Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ομαδική μήνυση κατά της ΔΕΗ θα καταθέσουν οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπέδιου Κοζάνης,

Περισσότερους πόρους για το περιβάλλον
Ζήτησε από τη ΔΕΗ ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο ΛΚΔΜ



Θέματα της ΔΕΗ, με έμφαση κυρίως στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εγκατεστημένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των ορυχείων λιγνίτη και την πρόοδο των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, απασχόλησαν τη συνάντηση του υπεύθυνου του Τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του ΛΚΔΜ Στέφανο Παλαβό και άλλα διευθυντικά στελέχη του ΛΚΔΜ για τα μέτρα που έλαβε η ΔΕΗ μετά την επίσκεψη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στο ΛΚΔΜ τον Φεβρουάριο του 2008, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης- που ήταν επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής, είχε διαπιστωθεί επιβάρυνση κυρίως της αέριας ρύπανσης, θέμα «που καίει την περιοχή», όπως είπε, καθώς επίσης η απουσία επιδημιολογικής μελέτης και πραγματικών δεδομένων για τα ζητήματα Υγείας στην περιοχή.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε για ανακούφιση του περιβάλλοντος «με πιο εντατικούς ρυθμούς», αν και όπως σημείωσε, οι πολίτες της περιοχής δεν έχουν αισθανθεί ακόμη τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο βαθμό που θα έπρεπε. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζονται να διατεθούν περισσότεροι πόροι για το περιβάλλον, αλλά και για την πραγματική επιβάρυνση στην Υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για το αν πρέπει να συνεχίσει η περιοχή να στηρίζει την ανάπτυξή της στο λιγνίτη ανέφερε ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη μπορεί να είναι μόνο σταδιακή, σημείωσε ωστόσο πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει τίποτε από την κυβέρνηση για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό», και πως «θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα αυτή η συζήτηση για να μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιος είναι ο σχεδιασμός της χώρας μας για τα επόμενα 20-30 χρόνια». Αναφορικά με τη θέση του κόμματός του για το εάν πρέπει ή όχι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ είπε ότι «είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. με κύριο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, και έτσι πρέπει να παραμείνει».
«Γόνιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, ο αναπλ. διευθυντής του ΛΚΔΜ Σ. Παλαβός, επισημαίνοντας ότι η ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε μόνο σε περιβαλλοντικά θέματα αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα που αφορούν το διοξείδιο του άνθρακα και το μέλλον των ατμοηλεκτρικών σταθμών της περιοχής.
Σημείωσε μάλιστα ότι «οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά ισορροπημένες και θετικές σε ό,τι αφορά το μέλλον του λιγνίτη στην περιοχή και γενικότερα στη χώρα».
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. στα ορυχεία (ΧΥΤΑ) όπου ενημερώθηκε για τις μεθόδους επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχει επισκέφθηκε τον Κρόκο όπου συναντήθηκε με τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και η επίσκεψή του ολοκληρώθηκε το απόγευμα με ομιλία στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη με θέμα την ενεργειακή πολιτική.
==========================================
Ομαδική μήνυση κατά της ΔΕΗ θα καταθέσουν οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπέδιου Κοζάνης, για την ανεξέλεγκτη μόλυνση που προκαλούν οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην περιοχή.
Η κίνηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου.
Η αγωγή θα περιέχει στοιχεία για υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, κάτι που προκύπτει ακόμα και από επίσημα στοιχεία της ίδιας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Επίσης, θα περιλαμβάνονται στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της επιχείρησης (μη καταβροχή δρόμων, μη κάλυψη φορτηγών και ταινιοδρόμων κ.α.) ενώ θα επισημαίνεται το γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη άδεια.

========================================
56χρονος στη ΔΕΗ

Δουλεύω σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ). Εχω προσληφθεί 1/10/1976. Εχω αναγνωρίσει τρεις μήνες εφεδρεία στρατού.

Είμαι 56 χρονών. Πότε μπορώ να φύγω με σύνταξη;

ΜΑΛΛΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Για να συνταξιοδοτηθείτε, θα πρέπει να συμπληρώσετε συνολικά 35 έτη ασφάλισης, οπότε χορηγείται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
=================================


Υπάλληλος ΔΕΗ με τρία παιδιά
Είμαι τρίτεκνη μητέρα, διοικητική υπάλληλος της ΔΕΗ (ΔΕΚΟ)
και από τον Νοέμβριο του 2009 έχω θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς συμπλήρωσα εικοσαετία. Με βάση τα ισχύοντα δικαιούμαι ανά πάσα στιγμή να κάνω χρήση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (επιβεβαιωμένο εγγράφως από την υπηρεσία μου ύστερα από σχετικό ερώτημά μου). Το ερώτημά μου είναι εάν, με τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (και με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν, τα οποία εν πολλοίς έχουν προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση) εξακολουθώ να έχω αμετάβλητο το ως άνω δικαίωμα, με άλλα λόγια, αν πρόκειται να θιγώ ή όχι καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Ανδρομέδα
Α Μπορείτε να νιώθετε ασφαλής καθώς έχετε, όπως λέτε, ήδη θε-
μελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Το δικαίωμά σας αυτό προστατεύεται
και συνταγματικά. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

====================================
Μειωμένη σύνταξη λόγω εργασίας
Ο Θ.Ρ. ρωτά :

ΕΙΜΑΙ ΥΠΑΛ.ΔΕΗ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ 3 ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ 20 ΚW ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Κ.ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΩ Ο.ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
1ΕΡ.]ΑΝ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΙΔΡΥΣΩ ΟΜΟΡ.ΕΤΑΙΡ.ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.
2 ΕΡ.]ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ ΑΠΟ ΔΕΗ ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ Η'ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑ΄Ι΄ΚΑ ΘΑ ΕΧΩ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση:

Σύμφωνα με τον νόμο που βρίσκετε για διαβούλευση η σύνταξη σας θα μειωθεί εάν εργάζεστε.
==========================================
1. Τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης με το καθεστώς του άρθρου 5 του Ν.Δ.4202/61 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 10 του ν.1405/83.
Ο ανωτέρω τρόπος υπολογισμού του ποσού της σύνταξης εφαρμόζεται:
α. Σε ασφαλισμένους, οι οποίοι μέχρι και την 31.12.78, είχαν υπαχθεί διαδοχικά στην ασφάλιση δύο ή περισσοτέρων οργανισμών που ασφάλιζαν μισθωτούς, π.χ. ΙΚΑ – ΤΑΠ - ΟΤΕ – ΤΑΞΙ και από την 1-1-79 και μετά ασφαλίζεται στη Δ.Ε.Η.
β. Σε ασφαλισμένους, οι οποίοι μέχρι και την 31.12.78 είχαν υπαχθεί διαδοχικά στην ασφάλιση δύο οργανισμών που ασφαλίζουν αυτοτελώς απασχολουμένους π.χ. ΤΕΒΕ - ΤΑΕ και από την 1-1-79 και μετά ασφαλίζεται στη Δ.Ε.Η.
γ. Σε ασφαλισμένους , οι οποίοι μέχρι και την 31.12.78 είχαν ασφαλισθεί σε έναν φορέα μισθωτών και υπήχθησαν διαδοχικά για πρώτη φορά μετά την 1.1.79 σε άλλο φορέα μισθωτών, παρέμειναν όμως στον ίδιο εργοδότη (παρ. 3 του αρ. 18 του Ν.2079/92)
δ. (Μόνο για την Δ.Ε.Η) Σε ασφαλισμένους που υπάχθηκαν διαδοχικά για πρώτη φορά μετά την 01.01.79 από φορέα ασφάλισης μισθωτών σε φορέα ασφάλισης μισθωτών και κατά το χρόνο της διαδοχικής υπαγωγής παρέμειναν απασχολούμενοι στον ίδιο εργοδότη (ΔΕΗ) με κάποια διακοπή απασχόλησης η οποία όμως έγινε χωρίς την βούληση τους διότι είχε λήξη η σύμβαση τους με τον εργοδότη (ΔΕΗ) και κατά το χρονικό διάστημα της διακοπής δεν εξάσκησαν επάγγελμα με απασχόληση σε άλλον εργοδότη. (αποφ. Δ.Σ. ΟΑΠ αριθμ. 52/21/30.05.02)

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ο οργανισμός που απονέμει τη σύνταξη θεωρεί ότι, ο χρόνος ασφάλισης σ' αυτόν και στους άλλους οργανισμούς, διανύθηκε στην ασφάλισή του, υπολογίζει το ποσό της σύνταξης σύμφωνα με τη νομοθεσία του και το καταβάλλει ολόκληρο στον δικαιούχο μαζί με τις προσαυξήσεις (για οικογενειακά βάρη, απόλυτη αναπηρία κ.λ.π)

Δεν υπάρχουν σχόλια: