Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Οι εργαζόμενοι φεύγουν μαζικά στη σύνταξη υπό τον φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και τις μειώσεις στους μισθούς (ευθέως σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ,

==============================================

Αρθρο του Γιάννη Κυριακάκη, οικονομολόγου, μέλους της Πρωτοβουλίας Παρέμβασης Χανίων
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ' ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.
Μπέρτολτ Μπρεχτ

"Επιτέλους"! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση; Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα. Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας -των εργαζομένων- εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ;
30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δισ. ¤, ενώ άλλα 40 δισ. έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα 'ναι.
Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη 11,8 δισ. ¤ το 2009, 10 δισ. το 2008 και 11,3 δισ. το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δισ. ¤. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δισ. ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. ¤.
Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δισ. ¤ στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δισ. στα Βαλκάνια.
Την τετραετία 2004 - 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δισ. ¤ σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις (τα 5,1 δισ. από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δισ. από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).
Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δισ. ¤ και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δισ.
Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν, αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δισ. ¤ από ΦΠΑ.
Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δισ. ¤ ετησίως.
Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δισ. ¤ στο δημόσιο.
Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δισ. $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη, στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δισ. ¤, η Πειραιώς 2 δισ. ¤ κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις-καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.

Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κ.λπ. Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ. $. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκατ., του Κούστα 60 εκατ., του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κ.λπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama» σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες αντί 90.000 ¤ τη μέρα!

Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι (220) ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M. Κυριακού ένα και καλό, αξίας 50 εκατ., ο Ρέστης ένα των 47 εκτα., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. ¤!

Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκατ. ¤ κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank, αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκατ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκατ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική» από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν' αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κ.λπ.). Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκατ. ¤ και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκατ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.

Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουΐτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000 $ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δισ. e και επιδοτήθηκαν με 2,5 δισ. e. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.

Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δισ. e, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

http://assedei.blogspot.com

=========================================



Οταν το σήμερα ξεχνάει το χθες σε βάρος του αύριο Tου Τακη Aθανασοπουλου*

Παρακολούθησα την προηγούμενη εβδομάδα τα περί του νέου νόμου που αφορά τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα και με έκπληξη διαπίστωσα ότι ο νόμος περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ -μια από δεκαετίας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση- ενώ, για παράδειγμα, δεν αφορά άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛ.ΠΕ., κ.λπ. Και αναρωτιέμαι: μήπως το ποσοστό συμμετοχής του κράτους είναι ο καθοριστικός παράγοντας που κάνει τη διαφορά και επιβάλλεται η πολιτεία να καθορίζει τις αμοιβές και τα πλαφόν των στελεχών της, ερήμην του γεγονότος ότι η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας και υποχρεούται να λειτουργεί με ανταγωνιστικά κριτήρια και ευρωπαϊκά στάνταρτ για να επιβιώσει;

Παραδείγματος χάριν, οι καθαρές αμοιβές των γενικών διευθυντών της ΔΕΗ ορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2000 σε 88.000 ευρώ (30 εκατ. δραχμές), συν 20% μπόνους, όταν η ΔΕΗ ετοιμαζόταν να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, με στόχο να προσελκύσει επαγγελματίες και ιδιαίτερων ικανοτήτων στελέχη - είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό της επιχείρησης. Τον Ιανουάριο του 2010, οι καθαρές αμοιβές ήταν 117.400 ευρώ τον χρόνο, έχοντας αυξηθεί στα δέκα χρόνια που πέρασαν με έναν συντελεστή μικρότερο του 3% τον χρόνο, χαμηλότερο από τον πληθωρισμό της ίδιας περιόδου. Την προηγούμενη βδομάδα, όπως προανέφερα, με νόμο οι καθαρές αμοιβές των γενικών διευθυντών μειώθηκαν σε λιγότερες από 70.000 ευρώ τον χρόνο, μια μείωση πάνω από 40%.

Πότε ήταν σωστή η πολιτική που ακολουθήθηκε για τη ΔΕΗ; Το 2000 που αποφασίστηκε η αιτιολογική βάση και το ύψος των αποδοχών, ή τώρα, που όλα αυτά εγκαταλείπονται ως προσέγγιση και επανέρχεται ο θεσμός σε εποχές και λογικές προ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

Αναρωτιέμαι επίσης αν είναι σωστό να συγκρίνονται οι αμοιβές των στελεχών της ΔΕΗ με τις αμοιβές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Πώς προέκυψε μια τέτοια ανάγκη σύγκρισης και σε τι ωφελεί;

Κατά τη γνώμη μου, οι αμοιβές των στελεχών μιας επιχείρησης έχει νόημα να συγκρίνονται μόνο με αντίστοιχες αμοιβές ομοειδών επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη. Το αντίθετο μπορεί κάποιος να το κατανοήσει μόνο σε περιπτώσεις εσωστρέφειας, όταν δηλαδή υπάρχει η επιθυμία να είμαστε ανεξάρτητοι από την Ευρώπη, οπότε και οι συγκρίσεις των δεδομένων και των θεσμών, περιλαμβανομένων και των αμοιβών και αποδοχών, να γίνεται μόνο σε επίπεδο χώρας.

Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει κάθε εργασία να αμείβεται για τις ευθύνες που φέρει και τα αποτελέσματα που παράγει.

Στη ΔΕΗ, για παράδειγμα, η θέση του γενικού διευθυντή Παραγωγής επιβλέπει πάνω από 100 μεγάλες και μικρές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού κύκλου εργασιών περίπου 5 δισ. ευρώ, έχει να διαχειριστεί ένα επενδυτικό σχέδιο μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ και έναν πληθυσμό εργαζομένων πάνω από 6.000 ατόμων. Η θέση του γενικού διευθυντή της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει να διαχειριστεί περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις και επιβλέπει μια δραστηριότητα που τελείται μέσω 7.000 εργαζομένων και έναν μεγάλο αριθμό εξωτερικών συνεργατών και εργολάβων.

Αναρωτιέμαι, υπάρχουν περισσότερες από τα δάχτυλα ενός χεριού επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα με μεγαλύτερα μεγέθη από τα προηγούμενα δύο παραδείγματα; Πόσο αμείβονται τα αντίστοιχα στελέχη και με ποια λογική αυτές οι θέσεις στη ΔΕΗ είναι δυνατόν να αμείβονται όπως η θέση ενός έμπειρου τεχνικού, ή η θέση ενός διευθυντή της επιχείρησης; Η σύγκριση γίνεται ακόμα δριμύτερη με αντίστοιχες στην ονομασία θέσεις άλλων επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή, όπως π.χ. των ΕΛ.ΠΕ. και του ΟΤΕ, αλλά με τεράστια διαφορά στο περιεχόμενο, τις ευθύνες, το προσωπικό, τις αποφάσεις και την ομοιογένεια του αντικειμένου.

Εφόσον, λοιπόν, επιθυμούμε να μπει σε τάξη η οικονομία της χώρας και να ομαλοποιηθεί, και με δεδομένο ότι επιθυμούμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, θα πρέπει οι θεσμικές παρεμβάσεις να τείνουν στη σύγκλιση και όχι στην απόκλιση από την Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και τη συστράτευση σε ένα κοινό στόχο, και όχι βάζοντας τις διάφορες κοινωνικές ομάδες των Ελλήνων απέναντι τη μια στην άλλη, συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα.

Τα επαγγέλματα της χώρας θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αποφασίσουμε με τι θέλουμε να συγκρινόμαστε: αν η επιθυμία είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ανταγωνιστική χώρα όπως η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, κ.λπ., τότε θα πρέπει στους βασικούς άξονες των θεσμών -περιλαμβανομένων και των θεμάτων που αφορούν τις αμοιβές- να γίνεται η ίδια σύγκριση. Ετσι, η βελτίωση της οικονομίας θα γίνεται με εξωστρέφεια και ανάπτυξη και όχι με εσωστρέφεια σαν να μην ανήκουμε στην Ευρώπη.

Σε αναφορά με τους θεσμούς, σχετικό είναι και το ζήτημα του παγώματος των προσλήψεων. Ειδικά για τη ΔΕΗ, μια τέτοια απόφαση είναι ζημιογόνος καθώς υπάρχει ουσιαστική ανάγκη μεταφοράς τεχνογνωσίας από την απερχόμενη στην επόμενη γενιά και αυτό χωρίς καθυστέρηση. Το πρόβλημα της ΔΕΗ αυτή τη χρονική περίοδο δεν λύνεται με το πάγωμα των προσλήψεων, αλλά με τη διενέργεια προσλήψεων σε κρίσιμες ειδικότητες και με ένα καθεστώς απασχόλησης σημαντικά διαφοροποιημένο από το ισχύον. Πραγματική τομή για τη ΔΕΗ θα ήταν η αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης των νεοπροσληφθέντων ανάλογα με αυτό των υπόλοιπων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα το κόστος απασχόλησης να είναι συγκρίσιμο με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ και να συνδέεται η αμοιβή με την παραγωγικότητα, προκειμένου να κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι να αποδίδουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους και να απολαμβάνουν έτσι και υψηλές αποδοχές οι ίδιοι αλλά και η επιχείρηση το μέγιστο της αποτελεσματικότητας και απόδοσης, με εμφανή σχέση κόστους-οφέλους.

* Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος είναι πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
=======================================================

ΑΡΘ. ΖΕΡΒΟΣ "Γρίφος οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος"
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

Η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές σίγουρα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, οποιοδήποτε και αν είναι το ενεργειακό μείγμα που θα επιλέξει η χώρα μας, αφού από το 2013 το κόστος παραγωγής του λιγνίτη θα επιφέρει σημαντικά πρόστιμα από την ΕΕ, κυρίως για τη ΔΕΗ, άρα θα προκαλέσει αύξηση των λιανικών τιμών ρεύματος.

«Οτιδήποτε και να πω για το θέμα των αυξήσεων των τιμών στα τιμολόγια θα παρεξηγηθεί» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός μιλώντας αποκλειστικά προς «Το Βήμα» και συνεχίζει: «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας:τα πρόστιμα χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τα οποία επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβαρύνουν πρωτίστως τη ΔΕΗ και ως έναν βαθμό θα μετακυλιστούν στην κατανάλωση. Το βασικό ζητούμενο είναι τι ποσοστό από αυτές τις επιβαρύνσεις θα μπορέσει να απορροφήσει η ΔΕΗ και τι ποσοστό αναγκαστικά θα περάσει στην κατανάλωση.Η μεγάλη εξίσωση με τους... άγνωστους Χ της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας είναι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός απορρόφησης του κόστους προστίμων και μετακύλισης ενός ποσοστού στην κατανάλωση. Η ποσοστιαία σχέση απορρόφησης- μετακύλισης θα λύσει και τον γρίφο της μελλοντικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον καταναλωτή στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν τρέφει αυταπάτες αφού όλοι γνωρίζουν ότι τα βαριά πρόστιμα που θα δέχεται η επιχείρηση από το 2013, τα οποία θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, θα «χτυπήσουν» τη ΔΕΗ και θα τη φέρουν σε αρνητικά αποτελέσματα, εφόσον βεβαίως η επιχείρηση αναγκαστεί να τα... «καταπιεί». Οι τελικές αποφάσεις βέβαια για τις τιμές λαμβάνονται από την κυβέρνηση και αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει όσο η ΔΕΗ κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της αγοράς.

Εν μέσω των απεργιών που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι οποίες επέφεραν μεσοβδόμαδα καθημερινές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ο καθηγητής Αρθ. Ζερβός μίλησε στο «Βήμα» για τα αιτήματα των απεργών, τα οποία πάντως έχουν να κάνουν με αποφάσεις της πολιτείας και όχι με την ίδια την επιχείρηση. «Στη διάρκεια των απεργιών το βασικό μας μέλημα είναι να μην ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα ο καταναλωτής, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επικεντρωθεί. Οσον αφορά τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ τα οποία έχουν να κάνουν με κυβερνητικές αποφάσεις, εφόσον μπορούμε να βοηθήσουμε και μας ζητηθεί, θα το κάνουμε».

Φαίνεται όμως ότι μέσα στη ΔΕΗ υπάρχει αναταραχή με τις αποφάσεις τόσο για περικοπές μισθών όσο και για περικοπές στην επιδότηση του Ταμείου των εργαζομένων, του ΟΑΠ ΔΕΗ, που πλέον έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης, αφού π.χ. οι γενικοί διευθυντές χάνουν ως 50% του μισθού τους και είναι προφανές ότι δεν έχουν την κατάλληλη διάθεση για να δουλέψουν σκληρά. Πολλοί από αυτούς υπενθυμίζουν ότι η ΔΕΗ είναι μεν δημόσια επιχείρηση αλλά επίσης είναι και εισηγμένη και έχει και χιλιάδες μικρομετόχους. Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, βρίσκεται σε σταυροδρόμι αποφάσεων και σημαντικών αλλαγών.


Δεν είναι ακριβότερες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Ποιο είναι όμως το ενεργειακό μείγμα για τη ΔΕΗ ώστε και οι τιμές της να βρίσκονται σε μια σχετική ισορροπία; «Το θέμα των τιμών στις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες από τη ΔΕΗ είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δεν ισχύει η απλοϊκή προσέγγιση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι εξ ορισμού ακριβότερες από άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες» λέει ο κ. Ζερβός και εξηγεί την άποψή του: «Εγώ υποστηρίζω ότι οι ΑΠΕ μεσοπρόθεσμα θα μειώσουν το κόστος της κιλοβατώρας αλλά θα το μειώσουν συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μαζικά άλλες μορφές ενέργειας όπως π.χ. ο λιγνίτης, τότε θα μεγιστοποιήσουμε τα πρόστιμα της ΕΕ εξαιτίας της χρήσης αυτής, άρα η τιμή της κιλοβατώρας θα αυξηθεί σε τρία χρόνια εντυπωσιακά. Είναι και ένας άλλος παράγων που πολλοί σκοπίμως παρακάμπτουν. Δηλαδή, την τιμή των ανανεώσιμων πηγών τη γνωρίζουμε από σήμερα και για τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου, η οποία σήμερα μπορεί να είναι χαμηλά και αύριο ψηλά, άρα οι αυξομειώσεις αυτές αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα για το κόστος και τη λειτουργία αντίστοιχων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σας δίνω και ένα παράδειγμα: σήμερα με την κρίση η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 80 δολάρια το βαρέλι διεθνώς και είναι ξεκάθαρο ότι μόλις η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να βγαίνει από την κρίση και η ζήτηση αυξηθεί αντίστοιχα θα αυξηθεί και η τιμή του χωρίς να γνωρίζουμε πόσο. Θα επηρεάσει μάλιστα και την τιμή του φυσικού αερίου. Αντίθετα, την τιμή των ΑΠΕ τη γνωρίζουμε από τώρα και μπορούμε να υπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους γύρω από αυτήν».

Ο κ. Ζερβός, αφού αναλύει ότι για τους λόγους αυτούς στην ενέργεια δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ρίσκου, φέρνει το παράδειγμα του περασμένου καλοκαιριού στην Ισπανία, όπου η μαζική χρήση αιολικών πάρκων στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου προκάλεσε μεγάλη πτώση των τιμών στο σύστημα, και «ονειρεύεται» ένα αντίστοιχο παράδειγμα για την Ελλάδα. Παραδέχεται ωστόσο ότι στο υπόδειγμα αυτό υπάρχει ένα αδύνατο σημείο που σχετίζεται με τη φύση και έχει να κάνει με την αδυναμία παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικά όταν δεν φυσάει ο άνεμος. Προβλέπει επίσης ότι η χρήση του φυσικού αερίου στη χώρα μας για ηλεκτροπαραγωγή θα υποχωρήσει σταθερά στην τρίτη θέση πίσω κατά σειράν από τις ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά) και τον λιγνίτη. Για τον λόγο αυτόν και μέσα στη ΔΕΗ εγείρονται ερωτήματα για την αποδοτικότητα και την κερδοφορία των μελλοντικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών.

Γι΄ αυτό και, όπως φαίνεται, το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ που εκπονεί η σημερινή διοίκηση και θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες προβλέπει επιμονή στον λιγνίτη ως στρατηγικό στερεό καύσιμο αλλά με σταδιακή μείωση της χρήσης του, λελογισμένη αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου και... ενθουσιώδη άνοδο στις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Σήμερα επί συνόλου 1.200 ΜW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ η ΔΕΗ διαθέτει όλα κι όλα 120 ΜW, δηλαδή μόλις το 10%, και το υπόλοιπο το έχουν ιδιώτες» λέει ο πρόεδρος της επιχείρησης, ο οποίος οραματίζεται στην πενταετία 2011-2015 να εγκαταστήσει 1.000-1.500 ΜW ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και να βάλει τη δική τους σφραγίδα στη μετεξέλιξη της επιχείρησης. Παραδέχεται ωστόσο ότι το σύστημα υποδομών της ΔΕΗ αλλά και γενικότερα το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν τέτοια ριζική στροφή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=321506&dt=21/03/2010#ixzz0iq6z6JfK

========================================================
Θρίλερ με Σαχινίδη για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ Οι εργαζόμενοι φεύγουν μαζικά στη σύνταξη υπό τον φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό και τις μειώσεις στους μισθούς (ευθέως σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, εμμέσως στον ιδιωτικό τομέα).
Τα ταμεία προστρέχουν στον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να πληρώσουν τις συντάξεις, κόντρα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και τις περικοπές δαπανών που ανακοινώσαμε.
Μάλιστα, περισσότερο ανησυχούσαν οι διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ -καθώς επίσης και οι 1.350.000 συνταξιούχοι των δύο ταμείων- από το δεκαήμερο αποκλεισμό του υφυπουργού έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λόγω της κινητοποίησης των πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής, παρά η κυβέρνηση για την εικόνα της «κομμένης στα δυο» πρωτεύουσας.
Με του που... επανεγκαταστάθηκε ο κ. Σαχινίδης δέχθηκε σωρεία αιτημάτων, τα οποία συνομολογούσαν και συνάδερφοί του υπουργοί, για εκταμίευση μεγάλων ποσών «για τις συντάξεις Απριλίου και των Δώρων του Πάσχα». Στο ΙΚΑ η κυβέρνηση διέθεσε ήδη 217 εκατ. ευρώ αντί των 85 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον «τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 132 εκατ. ευρώ.
Αλλά, με το που πληρώθηκε το ΙΚΑ, στον κ. Σαχινίδη πάει αύριο το άλλο αίτημα για αλλα 250 εκατ. ευρώ, αυτή τη φορά για τις συντάξεις των 305.000 του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.ά.) που πρέπει να καταβληθούν τη Μ. Τετάρτη. Αυτά πέραν της προγραμματισμένης κρατικής ενίσχυσης, η οποία υπολογίζεται στα 450 εκατ. για φέτος, ποσό που εξαντλείται ήδη με τις μεταβιβάσεις Μαρτίου.
Η προσφυγή στο Γενικό Λογιστήριο για κρατική ενίσχυση πέραν της προγραμματισμένης είχε αποκλειστεί από τον υπ. Οικονομικών. Αυτή ήταν και η δέσμευση έναντι της Κομισιόν. Τώρα όμως οι εγχώριες ανελαστικές δαπάνες για συντάξεις έχουν ανατρέψει τα σχέδια και η χώρα μένει «ανοιχτή» στις διαθέσεις των αγορών. Και αυτό γιατί το ΙΚΑ δεν θα αντλήσει μόνο 2,25 δισ. φέτος που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο ΟΑΕΕ δεν θα μείνει στα 450 εκατ. και το ταμείο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ αποκλείεται να καταβάλει τις συντάξεις μόνο με 1,53 δισ. επιχορήγηση.
Τα εν λόγω ποσά προέκυψαν μετά τη δεύτερη περικοπή των κρατικών επισχύσεων στις αρχές του χρόνου (οριζόντια μείον 10%) και η οποία είχε μείνει κρυφή, πέραν δηλαδή των περιορισμένων μεταβιβάσεων που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2010.

Η μόνη δημόσια περικοπή αφορούσε τα 1,7 δισ. των ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, τα οποία ανακοινώθηκε στις 3/3/2010 ότι θα μειωθούν κατά 10% (θα πληρωθούν 1,53 δισ.) με αντίστοιχη περικοπή όλων των συντάξεων στους 70.000 συνταξιούχους των δύο κλάδων (περίπου 7% στις αποδοχές). Αυτή η απόφαση προκάλεσε και την απεργιακή εκδήλωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Οταν θέσαμε το όλο ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας των ταμείων και το θρίλερ με το υπουργείο Οικονομικών στην αρμόδια Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, αυτή περιορίστηκε να διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι «οι συντάξεις είναι εγγυημένες από την πολιτεία».

Μάλιστα χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία με τον κ. Σαχινίδη, αν και δεν απέκλεισε να... υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον. «Γι' αυτό», συμπλήρωσε, «παίρνουμε μέτρα περιορισμού της σπατάλης των ταμείων». Πάντως το μόνο μέτρο που φαίνεται να... αποδίδει είναι η καθυστέρηση πληρωμής των φαρμακείων. Τα σχέδιο προβλέπει αντί η εξόφληση να γίνεται στο τέλος του επόμενο μήνα να μετατεθεί χρονικά έως και 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι φέτος το ΙΚΑ θα πληρώσει τη μισή φαρμακευτική δαπάνη. Και αυτή είναι μια ανάσα, αλλά με τη μετακύληση του κόστους σε άλλες πλάτες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η μαζική έξοδος των εργαζομένων στη σύνταξη, κυρίως από το Δημόσιο και κατά βάσιν γυναικών. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν 2.000 αιτήσεις συνταξοδότησης, ενώ αυτόν τον μήνα αναμένεται αύξηση των ρυθμών κατά 30%, δηλαδή άλλες 1.300 αιτήσεις και συνολικά 15.000-18.000 το έτος, όταν ένας κανονικός ρυθμός παραπέμπει σε 5.000-6.000 τον χρόνο.
==========================================


Οι προνομιούχοι εκβιάζουν ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ |

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Παρά την καλλιεργηθείσα αισιοδοξία ότι μας στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα υπάρξει η κοινωνική ανοχή και στήριξη, εμείς έχουμε ήδη διαπιστώσει ρήγματα που υπονομεύουν την κυβερνητική αξιοπιστία. Οι προκλητικές εξαιρέσεις υπέρ των λιμενεργατών και των υπαλλήλων της Βουλής και οι αθρόες νέες μονιμοποιήσεις σε αυτήν, η διατήρηση του ειδικού ευνοϊκού καθεστώτος υπέρ του προσωπικού της ΔΕΗ και η αποκατάσταση του ειδικού επιδόματος υπέρ των υπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου, τις οποίες είχαμε ήδη επισημάνει, απέδειξαν ότι ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του ή δεν έχουν καταλάβει τι φταίει ή χρωστάνε σε κάποιους ήδη προνομιούχους και εύκολα υποκύπτουν στις πιέσεις τους. Δεν ξέρω αν οι εδώ επιθεωρητές της Κομισιόν επεσήμαναν τις κυβερνητικές υποχωρήσεις και έτσι επανήλθε η δυσπιστία των συνεταίρων μας. Είναι όμως σίγουρο ότι έθεσαν σε δοκιμασία την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο. Και δυστυχώς με την ανακοίνωση και των νέων φορολογικών μέτρων (και αυτών συνεχώς μεταβαλλόμενων) αποδεικνύεται το χειρότερο: ότι τα νέα φορολογικά βάρη επιβάλλονται κυρίως σε όλους όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία και στα ήδη βαρέως φορολογούμενα ακίνητα, τους ιδιοκτήτες των οποίων έχει μπει στον πειρασμό να εξοντώσει και με τεράστιες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι θα στριμώξει τους ποικιλοτρόπως διαπρέποντες φοροφυγάδες (ελεύθεροι επαγγελματίες, κλειστά επαγγέλματα κτλ.), και πάλι η κυβέρνηση δεν τόλμησε, αναβάλλοντας για πολλοστή φορά, όπως και όλες οι προηγούμενες, να ισχύσουν και για αυτούς όσα για τη συντριπτική πλειονότητα των μη προνομιούχων φορολογουμένων. Με την αναβολή προσδιορισμού του εισοδήματος βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και την έκδοση αποδείξεων ευεργετούνται επίσης, έστω και προσωρινά, οι ταξιτζήδες, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, οι λεωφορειούχοι των ΚΤΕΛ, οι λιανοπωλητές, τα πρακτορεία Προ-Πο, οι περιπτερούχοι κτλ. Ετσι θα ισχύει- υποτίθεται προσωρινά- το εξής επιεικώς φαιδρό: θα κόβει π.χ. ένας ταξιτζής αποδείξεις επιβεβαιώνοντας εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει φόρο επί τεκμαρτού εισοδήματος 16.000 ευρώ. Πάντως λέγεται ότι τελικά θα εγκαταλείψει κάποιες εξαιρέσεις.

Αναπόφευκτα οι ευνοηθέντες αποθρασύνθηκαν ακόμη περισσότερο και ήδη οι πρατηριούχοι βενζίνης (εκτός του ότι κερδοσκοπούν ασυδότως με πρόσχημα την αύξηση του ΦΠΑ) κατεβάζουν τα ρολά επειδή δεν θέλουν να κόβουν αποδείξεις, όπως και οι ταξιτζήδες. Επίσης το πανίσχυρο συνδικάτο της ΔΕΗ άρχισε να μας κόβει και πάλι το ρεύμα επειδή περιεκόπη κατά 10% η παροχή επιχορήγησης των πλουσιοπάροχα επιδοτούμενων ασφαλιστικών τους ταμείων. Και δυστυχώς η δήθεν μη υποκείμενη σε εκβιασμούς νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ (όπως και όλες οι προηγούμενες) δεν τολμά να εφαρμόσει το άρθρο 22, παρ. 4 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την επιστράτευση των απεργών όταν απειλείται η υγεία των πολιτών (και ξέρουμε όλοι τι τραγωδίες μπορεί να συμβούν από τις διακοπές ρεύματος σε νοσοκομεία, συνδεδεμένους με οξυγόνο, αποκλεισμένους σε ασανσέρ κτλ.). Ταυτόχρονα συμπλέουν και οι γιατροί του ΕΣΥ με επίσχεση εργασίας αφήνοντας τους ασθενείς στην τύχη τους. Και φυσικά θα ακολουθήσουν και όποιοι άλλοι μπορούν να εκβιάσουν. Από δίπλα πάντα οι επαγγελματίες (επί μισθώ) επαναστάτες του ΠΑΜΕ και οι ενθουσιώδεις νεαροί κουκουλοφόροι και μη του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών «δημοκρατικών» δυνάμεων με πορείες, καταλήψεις, πετροπόλεμο, εμπρησμούς και ό,τι άλλο τους κάνει κέφι. Και να δούμε έτσι τι θα αποδώσουν τα μέτρα που υποσχεθήκαμε στην ΕΕ όταν ήδη προβλέπεται και μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 4%, όταν η αγορά έχει καθήσει, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και οι ξένοι τουρίστες ακυρώνουν επισκέψεις στην Ελλάδα έντρομοι από τις εικόνες μάχης που προβάλλουν καθημερινά οι τηλεοράσεις στις χώρες τους.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=123&artId=321532&dt=21/03/2010#ixzz0iq5XD4J8
======================================================

«Πρόβλημα η κατασκευή των κέντρων υπερυψηλής τάσης»
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010


Οσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, ως το τέλος Απριλίου θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη νέα «καθαρή μονάδα λιγνίτη» στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 600 ΜW, η οποία πάντως θέλει γύρω στα πέντε χρόνια για να λειτουργήσει με όλα τα παρατράγουδα που ακολουθούν στη χώρα μας τέτοιες σημαντικές προκηρύξεις διαγωνισμών με υψηλό προϋπολογισμό. Για εφέτος το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο είναι κληρονομιά της προηγούμενης διοίκησης, φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ και επικεντρώνεται στη μονάδα του Αλιβερίου, στη μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης και στη βελτίωση των δικτύων της ΔΕΗ.

«Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η κατασκευή και λειτουργία των κέντρων υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ), τα οποία οι τοπικές κοινωνίες τα βλέπουν με καχυποψία και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να παλεύουμε με τον καθημερινό παραλογισμό της ελληνικής πραγματικότητας» λέει ο κ. Ζερβός υπονοώντας τα ΚΥΤ Κορυδαλλού και Βριλησίων, που το μεν δεύτερο μόλις ξεμπλοκάρισε ενώ το πρώτο λειτουργεί αλλά οι κάτοικοι ζητούν να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή!

Οσον αφορά τη μονάδα του Αλιβερίου, υπήρξε ένα ακόμη πρόβλημα στην έναρξη κατασκευής τον Νοέμβριο που καθυστέρησε τις εργασίες για περίπου 45 ημέρες, αλλά από τον Ιανουάριο φαίνεται ότι ξεκίνησε κανονικά. Εδώ και περίπου 15 ημέρες «πέφτουν τα μπετά», όπως λένε στη ΔΕΗ, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, αφού κανονικά τον Μάιο η μονάδα έπρεπε να λειτουργεί και τώρα με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα δουλέψει στις αρχές του 2012. Τέλος, ένα μεγάλο ανοιχτό θέμα για τη ΔΕΗ παραμένει ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης. «Ακόμη και αν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει στον διαγωνισμό, για μας θα είναι κλειδί η συνεννόηση με τον ανάδοχο του έργου ώστε να χρησιμοποιήσουμε τον λιγνίτη ως πρώτη ύλη για τον σταθμό Μελίτη-2 που ετοιμάζουμε. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και για συμφωνία» λέει ο κ. Ζερβός αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στους ιδιώτες αλλά διευκρινίζοντας ότι αναζητεί προμηθευτή για τον λιγνίτη και όχι συνεταίρο για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artId=321507&dt=21/03/2010#ixzz0iq6P4IEb

===========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: