Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Elpedison: Χτίζεται σταδιακά η "μικρή ΔΕΗ"ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ ........

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΤΩΣΕΙ.
Στις χρυσοπληρωμένες από τον Ελληνικό λαό υπάρχουσες υποδομές δίπλα από την Μονάδα ΜΕΛΙΤΙ Ι, μονάδα από κοινού με ιδιώτες με οποιοδήποτε ποσοστό και μάλιστα προς αντικατάσταση υπάρχουσας παραγωγικής βάσης, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

Σεβόμαστε την ιδιωτική πρωτοβουλία αρκεί να μην αναπτύσσετε σε βάρος των συμφερόντων της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού.

Αναμένουμε η πολιτική ηγεσία του τόπου να πράξει το καθήκον της.



Αρκετά ληστεύθηκε και εμποδίστηκε η ΔΕΗ .

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ.

============================================
ΔΕΗ: Κέρδη ρεκόρ προβλέπουν για το 2009 οι αναλυτές

H ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ για τη χρήση 2009, καθώς η μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας υπεραντιστάθμισε την μειωμένη ζήτηση

H ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ για τη χρήση 2009, καθώς η μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας υπεραντιστάθμισε την μειωμένη ζήτηση.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των εκτιμήσεων έντεκα αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη για το 2009 αναμένονται στα 764,7 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με ζημιές ύψους 305,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Οι δαπάνες για την αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας μειώθηκαν, καθώς οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν βουτιά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν και αναμένεται να εκτιναχθούν στα 1,71 δισ. ευρώ για το 2009, από 343,6 εκατ. ευρώ το 2008, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Οι πωλήσεις αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες 5,83 δισ. ευρώ, με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να αντισταθμίζουν την μειωμένη ζήτηση.
Η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου 4,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2010 έναντι πολλαπλασιαστή κερδών 17,5 της γαλλικής ανταγωνίστριας EDF, σύμφωνα με στοιχεία του ΤhomsonReuters I/B/E/S.
Αναλυτές αποδίδουν το discount στο υψηλό ρίσκο αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ, στην έκθεσή της στις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου και στο κόστος εκπομπής ρύπων.

Η μετοχή της έχει ενισχυθεί 11% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας έναντι του γενικού δείκτη που σημείωσε απώλειες 2,2% την ίδια περίοδο.

=====================================
Elpedison: Χτίζεται σταδιακά η "μικρή ΔΕΗ"

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 29/03/10

Αργά αλλά σταθερά η Edison σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια οικοδομούν τη "μικρή ΔΕΗ". Το καλοκαίρι η Elpedison Ενεργειακή θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ισχύ 812 MW εν λειτουργία, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην κατάθεση νέας αίτησης στη ΡΑΕ προκειμένου να αποκτήσει και μονάδα βάσης με καύσιμο το λιγνίτη και ετοιμάζεται να εισέλθει ως το θέρος και στις ΑΠΕ μέσω εξαγορών.

Στα τέλη Ιουλίου θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 422 MW, αφού έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου, μια διαδικασία όχι και τόσο εύκολη, δεδομένου ότι το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ απέχει 25 χλμ. από τη μονάδα. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών υποδομών, πριν από μία εβδομάδα έγινε με επιτυχία η δοκιμαστική σύνδεση, ενώ θέμα ημερών είναι και η υπογραφή της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι οι ετήσιες ανάγκες της Θίσβης θα κυμαίνονται στο 1 δισ. κ.μ.

Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Elpedison Ενεργειακή είναι η κατασκευή μιας δεύτερης μονάδας στην περιοχή, της Θίσβης ΙΙ, που θα είναι ανάλογη με αυτήν της πρώτης, ήτοι 422 MW. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά συναρτώνται με την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, που παρουσιάζεται ελαφρά πτωτική από τις αρχές του έτους.
Η Elpedison Ενεργειακή, όμως, έχει καταθέσει πρόσφατα στη ΡΑΕ αίτηση για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 370 MW στη Βεύη της Φλώρινας. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι δεν μπορεί να αναπτύξει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα, προσδοκώντας να αναδειχθεί σε "μικρή ΔΕΗ", χωρίς να διαθέτει και μία μονάδα βάσης.
Η μονάδα της Φλώρινας θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη της Βεύης, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του οποίου έχει καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων και η Άκτωρ, προσκομίζοντας τη συμφωνία με την Elpedison Ενεργειακή. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός τελεί υπό την αίρεση της ανάθεσης της Βεύης στην Άκτωρ.

Πέρα από τους κοινούς σχεδιασμούς της Edison και των ΕΛΠΕ, η Edison έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για λιθανθρακική μονάδα στο Πλατυγιάλι Αστακού. Η αίτηση αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα, δεδομένης της άρνησης της ελληνικής πολιτείας να αναπτυχθούν ανάλογες μονάδες στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, η Edison δεν αποποιείται την αίτησης αυτή, με το σκεπτικό ότι ο λιθάνθρακας δεν είναι περισσότερο επιβαρυντικός για το περιβάλλον σε σχέση με τον ήδη χρησιμοποιούμενο λιγνίτη.

Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν άδεια παραγωγής για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων. Η άδεια αυτή έχει εγκριθεί ήδη και από το τέως ΥΠΑΝ.

Σε κάθε περίπτωση, η Edison έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα αναπτύξει τις όποιες πρωτοβουλίες της στην Ελλάδα τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και στις ΑΠΕ, από κοινού με τα ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, σχεδιάζεται η σύσταση μιας νέας εταιρίας που θα αναλάβει τη διαχείριση και εκμετάλλευση αυτών των έργων, στην οποία θα συμμετέχουν η Edison, τα ΕΛΠΕ και ενδεχομένως ένας ακόμη εταίρος, που δεν αποκλείεται να είναι η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, θα εξαγοραστούν ώριμα έργα ισχύος 80 - 100 MW. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να καταλήξουν θετικά είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του καλοκαιριού.
=================================
Ένοπλη ληστεία στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη
Ένοπλη ληστεία με λεία 60 χιλιάδες ευρώ σημειώθηκε σε υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα οι δράστες είχαν αρπάξει ΙΧ την ώρα που το στάθμευε ο ιδιοκτήτης του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο υποκατάστημα και αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους πήραν όσα χρήματα βρήκαν στα ταμεία και διέφυγαν με το ΙΧ αυτοκίνητο, ένα πολυτελές Άουντι. Το είχαν αρπάξει λίγες ώρες νωρίτερα από την περιοχή Άνω Πόλης, απειλώντας τον ιδιοκτήτη του με πιστόλι.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: