Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Με ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στη Γαλλία για «συνεργασίες»

Επαφές με γαλλικούς ενεργειακούς κολοσσούς είχε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, συνοδευόμενη από τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό και τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη. Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών GDF, SUEZ, EDF ENERGY, AREVA συζητήθηκε το ενδεχόμενο «στρατηγικής συνεργασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της μεταφοράς φυσικού αερίου και άλλους.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους επαφές, δύο εταιρειών που το Δημόσιο συμμετέχει σ' αυτές πλειοψηφικά, προκύπτουν από μια τυπική και γενικόλογη ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, η άμεση εμπλοκή της κυβέρνησης στις επαφές δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να υπηρετήσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις επιχειρηματικές συμφωνίες με κάθε τρόπο.
Η υπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό της υπουργό Οικολογίας, Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλασσών Ζ. Λ. Μπορλό, σχετικά με την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνουν στο Μεξικό στο τέλος του χρόνου.
==================================
Οι ΑΠΕ, στην Ελλάδα, προωθούνται βασικά για να διασφαλίσουν την συνέχιση των εισαγωγών αερίου και πετρελαίου. Αν είχαν μπεί οι δύο μονάδες κάρβουνου της ΔΕΗ επί ΚΚ του β'', σήμερα δεν θα ετίθετο καν θέμα για ΑΠE. Αλλά είπαμε, να σώσουμε τις αρκούδες της Ανταρκτικής και τους πινγκουϊνους της Σιβηρίας.


===================================
Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μειώθηκε κατά 9,2% το Φεβρουάριο 2010 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Συγκεκριμένα,ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 9,2%, έναντι μείωσης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 6,3%, έναντι μείωσης 9,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

=======================================
ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Η ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ να ανήκει 100% στη ΔΕΗ
Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο η ΔΕΗ να κατασκευάσει στη Φλώρινα την - προγραμματισμένη - ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ σε συνεργασία με ιδιώτη παραγωγό, εκφράζει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τον ιδιώτη που θα αναλάβει το παρακείμενο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, προκειμένου να συνεκμεταλλευτούν τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα σε αυτό και στο ορυχείο της ΔΕΗ στην περιοχή. Κρίνεται ότι μόνο έτσι θα μπορεί η ΔΕΗ να εξασφαλίσει επαρκή καύσιμη ύλη για τη νέα μονάδα. Το αν η συνεργασία θα φτάσει και στη συνεκμετάλλευση της νέας μονάδας, δεν έχει αποσαφηνιστεί.

==========================
Πωλητήριο σε δεκάδες ΔΕΚΟ

Σε ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, λουκέτα σε ζημιογόνους φορείς και οργανισμούς ακόμη δε και σε απολύσεις προσωπικού και μειώσεις αποδοχών, προχωρά η κυβέρνηση.Το βαρύ πυροβολικό του σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι η κατάργηση δεκάδων φορέων και οργανισμών και οι μαζικές και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με μείωση του ποσοστού του Δημοσίου ακόμα και σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ.

Οπως λένε αρμόδια στελέχη, σε αυτήν την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και με τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χρονοτριβές και εξαιρέσεις από τον κανόνα των ιδιωτικοποιήσεων και κάνουν λόγο για αναγκαστική στροφή σε σχέση με τις προεκλογικές διακηρύξεις και δεσμεύσεις.

Κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο μπαίνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί με συσσωρευμένα χρέη δεκάδων δισ., όπως είναι ο ΟΣΕ και ο ΟΑΣΑ, και για τους οποίους το σχέδιο προβλέπει κατάργηση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους, απολύσεις και μετατάξεις προσωπικού και είσοδο στρατηγικών εταίρων στην εκμετάλλευση των δυναμικών εμπορικών τμημάτων τους.

Η λίστα
Θα κλείσουν οριστικά φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου οι οποίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αφού δεν εξυπηρετούν κανέναν οικονομικό και κοινωνικό σκοπό. Η λίστα με τη συνδρομή όλων των υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει συμμετοχή το Δημόσιο και οι οποίες μπορούν είτε να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο είτε να πωληθεί πακέτο μετοχών. Για το μάνατζμεντ υπάρχουν δύο κατά περίπτωση σενάρια: είτε να δοθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες ή να υπάρχει και συμμετοχή του Δημοσίου με συμφωνίες μετόχων, όπως έγινε με τον ΟΤΕ. Ειδικότερα:

Για την ΔΕΗ υπάρχει η πρόταση το ποσοστό του Δημοσίου να μειωθεί από το 51% στο 33%, αλλά αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφυλακτικότητα λόγω της κοινωνικής και πολιτικής βαρύτητας μιας τέτοιας απόφασης.
Για τον ΟΠΑΠ προτείνεται η συμμετοχή του Δημοσίου να πέσει έως το 20% από 34%, παραμένοντας όμως στην ουσία ο βασικός μέτοχος.
Για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπάρχει η σκέψη το ποσοστό του Δημοσίου να πέσει στο 51% από 61% και 75% που είναι σήμερα με είσοδο στρατηγικών επενδυτών.
Για το καζίνο της Πάρνηθας έχει αποφασισθεί η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου.
Για τα ΕΛΤΑ προκρίνεται η εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο και η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής τους εταιρείας «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ».
Για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», προωθείται η αποκρατικοποίηση του μέσω της εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο. Για τα υπόλοιπα αεροδρόμια το σχέδιο προβλέπει συνεργασίες με ιδιώτες που θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό τους και θα έχουν την εκμετάλλευσή τους για σημαντικό χρονικό διάστημα.
Για τα ΕΛΠΕ δρομολογείται η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου που ανέρχεται στο 27% άμεσα και 8% έμμεσα μέσω της ΔΕΚΑ.
Για τα λιμάνια εξετάζονται η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά συμφέροντα και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω της εισαγωγής επιπλέον ποσοστού της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
Για τη ΛΑΡΚΟ προωθείται πλήρης ιδιωτικοποίησή της.
Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι η είσπραξη εσόδων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά γύρω στα 6 δισ. ευρώ την τριετία.

Ο βασικός κανόνας
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων κερδοφόρων και δυναμικών ΔΕΚΟ ο βασικός κανόνας είναι να μην πωληθεί το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο, αλλά μειοψηφικά πακέτα της τάξης του 10%-20%.

Τα ακραία σενάρια
Εξετάζεται η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51% στη ΔΕΗ και το λουκέτο σε ζημιογόνες δραστηριότητες ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ.

Κόντρα για τις τράπεζες
Ορισμένα στελέχη διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής , καθώς στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο θα έχανε έναν ουσιαστικό μοχλό παρέμβασης στην τραπεζική αγορά.

Με την τελευταία έκθεση
Συμβουλές από το ΔΝΤ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις του ΔΝΤ για κατάργηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με απολύσεις προσωπικού μειώσεις αποδοχών και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι Αρχές θα πρέπει να θέσουν προθεσμία 5 ετών για την εξάλειψη των ελλειμμάτων στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις.

Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και άμεση ανάληψη δράσης ως προς: α) τον περιορισμό των δημόσιων οργανισμών, τη μείωση του προσωπικού και των πολιτικών διορισμών σε αυτούς, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, β) την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr
======================================
Χοντρό ψαλίδι στις προβληματικές ΔΕΚΟ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ή ΥΠΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ υποχρεωτικές μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μέρος του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας. Στόχος είναι να αποτελέσει τη βασικότερη από τις μεταρρυθμίσεις (μαζί με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και κλειστά επαγγέλματα) που θα καταθέσει η κυβέρνηση έως τις 15 Μαΐου εγγράφως στις Βρυξέλλες, για να κατευνάσει τις αγορές. Η κυβέρνηση, με δεδομένες τις ιδιαίτερα δυσάρεστες συνθήκες στις αγορές, που δεν αφήνουν μεγάλη αισιοδοξία ότι μπορούν να αντληθούν γρήγορα πολλά έσοδα ή αξιοποίηση ακινήτων, βάζει ως στόχο να μειώσει τα ελλείμματα προβληματικών εταιρειών. Το σχέδιο έχει άμεσο στόχο το δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων σε «προβληματικές» ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κ.λπ.

Ολοι επηρεάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται αλλαγή του σημερινού καθεστώτος για τις μετατάξεις το οποίο προϋποθέτει την υποβολή αίτησης από την πλευρά του υπαλλήλου για να γίνει μετάταξη. Το καθεστώς δεν θα ισχύει μόνο για φορείς που θα καταργηθούν (π.χ. συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και δήμων λόγω «Καλλικράτη») αλλά θα επεκταθεί στο σύνολο του Δημοσίου, με στόχο την κάλυψη κενών θέσεων που φέρνει ο κανόνας «μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις».

Στο στόχαστρο τίθεται κυρίως το υπερβάλλον διοικητικό προσωπικό σε πολλές ΔΕΚΟ ώστε να γίνουν θελκτικότερες προς αποκρατικοποίηση ή είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης συγχωνεύσεις ή καταργήσεις επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου (περίπου 200 συνολικά). Ωστόσο, καθώς ο συγκεκριμένος στόχος που επιβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χρονοβόρος, αφού θα πρέπει να συνδράμουν πάρα πολλά υπουργεία, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, επιλέχθηκε να ληφθούν αποφάσεις κατά περίπτωση, ξεκινώντας από εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα: στις ΔΕΚΟ που έχουν μεγάλο προϋπολογισμό αλλά και υψηλά ελλείμματα.

Ετσι, η τύχη οργανισμών και εταιρειών μικρότερου προϋπολογισμού θα αποφασιστεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου. Βασική επιδίωξη πάντως είναι να υπάρξουν εντυπωσιακές κινήσεις πριν τις 15 Μαΐου οπότε λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες στην Αθήνα για την πρώτη τρίμηνη έκθεση πεπραγμένων του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετατάξεις θα μπορούν να γίνουν από την πλευρά του Δημοσίου όταν καταργηθεί ένας οργανισμός ή αν κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη σε μία άλλη υπηρεσία. Αιτήματα θα γίνονται δεκτά και όταν διατυπώνονται από την πλευρά του εργαζόμενου, ο οποίος μπορεί να εκτιμά ότι οι ικανότητές του αξιοποιούνται αποδοτικότερα σε μία άλλη θέση.

Οι μετατάξεις θα τρέξουν παράλληλα με σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΚΟ. Πρώτα θα δοθεί έμφαση σε όσες έχουν μεγάλα ελλείμματα, με «ναυαρχίδα» τον ΟΣΕ που έχει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ. Απασχολεί 7.900 εργαζόμενους, ενώ μόνο στη θυγατρική που διαχειρίζεται τη συντήρηση του τροχαίου υλικού απασχολούνται περί τα 1.300 άτομα έναντι αναγκών μόλις 300 ατόμων, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομοίως στην ΕΑΣ το 75% του προσωπικού απασχολείται σε διοικητικές θέσεις.
========================================
οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού (2010) για ασφάλιση - περίθαλψη - κοινωνική προστασία είναι στα 6,4 δισ. ευρώ
============================================
λειτουργικo κέρδος
ΔΕΗ (1,67 δισ.), Εθνική Τράπεζα (1,25 δισ.), Coca Cola (1 δισ.), ΟΠΑΠ (966 εκατ.). Οι παραπάνω 5 επιχειρηματικοί όμιλοι απέσπασαν λειτουργικό κέρδος πάνω από 7 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 66% του συνολικού λειτουργικού κέρδους των εισηγμένων επιχειρήσεων.
========================================
Κυλιόμενα τριετή επιχειρησιακά σχέδια, με συγκεκριμένους στόχους, προϋπολογισμό και χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα έργα καλούνται να συντάξουν οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φορείς ενέργειας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τις διοικήσεις των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες να προβούν στη σύνταξη και υποβολή στο υπουργείο ενός τριετούς, τουλάχιστον, κυλιόμενου επιχειρησιακού σχεδίου. Σ’ αυτό θα εμπεριέχεται και ένα ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά σε προγραμματισμένες δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του κάθε φορά και των αντίστοιχων επιδόσεών του.

Άρτεμις Σπηλιώτη
================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: