Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2009 ανέβηκε στην 9η θέση από την 11η που βρισκόταν το 2008 με έκλυση 12,9 εκατ. τόνων CO2 από 11,8 εκατ. τόνους




Δύο... ΔΕΗ στις 30 πιο «βρόμικες» επιχειρήσεις

Η έκθεση «Dirty Thirty» («Oι 30 βρόμικοι») αξιολογεί τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσια και εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα

Οι δύο ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο και την Καρδιά συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 30 πιο «βρόμικες», δηλαδή τις πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύτηκε χθες. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη χώρα μας, η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται αντί να καλυτερεύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2009 ανέβηκε στην 9η θέση από την 11η που βρισκόταν το 2008 με έκλυση 12,9 εκατ. τόνων CO2 από 11,8 εκατ. τόνους ένα χρόνο πριν.

Ανέβηκε...
Οσο για τον σταθμό στην Καρδιά στην Κοζάνη, ανέβηκε 6 θέσεις, από την 20ή στην 14η θέση με 9,6 εκατ. τόνους CO2. Η έκθεση «Dirty Thirty» («Oι 30 βρόμικοι») αξιολογεί τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσια και εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα. Στο σύνολό τους οι 30 εταιρείες σημείωσαν αξιοπρόσεκτη βελτίωση σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων. Από 387 εκατ. τόνους CO2 που εκλύθηκαν το 2008 καταγράφηκε υποχώρηση 10,2%, στους 348 εκατ. τόνους CO2 πέρυσι.

Οι 30 εταιρείες, δηλαδή υπολείπονται κατά 82,7 εκατ. τόνους CO2 τους οποίους ήταν υποχρεωμένες να αγοράσουν, στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου των ρύπων, και θα τους κόστιζε 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τα κράτη καθώς η επιτρεπόμενη έκλυση διοξειδίου δεν πρέπει να ξεπερνά τους 265 εκατ. τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα είναι η βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ολέθριες επιπτώσεις της στους ανθρώπους και τη φύση ενώ ο τομέας της ενέργειας ευθύνεται για το 37% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.
Γερμανία
Τώρα, στη σχετική λίστα, πρωταθλήτρια αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά η Γερμανία η οποία διαθέτει 12 εργοστάσια στα 30 πιο «βρόμικα». Μεταξύ αυτών και ένα εργοστάσιο της γνωστής στην Ελλάδα, λόγω των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ThyssenGroup, που βρίσκεται στην 24η θέση.
Την πρώτη θέση στη «βρόμικη» λίστα, πάντως, καταλαμβάνει ένα πολωνικό εργοστάσιο το οποίο εκλύει 29,5 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η Πολωνία, μάλιστα, έχει 6 από το πιο ρυπογόνα εργοστάσια στην Ευρώπη και ακολουθεί η Βρετανία με 5. Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι τα περισσότερα πιο ρυπογόνα εργοστάσια σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα στη Γερμανία, την 5η, 6η και 7η θέση καταλαμβάνει η γνωστή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού RWE AG.
===================================
ΔΕΗ: Χρήση λιθάνθρακα παρά την απαγόρευση
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η ΔΕΗ τον εξοβελισμό από την πολιτεία της χρήσης του λιθάνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή. Εδώ και πέντε μήνες εισάγει και χρησιμοποιεί λιθάνθρακα για τη βελτίωση της θερμογόνου δύναμης του λιγνίτη σε μονάδες όχι μόνον της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στη Μεγαλόπολη!
Οι ποσότητες του λιθάνθρακα έρχονται με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά αυτοκίνητα τόσο προς το ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαϊδας, όσο και στη Μεγαλόπολη. Μέχρι τώρα εισήχθησαν 100.000 μ.τ. λιθάνθρακα, με περιεκτικότητα την ανώτατη ποσότητα θείου (2%) και απομένει να έρθουν άλλοι τόσοι ως τον Οκτώβριο, με βάση την υπογραφείσα σύμβαση.
Η εισαγωγή του λιθάνθρακα αποφασίσθηκε από την προηγούμενη διοίκηση Αθανασόπουλου, παρά την εκπεφρασθείσα δημόσια θέση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη για τη χρήση του λιθάνθρακα και την απαγόρευση για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με το συγκεκριμένο καύσιμο.
Και φαίνεται ότι δεν εμποδίζεται και από την τωρινή διοίκηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές δηλώσεις του όσο και η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη διαβεβαίωναν ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές Μαρτίου η αρμόδια Διεύθυνση Υλικού Καυσίμων, Προμηθειών και Μεταφορών της ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό για τη μεταφορά ποσότητας 10.000 τόνων λιθάνθρακα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Ήδη, έχουν μεταφερθεί και χρησιμοποιηθεί ως τώρα εκεί περί τις 3-4.000 μ.τ.
Όταν, λοιπόν, η επίσημη πολιτεία βάζει φρένο σε επενδύσεις τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτών για λιθανθρακικές μονάδες και εξοβελίζει γενικώς το λιθάνθρακα από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, η δημόσια Επιχείρηση καταστρατηγεί πλήρως τις θέσεις του ίδιου του μετόχου της, δημιουργώντας ένα τεράστιο ηθικό αλλά και περιβαλλοντικό ζήτημα. Και αντί να επιταχύνει το πρόγραμμα απόσυρσης των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της και την αντικατάσταση τους με νέες υπερσύγχρονες, όπως έχει υποδείξει ήδη η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, επιλέγει να εισάγει λιθάνθρακα!
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ δημοσίευσε τον Ιούλιο 2009 διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 200.000 μ.τ. λιθάνθρακα. Ανταποκρίθηκαν τρεις ξένες εταιρίες και μία ελληνική, η Greek Alternative Energy S.A. (Ελληνική Εναλλακτική Ενεργειακή). Ανάδοχος αναδείχθηκε το Σεπτέμβριο, λίγο πριν από τις εκλογές, η Bulk Trading, με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας και η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβριο, με ισχύ για ένα χρόνο, έως, δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2010. Από τους 100.000 μ.τ. λιθάνθρακα που εισήχθησαν ως τώρα οι 10.000 προέρχονται από τη Ρωσία και οι υπόλοιποι από τις ΗΠΑ.
Τα φορτία αυτά είχαν ξεμείνει για αρκετούς μήνες στα λιμάνια του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι χρήστες στην Ευρώπη προτιμούσαν να αναλώνουν από τα αποθέματα τους, προσδοκώντας να μειωθούν οι τιμές του προϊόντος, που κινούνταν σε υψηλά επίπεδα.
Έτσι, η τιμή των συγκεκριμένων φορτίων κατέληξε να είναι εξευτελιστική και προφανώς θεωρήθηκε «λαβράκι» για τη ΔΕΗ, άσχετα αν η επίσημη πολιτεία είχε βάλει φραγμό στη χρήση του λιθάνθρακα. Η μεταφορά των 100.000 μ.τ. έγινε καθ’ όλα νόμιμα, κατέπλευσαν στην προβλήτα 24 του λιμένα Θεσσαλονίκης και εκτελωνίσθηκαν από το αρμόδιο Β’ Τελωνείο, που είναι εγκατεστημένο μέσα στο λιμάνι.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες μεταφέρθηκαν με φορτηγά αυτοκίνητα ως το ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαϊδας και ποσότητα 10.000 μ.τ. (ως τώρα) προορίζεται για τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης, όπου ο λιγνίτης είναι πολύ πιο φτωχός σε θερμογόνο δύναμη σε σχέση με το λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό στη Μεγαλόπολη δεν δίστασε να εμπλουτίζει το χρησιμοποιούμενο λιγνίτη με diesel!
Η περιεκτικότητα σε θείο του εισαγόμενου λιθάνθρακα φτάνει σε ποσοστό 2%, είναι δηλαδή, ιδιαίτερα επιβαρυμένος. Η πρόσμιξη του με το λιγνίτη φθάνει σε ποσοστά 3-4%. Δηλαδή, μειώνεται ποσότητα λιγνίτη περίπου κατά 14%, για να προστεθεί ποσότητα λιθάνθρακα κατά 3-4%.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ κάνει εισαγωγές λιθάνθρακα για να ενισχύσει την καύση του λιγνίτη. Η τελευταία φορά ήταν το 2007, οπότε είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση με την ΕΛΙΝΟΪΛ για 300.000 μ.τ.
Από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους είχαν εισαχθεί 55.000 μ.τ. λιθάνθρακα από τη Ρωσία, με περιεκτικότητα θείου 0,5%, αλλά στη συνέχεια η ΕΛΙΝΟΪΛ κατήγγειλε τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, λόγω της απροσδόκητα μεγάλης αύξησης της τιμής του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά. Επειδή λοιπόν οι όροι της σύμβασης είχαν καταστεί επαχθείς για την ΕΛΙΝΟΪΛ αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση, αφού είχε παραδώσει ήδη περίπου το 20% των συμβατικών ποσοτήτων.

Για πρώτη φορά η ΔΕΗ εισήγαγε λιθάνθρακα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αποσπασματικά το 1992, το 1993, το 1994 και το 1997. Το 2008, με άλλοθι την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τη συνακόλουθη μείωση των λιγνιτικών αποθεμάτων, η διοίκηση της Επιχείρησης είχε αποπειραθεί να φέρει περί τους 800.000 μ.τ. από τη Βουλγαρία, κάτι τελικά που δεν ευοδώθηκε. Για να επιστρέψει δριμύτερη το 2009.
Τη χρήση του λιθάνθρακα από τη ΔΕΗ καταγγέλλουν στο euro2day τόσο η Greenpeace όσο και η WWF. Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace Hellas Δημήτρης Ιμπραήμ χαρακτηρίζει «κατακριτέα και επικίνδυνη για το περιβάλλον» την ενέργεια της ΔΕΗ και υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι λιγνιτικοί σταθμοί της Επιχείρησης είναι εξαιρετικά ρυπογόνοι και ελάχιστα αποδοτικοί. Μάλιστα, οι λιγότερο αποδοτικοί λιγνιτικοί σταθμοί στην Ελλάδα είναι οι ΑΗΣ Πτολεμαϊδας και Μεγαλόπολης, οι οποίοι εκλύουν τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη κιλοβατώρα.
Εξάλλου, ο υπεύθυνος για ενεργειακά θέμα της WWF Hellas Αχιλλέας Πληθάρας επισημαίνει ότι πέραν της απαγόρευσης για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο λιθάνθρακας ούτε και σε μικρές ποσότητες, δεδομένης της δεδηλωμένης απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, τόσο της παρούσας, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης».
Για τον κ. Πληθάρα «είναι θαύμα το πώς λειτουργεί σήμερα το κέντρο της Μεγαλόπολης, όπου ο λιγνίτης είναι σκέτο χώμα». Ο ίδιος θα πει ότι «αν η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τη θερμογόνο δύναμη του λιγνίτη θα μπορούσε να το κάνει με την καύση βιομάζας, προστατεύοντας έτσι όχι μόνον την υγεία των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, αλλά ενισχύοντας και τις θέσεις απασχόλησης».
======================================
Μονόδρομος η ρευστοποίηση περιουσίας για τα Ταμεία
Της Χριστινας Kοψινη

Σε τροχιά ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των παροχών στους ασφαλισμένους θα κινηθούν αργά ή γρήγορα τα ασφαλιστικά Ταμεία, με ή χωρίς την κάλυψη της ομπρέλας που επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Εργασίας μεταφέροντας την εποπτεία των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επανασχεδιάζεται ο βασικός κορμός του ασφαλιστικού συστήματος, βάσει του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότερες συντάξεις μετά το 2018, και τα Ταμεία Υγείας εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας να εξυπηρετήσουν πάγιες ανάγκες των ασφαλισμένων τους. Ενδεικτική των προβλημάτων είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ, τον φορέα στον οποίο ενοποιήθηκαν με το νόμο 3655/08 τα Ταμεία υγείας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) των εργαζομένων στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΗΣΑΠ). Ηδη έχει καθυστερήσει η ανανέωση των νέων συμβάσεων που πρέπει να υπογράψουν οι γιατροί που συνεργάζονται με το Ταμείο και όλα δείχνουν ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος προβλημάτων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, το οποίο διαθέτει αποθεματικά περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ (από τους πόρους κυρίως των τραπεζικών φορέων που συγχωνεύτηκαν), καλύπτει περίπου 500.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους.

Πάντως, η ανάγκη εξασφάλισης πόρων για τα Ταμεία εντός του 2010 αποδεικνύεται ένα πολύ δύσκολο καθήκον για το υπουργείο Εργασίας που δεν μπορεί ακόμη να συγχρονιστεί με το Υγείας για τη δρομολόγηση της περίφημης ενοποίησης των κλάδων υγείας και την εξασφάλιση ενιαίας διαδικασίας προμηθειών. Αγνωστο παραμένει τι πρόκειται να γίνει στα επικουρικά Ταμεία, για τα οποία μάλλον επιφυλάσσονται αναδιατάξεις σε έναν δεύτερο κύκλο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Σε ό, τι αφορά το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαβούλευσης μέσω του Διαδικτύου έως και τις 16 Απριλίου. Ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό του ύψους της βασικής σύνταξης, των συντελεστών που θα προσδιορίζουν τον βαθμό ανταποδοτικότητας εισφορών - συντάξεων, καθώς και ο ακριβής χρόνος μετάβασης στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Καθώς οι περισσότεροι από τους βασικούς άξονες των αλλαγών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, τώρα το ενδιαφέρον για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Εργασίας στρέφεται στο πώς θα γίνει η οργανική πλέον ενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και του διαφορετικού ύψους παροχών που προσφέρουν τα Ταμεία, έστω και αν έχουν ενοποιηθεί διοικητικά στους μεγάλους σχηματισμούς με τον νόμο Πετραλιά. Σε αυτόν τον τομέα η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται να έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη.
===============================
«Δεν μπορεί να πιστώνουν τα ταμεία οι φαρμακοποιοί»
Στο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα από τα ταμεία στους φαρμακοποιούς, δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος.
Οι φαρμακοποιοί της Αττικής διέκοψαν από τη Μεγάλη Πέμπτη την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους στα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, Πίστεως, ΔΕΗ και υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας, με συνέπεια να έχουν μείνει ακάλυπτοι περίπου 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι.
«Δεν είναι δυνατόν να πιστώνουμε εμείς τα ασφαλιστικά ταμεία. 1η Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί η κινητοποίηση μας. Την αναστείλαμε για 2 μήνες και δεν πήραμε ούτε 1 ευρώ» δήλωσε ο κ. Λουράντος.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χρωστάει στους φαρμακοποιούς από το 2008.
«Εμείς δεν συνταγογραφούμε. Η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε 50% στα νοσοκομεία» επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «μια ομάδα που έχει στο χέρι της το χονδρεμπόριο φαρμάκων θέλει να πάρει και το λιανεμπόριο».
«Δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να πληρώνει τους προμηθευτές και τα ταμεία να μην μας πληρώνουν. Πρόταση μας ήταν να μας πιστώνει η φαρμακοβιομηχανία για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να περιοριστεί η ζημιά μας, κάτι που αρνείται» δήλωσε ο κ. Λουράντος.
=======================================
Τύρναβος: Ρεύμα στους νόμιμους ιδιοκτήτες του οικισμού Ρομ

Παρέμβαση στη ΔΕΗ [DEHr.AT] έκανε ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν όσοι κάτοικοι του οικισμού Ρομ στον Τύρναβο έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Το θέμα προέκυψε μετά από επίσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Αγία Κόρη» Ρομ Τυρνάβου στο νομάρχη, κατά την οποία διαμαρτυρήθηκαν για καθυστέρηση στην ηλεκτροδότηση του οικισμού.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Ρομ, με επικεφαλής τον Γ. Τσακίρη τόνισαν ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκ μέρους της ΔΕΗ, και ζήτησαν να διευθετηθεί άμεσα το θέμα.

Σε τηλεφωνική παρέμβαση του προς τον διευθυντή της ΔΕΗ, Σωτήρη Αλευρά, ο νομάρχης ζήτησε να δοθεί άμεσα ρεύμα στους νόμιμους ιδιοκτήτες αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα μέσα σε 10 ημέρες, η Νομαρχία θα επανέλθει για περαιτέρω ενέργειες.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν άδεια, ο νομάρχης Λάρισας ζήτησε από τη ΔΕΗ να υπάρξει συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: