Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΑτΕ για ρεύμα. ΕΚΤΟΣ (II&IV),

Έξι μονάδες εκτός λειτουργίας - Σε συναγερμό η ΔΕΗ
Ημ/νία: 11:35 - 16 Μαρ 2010

ΔΕΗ - απεργία Έξι μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται εκτός λειτουργίας, λόγω της απεργίας, ενώ πληροφορίες από την επιχείρηση αναφέρουν ότι εφόσον στη διάρκεια της ημέρας κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν περικοπές στην ηλεκτροδότηση της χώρας, αυτό θα αποφασιστεί εντός των επομένων ωρών σε συνεργασία με τον ΔΕΣΜΗΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζει η ΔΕΗ είναι για περικοπές μεταξύ 18.30 το απόγευμα και 21.00 το βράδυ.
Οι μονάδες που από το πρωί είναι κλειστές είναι οι εξής: Λαύριο, δύο του Αγίου Δημητρίου(II&IV), Καρδιά, Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη.
==============================================

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-ΑτΕ για ρεύμα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:07 - 16/03/10


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσέρχονται από σήμερα η ΔΕΗ και η Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου, προκειμένου να συμφωνήσουν για τους όρους τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται η δεύτερη από την πρώτη.

Με αυτόν τον τρόπο αποφάσισε να λυθεί η διαμάχη των δύο πλευρών το Διαιτητικό Δικαστήριο, στο οποίο κατέφυγαν οι δύο εταιρίες, καθώς υποστήριζαν διαφορετικές απόψεις, μετά την απελευθέρωση των τιμολογίων του βιομηχανικού ρεύματος.

Η μεν ΔΕΗ είχε την άποψη ότι, βάσει της υπουργικής απόφασης της 30ής/11/2007, που προέβλεπε την απελευθέρωση από τον Ιούλιο του 2008 των τιμολογίων των πελατών υψηλής τάσης, μπορούσε να επιβάλει μονομερώς αύξηση 10% στο τιμολόγιο Α150 που ίσχυε έως τότε, ενώ αντίθετα η Αλουμίνιον υποστήριζε ότι, εφόσον καταργήθηκε το τιμολόγιο αυτό, έπρεπε να προηγηθούν μεταξύ των δύο πλευρών διαπραγματεύσεις και συμφωνία.

Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο πιστεύεται ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να κλείσουν το θέμα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η απόφαση της Διαιτησίας, που εκδόθηκε στα τέλη του προηγούμενου μηνός, δεν αναφέρει κατώτατο επίπεδο διαπραγμάτευσης, ούτε λαμβάνεται υπόψη η σύμβαση Πεσινέ. Προβλέπει επίσης ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διαπραγμάτευση, η ΔΕΗ έχει μονομερώς τη δυνατότητα να επιβάλει αύξηση έως 10%.
Είναι μια διαπραγμάτευση που αφήνει αρκετά σενάρια ανοιχτά ως προς την κατάληξή της, ωστόσο θεωρείται ότι τα δεδομένα στην αγορά έχουν αλλάξει από το 2008 και μετά. Είτε αυτό αφορά στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είτε στις τιμές των ναύλων, ακόμη και στην ισοτιμία δολαρίου και ευρώ.

Επιπλέον, και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά δεν είναι ίδια. Από τα 100 ευρώ ανά MWh έχει μειωθεί στα 30 - 40 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά στα οποία η ΔΕΗ τιμολογεί τους δύο μεγαλύτερους πελάτες της, τη Λάρκο και την Αλουμίνιον. Κι αυτό προφανώς θεωρείται ότι θα είναι διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Αλουμίνιον.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα είναι κρίσιμο για τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι έχει στα χέρια της από τον Δεκέμβριο του 2009 εξώδικο μιας ακόμη βιομηχανίας, της Χαλυβουργίας Ελλάδος, η οποία ζητά διαπραγμάτευση για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προμηθεύεται από την Επιχείρηση.
===================================

Αμαρτίες γονέων
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν μάθει να συνδιοικούν τη μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση και τώρα μοιάζουν αποφασισμένοι να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα. Δυστυχώς η νοοτροπία της συνδιοίκησης άνευ ορίων καλλιεργήθηκε τη δεκαετία του 1980 από το ΠΑΣΟΚ και έχει πλέον επικρατήσει. Η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, και ειδικότερα του κ. Παπανδρέου, θα κριθεί εν πολλοίς από το κατά πόσον θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις και να βάλει τέλος σε αυτά τα άρρωστα φαινόμενα. Αποτελεί ίσως ειρωνεία της ιστορίας, αλλά η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να θεραπεύσει πολλές αμαρτίες που το ίδιο δημιούργησε τα πρώτα χρόνια του στην εξουσία.
==============================
«Έπεσαν» έξι μονάδες της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία
Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί έξι μονάδες της ΔΕΗ από τις 17 συνολικά που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, καθώς βρίσκεται σ' εξέλιξη από χθες το βράδυ η 48ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.
«Εντός της ημέρας αναμένουμε διακοπές ρεύματος μικρής διάρκειας. Δεν γνωρίζουμε τις περιοχές στις οποίες θα κοπεί το ρεύμα καθώς αυτό εξαρτάται από τη διαχείριση της διοίκησης της εταιρείας» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης.

Τόνισε παράλληλα ότι στις συγκεκριμένες μονάδες δεν δουλεύει τίποτε, παρά μόνο το σύστημα αποκομιδής της τέφρας.

Κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων είναι, μεταξύ άλλων, η άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, το ασφαλιστικό και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα λήξει αύριο το βράδυ.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
=================================
Η «επιτροπή σοφών» για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού.Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του πορίσματος αναφέρουν:

1 Το 8% των ασφαλισμένων ευθύνεται για το 25-30% του συνολικού αναλογιστικού ελλείμματος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα 8 δισ. που μας λείπουν


2 Το ύψος της εισφοροδιαφυγής υπολογίζεται το 2010 στα 8 δισ., ποσά τα οποία εμφανώς λείπουν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αφορούν τις καθυστερούμενες εισφορές και όχι αυτές που σχετίζονται με την ανασφάλιστη εργασία.

3 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι με μεγάλη συχνότητα ανακοινούμενες ευνοϊκές (με μικρή προκαταβολή, πολλές δόσεις και μείωση στα πρόσθετα τέλη) ρυθμίσεις οφειλών δεν βοήθησαν μακροπρόθεσμα την είσπραξή τους. Πολλοί οφειλέτες, αφού αποκτούσαν ασφαλιστική ενημερότητα, σταματούσαν την καταβολή των δόσεων.

4 Προτείνεται είτε η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης του συνόλου των αποθεματικών του συστήματος (συμπεριλαμβανόμενου και του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών) είτε η δημιουργία πολύ μικρού αριθμού τέτοιων εταιρειών. Αυτές θα εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κύριοι μέτοχοί τους θα είναι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

5 Οσον αφορά τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας προτείνονται: α) ενιαίο πλαίσιο συμβάσεων με προμηθευτές νοσοκομειακών υπηρεσιών για τα ταμεία, β) κωδικοποίηση και επανατιμολόγηση ειδικών υλικών, γ) κεντρική Ηλεκτρονική Εκκαθάριση Απαιτήσεων Προμηθευτών, δ) εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων, ε) εφαρμογή σύγχρονης μεθόδου αποζημίωσης νοσηλειών με μορφή ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών (DRG's).

6 Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα Ταμεία συμπεριλαμβανομένων των συμβεβλημένων ιδιωτών ιατρών.

7 Αποσαφήνιση των ρόλων με τον χωρισμό της λογικής ασφάλισης (ανταποδοτική σύνταξη) από τους μηχανισμούς της αλληλεγγύης (βασική παροχή).

8 Ενοποίηση των κανόνων και των παροχών, προκειμένου να μην υπάρχει λόγος για διαφορετικά Ταμεία.

9 Μια απλοποιημένη και ταχεία διοικητική διαδικασία και αποφυγή μιας δυσμενέστερης μεταχείρισης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. *
===================================
Κατεβάζει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η 48ωρη απεργία δεν θα προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση


Της Μανταλένας Πίου


Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ενδέχεται να παρουσιαστούν σήμερα και αύριο, αφού η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες σε μονάδες των ενεργειακών κέντρων της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αντιδρούν στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία προβλέπουν μείωση της χρηματοδότησης του ΟΑΠ-ΔΕΗ, του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων, κατά 10% και μείωση των αποδοχών 7%, πέραν της περικοπής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.


Κινητοποιήσεις
Χθες η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ προέβη σε σειρά κινητοποιήσεων, με κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στον Αλιμο και των ατμοηλεκτρικών σταθμών σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, πάντως, παρέμειναν σε λειτουργία. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η 48ωρη απεργία δεν θα προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις στο στάδιο αυτό γίνονται προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση.

Η περικοπή της χρηματοδότησης στον ΟΑΠ-ΔΕΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να στερήσει από το Ταμείο φέτος περί τα 71 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλεόν 51 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα «χαθούν» από τη μείωση των αποδοχών, η οποία οδηγεί και σε περικοπή των εισφορών προς το Ταμείο.

Δεδομένου ότι η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και το Δημόσιο κατέχει οριακή πλειοψηφία λίγο πάνω από το 51%, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι η περιστολή των αποδοχών των εργαζόμενων θα περάσει στις «τσέπες» των μετόχων και όχι στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Ευθύνη
«Η ευθύνη δεν βαραίνει αυτούς που αμύνονται, αλλά αυτούς που δεν σέβονται τους νόμους και προσπαθούν να εμφανίσουν το ασφαλιστικό μας ως ελλειμματικό και επιδοτούμενο και οδηγούν τα χρήματα από τις τσέπες μας στους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς των μετόχων», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωσή της.

===================================

Απεργία στη ΔΕΗ σήμερα 16-3-2010 και αύριο

ENTONH είναι η αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει την κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό τους ταμείο ΟΑΠ-ΔΕΗ αλλά και στην περικοπή των αποδοχών τους που, όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, ευνοεί του μετόχους και όχι το Δημόσιο. Από χθες τα ξημερώματα είναι σε εξέλιξη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα χωρίς πάντως να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων. Εξάλλου, χθες εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατέλαβαν και τα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Aλιμο.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ΔΕΗ και μετέθεσε προγραμματισμένες για φέτος προσλήψεις, ότι ο νόμος για τα έκτακτα μέτρα περικόπτει κατά 30% τις αποδοχές ακόμη και τεχνιτών και ότι η μείωση της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες του ασφαλιστικού της φορέα θα σημάνει μείωση των συντάξεων κατά 25%.

Ειδικότερα, η ΓΕΝΟΠ εγκαλεί την κυβέρνηση για τη μετάθεση του προγράμματος προσλήψεων στη ΔΕΗ των περίπου 2.000 επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007 (στη διαδρομή έμειναν 1.633), οι οποίες μετατέθηκαν τελικώς στο διάστημα Ιούλιος 2010-τέλη 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως παραδέχεται και η διοίκηση της ΔΕΗ ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι πολύ υψηλός και μόνο φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περίπου 2.000. Eτσι, με τις φετινές προσλήψεις δεν θα καλυφθούν ούτε καν οι αποχωρήσεις. Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες.
====================================
Κατάληψη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου από εργαζομένους της ΔΕΗ
Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου έχoυν καταλάβει από τις 06:30 το πρωί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και το σωματείο εργαζομένων Σπάρτακος στην Πτολεμΐδα , στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας που ξεκινά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Σπάρτακου» Δημήτρη Λαγιώτη και όσα δήλωσε στο agelioforos.gr, οι πύλες του AHΣ Αγίου Δημητρίου παραμένουν από νωρίς το πρωΐ κλειστές και επετράπη η είσοδος μόνο στο προσωπικό της βάρδιας. Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεν έχουν δημιουργηθεί. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται στην Μεγαλόπολη στην Πελοπόνησσο και στον Αλιμο στην Αθήνα.

Από τα μεσάνυχτα οπότε και ξεκινά η 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι υπάρχει περίπτωση να κλείσουν κάποια μονάδα παραγωγής ρεύματος.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ από το 2007 που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί. Σύμφωνα με τον κ Λαγιώτη πρόκειται για 2.035 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι 500 αφορούν μόνο στο λεκανοπέδιο της δυτικής Μακεδονίας».

Μεταξύ άλλων οι απεργοί ζητούν κατάργηση του νόμου με τα νέα μέτρα που πλήττει το εισόδημα και κατ' επέκτασην τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ενώ ζητούν παράλληλα να γίνουν προσλήψεις στη ΔΕΗ.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: