από λίγες ημέρες φορείς και βουλευτές της περιοχής για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, όπου όμως τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα θέματα.



Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, εξέφρασαν την οργή τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ποιους δουλεύουν επιτέλους» και «πως θα δημοπρατηθεί η μονάδα χωρίς μελέτη». Σε κάθε περίπτωση ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει αν το παρακολουθήσει όχι μόνο η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της περιοχής.

Επίσης, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο νομάρχης απάντησε σε ερωτήσεις των ανεξάρτητων νομαρχιακών συμβούλων Φώτη Κεχαγιά και Άρη Μποζαντζή. Ο πρώτος ζήτησε να μάθει από τον νομάρχη πόσα χρωστά η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης σε έργα. Ο Γιώργος Δακής απάντησε ότι πράγματι υπάρχουν χρέη σε έργα, καθώς τα σχετικά προγράμματα από τα οποία χρηματοδοτούνται δεν έχουν χρήματα. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το μεγάλο έργο της Πραμόριτσας, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει λεφτά».

Από την πλευρά του ο Άρης Μποζαντζής ρώτησε το νομάρχη γιατί δεν είναι αναφέρεται ο παραλίμνιος δρόμος στα έργα του Τοπικού Πόρου, για να λάβει την απάντηση από τον νομάρχη και τον αντινομάρχη Γιάννη Σόκουτη, ότι «το έργο αυτό βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία δημοπράτησης, γι? αυτό δεν περιλαμβάνεται». Στην παρατήρηση - αίτημα του Ά. Μποζαντζή γιατί δεν δίνονται αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά του κάθε εργολάβου από κάθε έργο, ο νομάρχης απάντησε ότι δόθηκαν στοιχεία για τα ποσά που πήρε κάθε εργολάβος από το σύνολο των έργων που κατασκεύασε, αλλά αντιβαίνει στα «προσωπικά δεδομένα» η δημοσιοποίηση στοιχείων ανά έργο και ποσό. Κάλεσε ωστόσο τον ερωτώντα νομαρχιακό σύμβουλο αν θέλει να πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες και να του δείξουν τα ποσά ανά έργο, τα οποία όμως δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Τέλος, τόσο ο νομάρχης όσο και ο Ιορδάνης Ανδρεάδης εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τον θάνατο του βρέφους ενός έτους, στηλιτεύοντας την κατάσταση της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων της περιοχής. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Δημήτρης Λαμπρόπουλος.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: