Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της προς τα τέλη Μαρτίου

Κοζάνη - Κατάληψη ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου από εργαζόμενους της ΔΕΗ

Σε κατάληψη του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου προχώρησαν το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ενόψει της 48ωρης απεργίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που αρχίζει τα μεσάνυχτα. Επιτράπηκε ωστόσο η είσοδος της πρωινής βάρδιας, που εργάζεται κανονικά. Από τις έντεκα το βράδυ θα ξεκινήσει η απεργία στα ορυχεία. Κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων είναι μεταξύ άλλων η άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, το ασφαλιστικό και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης. «Η ΔΕΗ πληρώνει 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε υπερωρίες και την ίδια ώρα δεν προσλαμβάνεται το προσωπικό, που πέτυχε στο διαγωνισμό και είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει εύρυθμα η ΔΕΗ» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» Γιώργος Αδαμίδης.


=================================


ΔΕΗ: Καθαρά κέρδη 796,1 εκατ. βλέπει η Εθνική-Π&Κ
Καθαρά κέρδη ύψους 796,1 εκατ. ευρώ εκτιμά η Εθνική - Π&Κ (15/3) ότι θα εμφανίζει για το σύνολο της χρήσης 2009 η ΔΕΗ, ποσό αυξημένο κατά 360,3% έναντι του 2008.

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,84 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 0,3%, ενώ τα EBITDA υπολογίζονται στο 1,766 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 414%.

Για το δ΄ τρίμηνο της χρήσης 2009, η Εθνική - Π&Κ προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης θα διαμορφωθούν 350,3% υψηλότερα, στα 153,4 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πτώση της τάξης του 4,4%, στο 1,345 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA αναμένονται αυξημένα κατά 523,4%, στα 391,5 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματά της προς τα τέλη Μαρτίου
===================================
Σβήνουν μονάδες της ΔΕΗ Τρίτη και Τετάρτη - Καζάνι που βράζει η επιχείρηση!
Διακοπή λειτουργίας ενός αριθμού μονάδων της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο κατά την 48ώρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, απαντώντας έτσι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που θίγουν μισθούς, ασφαλιστικό και προσλήψεις νέων εργαζομένων στην επιχείρηση.



Αν μάλιστα η κυβέρνηση εμμείνει στη στάση της για μείωση των συντάξεων κατά 25%, περικοπή των αποδοχών κατά 25%-30% ακόμη και τεχνιτών και προσωρινό «πάγωμα» των προσλήψεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007, τότε η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί με απεργίες πιο σκληρής μορφής.

Ήδη, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, εργαζόμενοι έχουν ήδη καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, ωστόσο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παραμένουν σε λειτουργία.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που ξεκινά η 48ωρη απεργία, θα τεθούν εκτός λειτουργίας μονάδες και στα δύο ενεργειακά κέντρα, Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι, σε αυτή τη φάση, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση και ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση.

Το συνδικάτο, με το οποίο σιωπηρά συμφωνεί σε πολλά από τα αιτήματά του και η διοίκηση της ΔΕΗ, εγκαλεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι 2.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, από το διαγωνισμό του 2007, που στη διαδρομή έμειναν μόνο 1.633, τελικά με βάση το νόμο για τα νέα μέτρα, θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται από τον Ιούλιο και μετά, και μάλιστα σταδιακά μέχρι τα τέλη του 2012. Η μετάθεση των προσλήψεων επιβλήθηκε προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς κανονικά αυτές επρόκειτο να ξεκινήσουν από τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως, φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ λόγω συνταξιοδότησης περίπου 2.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και ένα μέρος των 1.633 να προσληφθεί εντός του 2010, δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε καν οι αποχωρήσεις. Όσο για νέες προσλήψεις, με βάση τις ισχύουσες απαγορεύσεις, δεν θα μπορέσουν να γίνουν πριν από τα μέσα του 2012.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτει ελλείψεις προσωπικού. Έτσι η ΓΕΝΟΠ προτείνει στην κυβέρνηση, όπως είχε προτείνει και στην προηγούμενη άλλωστε, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μέχρι και 5.000 νέων εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, αφού οι αποδοχές τους θα αντιστοιχούν στις υπερωρίες που καταβάλλονται σήμερα.

Κίνδυνος αιμορραγίας στελεχών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό
Το δεύτερο σοβαρό θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους συνδικαλιστές αλλά την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφορά στην περικοπή των αποδοχών των στελεχών των επιχειρήσεων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Σύμφωνα με το νόμο, στο εξής δεν θα μπορούν να εισπράττουν περισσότερα απ’ όσα ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου (6.000 ευρώ μικτά το μήνα). Η απόφαση θίγει περί τα 200 στελέχη της ΔΕΗ, από γενικούς διευθυντές, μέχρι διευθυντές και βοηθούς διευθυντών, που χάνουν από 20%-55% των αποδοχών τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη δεχθεί κρούσεις από ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού για να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ. Ωστόσο το μέτρο, θίγει και 600 περίπου τεχνίτες που βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" της παραγωγής, δηλαδή ορυχεία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Εκεί, έτσι και αλλιώς δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες, (έχουν νυχτερινά, αργίες κλπ), ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπερωρίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έτσι, οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν τις 7.000 ή 8.000 ευρώ. Η όποια περικοπή των αποδοχών αυτών κατά 15% ή 25%, θα στερήσει από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της για λειτουργία κρίσιμων μονάδων με έμπειρο προσωπικό.

Μείωση συντάξεων κατά 25%

Το τρίτο μεγάλο θέμα για το οποίο απεργΕί η ΓΕΝΟΠ αφορά στη μείωση της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, που στην πράξη σημαίνει μείωση των συντάξεων κατά 25%. Σημειώνεται ότι το 1999 αναγνωρίστηκε με νόμο η συμμετοχή των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, έναντι της οποίας το Δημόσιο συνεισφέρει στις δαπάνες του ταμείου.

Γιώργος Φιντικάκης



===================================
Στα όρια η ηλεκτροπαραγωγή
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η ΔΕΗ με τα νέα μέτρα που θίγουν μισθούς, Ασφαλιστικό και προσλήψεις νέων εργαζομένων. Για σήμερα, η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ετοιμάζει δυναμική κινητοποίηση, ενώ αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται 48ωρη απεργία με διακοπή λειτουργίας μονάδων.
Τα στελέχη της ΓΕΝΟΠ εγκαλούν την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, επειδή έλαβαν μέτρα με οριζόντιο τρόπο, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν ούτε οι πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση ούτε και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το κράτος έναντι της συμμετοχής των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ. Οπως δε έλεγε στην «Ε» συνδικαλιστικό στέλεχος της ΓΕΝΟΠ, «αν μας ρωτούσαν, θα βρίσκαμε τρόπο να συμβάλουν και οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος, χωρίς να προκληθούν καταστροφικές παρενέργειες στη λειτουργία της ΔΕΗ». «Ετσι όπως θα εφαρμοστούν τα μέτρα, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μέτοχοι και η επιχείρηση θα καταρρεύσει», τονίζει ο ίδιος.

Ειδικότερα, οι 2.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, από τον διαγωνισμό του 2007, που στη διαδρομή έμειναν μόνο 1.633, τελικά θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται από τον Ιούλιο και μετά, και μάλιστα σταδιακά. Ωστόσο για φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ λόγω συνταξιοδότησης περίπου 2.000 άτομα. Ετσι, με τις φετινές προσλήψεις δεν θα καλυφθούν ούτε καν οι αποχωρήσεις. Οσο για νέες προσλήψεις, με βάση τις ισχύουσες απαγορεύσεις, δεν θα μπορέσουν να γίνουν πριν από τα μέσα του 2012.

Αμεση πρόσληψη 5.000

Επιπλέον να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους επιτυχόντες, ενόψει της πρόσληψης στη ΔΕΗ, παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους και τώρα βρίσκονται άνεργοι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η επιχείρηση επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτει ελλείψεις προσωπικού. Ετσι προτείνει στην κυβέρνηση, όπως είχε προτείνει και στην προηγούμενη άλλωστε, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μέχρι και 5.000 νέων εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, αφού οι αποδοχές τους θα αντιστοιχούν στις υπερωρίες που καταβάλλονται σήμερα.

Αναφορικά με τις περικοπές αποδοχών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, (η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη), θίγονται γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τομεάρχες και γενικά υψηλόβαθμα στελέχη, που χάνουν από 20%-55% των αποδοχών τους. Ωστόσο το μέτρο θίγει όσους βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της παραγωγής, δηλαδή ορυχεία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Εκεί, έτσι και αλλιώς δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες, νυχτερινά, αργίες κ.λπ., ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπερωρίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ετσι, οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν τις 7 ή 8.000 ευρώ. Η όποια περικοπή των αποδοχών αυτών κατά 15% ή 25% θα στερήσει από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της για λειτουργία κρίσιμων μονάδων με έμπειρο προσωπικό.

Τέλος, η μείωση της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα θα σημάνει υποβάθμιση των παροχών και μείωση των συντάξεων κατά 25%. Σημειώνεται ότι το 1999 αναγνωρίστηκε με νόμο η συμμετοχή των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, έναντι της οποίας το Δημόσιο συνεισφέρει στις δαπάνες του ταμείου.

Συμβολικές καταλήψεις

Για σήμερα η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει συγκέντρωση στα γραφεία της στις 5 το πρωί και στη συνέχεια θα γίνουν συμβολικές καταλήψεις εγκαταστάσεων στην Αττική. Στη διάρκεια της 48ωρης απεργίας, αύριο και μεθαύριο, θα διακοπεί η λειτουργία μονάδων.Οπως λένε στην «Ε» στελέχη της ΓΕΝΟΠ, οι λειτουργούσες μονάδες θα καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης και έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση. *
=======================================
48ωρη απεργία από αύριο στη ΔΕΗ
«E» 15/3

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται αύριο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους και τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό τους καθεστώς, κάνοντας λόγο για σκληρές και άδικες αποφάσεις.

Σήμερα έχουν προγραμματίσει δυναμική κίνηση για να πληροφορηθεί ο κόσμος τα αιτήματά τους, ενώ την Τετάρτη θα αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε χθες στο «Εθνος» πως «οι εργαζόμενοι είναι ανυποχώρητοι στον δίκαιο αγώνα τους».

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ βράζει, καθώς οι πληροφορίες φέρουν δεκάδες στελέχη της να προετοιμάζουν την έξοδό τους από την επιχείρηση, για να προλάβουν τις δυσμενείς εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό τους.

Ο Νίκος Φωτόπουλος καταγγέλλει σχετικά πως θα αποδυναμωθεί τελείως η ΔΕΗ από έμπειρα στελέχη της, τη στιγμή που ήδη έχει μείνει μόνο με 22.500 εργαζομένους -από τους οποίους οι 8.400 είναι άνω των 50 ετών- έναντι 35.710 εργαζομένων το 1994.

Παρ’ όλα αυτά, λέει ο κ. Φωτόπουλος, είναι στον αέρα το πρόγραμμα προσλήψεων, ακόμη και εκείνων που πέτυχαν στον σχετικό διαγωνισμό της ΔΕΗ. Η επιχείρηση, τη στιγμή που η ανεργία «θερίζει», προτιμά να δαπανά ετησίως άνω των 100 εκατ. ευρώ αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
=======================================
ΚΟΖΑΝΗ ΔΕΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συγγραφέας ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΕΤΣΟΣ


Το περιφερειακό σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στον ΑΗΣ ΑΓ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις μισθών που ισχύουν σε όλες τις ΔΕΚΟ, τη μείωση κατά 10 % της κρατικής επιχορήγησης προς το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ, την οποία η ΓΕΝΟΠ χαρακτηρίζει παράνομη, και την αναστολή των προσλήψεων 2.000 εργαζομένων που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο,
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΕΤΣΟΣ
=============================
ΔΕΗ: Κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μπορεί να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.


Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μπορεί να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Για σήμερα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις στην Αθήνα, την Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, ενώ έχει κηρυχθεί 48ωρη απεργία για Τρίτη και Τετάρτη. Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στα μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων, ο ασφαλιστικός φορέας να χάνει πάνω από 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση των μισθών και το Δημόσιο να κερδίζει ελάχιστα από την περικοπή αφού κατέχει οριακή πλειοψηφία στη ΔΕΗ. Το Σάββατο εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωσταντίνου, ενώ έχουν κλείσει συνάντηση και με την Τίνα Μπιρμπίλη.
======================================
ΝΑ ΓΙΑΤΙ «Βουλιάζουν» εισοδήματα, κατανάλωση και επενδύσεις .

----------------------------------------------------------------
Έρευνα: Έξι στους 10 έχουν χρέη από κάρτες-δάνεια

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Χρέη από κάρτες και δάνεια έχουν 6 στους 10 Έλληνες, αλλά μόνο οι δύο στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες.
Tα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Καπα Resarch που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τους καταναλωτές από την οποία προκύπτει ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές (χρέη καθυστερημένα) για την κάλυψη καθημερινών αναγκών προς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), δήλωσε ότι έχει ποσοστό 9,8%, για κοινόχρηστα το 4,5% και για ενοίκιο το 3,1% του δείγματος.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το στοιχείο που προκύπτει για ποιό λόγο οι καταναλωτές έλαβαν καταναλωτικά δάνεια ή χρέωσαν τις πιστωτικές τους κάρτες. Τρεις στους 10 δήλωσε ότι το έκανε για αγορά καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών, 2 στους 10 για την κάλυψη έκτακτων αναγκών (λόγοι υγείας, απώλεια εργασίας, μετακόμιση) ενώ ποσοστό 13,9% επειδή το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Τα χρέη όμως δημιουργούν ή επιτείνουν σε 6 στους 10 καταναλωτές, άγχος, ανασφάλεια, νευρικότητα, ποσοστό 26,9% δήλωσε διατάραξη των οικογενειακών ή των φιλικών σχέσεων, 2 στους 10 δήλωσαν ότι τους δημιουργούν προβλήματα υγείας και 1 στους 10 προβλήματα στην εργασία.
Σε σχέση με το μηνιαίο εισόδημά, το 61,9% των δανειοληπτών καταβάλλει έως και το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει τη μηνιαία δόση δανείων και πιστωτικών καρτών ενώ πάνω από 60% δίνει το 16% και από 41-60% το 18,5%. Ωστόσο σημαντικό ποσοστό άνω του 30% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να μην μπορεί να είναι συνεπείς στους επόμενους 12 μήνες παρά το γεγονός ότι σήμερα εξυπηρετεί το χρέος του ενώ όχι και τόσο πιθανό δήλωσε ότι το θεωρεί το 33,2%.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα στην πληρωμή των χρεών του ανταποκρίνεται ποσοστό 66,1%, με καθυστέρηση ένα μήνα 17,8% ενώ με καθυστέρηση από 1-3 μήνες το 8%. Σημειώνεται ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφού 8 στους 10 δήλωσαν ότι καθυστερούν στα στεγαστικά η καθυστέρηση είναι 14,3%.
=========================================

Οι υπάλληλοι που θα βγουν στη σύνταξη στις αρχές του 2011 ή στη συνέχεια θα πάρουν σύνταξη χαμηλότερη από τον συνάδελφό τους που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2010.
==========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: