Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Μάχη ΔΕΗ - ιδιωτών στο ηλεκτρικό ρεύμα

Βάζουν πλώρη για τα τουριστικά νησιά
Αρχίζει για τα καλά η μάχη για την αναδιανομή της πίτας στην ελληνική αγορά ενέργειας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής με νέες ιδιωτικές μονάδες όσο και σε επίπεδο εμπορίου στη λιανική, με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να επιδιώκουν την επέκτασή τους και στα νησιά.
Δύο μήνες μετά την είσοδό της στην αγορά λιανικής με εκπτώσεις 10%- 20% στα τιμολόγιά της, τώρα η αυστριακή εταιρεία Verbund-Εnerga όπως και άλλοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ (Εlpedison, κ.ά.) φιλοδοξούν με ανάλογη επιθετική τιμολογιακή πολιτική να αποκτήσουν παρουσία και στα νησιά.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κως στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη- μία συνολική αγορά με ετήσιο τζίρο περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα «καρπώνεται» μόνο η ΔΕΗ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, όπου επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.
Δοκιμαστική λειτουργία
Εξελίξεις έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα η τρίτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτρισμού της χώρας. Πρόκειται για τη μονάδα Ηρων ΙΙ, ισχύος 435 ΜW, στο ενεργειακό κέντρο της ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η οποία ελέγχεται από μεικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez. Εκτιμάται ότι η μονάδα θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού η μονάδα της Εlpedison στη Θίσβη Βοιωτίας και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011 πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ. Με λίγα λόγια στις αρχές του 2011 το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Ετσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακάουτ πάνω από τη χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000

μεγαβάτ.

Εμπόδια για τα νησιά
Αναφορικά με τους ιδιώτες στα νησιά εκκρεμεί η κατάρτιση από τη ΔΕΗ του κώδικα λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι το οποίο καθυστερεί να κάνει. Είναι οξύμωρο, λένε οι ανταγωνιστές της, από τη μία η ΔΕΗ να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα νησιά και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που θα επιτρέψει την είσοδό τους σε αυτή την αγορά. Αν και σε επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς την αυστριακή Verbund ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισήμαινε πως η ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει το εν λόγω κείμενο στη ΡΑΕ, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.


ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ
ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να πουλήσουν ρεύμα σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολυτελείς κατοικίες και βίλες .
=====================================
Μιλώντας για τον ΟΣΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τάχθηκε υπέρ της εθελουσίας εξόδου ή της αποκρατικοποίησής του, ενώ χαρακτήρισε «αρρωστημένη» την κερδοφορία της ΔΕΗ, για την οποία τάχθηκε, επίσης, υπέρ της αποκρατικοποίησής της.
==============================
Υπουργικό την Τρίτη για τις αποκρατικοποιήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να κινηθούν απόλυτα εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας στο οποίο προβλέπονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα. Ποιες εταιρείες αποτελούν προτεραιότητα, ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις

Του Θανάση Παπαδή


«Ολα στο τραπέζι», κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για την τριετία 2010 - 2012, από το οποίο το ελληνικό δημόσιο προσδοκά περί τα 5,5 - 6 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την επόμενη 3ετία, ύστερα από εισήγηση που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση επιταχύνει πλέον τις επόμενες κινήσεις της και στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα και το Ασφαλιστικό από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να κινηθούν απόλυτα εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η όποια απόκλιση υπάρξει, αυτή θα αφορά μόνο το 2010. Να σημειωθεί ότι προβλέπονται έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ίσως να κινηθούν χαμηλότερα.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις θα είναι η αιχμή του δόρατος, ενώ κρατικές εταιρείες που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν στο απυρόβλητο -για παράδειγμα η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ- μπαίνουν και αυτές στο Πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις.
=================================
ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Νομοθετική ρύθμιση, με την οποία τα ταμεία με σημαντική περιουσία θα μπορούν να δανείζουν τα ταμεία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν συντάξεις, προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, τα «πλούσια ταμεία» θα μπορούν να δανείζουν τα «προβληματικά» με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα αποθεματικά που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της. Επίσης, εξετάζεται ο δανεισμός από εμπορικές τράπεζες με την προϋπόθεση αφενός μεν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να υποθηκεύουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους αφετέρου δε να γίνεται τιτλοποίηση μελλοντικών εισφορών. H πρόταση μαζί με το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στο κλιμάκιο του ΔΝΤ που έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να κάνει τον τριμηνιαίο έλεγχο σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.
Σε πρώτη φάση το σχέδιο θα εφαρμοστεί στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται. Το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων να δανείσει το Ταμείο Πρόνοιας ώστε να καταβληθούν τα εφάπαξ αλλά και να είναι έτοιμο να καταβάλει και σε όσους δημόσιους υπαλλήλους και κυρίως γυναίκες συνταξιοδοτηθούν έως το 2013, χρονιά που αναμένεται να εξισωθούν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.
Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εμφανίζει ήδη ταμειακό έλλειμμα κοντά στα 800 εκατ. ευρώ και καθυστερεί, ελλείψει ρευστού, την πληρωμή εφάπαξ σε 18.200 ήδη συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους, ενώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, επαναφέρει στο τραπέζι και τις προτάσεις για την αύξηση των εσόδων μέσω νέων εισφορών… Ωστόσο, στο τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα υπάρξουν 20.000 επιπλέον αιτήσεις για εφάπαξ (όταν το 2005 δεν ξεπερνούσαν τις 10.000), με αποτέλεσμα το έλλειμμα του φορέα να εκτιναχτεί στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στο διπλασιασμό του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση του εφάπαξ βοηθήματος. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως οι ασφαλισμένοι πρέπει να κάνουν υπομονή τουλάχιστον για 18 μήνες μέχρι την έκδοση της… πολυπόθητης απόφασης. Το κύμα φυγής των ασφαλισμένων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επερχόμενες αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπεται πως από το 2013 θα υπάρξει εξίσωση της ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών σε Δημόσιο και Σώματα Ασφαλείας (μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Να σημειωθεί ότι εσωτερικό δανεισμό έχει κάνει έως σήμερα, χωρίς να χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση, μόνο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από το επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑΜ.

Ταμειακά ελλείμματα

Τα άμεσα ταμειακά ελλείμματα που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις διοικήσεις των ταμείων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορούν να πληρώσουν τις συντάξεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Οι συνολικές εκκρεμότητες με οφειλές προς και από τα ασφαλιστικά ταμεία υπερβαίνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του (τριμερής χρηματοδότηση, διαφορές του 1% για το ΙΚΑ κ.λπ.) είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ ενώ χρέη έχουν και τα ταμεία μεταξύ τους. Οι οφειλές του ΙΚΑ προς ΕΤΕΑΜ και προς τρίτους καθώς και Ταμείων όπως το ΤΣΑ-ΟΑΕΕ προς ΙΚΑ θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ.
Τα ταμεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι μεταξύ άλλων το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ (Κλάδος Υγείας), ο ΟΑΕΕ, το ΤΑΠ- ΟΤΕ, ο ΟΑΠ-ΔΕΗ, άλλα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ.

Στην γκρίζα αυτή εικόνα του ασφαλιστικού τοπίου, προστίθεται το μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και της εισφοροδιαφυγής που αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται σε 2,470 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η δραματική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα αποδεικνύεται από:

●Το 2009 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2008 ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ, ενώ δυσοίωνη εμφανίζεται η προοπτική και για το 2010.

●Κράτος και φορείς κοινωνικής ασφάλισης δαπανούν για συντάξεις ποσό που αγγίζει το 13,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Εκρηκτική αύξηση 25% στις δαπάνες υγείας το 2009 (9,836 δισ. ευρώ). Στη δραματική αύξηση των δαπανών υγείας βασικό ρόλο έχει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο που τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνονται με ρυθμό 12% έως και 21% ετησίως!
Ενιαία λύση αναζητείται και για την αξιοποίηση των αποθεματικών (ύψους 29 δισ. ευρώ) των ασφαλιστικών ταμείων. Η φόρμουλα που ζητείται είναι να αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος την εποπτεία της διαχείρισης των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και ενδεχομένως ενός μέρους των διαθεσίμων που υποχρεωτικά είναι κατατεθειμένα – δεσμευμένα σε αυτήν.
========================================
Ο νεοφιλελευθερισμός περνά την άποψη ότι το Κοινωνικό Κράτος ήταν μια επινόηση της πρώτης βιομηχανικής νεωτερικότητας, η οποία δεν έχει θέση στον σύγχρονο μετανεωτερικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, των Αγορών, της κινητικότητας και της διακινδύνευσης.
=========================================
Εφεδρικό σχέδιο για το ασφαλιστικό
Ετοιμες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των 2 δισ. €. Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ) με μείωση αποδοχών έως 10% για 320.000 συνταξιούχους.
Εφεδρικό σχέδιο για το ασφαλιστικό έχει έτοιμο η κυβέρνηση, με τον Ιούνιο να αποτελεί μήνα-σταθμό για την πορεία των αλλαγών. Σε περίπτωση που τα μέτρα για την εισφοροδιαφυγή και τον περιορισμό των δαπανών δεν αποδώσουν καρπούς, τα δύο μεγάλα Ταμεία -ΙΚΑ και ΟΑΕΕ- θα αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: