Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

για πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη ΔEH, μειώνοντας το ποσοστό του Δημοσίου από 51% σήμερα στο 35%.

Τροφή σε σενάρια για ΔΕΗ από τις επαφές Μπιρμπίλη στο Παρίσι
Xρυσα Λιαγγου

Tη φημολογία που θέλει στον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων να μπαίνει, παρά τα αντιθέτως δηλούμενα, και η ΔEH, ενίσχυσαν οι επαφές που είχε στο Παρίσι χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη. Oπως επισήμως ανακοινώθηκε από το YΠEKA, η κ. Mπιρμπίλη εκτός απο τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Oικολογίας, Eνέργειας, Bιώσιμης Aνάπτυξης και Θαλασσών, Zαν-Λουί Mπορλό, είχε σειρά επαφών με μεγάλες γαλλικές εταιρείες και συγκεκριμένα την Gaz de France Suez, την EDF Energy και την AREVA. Στις συναντήσεις αυτές η υπουργός συνοδευόταν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH κ. A. Zερβό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEΠA κ. X. Σαχίνη. Oι συζητήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αφορούσαν θέματα ενέργειας, όπως ανάπτυξη εφαρμογών AΠE, προμήθεια μεταφοράς αερίου μέσω Eλλάδας για την Eυρώπη κ. λπ. H συγκυρία, ωστόσο, στην οποία η κ. Tίνα Mπιρμπίλη πραγματοποίησε τις συγκεκριμένες επαφές σε συνδυασμό και με τη στρατηγική των συγκεκριμένων ενεργειακών εταιρειών της Γαλλίας, ενισχύει μια φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σε πολύ κλειστούς κύκλους για πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη ΔEH, μειώνοντας το ποσοστό του Δημοσίου από 51% σήμερα στο 35%.
Tο σενάριο, αν και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, πατάει σήμερα στη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων για την εξυπηρέτηση του διογκούμενου δημοσίου χρέους και στην ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την είσπραξη ενός υψηλού τιμήματος που μπορεί να διασφαλίσει η ισχυρή κερδοφορία της ΔEH. Tα προ φόρων κέρδη της επιχείρησης το 2009 έφτασαν τα 993,1 εκατ. ευρώ και τα μετά φόρων τα 693,3 εκατ. ευρώ, ενώ με αντίστοιχα ικανοποιητικούς ρυθμούς τρέχει η κερδοφορία και τους πρώτους μήνες του 2010.
H EDF είχε στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εξαγορά παλαιών μονάδων της ΔEH και ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της συνολικά για το κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού στην Eλλάδα, με το οποίο συνεργάζεται ήδη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. H GAZ de France Suez έχει επίσης στρατηγικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, καθώς στον τομέα του ηλεκτρισμού έχει εξαγοράσει το 50% της θυγατρικής της TEPNA, HPΩN Θερμοηλεκτρική, που λειτουργεί μία μονάδα φυσικού αερίου στη Θίσβη Bοιωτίας και στον τομέα του φυσικού αερίου προμηθεύει με LNG τη ΔEΠA, για την οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον ως στρατηγικός επενδυτής στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

=============================
Επιβεβαιώνει τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 18:20 - 08/04/10

Παραδέχεται τη χρήση λιθάνθρακα η ΔΕΗ, με σημερινή επιστολή της στο euro2day, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής Ι. Κοπανάκης. Ωστόσο η δημόσια Επιχείρηση επιλέγει, όμως, να πει τη μισή αλήθεια για το θέμα.

1. Λέει καταρχήν γενικά και αόριστα ότι «χρησιμοποιεί επί σειρά πολλών ετών μικρές ποσότητες λιθάνθρακα για τον εμπλουτισμό του φτωχού σε θερμιδικό περιεχόμενο εγχώριου λιγνίτη», χωρίς να διευκρινίζει σε ποια έτη αναφέρεται, ούτε και σε ποσότητες. Δεν κάνει καμία αναφορά στον διαγωνισμό και την πιο μεγάλη προμήθεια στην ιστορία της, δηλαδή, των 200.000 μ.τ. που συμφώνησε να φέρει από πέρυσι το φθινόπωρο και ως τον Οκτώβριο του 2010 και ήδη η μισή ποσότητα έχει εισαχθεί.

2. Υποστηρίζει ότι ο λιθάνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως στον ΑΗΣ Καρδιάς, χωρίς να λέει και πού αλλού έχει αξιοποιηθεί. Ειδικά για τους ΑΗΣ Μεγαλόπολης ούτε λόγος.

3. Αφήνει έκθετη την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, εκθειάζοντας τη χρήση του λιθάνθρακα, ο οποίος, κατά τη ΔΕΗ, έχει πολύ μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον από τον εγχώριο λιγνίτη. Τότε, αφού είναι τόσο «αθώος» περιβαλλοντικά ο λιθάνθρακας γιατί απαγορεύεται από την πολιτεία και επιτρέπεται ο λιγνίτης;
4. Αποκαλύπτει ότι «η χρήση μικρών ποσοτήτων λιθάνθρακα για την ενίσχυση της καύσης προβλέπεται στις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιγνιτικών Σταθμών». Αφού λοιπόν είναι τόσο απαραίτητος και ακίνδυνος ο λιθάνθρακας και άρα είναι ήδη παρόν στη χώρα μας, προς τι όλη αυτή η φασαρία περί εξοβελισμού του;

5. Ισχυρίζεται ότι η χρήση λιθάνθρακα σε μικρές ποσότητες «δεν έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη μη ένταξη λιθανθρακικών Μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας». Δηλαδή, μπορούν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές να στήσουν μια μονάδα διπλής καύσης και να χρησιμοποιούν λιθάνθρακα σε μικρές ποσότητες για ηλεκτροπαραγωγή; Δηλαδή, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει πολλές αποχρώσεις;

Παραθέτουμε στη συνέχεια όλη την επιστολή της ΔΕΗ που ήρθε πριν από λίγο στο euro2day:

Η επιστολή της ΔΕΗ

Σχετικά με το δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας σας Euro2day, στις 7.04.2010, με τίτλο «ΔΕΗ: Χρήση λιθάνθρακα παρά την απαγόρευση», για την πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

* Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί επί σειρά πολλών ετών μικρές ποσότητες λιθάνθρακα για τον εμπλουτισμό του φτωχού σε θερμιδικό περιεχόμενο εγχώριου λιγνίτη. Τα τελευταία χρόνια ο λιθάνθρακας χρησιμοποιείται κυρίως στον ΑΗΣ Καρδιάς, όπου η ποιότητα του τοπικού λιγνίτη έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη του 0,5% της συνολικής ετήσιας ποσότητας λιγνίτη που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ. Η ενίσχυση του τοπικού καυσίμου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών καύσης, για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αποφυγή βλαβών και την αύξηση του βαθμού απόδοσης των λιγνιτικών Μονάδων.

* Η πρακτική αυτή στήριξης του εγχώριου λιγνίτη με λιθάνθρακα βελτιώνει την περιβαλλοντική συμπεριφορά των λιγνιτικών Μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το θερμιδικό περιεχόμενο του λιθάνθρακα είναι έξι περίπου φορές μεγαλύτερο από αυτό του τοπικού λιγνίτη.

* Όσον αφορά τις ειδικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για τις οποίες γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, αυτές ανέρχονται για τον εγχώριο λιγνίτη σε 122 tCO2/TJ, όταν για το λιθάνθρακα ανέρχονται σε 92,71 tCO2/TJ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Χώρας που δημοσιεύονται στον ΟΗΕ (National Inventory 2009, UNFCCC).

* Εξάλλου, η χρήση μικρών ποσοτήτων λιθάνθρακα για την ενίσχυση της καύσης προβλέπεται στις εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των λιγνιτικών Σταθμών.

* Η χρήση της βιομάζας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με βάση τις συμφωνίες με τις τοπικές κοινωνίες για την παραγωγή και τη διάθεσή της στους λιγνιτικούς Σταθμούς.

* Τέλος, επισημαίνεται ότι η χρήση λιθάνθρακα σε ελάχιστες ποσότητες για τη βελτίωση της απόδοσης και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων και, επομένως, για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, δεν έρχεται σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη μη ένταξη λιθανθρακικών Μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας.

Με εκτίμηση, Ι. ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ
Γενικός Διευθυντής Παραγωγής

===================================
Φήμες για γαλλικό φλερτ σε ΔΕΗ-ΔΕΠΑΦήμες για Γάλλους στρατηγικούς εταίρους σε ΔΕΠΑ και ΔΕΗ τροφοδότησαν οι συναντήσεις που είχε χθες στο Παρίσι η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον Γάλλο ομόλογό της και τους επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών ομίλων η Gaz de France Suez, ΕdF και Areva.

Φήμες για Γάλλους στρατηγικούς εταίρους σε ΔΕΠΑ και ΔΕΗ τροφοδότησαν οι συναντήσεις που είχε χθες στο Παρίσι η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τον Γάλλο ομόλογό της και τους επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών ομίλων η Gaz de France Suez, ΕdF και Areva.

Κύκλοι του υπουργείου και των δύο ελληνικών εταιρειών διέψευδαν σενάρια περί ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι η υπουργός, η οποία συνοδευόταν από τους προέδρους της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, κκ Αρθούρο Ζερβό και Χρήστο Σαχίνη, συζήτησε θέματα «στρατηγικής συνεργασίας» στον τομέα της ενέργειας, με τους επικεφαλής των τριών μεγάλλων γαλλικών ενεργειακών ομίλων.

Περισσότερες πληροφορίες για το είδος και το εύρος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ και των τριών γαλλικών ομίλων δεν δόθηκαν, έγινε όμως γνωστό είναι ότι οι συζητήσεις αφορούσαν διάφορα θέματα, όπως ανάπτυξη εφαρμογών ανανεώσιμης ενέργειας, προμήθεια και μεταφορά αερίου μέσω Ελλάδας για την Ευρώπη κ.λπ.


Συνεργασίες
Ας σημειωθεί ότι, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ήδη συνεργάζεται σε ορισμένα έργα με την EdF Energies Nouvelles (θυγατρικη της EdF για τα ανανεώσιμα), ενώ η ΔΕΠΑ έχει συνεργασία με την Gaz de France Suez. Eγκυρες πηγές ανέφεραν ότι έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της GfF-Suez στο πρότζεκτ με το Κατάρ στον Αστακό. Η Αreva, κορυφαία εταιρεία σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και ανανεώσιμη ενέργεια, είναι η μόνη που δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσία στην ελληνική αγορά. Κατά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό της Jean Louis Borloo, η κα Μπιρμπίλη συζητησε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών στην ενέργεια και το περιβάλλον, και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Μανταλένα Πίου

=========================================
Τέλος στη χρυσή εποχή των επιχειρηματικών υπερκερδών βάζει η οικονομική κρίση, με την ύφεση που εξαπλώνεται ταχύτατα από πέρυσι στην ελληνική οικονομία να οδηγεί σε συντριβή τις οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών το 2009.




Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με τα ενοποιημένα κέρδη ύστερα από φόρους σε σύνολο 279 επιχειρήσεων να σημειώνουν κάμψη κατά 37,1% υποχωρώντας στα 3,796 δισ. ευρώ.

Η σωρευτική πτώση των κερδών από το ιστορικό ρεκόρ των 10 δισ. ευρώ του 2007 ξεπερνά πλέον το 63%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα κερδοφορίας εδώ και έξι χρόνια καθώς τα κέρδη των εισηγμένων είχαν να καθηλωθούν κάτω από τα 4 δισ. ευρώ από το 2003. Το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ήταν μάλιστα το χειρότερο εδώ και δεκαετίες καθώς ολοκληρώθηκε με ζημιές ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες (μόνο οι τράπεζες είχαν ζημιές 765 εκατ. ευρώ) που βρέθηκαν αντιμέτωπες με κατάρρευση της ζήτησης στην αγορά.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων εταιρειών υποχώρησε κατά 12,6% και διαμορφώθηκε στα 77,7 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 6,2% κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη που έφτασαν στα 10,537 δισ. ευρώ, επηρεασμένα κυρίως από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ.

Ζημιογόνα 1 στις 2

Ο χειρότερος οιωνός για το μέλλον όμως δεν προέρχεται τόσο από τον κατήφορο των κερδών μεγαλύτερων ή μικρότερων επιχειρήσεων όσο από το γεγονός ότι σχεδόν οι μισές εισηγμένες επιχειρήσεις έκλεισαν την περασμένη χρονιά με ζημιές, και αυτό πριν καλά καλά η ύφεση της οικονομίας εξαπλωθεί «επίσημα» στην αγορά. Συνολικά 123 εταιρείες ήταν ζημιογόνες (45 περισσότερες από το 2008) έναντι άλλων 156 που εμφάνισαν κέρδη, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να απολύουν προσωπικό μειώνοντας κατά 15.000 τις θέσεις εργασίας σε ένα σύνολο 450.000 εργαζομένων.

«Το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της ελληνικής αγοράς, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια μεσολάβησαν διαγραφές και αναστολές διαπραγμάτευσης δεκάδων εισηγμένων εταιρειών που στην πλειονότητά τους ήταν χρεοκοπημένες. Η ουρά των ζημιογόνων εταιρειών δεν έχει τέλος και αυτό είναι μια ένδειξη ότι σταδιακά προσβάλλονται ακόμη και παραδοσιακά υγιείς επιχειρήσεις και κλάδοι», σχολιάζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης.

Αρνητικές επιδόσεις

Ανάμεσα στους κλάδους που εμφάνισαν τις πιο αρνητικές επιδόσεις ήταν ο κλάδος των βασικών μετάλλων (ζημιές 185,1 εκατ. ευρώ), των ακινήτων (ζημιές 53,4 εκατ. ευρώ), των εκδόσεων (-54 εκατ. ευρώ), των τροφίμων (ζημιές 16 εκατ. ευρώ), της κλωστοϋφαντουργίας (ζημιές 50,6 εκατ. ευρώ), των συμμετοχών (-98 εκατ. ευρώ), της διαφήμισης (-14,2 εκατ. ευρώ), της βιομηχανίας ξύλου (-30,3 εκατ. ευρώ), των επίπλων (-10,1 εκατ. ευρώ). Καθίζηση κερδών υπέστησαν οι εταιρείες του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και ο κατασκευαστικός κλάδος (κέρδη 37 εκατ. ευρώ έναντι 467 εκατ. ευρώ το 2008).

Στον αντίποδα, με αυξημένα κέρδη ολοκλήρωσαν το 2009 οι κλάδοι των διυλιστηρίων (+177%), της ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔΕΗ είχε κέρδη 693 εκατ. ευρώ), η πληροφορική, η φαρμακοβιομηχανία κ.ά. *
=============================
Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται πλέον το spread του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού, καθώς σήμερα το μεσημέρι «σκαρφάλωσε» στις 456 μονάδες βάσης, λόγω φημών και κερδοσκοπικών πιέσεων. Αργότερα το απόγευμα, τα spreads μειώθηκαν, πέφτοντας στα επίπεδα των 425-430 μονάδων βάσης.
======================================
Στο -0,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
========================================
Υπενθυμίζεται ότι με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα γίνουν αναδρομικά οι κρατήσεις από 1/1/2010, ενώ όσοι εισέπραξαν το δώρο του Πάσχα κανονικά, θα τους παρακρατηθεί το 30% του δώρου από τον μισθό του Απριλίου.
Η διαφορά εισοδήματος λόγω μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί ως εξής:

(α) Για ποσά μέχρι 150 ευρώ, εφάπαξ.

(β) Για ποσά μέχρι 300 ευρώ, σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

(γ) Για ποσά μέχρι 600 ευρώ σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

(δ) Για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ, σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και

(ε) Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και μέχρι 31-12-2010.

Επίσης, οριοθετείται πλαφόν 5.981 ευρώ (ο νέος μισθός των γενικών γραμματέων) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους πλην των δικαστικών υπαλλήλων, που όμως θα έχουν μεγαλύτερες περικοπές στα επιδόματά τους.

Το αντίστοιχο ανώτατο όριο, που ίσχυε από το 2008, ήταν 6.586 ευρώ, όσο και εκείνο του προέδρου του Αρείου Πάγου. Για τον τελευταίο, όπως και για τους δικαστικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το πλαφόν είναι 8.594 ευρώ λόγω των αναδρομικών που πέτυχαν δικαστικά προ διετίας.

Παράλληλα, στην εισοδηματική πολιτική ορίζεται ότι όσοι παίρνουν περισσότερα ή έχουν αμοιβές από δύο δουλειές του Δημοσίου θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα
===================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: