Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η ΔΕΗ που δεν ωφελείται από το πρόγραμμα του οργανισμού

Στην Κοζάνη ο Αντώνης Σαμαράς
Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρη Αβραμόπουλου, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 στο εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, η προσυνεδριακή θεματική συνδιάσκεψη του κόμματος για την «ενεργειακή πολιτική και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις». Στην συνδιάσκεψη θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και στελέχη του κλάδου της ενέργειας και θα διατυπωθούν οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενέργεια, το περιβάλλον και τον λιγνίτη. Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Τοπαλίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική για το κόμμα του την ημερίδα του προσυνεδριακού διαλόγου και σημείωσε πως στόχος είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και να κατατεθούν προτάσεις και ιδέες, οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ για αυτό τον τόσο νευραλγικό τομέα της οικονομίας.


=====================================
ΝΔ - Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη αύριο στο νομό Κοζάνης

Το νομό Κοζάνης επισκέπτεται την Παρασκευή 9 Απρίλιου ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Δ. ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών θα επισκεφθεί το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα όπου θα ενημερωθεί από στελέχη της ΔΕΗ για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των ορυχείων λιγνίτη και για την πρόοδο των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. όπου θα ενημερωθεί για τις μεθόδους επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων στη Δ. Μακεδονία, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης. Το απόγευμα, θα μιλήσει στη Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργειακή πολιτική. Με αφορμή την επίσκεψή του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Επισκέπτομαι για δεύτερη φορά την Κοζάνη, μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας. Ο λιγνίτης στηρίζει εδώ και χρόνια το ενεργειακό μας ισοζύγιο και ενισχύει την τοπική οικονομία. Παράλληλα, όμως, προκαλεί σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρη άποψη και πιστεύει ότι η ενεργειακή επάρκεια και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ταυτόσημοι στόχοι που, με τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μπορούν να επιτευχθούν παράλληλα».
====================================
Η ΔΕΗ κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Με σούπερ κέρδη 693,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και μέρισμα 1 ευρώ, η ΔΕΗ φέτος γίνεται «αιμοδότης» του προϋπολογισμού, που θα εισπράξει συνολικά πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Στην υψηλή κερδοφορία, την οποία ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη, συνέβαλαν οι πολλές βροχοπτώσεις και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ετσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια αυξήθηκε κατά 67% έναντι του 2008, ενώ περιορίστηκε κατά 51% και 30% η παραγωγή των εργοστασίων που καίνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και με βάση τις προσδοκίες που δημιουργούσαν τα αποτελέσματα 9μήνου, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για όλο το 2009 θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτά περιορίστηκαν σε 693 εκατομμύρια καθαρά και 993 εκατομμύρια μαζί με τους φόρους.

Ο περιορισμός της κερδοφορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ήταν αποτέλεσμα της απομοίωσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης κατά 138,7 εκατ. ευρώ, ποσό που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης 2009. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η ΔΕΗ θα πληρώσει στο Δημόσιο περίπου 120 εκατομμύρια για μέρισμα (το Δημόσιο έχει το 51% των μετοχών) και επιπλέον 300 εκατομμύρια για φόρο εισοδήματος επί των κερδών.

Ενισχύει τον φορέα ασφάλισης προσωπικού

Η υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ «βοηθά» ταυτόχρονα και την ενίσχυση του ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Μετά τις περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση στο κονδύλι του προϋπολογισμού που καλύπτει το έλλειμμα του ασφαλιστικού οργανισμού, η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ, συμφώνησαν να χορηγηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ η οικονομική ενίσχυση του φορέα.

Το ύψος της ενίσχυσης θα έχει ύψος το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Αυτό εκτιμάται σε περίπου 105 εκατομμύρια το 2010. Απόφαση για το μέτρο αναμένεται να λάβει η έκατκτη γενική συνέλευση μετόχων, που προγραμματίστηκε για τις 26 Απριλίου. Στην ίδια Γ.Σ. θα αποφασιστεί η αύξηση των μελών του Δ.Σ. από 9 σε 11, προκειμένου να εκπροσωπηθούν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και με ακόμη ένα μέλος το Δημόσιο. *
=================================
ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αποκλείονται από τον Κοινωνικό Τουρισμό περίπου 18.000 δικαιούχοι
Δωρεάν ή φθηνές διακοπές τέλος, για χιλιάδες δικαιούχους Κοινωνικού Τουρισμού στο νομό Κοζάνης.
Το εισοδηματικό πλαφόν που έθεσε η Εργατική Εστία είναι απαγορευτικό για τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 δικαιούχους εργατοϋπάλληλους. Από τις περίπου 33.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθούν περί τις 15.000, πράγμα που σημαίνει ότι «κόβεται» άνω του 50% των δικαιούχων. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, κανείς ή σχεδόν κανείς υπάλληλος της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να πάρει Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού. Τα οικονομικά πλαφόν που ορίστηκαν από την Εργατική Εστία, είναι:
-Μεμονωμένα άτομα ? δικαιούχοι ανά αίτηση 17.000 ευρώ (ατομικό ? οικογενειακό εισόδημα.
-Δύο άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση, 25.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
-Τρία άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση, 33.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
-Τέσσερα άτομα δικαιούχοι ανά αίτηση (όχι πολύτεκνοι), 41.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
-Πολύτεκνοι 50.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα).
Δεν είναι μόνο τα χαμηλά οικονομικά πλαφόν που αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους στο νομό Κοζάνης, χωρίς Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, οπότε οι δωρεάν διακοπές για όλους αυτούς είναι πλέον «όνειρο θερινής νυκτός», αλλά είναι ένα «γενικό μπάχαλο», το οποίο εντοπίζουν οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Εργατικής Εστίας.
Υπογραμμίζουν ότι «είναι τόσες οι ασάφειες και η προχειρότητα, λες και οι όροι και οι προϋποθέσεις συντάχτηκαν κυριολεκτικά στο γόνατο».
Βεβαίως, οι περίπου 15.000 «κομμένοι», θα μπορούσαν ίσως να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις γνωστές κρουαζιέρες, όμως θα μείνουν απλώς ?με την όρεξη, αφού για το νομό Κοζάνης υπάρχουν μόλις 96 θέσεις. Η εγγραφή στο πρόγραμμα αρχίζει και προφανώς θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα, αφού μόλις εγγραφούν 96 δικαιούχοι «κλείνει» ο κατάλογος. Αυτό σημαίνει ότι την Δευτέρα θα γίνει στην κυριολεξία «χαμός» στα γραφεία της Εργατικής Εστίας και όποιος προλάβει τον ?Κύριο είδε.
Βεβαίως, η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε ανοίγει ένα μεγάλο θέμα μεταξύ ΔΕΗ και Εργατικής Εστίας. Η ΔΕΗ που δεν ωφελείται από το πρόγραμμα του οργανισμού, δεν έχει λόγο να καταβάλλει πλέον εισφορές, αφού οι υπάλληλοί της δεν παίρνουν Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, οπότε δεν αποκλείεται να θέσει θέμα μη καταβολής εισφορών στο μέλλον υπέρ της Εργατικής Εστίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: