Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Σε... επιφυλακή η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης

Σε... επιφυλακή η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

-------------------------------------
Βρείτε πόση αποζημίωση θα πάρετε σε περίπτωση απόλυσης
Έως και 24 μισθούς δικαιούται κάποιος αν χάσει τη δουλειά του. Υπολογίστε με δύο κινήσεις, πόσα χρήματα σας αναλογούν. Όσο περισσότερα χρόνια έχετε εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση δικαιούστε σε περίπτωση απόλυσης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=9351

====================================
ΔΕΗ: Νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Toυς όρους της προκήρυξης για τη νέα λιγνιτική μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και ήδη έχουν ξεσπάσει οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. .
Toυς όρους της προκήρυξης για τη νέα λιγνιτική μονάδα που σχεδιάζει να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και ήδη έχουν ξεσπάσει οι πρώτες αψιμαχίες ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. .
Δύο είναι οι επιχειρηματικές κοινοπραξίες που εκδηλώνουν, μέχρι στιμής, ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ: Aπό τη μία πλευρά η ΜΕΤΚΑ, ο όμιλος Κοπελούζου και η γαλλική Alstom και από την άλλη η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ με τη γερμανική Babcock.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των Alstom-ΜΕΤΚΑ-ομίλου Κοπελούζου έστειλαν επιστολή στη ΔΕΗ, με την οποία διαμαρτύρονται για κατάρτιση της προκήρυξης κατά τρόπο που δεν είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στον κατασκευαστή του λέβητα μόνον ως υπεργολάβο χωρίς αυτός να είναι «υπεύθυνος ενιαία, αδιαίρετα και αλληλέγγυα και εις ολόκληρο το έργο» όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο.

===============================
Γυρίζει το «διακόπτη» η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ - Στο στόχαστρο τα νησιά από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ
Ημ/νία: 08:11 - 12 Απρ 2010

ΔΕΗ - TΕΡΝΑ
«Φουντώνει» μέσα στους επόμενους μήνες η μάχη για την αναδιανομή της πίττας στην ηλεκτρική ενέργεια, τόσο σε επίπεδο νέων μονάδων, όσο και σε επίπεδο εμπορίας λιανικής, με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να βάζουν «πλώρη» για τα νησιά.
Καταρχήν, σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει μέσα στην εβδομάδα, η τρίτη ιδιωτική μονάδα ηλεκτρισμού της χώρας, μετά από αυτές των ΕΛΠΕ και του ομίλου Μυτιληναίου. Πρόκειται για τη μονάδα Ήρων ΙΙ, ισχύος 435 MW, στο ενεργειακό κέντρο της ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η οποία ελέγχεται από μικτή εταιρεία στην οποία συμμετέχουν με ίσα ποσοστά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η γαλλική Gaz de France Suez.
Την ίδια στιγμή, και ενώ έχουν περάσει δύο μήνες από την εμφάνιση της αυστριακής εταιρείας Verbund- Energa, που εισήλθε στην αγορά εμπορίας λιανικής με εκπτώσεις 10%-20% στα τιμολόγιά της, τώρα η ίδια εταιρεία μαζί με άλλους ανταγωνιστές της ΔΕΗ (Elpedison, κ.α), φιλοδοξούν με ανάλογη επιθετική τιμολογιακή πολιτική, να αποκτήσουν παρουσία και στα νησιά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί, όπως οι Μύκονος και Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κώς στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη, μια συνολική αγορά ενός ετησίου τζίρου περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα"καρπώνεται" μόνο η ΔΕΗ. Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, που επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα, υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.

Το καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία
Όξυνση του ανταγωνισμού όμως έχουμε και σε επίπεδο παραγωγής. Η νέα μονάδα της ΤΕΡΝΑ, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αρχικά θα λειτουργήσει σε ανοικτό κύκλο, δηλαδή μόνο με τον αεριοστρόβιλο και στη συνέχεια θα ενταχθεί και ο ατμοστρόβιλος. Τη συγκεκριμένη μονάδα θα ακολουθήσει προς τα τέλη του καλοκαιριού, η μονάδα της Elpedison στη Θίσβη Βοιωτίας και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2011, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη μονάδα του ομίλου Μυτιληναίου, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου ήδη λειτουργεί ένας δικός του σταθμός, 390 μεγαβάτ.
Με λίγα λόγια στις αρχές του 2011, το εγκατεστημένο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, θα αυξηθεί κατά περίπου 1.300 μεγαβάτ, προερχόμενο όλο από ιδιωτικές μονάδες συνδυασμένου κύκλου, με χρήση φυσικού αερίου. Έτσι, θα πάψει πλέον κάθε καλοκαίρι να πλανάται ο εφιάλτης των μπλακ-άουτ πάνω από την χώρα, αφού αποκτούμε πλέον ικανοποιητικές εφεδρείες, που μπορούν να καλύψουν ζήτηση άνω των 12.000 μεγαβάτ.

Ανησυχία για επενδυτές
Ένα θέμα πάντως που ανησυχεί τους επενδυτές αφορά στον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η ημερήσια αγορά και η οποία, όπως υποστηρίζουν ευνοεί αποκλειστικά τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι για την ένταξη των μονάδων στο σύστημα, δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν τα πραγματικά δεδομένα διαθεσιμότητας της κάθε μονάδας (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου). Άλλη στρέβλωση αφορά στον υπολογισμό της Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της τιμής με την οποία πληρώνεται η παραγόμενη μεγαβατώρα. Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με τρόπο που να καθιστά προβληματική τη λειτουργία επιχειρήσεων, των οποίων οι μονάδες εξαρτώνται από ένα και μόνο καύσιμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτές είναι χαμηλότερες από το κόστος του καυσίμου.

Γιώργος Φιντικάκης
========================================
Ενεργειακές ΔΕΚΟ γρηγορείτε επενδυτικά

Επιτάχυνση των επενδύσεων από τους ενεργειακούς φορείς ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να συμβάλουν στην αναστροφή του οικονομικού κλίματος.
Τα επενδυτικά προγράμματα, οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ των ενεργειακών φορέων εξετάστηκαν σε συνάντηση της υπουργού και του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη και Γιάννη Μανιάτη, με τους επικεφαλής των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), ΔΕΣΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού), ΔΕΣΦΑ (δίκτυο μεταφοράς αερίου), ΡΑΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ΚΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές).

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τους επικεφαλής των φορέων να συντάξουν και να ενημερώσουν το υπουργείο για τον επενδυτικό προγραμματισμό τριετίας. Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, κάθε διοίκηση θα συντάξει και θα υποβάλει στο υπουργείο τριετές, τουλάχιστον, κυλιόμενο επιχειρησιακό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα για τα μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει. Στο σχέδιο θα εμπεριέχεται ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο σε προγραμματισμένες δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του κάθε φορέα και των αντίστοιχων επενδύσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συντονισμού μεταξύ των φορέων και εκκρεμότητες που υφίστανται.

Ειδικότερα, από το ΔΕΣΜΗΕ ετέθη θέμα γρήγορης προώθησης του διαγωνισμού για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το σύστημα αυτό θα διασφαλίσει την πιο αποτελεσματική λειτουργία των κέντρων κατανομής φορτίου, τα οποία ορίζουν τις μονάδες που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια και κυρίως τη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής ανά ώρα.

Από τους επικεφαλής της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ εκφράστηκε αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου, θέμα που εκκρεμεί εδώ και περίπου 3 χρόνια. Οσο για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, η λειτουργία της οποίας προϋποθέτει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από Κόρινθο μέχρι Μεγαλόπολη, συμφωνήθηκε να προχωρούν παράλληλα τα έργα κατασκευής της μονάδας και του αγωγού, ώστε με βάση τα συμβατικά όρια να συμπέσει ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής της μονάδας με την ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση η υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ανάγκη να επιταχύνουμε τις αναπτυξιακές προσπάθειές μας και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που εμφανίζονται στον ενεργειακό τομέα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ
=====================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: