Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως σε μία σειρά ταμείων (π.χ. ΟΑΕΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ) θα υπάρξουν νωρίτερα αλλαγές που θα επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων

Αλλαγές σε τέσσερις «άξονες»
Καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία, τροποποιήσεις στη διαδοχική ασφάλιση, αντικίνητρα για τις πρόωρες και ενιαίο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων είναι οι κυριότερες ρυθμίσεις που προωθούνται
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων και το ύψος των συντάξεων. Στο υπουργείο Εργασίας γίνεται μαραθώνιος συσκέψεων για να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς αύριο το Ασφαλιστικό θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και επηρεάζουν άμεσα τις συντάξεις είναι οι ακόλουθες:

1 Καθιέρωση βασικής σύνταξης σε όλα τα Ταμεία. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη ασφάλισης, ενώ θα τη δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα χρόνια δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές που θα αλλάζουν ανά πενταετία (από τα 15 έως τα 40 έτη).

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι συντελεστές με τους οποίους θα προσαυξάνεται η σύνταξη, που φαίνεται πως θα κυμαίνονται από 0,8% για τη 15ετία έως 1,6% για τα έτη ασφάλισης από τα 35 στα 40. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται σε ειδικές μόνο περιπτώσεις και θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. άτομα με ειδικές ανάγκες).
Στόχος είναι το 2018 η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση τη δεκαετία και μέχρι το 2030 να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως σε μία σειρά ταμείων (π.χ. ΟΑΕΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ) θα υπάρξουν νωρίτερα αλλαγές που θα επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων.
Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές εκφράζουν φόβους πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγούν σε μείωση των συντάξεων έως και 20%.
2 Αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Οι συντάξεις από το 2011 θα υπολογίζονται με νέο τρόπο, σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αδικίες.

Σύμφωνα με τις μελέτες το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης ξεκινά από τα 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και εντός επτά ετών φτάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με όσους έχουν όλα τα χρόνια σε έναν φορέα.

Με τις προωθούμενες αλλαγές όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται κατά μέσο όρο 6%. Για τον σκοπό αυτό θα καθοριστούν νέοι συντελεστές, που αναμένεται να φτάνουν μέχρι και το 2%.

3 Επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη έξοδο. Στον δημόσιο τομέα το ποσοστό μείωσης της σύνταξης θα πάει από το 4,5% στο 6% τον χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην πενταετία η μείωση θα είναι 30%. Το μέτρο θα «τρέξει» το 2011, ενώ ανάλογη ρύθμιση εφαρμόζεται ήδη στον ιδιωτικό τομέα (με βάση τον νόμο Πετραλιά).

4 Επιβολή ενιαίου καθεστώτος για την απασχόληση των συνταξιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οσοι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα εργάζονται θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται ένα τμήμα της.

Ασπίδα για τους εργαζόμενους
Πακέτο μέτρων για τα «μπλοκάκια»

Πακέτο μέτρων για την προστασία όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μέτρα για τη μερική και την προσωρινή απασχόληση, ενώ προβλέπει πως μετά από έξι μήνες η απασχόληση με «μπλοκάκι» σε ένα μόνο εργοδότη υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα, ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο), την κατάτμηση της άδειας καθώς και την εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα της εβδομάδας κατά παράβαση του πενθημέρου (καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 50%). Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων (έκδοση προσυνταξιοδοτικών βεβαιώσεων δύο χρόνια πριν από την «έξοδο» από την αγορά εργασίας), ενώ ρυθμίζονται και θέματα ελέγχου των επιχειρήσεων.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
kokkaliari@pegasus.gr
=========================================
Η ΔΕΗ εισέρχεται στη διαχείριση των απορριμμάτων

Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser
για κοινή συμμετοχή σε διαγωνισμούς
Tης Xρυσας Λιαγγου

Mερίδιο από τη μεγάλη αγορά της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων είναι έτοιμη να διεκδικήσει η ΔEH από κοινού με Ισπανό εταίρο. H εταιρεία ήδη έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία Urbaser για την από κοινού συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που αναμένεται να προκηρυχθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Tο μνημόνιο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔEH που συνεδριάζει σήμερα. H Urbaser συγκαταλέγεται διεθνώς μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με εξειδίκευση στη διαχείριση νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και τη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Eχει παρουσία σε χώρες της Eυρώπης, της Aσίας, της βόρειας και νότιας Aμερικής, με δραστηριότητες και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στον τομέα των κατασκευών. Mε τη δραστηριότητα αυτή εισήλθε για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά την περίοδο των Oλυμπιακών Aγώνων, ενώ επέλεξε τη ΔEH για να ανταγωνιστεί μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους που έχουν συνεταιριστεί με ελληνικούς, με αντικείμενο την ελληνική αγορά απορριμμάτων. Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο της Suez Environment που συμμάχησε με την Intrakat, την επίσης γαλλική Veolia που συμμάχησε με τον Ομιλο της MIG, τη θυγατρική της Eλληνικής Tεχνοδομικής, Hλέκτωρ, που στηρίζεται στη γερμανική τεχνογνωσία, τη ΓEK TEPNA αλλά και τη Lamda Development, που έχει συστήσει θυγατρική με στόχο την κατηγορία των βιοαποδομήσιμων υλικών, δηλαδή τις τροφές.

H ΔEH επιχειρεί μέσω της Urbaser να εισέλθει σε μια νέα και δυναμική αγορά την οποία θα συνδυάσει με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Oι σχετικές συζητήσεις φαίνεται να ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση και μάλιστα είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. H νέα διοίκηση του κ. Aρθούρου Zερβού φαίνεται ότι επανεξέτασε το όλο σχέδιο και το προωθεί σήμερα για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο. Tο μνημόνιο προβλέπει από κοινού συνεργασία στους διαγωνισμούς που θα προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα, με βάση μελέτες που έχουν γίνει, ο ετήσιος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς υπολογίζεται μέχρι το 2015 σε 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προβλεπόμενες επενδύσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Το 2007 εκτιμάται ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 5 εκατ. τόνοι στερεά αστικά απόβλητα (οικιακά και βιοτεχνικά), εκ των οποίων το 40% αφορούσε σε ζυμώσιμα απόβλητα και το 29% σε χαρτί. Οι βασικές μέθοδοι επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι η θερμική επεξεργασία τους ή ο συνδυασμός της με βιολογική ξήρανση, αλλά και η τεχνολογία που εστιάζει σε πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων. Τη δεύτερη λύση της κομποστοποίησης ευνοεί μελέτη τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF και Δίκτυο Μεσόγειος SΟS), που παρουσιάστηκε προσφάτως με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική». Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια και να χρηματοδοτηθεί από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με εκταμίευση της τάξεως των 100-120 εκατ. ευρώ. Αν τελικώς επιλεγεί, υπολογίζουν ότι ο συνολικός όγκος των υπολειμμάτων που θα καταλήγουν εκεί θα είναι 100.000 τόνοι ετησίως.

======================================
Διαγωνισμός για νέα λιγνιτική μονάδα
Tην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαΐδας (5) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔEH. H σχετική εισήγηση αναφέρεται σε ισχύ 550 - 660 MW και σε προϋπολογισμό ύψους 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ. H μονάδα θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες τέσσερις μονάδες του λιγνιτικού συγκροτήματος της Πτολεμαΐδας. H μία εκ των τεσσάρων μονάδων έχει κλείσει ήδη, η δεύτερη αναμένεται να κλείσει στα τέλη του έτους και οι άλλες δύο θα κλείσουν με την ολοκλήρωση της νέας μονάδας. H κατασκευή της μονάδας συνδέεται άμεσα με τις απαλλοτριώσεις στις περιοχές Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, που σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η ΔEH προχωρούν κανονικά. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μονάδας έρχεται με καθυστέρηση τριών ετών από τον αρχικό προγραμματισμό της ΔEH. Aυτός προέβλεπε προκήρυξη το 2008 και ένταξη στο σύστημα τον Δεκέμβριο του 2012.
===================================
Συμμαχίες "α λα καρτ" για Πτολεμαΐδα 5
Λένε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και αυτό φαίνεται ότι ισχύει στην περίπτωση της συμμαχίας της Damco με τη ΜΕΤΚΑ για το διαγωνισμό που προκηρύσσει η ΔΕΗ για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Το ίδιο σχήμα, (ΜΕΤΚΑ, όμιλος Κοπελούζου) είχε με επιτυχία κατασκευάσει τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Φλώρινα 1.

Η διαδικασία του διαγωνισμού, φαίνεται πάντως ότι μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς σήμερα αναμένεται να εγκριθούν από το Δ.Σ. της ΔΕΗ οι όροι του διαγωνισμού. Βάσει της εισήγησης που ενέκρινε χθες το συμβούλιο διεύθυνσης ανταγωνιστικών και επιτελικών δραστηριοτήτων, ο διαγωνισμός θα αφορά στην κατασκευή μονάδας με ισχύ από 550 έως 660MW, που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη.

Η συμμαχία της ΜΕΤΚΑ με τη Damco γίνεται σε ένα σχήμα του οποίου ηγείται η γαλλική Alstom ενώ επίσης ενδιαφέρον για το διαγωνισμό έχει εκδηλώσει και η Τέρνα σε μια ομάδα που περιλαμβάνει τη Hitachi και τη γερμανική Babcock.
===================================
ΗΠΑ: Συγχώνευση των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Mirant και RRI

Σε συμφωνία για τη συγχώνευσή τους κατέληξαν οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Mirant Corp. και RRI Energy.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νέα εταιρεία θα ονομάζεται GenOn Energy και θα έχει κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. δολ. με παραγωγική δυναμικότητα 24.700 μεγαβάτ.

Οι μέτοχοι της Mirant θα κατέχουν το 54% της νέας εταιρείας και της RRI το υπόλοιπο 46%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι μέτοχοι της Mirant θα λάβουν 2,835 κοινές μετοχές της RRI για κάθε δικιά τους μετοχή.

Η Mirant λειτουργεί 11 εργοστάσια και απασχολεί 1.400 εργαζομένους ενώ η RRI κατέχει ή έχει συμμετοχή σε 37 εργοστάσια απασχολώντας 2.200 εργαζομένους. ===================================
«Παρατηρήσεις» και ενδιαφέρον για εξαγορές
Και μονάδες της ΔΕΗ στο στόχαστρο της πολυεθνικής

Μία από τις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις στη νέα, «απελευθερωμένη», αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώθηκε χτες από τη διοίκηση της ιταλικής πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας EDISON, στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EDISON εμφανίζεται πρόθυμη να εξαγοράσει μέσω της ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ (κοινής εταιρείας με τα ΕΛ.ΠΕ) υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ ή άλλες, παρά να αναπτύξει νέες, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για απευθείας είσοδο στη ΔΕΠΑ, εφόσον αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της «χαμηλής» οριακής τιμής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, της χοντρικής τιμής, που θεωρείται τόσο από τον ενεργειακό κολοσσό, όσο και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες αρνητική για τα υπερκέρδη που προσδοκούν από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η EDISON ασχολείται με τη ΔΕΗ. Το 2005 είχε εκδηλώσει τη θέλησή της να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ για την συνεκμετάλλευση παλαιών μονάδων της και την από κοινού ανάπτυξη μονάδων λιθάνθρακα σε Ελλάδα και Ιταλία. Την πρότασή της επικαιροποίησε το 2008, χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Πέρυσι είχε επαναλάβει το ενδιαφέρον για απόκτηση ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Η συζήτηση με τον επικεφαλής της εταιρείας Ουμπέτρο Κουαντρίνο περιστράφηκε βεβαίως και γύρω από τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, (που αναπτύσσει από κοινού με τη ΔΕΠΑ) για τον οποίο η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι τα έργα προχωρούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, η ιταλική πλευρά θεωρεί ότι το σχέδιο έχει «κολλήσει» λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της τετραμερούς συμφωνίας τροφοδοσίας ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδα- Τουρκία- Ιταλία. Τις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις κορυφής σε Ιταλία και Ελλάδα, όπου ενδεχομένως θα υπάρξουν εξελίξεις.


===================================
ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 100 ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εκατό κάτοικοι διεκδικούν 30 εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ

Ομαδικές αγωγές κατά της ΔΕΗ ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Δημητρίου, του δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης.
Οι αγωγές θα κατατεθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, ο οποίος διαμαρτύρεται για την υπέρβαση των ορίων ρύπων στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και για τη μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ. Με το σχέδιο της αγωγής που είναι ήδη έτοιμο και το υπογράφουν σε πρώτη φάση εκατό κάτοικοι, κυρίως από τον Άγιο Δημήτριο, οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση της τάξης των 300.000 ευρώ ο καθένας. Τεκμηριώνουν αυτή την οικονομική απαίτηση, επικαλούμενοι τη ρύπανση που επικρατεί στην περιοχή σχεδόν σε καθημερινή βάση, εξ? αιτίας της οποίας υπόκειται μεγάλη φθορά η υγεία τους. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης, «για μας η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι θέμα ηθικό, αλλά έχει σαφώς και την οικονομική διάσταση, η οποία είναι σημαντική. Η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να μην τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους. Η έλλειψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, σημαίνει για μας που τα χωριά μας βρίσκονται περικυκλωμένα από σταθμούς και ορυχεία, ότι ζούμε σε ένα εφιαλτικό τοπίο, με άμεσες συνέπειες στην υγεία όλων των κατοίκων». Ο πρόεδρος του συλλόγου, πρόσθεσε ότι «πέραν της ηθικής δικαίωσης, διεκδικούμε οικονομική αποζημίωση, ώστε με τα χρήματα που θα πάρουμε, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μετεγκατάσταση σε χώρο με πιο υγιεινό περιβάλλον, αφού ως γνωστό, σε αντίθεση με άλλους οικισμούς, για το χωριό μας δεν προβλέπεται μετεγκατάσταση, επειδή στο υπέδαφος δεν υπάρχει λιγνίτης. Επειδή όμως πληττόμαστε περιβαλλοντικά όσο κανείς άλλος, θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα μείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον Η. Τεντζογλίδη, η υπόθεση έχει ανατεθεί σε τρεις δικηγόρους της Κοζάνης, οι οποίοι με την βοήθεια του συλλόγου έχουν ήδη έτοιμο τον σχετικό φάκελο, καθώς έχουν συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που δείχνουν την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους της ΔΕΗ, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην ομαδική αγωγή. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας λειτουργεί χωρίς άδεια, οι μετρήσεις των σταθμών μέτρησης της νομαρχίας Κοζάνης και της ΔΕΗ δείχνουν σχεδόν καθημερινές υπερβάσεις αιρούμενων σωματιδίων, οι ταινιόδρομοι κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και επί το πλείστον είναι ακάλυπτοι, όπως ακάλυπτα κυκλοφορούν με μεγάλες ταχύτητες και τα φορτηγά αυτοκίνητα.
Στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο φάκελος θα κατατεθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, εκτιμούν ότι οι εκατό υπογραφές κατοίκων θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, επομένως οι αγωγές κατά της ΔΕΗ θα ξεπεράσουν τις εκατό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ



===================================
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες
Για τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία

Σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία από την ασυνέπεια του κράτους, αλλά και την καθυστέρηση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών εξέπεμψαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κατά τη συνάντησή τους με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τριάντα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Γ. Προβόπουλου εν όψει της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ. Οι επιχειρηματίες επισήμαναν ότι το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που προκαλεί η δημοσιονομική κρίση επιτείνεται από το γεγονός ότι το Δημόσιο καθυστερεί (επί της ουσίας έχει κηρύξει στάση πληρωμών) την εξόφληση των υποχρεώσεών του προς τις επιχειρήσεις. Μια ακόμη κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, ώστε να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στις διεθνείς αγορές και να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, που επηρεάζει το κόστος άντλησης ρευστότητας και του ιδιωτικού τομέα.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία αντανακλώνται και σε έκθεση της Κομισιόν για την αγορά εργασίας, όπου διαπιστώνεται ότι τον Φεβρουάριο η ανεργία στην Ελλάδα σημείωσε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης (2,3%) μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

====================================
Ρόδος | Χωρίς ρεύμα λόγω... σκόνης «E» 14/4


Ταλαιπωρήθηκαν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της Ρόδου από τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, λόγω βραχυκυκλωμάτων που προκλήθηκαν στους πυκνωτές της ΔΕΗ, εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης και της έντονης βροχόπτωσης.
Τα περισσότερα χωριά στη δυτική πλευρά του νησιού, από τη Σορωνή μέχρι και τη Μονόλιθο έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, ενώ μικροδιακοπές σημειώθηκαν και στην πόλη της Ρόδου.

Πυκνωτές κάηκαν σε κολώνες της ΔΕΗ στην περιοχή Μήδεια της πόλης της Ρόδου, στην περιοχή Αφάντου, στη λεωφόρο Καλλιθέας και στην Κρεμαστή.
===============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: