Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Μαγειρέψτε λοιπόν, υγιεινά και νόστιμα, και περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.



Η Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα
Μαγειρέψτε λοιπόν, υγιεινά και νόστιμα, και περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.
1 κιλό κουκιά ξερά κάλοψα (βραστερά) 1 μεγάλο κρεμμύδι 3/4 - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο · αλάτι, πιπέρι 6-7 φλιτζάνια νερό. Εκτέλεση ...

------------------------------------------
ΔΕΗ: Σχέδιο τροποποίησης καταστατικού

Διαθέσιμο είναι από σήμερα στην ιστοσελίδα της "Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.", το σχέδιο τροποποίησης του καταστατικού της.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις προτάσεις που αφορούν την τροποποίηση ή κατάργηση άρθρων του καταστατικού της ΔΕΗ αποφάσισε το διοικητικό της συμβούλιο να προτείνει στην 26/04 γενική συνέλευση των μετόχων της.

http://www.dei.gr/Images/Sxedio%20trop.%20Greek%201.pdf

=======================================
Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότεινε .............Να αποκρατικοποιηθούν ΔΕΗ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών;

========================================
Ενδιαφέρον της Edison για μερίδιο σε ΔΕΠΑ

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 19:00 - 13/04/10


Παρούσα σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα δηλώνει η Edison, είτε αυτόνομα, είτε μέσω της Elpedison.

Τούτο σημαίνει ότι σε ενδεχόμενο μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ η Edison θα ενδιαφερόταν να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο, ενώ, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ τότε ενδιαφερόμενος αγοραστής θα ήταν η Elpedison.

Αντίθετα, η Edison δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το project της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, στο οποίο μία ενδεχόμενη συμμετοχή της θα τελούσε υπό πολλές προϋποθέσεις.

Τις προθέσεις αυτές κατέστησε γνωστές ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Umberto Quadrino κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Γιάννη Μανιάτη, καθώς και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα το οποίο συζήτησε ο κ. Quadrino με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ήταν και οι υφιστάμενες, κατά την άποψη του, στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και οι καθυστερήσεις στην πλήρη απελευθέρωση της.
Το πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα, κατά τον μάνατζερ της Edison, είναι η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η ΟΤΣ, η οποία, όπως είπε σε συνάντηση του με δημοσιογράφους, είναι πάρα πολύ χαμηλή. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», είπε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά ενέργειας, απέχει πολύ ακόμη από το να λειτουργεί όπως η ευρωπαϊκή, όπως υποστήριξε ο κ. Quadrino. «Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη για να καταστεί πλήρης», τόνισε.

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα ο κ. Quadrino δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες, που ενδεχομένως θα προκύψουν, στο πλαίσιο της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της διαδικασίας απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας».

Κατά τον ίδιο, «η ΔΕΠΑ δεν είναι η μόνη ενεργειακή εταιρία στην Ελλάδα» για την οποία θα ενδιαφερόταν η Edison. «Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πουλήσει μονάδες της ΔΕΗ, ακόμη και παλαιές, θα ενδιαφερόμασταν μέσω της Elpedison». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «δεν έχουμε ακόμη σήμα ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι τέτοιο».
Πάντως, οι συναντήσεις του κ. Quadrino με τους υπουργούς της κυβέρνησης είχε ως στόχο να διερευνηθεί η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ώστε να προσδιορισθούν και οι αντίστοιχες προτεραιότητες τόσο της Edison, όσο και της Elpedison.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει πτωτικές τάσεις στη χώρα μας, νέες επενδύσεις για θερμικές μονάδες δεν ευνοούνται, κατά τον κ. Quadrino, αντίθετα, πιο συμφέρουσα επενδυτική κίνηση θα ήταν η εξαγορά υφιστάμενων. Το ίδιο, άλλωστε, επιδιώκει η ιταλική εταιρία για την επέκταση της και σε έργα ΑΠΕ, για τα οποία, από κοινού με τα ΕΛ.ΠΕ. αναζητεί και νέους εταίρους που θα είχαν ώριμα έργα προς διάθεση.

Ένα ακόμη ζήτημα που συζητήθηκε στις συναντήσεις του μάνατζερ της Edison με την κυβέρνηση ήταν και η πρόοδος του ελληνο-ιταλικο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου ITGI. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει τη συμφωνία διέλευσης τράνζιτ των ποσοτήτων που θα έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία όμως δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την τουρκική Βουλή.

Επί της ουσίας η συμφωνία αυτή δεν έχει καταστεί λειτουργική, όπως είπε ο κ. Quadrino, κάτι που θα επέτρεπε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, τόσο για τις τελικές ποσότητες όσο και για την τιμή. Προς τούτο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία οι πρωθυπουργοί Μπερλουσκόνι και Ερντογάν, όπως και στην αντίστοιχη που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν. Πάντως, φαίνεται ότι τελικά ο ITGI «παίρνει κεφάλι» από τον ανταγωνιστικό Nabucco. «Τώρα είναι η ώρα για τον ITGI», είπε ο κ. Quadrino. «Ο Nabucco θέλει μια δεκαετία ακόμη».

Σήμερα, εξάλλου, η IGI Ποσειδών, η εταιρία στην οποία συμμετέχουν ΔΕΠΑ και Edison (50-50), προκήρυξε διαγωνισμό για την προεπιλογή προμήθειας σωλήνων 26 έως 34 ιντσών για τον ελληνο-ιταλικό υποθαλάσσιο αγωγό IGI, μήκους 203 χλμ., που θα τοποθετηθεί σε βάθος έως 1370 μ. Η αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να εκτελεσθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 10 Μαΐου. Επίσης, Edison, ΔΕΠΑ και Bulgarian Energy Holding, συμφώνησαν για την κατασκευή του αγωγού IGB, μήκους 170 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 3-5 δισ. κ.μ. που θα προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο, και με δυνατότητα επέκτασης για την εξυπηρέτηση και άλλων βαλκανικών χωρών.

Τέλος, ο κ. Quadrino απομυθοποίησε το project του Αστακού, καθώς, όπως υποστήριξε, η λειτουργία του σταθμού LPG (μίγμα προπανίου με βουτάνιο) προαπαιτεί τεχνολογία που δεν είναι ευρέως γνωστή.
Για το λόγο αυτό η Edison πρόκειται να υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας με το εμιράτο του Κατάρ που ενδιαφέρεται να προωθήσει το όλο σχέδιο στην περιοχή, προκειμένου να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε διαφωνία για τη διοχέτευση στην Ιταλία ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα χρησιμοποιεί το LPG.

«Γιατί να διοχετεύεται στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα», είπε. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του και για την κατασκευή του δεύτερου τέρμιναλ LNG στον Αστακό, το οποίο θα το έβλεπε, για παράδειγμα, στη Καβάλα, ώστε η παραγόμενη ενέργεια να διοχετεύεται στα Βαλκάνια.


=======================================
Ενδιαφέρον της Edison για την ΔΕΠΑ και για εργοστάσια της ΔΕΗ
H ιταλική Edison, η αρχαιότερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ιταλίας η οποία έχει ήδη παρουσία στην χώρα μας, θα ενδιαφερόταν για την αγορά εργοστασίων της ΔΕΗ στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε στην λήψη της σχετικής απόφασης.
Τάδε έφη Umberto Quadrino, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας, ο οποίος είχε την Τρίτη στην Αθήνα επαφές με στελέχη της κυβέρνησης ενώ παραχώρησε και συνέντευξη τύπου.
Ειδικότερα, ο κ. Quadrino ανέφερε ότι και στην χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργήσει το ιταλικό μοντέλο, κατά το οποίο η κρατική ιταλική Enel πούλησε – για την ακρίβεια, υποχρεώθηκε από τις Βρυξέλες – να πουλήσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού.
«Σε μία τέτοια εξέλιξη, η Edison θα ενδιαφερόταν για την αγορά εργοστασίων της ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της Edison είναι γενικότερο για τις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, δεχόμενος ότι αυτό θα μπορούσε να εστιαστεί στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου αλλά όχι και στην ΕΠΑ Αττικής, όπου υπάρχει μετοχική εκκρεμότητα, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης της Duke Energy αλλά και όπου, ως φαίνεται, η έτερη των μετόχων Shell (έχει περί το 24%, όπως και η Duke, με το 51% υπό την κρατική ΔΕΠΑ) τηρεί στάση αναμονής.

“Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση”
«Περιμένουμε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για όλα αυτά τα ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Quadrino, ο οποίος πάντως τόνισε ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια (έχουν ιδρύσει την κοινή θυγατρική elpedison) θα πρέπει να αναπτύξει ένα ανάλογο προς αυτό της ΔΕΗ μίγμα χαρτοφυλακίου (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές) προκειμένου να ανταγωνιστεί την κρατική επιχείρηση.
Πάντως, το ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και των στρεβλώσεων που την χαρακτηρίζουν προφανώς ετέθη από τον κ. Quadrino στην διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Τίνα Μπιρμπίλη, Γιάννης Μανιάτης – καθώς οι Ιταλοί θεωρούν ότι η τιμή στην οποία πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρισμού, μέσω του εργοστασίου της elpedison στην Θεσσαλονίκη, δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κόστη της αγοράς.
«Δεν μας απασχολεί εάν πουλάμε φτηνά, αρκεί αυτές να είναι οι πραγματικές τιμές της αγοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Quadrino, υπαινισσόμενος ακριβώς το “προνόμιο” για το οποίο έχει κατηγορηθεί η ΔΕΗ ότι της επιτρέπει να διαμορφώνει, μέσω του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών έργων, σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές χονδρικής (Οριακή Τιμή Συστήματος), με αποτέλεσμα να καθίσταται ασύμφορη η λειτουργία των εργοστασίων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Συνάντηση – κλειδί για τον ITGI

Η ηγεσία του υπουργείου τόνισε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Edison την μεγάλη πολιτική σπουδαιότητα και προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (τουρκοελληνοϊταλικός αγωγός που θα ελιτουργεί, αρχικά, με αζέρικο αέριο, το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη) και υπογράμμισε τις προόδους που γίνονται στα σχετικά έργα, τονίζοντας ότι προχωρούν πολύ καλά, μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
Για το συγκεκριμένο έργο, πάντως, πολλά αναμένεται να κριθούν στην επερχόμενη συνάντηση Μπερλουσκόνι – Ερντογάν στη Ρώμη την ερχόμενη εβδομάδα. Η ιταλική πλευρά αναμένει την κύρωση της συμφωνίας από το τουρκικό κοινοβούλιο, ώστε να καταστεί εφικτή η διαπραγμάτευση με τους Αζέορυς για την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού, από τον οποίο η χώρα μας προσδοκά ποσότητες περί τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, οι οποίες αναλογούν σε περισσότερο από το 50% των σημερινών καταναλώσεων στην Ελλάδα.


Επιφυλάξεις για τον Αστακό
Ο ίδιος ο κ. Quadrino εμφανίστηκε, πάντως, ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την επένδυση των 3 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει η Qatar Petroleum στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αναφέροντας μάλιστα ότι για την κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής θα χρησιμοποιηθεί LPG (υγροποιημένο πετρέλαιο), κάτι που δεν συνηθίζεται διεθνώς.
Οι Ιταλοί περιμένουν, πάντως, να γίνουν γνώστες περισσότερων λεπτομερειών για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το οποίο προβλέπει και την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου, την οποία θεωρούν ως προτιμότερο να γίνει στην Καβάλα.
Για όλα αυτά τα ζητήματα και, προφανώς, και για την ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ – με την οποία η Edison συνεργάζεται στο έργο του ελληνοϊταλικού αγωγού - ο διευθύνων σύμβουλος της Edison είχε συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος και είχε ανακοινώσει την καταριανή επένδυση.
Στόχος της Edison, η οποία μέσα στο καλοκαίρι θα θέσει σε λειτουργία, αυτήν την φορά στην Θίσβη και δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, καύσεως φυσικού αερίου, είναι να αποκτήσει περί το 15% της ενεργειακής αγοράς της χώρας μας, ενώ ήδη κατέχει κάτι περισσότερο από 0,5% στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού, όπου δραστηριοποιείται εδώ και 3 μήνες.
==============================
Edison - Umberto Quadrino - Ενδιαφέρον για εξαγορά ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
Ενδιαφέρον για εξαγορά ενεργειακών επιχειρήσεων ή περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής εταιρίας Edison κ. Umberto Quadrino ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας και είχε συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Quadrino συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Μανιάτη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Στη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ, όπως ανακοινώθηκε, η Υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη πολιτική σπουδαιότητα και προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) και υπογράμμισε τις προόδους που γίνονται στα σχετικά έργα, τονίζοντας ότι προχωρούν πολύ καλά, μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Σε δηλώσεις του ο κ. Quadrino εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα, άσκησε κριτική στη στάση της Γερμανίας, η ευημερία της οποίας όπως είπε εξαρτάται από τη δυνατότητα άλλων χωρών να εισάγουν προϊόντα της και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε το κουράγιο να λάβει δύσκολα μέτρα τα οποία αναρωτήθηκε αν θα έπαιρνε άλλη κυβέρνηση. Επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον του ομίλου να συνεχίσει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα. Η Edison έχει ήδη σημαντική παρουσία στην ενεργειακή αγορά της χώρας μας, καθώς διαθέτει μέσω της Elpedison (Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ, την HE&D και τη ΧΑΛΚΟΡ) μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, ισχύος 390 μεγαβάτ ενώ μία ακόμη μονάδα, στη Θίσβη, 420 MW, βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Στον τομέα του φυσικού αερίου η Edison συμμετέχει μαζί με τη ΔΕΠΑ στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και στον "κάθετο" ελληνοβουλγαρικό αγωγό. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Quadrino τόνισε ότι η Edison θα εξετάσει προσεκτικά όλες τις προτάσεις που θα θέσει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο - εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα - εξαγοράς μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Υπό εξέταση είναι επίσης η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής, δεδομένου ότι η Duke Energy, ο ένας από τους δύο ιδιώτες μετόχους, πουλά τη συμμετοχή του, καθώς και το επενδυτικό σχέδιο στην περιοχή του Αστακού που περιλαμβάνει μονάδα τεχνολογίας LPG και ηλεκτροπαραγωγή. Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Quadrino είπε ότι δεν υπάρχει πλήρης απελευθέρωση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το πρόβλημα χωρίς, διευκρίνισε, να θέτει θέμα αύξησης τιμολογίων. Στόχος της εταιρίας είναι να κατακτήσει μερίδιο 15 % στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (με μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη και ανανεώσιμες πηγές) καθώς και να διεισδύσει στη λιανική μέσω της Elpedison Trading. Εξελίξεις υπάρχουν και στον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της Edison είπε ότι είναι το μοναδικό βιώσιμο έργο του Νοτίου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς ο αγωγός Ναμπούκο, που είναι η ανταγωνιστική πρόταση, χρειάζεται 30 δις. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο (που δεν είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Κασπίας), έναντι 10 δις. του ITGI, τα οποία μπορεί αν διαθέσει το Αζερμπαϊτζάν. Έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για τη διέλευση τράνζιτ του αερίου, δεν έχει όμως ακόμη επικυρωθεί από την τουρκική Βουλή. Όταν αυτό συμβεί θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τις απαιτούμενες ποσότητες και τις τιμές και θα υπογραφεί, όπως διευκρινίστηκε, ένα συμβόλαιο που θα καλύπτει τόσο τη ΔΕΠΑ όσο και την Edison. Η Ποσειδών, κοινή εταιρία των δύο πλευρών, προκήρυξε εξάλλου σήμερα διαγωνισμό για την προμήθεια των σωλήνων που απαιτούνται για το υποθαλάσσιο τμήμα (Θεσπρωτία - Οτράντο), σε βάθος έως 1.370 μέτρα και προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ.
=========================================
"Οργανώνονται" οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δημοσιεύθηκε: 08:06 - 13/04/10
Οργανωμένη θέση απέναντι στη ΔΕΗ παίρνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, αποφασισμένοι να ακουστεί συντονισμένα και θεσμικά πλέον η φωνή τους.
Ίδρυσαν τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως απάντηση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, η ίδρυση του οποίου προωθήθηκε από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία είναι και το κυριότερο μέλος του.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ ήταν αρχικά μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, για να αποχωρήσει στη συνέχεια, προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούνταν ισότιμα τα συμφέροντα όλων των μελών του Συνδέσμου.
Σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου είναι η Ρόκας, η Ήρων Ι και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός της ίδρυσης του Συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην παρούσα συγκυρία.
Η καθυστέρηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την είσοδο στο Σύστημα νέων μονάδων ιδιωτών παικτών από φέτος, καθιστά προφανώς αναγκαία τη θεσμοθέτηση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, για την απόδοση των επενδύσεων που έχουν γίνει.
Εδώ και πολύ καιρό οι ιδιώτες επενδυτές διαμηνύουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να ρυθμίζει τις συνθήκες της αγοράς, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Την ίδια στιγμή, φορείς της αγοράς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, έκλειναν μέχρι πρότινος την πόρτα για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση φαίνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν όχι μόνον τα συμφέροντά τους, αλλά κυρίως τα επενδεδυμένα κεφάλαιά τους.
Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου εκπροσωπούνται όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της αγοράς.
Ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης εκ μέρους της Elpedison Ενεργειακή (σύμπραξη Edison και ΕΛΠΕ), ο αντιπρόεδρος κ. Δημ. Γεωργαντώνης από την Ήρων ΙΙ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Gaz de France Suez), ο κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης από τη Motor Oil, ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή από την Κόρινθος Power (σύμπραξη ομίλου Μυτιληναίου και Motor Oil), ο κ. Ανδρέας Τζούρος από τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο κ. Ευάγγελος Χρυσάφης από την Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου.

==========================================
Διαμαρτυρίες Γάλλων στην ΔΕΗ για εύνοια στους Γερμανούς

“Σφαγή” για τα 1,3 δισ. της Πτολεμαϊδας
Μία μεγάλη επιχειρηματική κόντρα που αποκτά και προφανείς πολιτικές διαστάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τον μεγάλο διαγωνισμό για το ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έργο που αφορά την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα.
Οι όροι προκήρυξης του διαγωνισμού εγκρίνονται στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema gr., με άξονα την διεκδίκηση της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου έχουν σχηματισθεί δύο εντυπωσιακές επιχειρηματικές συμμαχίες.
Από την μία πλευρά βρίσκονται ο όμιλος Κοπελούζου με την ΜΕΤΚΑ και την γαλλική Alstom, οι οποίοι είχαν εμπλακεί και προ δεκαετίας στην κατασκευή της μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα, και από την άλλη ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα με την γερμανική Babcock, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο της Hitachi.
Alstom και Babcock είναι οι δύο μεγάλοι ανά τον κόσμο κατασκευαστές λεβήτων για λιγνιτικές μονάδες και η σύγκρουση είναι εντυπωσιακή, όσο εντυπωσιακή είναι και η συμμαχία δύο επιχειρηματικών ομίλων που είναι παραδοσιακά σε κόντρα, όπως είναι οι όμιλοι Κοπελούζου και Μυτιληναίου, στον οποίο ανήκει η ΜΕΤΚΑ.
Αλλά η επιχειρηματική κόντρα παίρνει και μια άλλη διάσταση: σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένη πληροφόρηση του protothema gr., τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ έχουν στα χέρια τους επιστολή που υπογράφεται από τους Andreas Lusch, Αντιπρόεδρο και Επικεφαλής Θερμικών Συστημάτων της Alstom (Switzerland) Ltd, θυγατρικής του γαλλικού κολοσσού, Δημήτρη Κοπελούζου, διευθύνοντος συμβούλου του φερώνυμου ομίλου και του Ιωάννη Μυτιληναίου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΤΚΑ.
Κατά την ίδια πληροφόρηση, οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης κοινοπραξίας διαμαρτύρονται καθώς η ΔΕΗ φέρεται να έχει τροποποιήσει τους όρους που αναμενόταν να χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό, δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής στον κατασκευαστή του λέβητα μόνο ως υπεργολάβου, χωρίς όμως αυτός να είναι “υπεύθυνος ενιαία, αδιαίρετα, αλληλέγγυα και εις ολόκληρο για το έργο”, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως συμβαίνει παγκοσμίως στους σχετικούς διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο για τέτοια μεγάλης σημασίας έργα.
Οι ίδιες πηγές συνδέουν την συγκεκριμένη πρόθεση της ΔΕΗ με το ότι η Babcock δεν έχει ξανασυμμετάσχει στην κατασκευή λεβήτων για λιγνιτικές μονάδες στην Βόρειο Ελλάδα και έχει ανάλογη εμπειρία μόνο στην Μεγαλόπολη, για διαφορετικές προδιαγραφές. Η γερμανική εταιρεία φέρεται ως πρόθυμη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μόνο ως υπεργολάβος και αυτό έχει δημιουργήσει την αντίδραση της άλλης πλευράς, καθώς η γαλλική Alstom έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει και ως μέλος της κοινοπραξίας και ως απολύτως υπεύθυνη για το έργο.
Το ζήτημα θεωρείται πολύ σοβαρό από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, καθώς πέραν της οικονομικής διάστασης του έργου – η οποία, προφανώς, δεν εξαντλείται με την παροχή των γνωστών εγγυήσεων καλής εκτέλεσης - οι λέβητες (καζάνια) των λιγνιτικών μονάδων αποτελούν έργα που απαιτούν μεγάλη ασφάλεια.
Πρόσφατα, υπήρξε ατύχημα με ανθρώπινα θύματα σε καζάνι της Babcock στην Γερμανία, ενώ και παλαιότερα σε καζάνι της Alstom είχαν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, με αποτέλεσμα αυτό να ανακατασκευαστεί.
Η όλη υπόθεση προσλαμβάνει, πάντως, και μία πολιτική διάσταση, καθώς η γαλλική πλευρά είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την στάση της υπό τον κ. Αρθούρο Ζερβό διοίκηση της ΔΕΗ, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η Γαλλία έχει σταθεί διεθνώς στο πλευρό της χώρας μας, ενώ το αντίθετο έχει συμβεί με την στάση που έχουν τηρήσει οι Γερμανοί σε σχέση με την στήριξη της ελληνικής οικονομίας – στάση που μόλις προσφάτως αμβλύνθηκε…

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η δυσαρέσκεια αυτή έχει εκφραστεί και σε αρμόδιες κυβερνητικές πηγές και η έκβαση της κόντρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
============================
Αίτηση Μηχανικής στη ΡΑΕ για 2 υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 762 MW
Πηγή: Express.gr 13/04/10-08:23


AITHΣEIΣ με σχετικές μελέτες για την αδειοδότηση δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αντλησιοταμίευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 762 MW υπέβαλε πρόσφατα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η Μηχανική Α.Ε.

Συγκεκριμένα οι μελέτες αφορούν τη δημιουργία των εξής σταθμών: 1) ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ι εγκατεστημένης ισχύος 380 MW στη θέση Μπαμπαλιό του Δήμου Ινάχου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 196 εκατ. ευρώ και 2) ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ εγκατεστημένης ισχύος 382 MW στη θέση Σαργιάδα του Δήμου Παρακαμπυλίων, Ν. Αιτωλοακαρνανίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 199 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Μηχανική η διάρκεια κατασκευής των έργων υπολογίζεται σε 5 χρόνια.

Ωστόσο, η υλοποίηση των δύο έργων εξαρτάται άμεσα από το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αναγνωρίζει ως «πράσινη» την υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από μονάδες ισχύος μέχρι 100 MW. H Μηχανική έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό των δύο σταθμών βασιζόμενη στην ερμηνεία των κοινοτικών οδηγιών: 2009/28 και 2001/77. Oπως σημειώνει ο διευθυντής Ανάπτυξης και Νέων Eργων του ομίλου Γεώργιος Δημάκης, «οι εν λόγω οδηγίες αναγνωρίζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια ως ΑΠΕ ανεξάρτητα από την εγκατεστημένη ισχύ».

Πάντως το νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θέτει ως πλαφόν τα 100ΜW και για την προώθηση των επενδύσεων απαιτείται η αλλαγή του πλαισίου.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός των μονάδων της Μηχανικής, όπως εξηγεί ο κ. Δημάκης, προβλέπει τη λειτουργία δύο ταμιευτήρων. Πρόκειται για τον ταμιευτήρα Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) και ένα νέο που θα δημιουργήσει η Μηχανική στα ανάντι.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του όλου συστήματος θα απαιτηθεί συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι η Μηχανική λειτουργεί από το 2003 τον υδροηλεκτρικό σταθμό Θεοδωριάνων εγκατεστημένης ισχύος 4 MW με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 19.000 MWh, αξίας 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ προωθείται η κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού Καρπενησιώτη, ισχύος 5,9 MW, με ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 23.000 MWh, αξίας 2 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Δανάη Αλεξάκη
===============================
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ»
Νέα έργα στις πλάτες των εργαζομένων


Την ώρα που εργαζόμενοι σε διάφορα έργα που έχει αναλάβει η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ» του Π. Εμφιετζόγλου παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, είτε εργάζονται άμεσα σ' αυτήν, είτε σε υπεργολάβους, η εταιρεία κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση αδειοδότησης για δύο μεγάλα υδρηολεκτρικά έργα προϋπολογισμού σχεδόν 400 εκατ. ευρώ!

Στην ανακοίνωση της εταιρείας σημειώνεται ότι «αξιοποιώντας την υποδομή, εμπειρία και τεχνογνωσία στις κατασκευές μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων από την 35ετή συνεργασία της με τη ΔΕΗ, υπέβαλε στις 9/4/2010 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αιτήσεις με σχετικές μελέτες για την αδειοδότηση δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών αντλησιοταμίευσης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 762 MW». Το πρώτο έργο, ο ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Ι, ισχύος 380 MW, τοποθετείται στη θέση Μπαμπαλιό του Δήμου Ινάχου Αιτωλοακαρνανίας. Το κόστος του εκτιμάται στα 196 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, ο ΥΗΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ, ισχύος 382 MW, τοποθετείται στη θέση Σαργιάδα του Δήμου Παρακαμπυλίων Αιτωλοακαρνανίας. Το κόστος εκτιμάται στα 199 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία επικαλείται τη μη εξόφλησή της από το Δημόσιο για τις καθυστερήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα διάφορα έργα της, όπως στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου στην Αχαΐα, στα έργα του ΟΣΕ στο Λιανοκλάδι και αλλού. Ωστόσο, το 2009, η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 121,69 εκατ. ευρώ, με λειτουργικά κέρδη 13,04 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,12 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, φαίνεται να μην πτοείται από τις συνέπειες των χρεών του Δημοσίου στην οικονομική της κατάσταση, καθώς αναλαμβάνει με προθυμία νέα έργα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Για την περίπτωση των εργαζομένων στην περιοχή της Πάτρας, το ΚΚΕ είχε καταθέσει στις 8 του περασμένου Φλεβάρη Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και τη μη επανάληψη των καθυστερήσεων στο μέλλον. Στην απάντησή της η κυβέρνηση κάλυψε την εργοδοσία, με αναφορές στα ανάλογα προβλήματα

===============================
«Κοστούμι» ιδιωτικού τομέα για τις ΔΕΚΟ

Οι εμποροβιομήχανοι προτείνουν: «Λουκέτο» για τους ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κατάργηση υπηρεσιών που δεν αποδίδουν. Μισθούς του ιδιωτικού τομέα «Ψαλίδι» έως και 70% σε υπερωρίες και επιδόματα. «Πάγωμα» προσλήψεων επ’ αόριστον.
Κοστούμι ιδιωτικού τομέα και για τις δημόσιες επιχειρήσεις - οργανισμούς... κόβουν οι εμποροβιομήχανοι προτείνοντας:
Λουκέτο για τους ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς - επιχειρήσεις, κατάργηση υπηρεσιών που δεν αποδίδουν, μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στους υπαλλήλους των δημοσίων οργανισμών, περιορισμό έως και 70% στις υπερωρίες - επιδόματα του Δημοσίου Τομέα, πάγωμα στις προσλήψεις επί αορίστου κ.λπ.
Δεν θα έβρισκε, άλλωστε, καλύτερη ημέρα από τη σημερινή, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρός του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος να δημοσιοποιήσει την έρευνα για τις ΔΕΚΟ, με την οποία προτείνεται ακόμη:
Δεν θα έβρισκε, άλλωστε, καλύτερη ημέρα από τη σημερινή, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρόεδρός του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος να δημοσιοποιήσει την έρευνα για τις ΔΕΚΟ, με την οποία προτείνεται ακόμη:

Να αποκρατικοποιηθούν ΔΕΗ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών, παράλληλα με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό τους.
«Δεν πάει άλλο η κατάσταση με τις ΔΕΚΟ», παρομοιάζοντας αυτές ως ένα βαρέλι χωρίς πάτο στο οποίο σπαταλώνται πολύτιμοι πόροι, «τη στιγμή που ζητάμε θυσίες από μισθωτούς - συνταξιούχους και τη μικρομεσαία επιχείρηση».
Στη λίστα των ΔΕΚΟ που επικρίνει η μελέτη του ΕΒΕΑ κυριαρχούν:

Η ΔΕΗ, που καταγγέλλεται για «πλαστά κέρδη» και υψηλότατο δανεισμό που φτάνει το 93% των ιδίων κεφαλαίων.
Η ΕΡΤ και οι ΔΕΚΟ στον κλάδο μεταφορών για αρνητική κερδοφορία κ.λπ.
Παρά τα δεινά που το... όραμά του επισώρευσε με την τελευταία οικονομική κρίση διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Μίχαλος δήλωσε σχετικά σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «...πρέπει να πάμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να προσαρμοστεί η οικονομία μας προς το διαμορφούμενο νέο μοντέλο που θα είναι φιλελεύθερο με κοινωνικό πρόσωπο»... Αποκαλυπτικά είναι, πάντως, τα στοιχεία της μελέτης του ΕΒΕΑ, η οποία αναφέρεται στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σταχυολογούμε τα πλέον ενδιαφέροντα από τα σημεία της μελέτης:

Μισθολόγιο, αμοιβές, προσλήψεις: Το μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ αντιστοιχεί έως και πάνω από το 60% του συνολικού κοστολογίου, ενώ οι υπερωρίες και οι δευτερεύουσες απολαβές ανέρχονται στο 35% του μισθού και προτείνεται περιορισμός τους στο 10%-12%. Οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να γίνονται πιο κοντά στους όρους και με το μισθολόγιο που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
Για τις δευτερεύουσες εργασίες να προσλαμβάνονται συνεργάτες ορισμένου χρόνου. Οχι παρεμβάσεις (σ.σ.: από πολιτικούς κ.λπ.) για προσλήψεις στις ΔΕΚΟ, διαφορετικό μισθολόγιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, χορήγηση κινήτρων στο προσωπικό και σύνδεση των αμοιβών τους με την απόδοση των ΔΕΚΟ.
Τιμολογιακή πολιτική και έσοδα: Τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ, μεταφορές κ.λπ.) να αντιπροσωπεύουν το πραγματικό κόστος και το κράτος να καταβάλλει τη δαπάνη στην περίπτωση άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Να γίνει αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ είτε ατομικά ή μέσω ενός νέου κεντρικού φορέα για όλες.
Να ελεγχθεί αποτελεσματικά η απώλεια εσόδων, π.χ. η... εισιτηριοδιαφυγή στις μεταφορές.
Μείωση κόστους λειτουργίας: Οικονομική εξυγίανση μέσω συγχωνεύσεων, αποκρατικοποιήσεων, διακοπής λειτουργίας ΔΕΚΟ. Κατάργηση των μη βιώσιμων υπηρεσιών και δημιουργία νέων. Εντατικοποίηση των ελέγχων στις διαδικασίες προμηθειών. Εξορθολογισμός δαπανών προσωπικού.
ΔΕΚΟ
Οι κακοδαιμονίες

Στις κακοδαιμονίες που μαστίζουν τις ΔΕΚΟ η μελέτη του ΕΒΕΑ αναδεικνύει:
Ελλειψη ανεξαρτησίας, διαρκείς εξωτερικές παρεμβάσεις, πελατειακή αντίληψη, παρέκβαση των συνδικαλιστικών φορέων από τον πραγματικό τους ρόλο. Προσθέστε ακόμη λέει η μελέτη:
Ευρύτερη κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχεί η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία...
Δημόσιο
«Στρατιά» άνω του 1 εκατ. υπαλλήλων
Στρατιά που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο αποτελούν οι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Δημόσιο, τονίζει το Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με όσα υποστήριξε χθες ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Τα επίσημα στοιχεία, αναφέρει, που παρουσιάζονται σε κρατικούς και διεθνείς στατιστικούς φορείς τείνουν να είναι ελλιπή, καθώς στον συνολικό αριθμό δεν συγκαταλέγονται οι εποχικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει σχετικά τα εξής με το θέμα των υπηρετούντων στο Δημόσιο:

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Ελ. Στατ.) και του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία ενημερώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2009, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα ανέρχεται στις 370.517. Από αυτούς, οι 268.832 είναι μόνιμοι και οι 101.685 είναι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ οι 92.179 υπηρετούν στα υπουργεία, οι 116.979 στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι 83.529 στους ΟΤΑ και οι 77.830 στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Από το σύνολο των 370.517 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, οι 165.262 απασχολούνται σε δυο μόνο υπουργεία, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εσωτερικών (μαζί με τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας).
Στους 370.517 υπαλλήλους, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες υπερβαίνουν τις 550.000.
Εάν στα προηγούμενα προστεθεί ο αριθμός του ενεργού στρατιωτικού προσωπικού, ο οποίος ανέρχεται στις 177.600, τότε το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα ανέρχεται, κατά προσέγγιση, στο 1.100.000.
Για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ
«Επιτυχία πρωθυπουργού - κυβέρνησης»
Ως επιτυχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, τον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας που ενεργοποίησε η ΕΕ.
«Πρόκειται για επιτυχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η ενεργοποίηση του μηχανισμού ασφαλείας. Είναι, όμως, πρόσκαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνιμα επαίτες. Για αυτό θα πρέπει άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα αναπτυξιακά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέφερε επίσης την πρότασή του για κυβέρνηση συνεργασίας: «Είναι πάγια η θέση μας, πρέπει να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αυτό εννοούμε όταν λέμε για κυβέρνηση συνεργασίας. Είμαστε σε πόλεμο. Δεχόμαστε έναν οικονομικό πόλεμο. Και όπως συνέβη τώρα με τη μείζονα αντιπολίτευση και ένα μικρότερο κόμμα που στήριξαν την κυβέρνηση, αυτό πρέπει να συμβαίνει και σε άλλα θέματα».

Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
=======================================
Ημερίδα με θέμα "Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα - αγορά και εξελίξεις"

«Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα - αγορά και εξελίξεις» είναι το θέμα της ημερίδας που συνδιοργανώνουν στις 20 Απριλίου (ώρες: 09.00-13.00) στο ξενοδοχείο King George ΙΙ Palace (Πλατεία Συντάγματος) το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Δικηγορικό Γραφείο «Μεταξάς & Συνεργάτες».

Υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς και επιστημονικών φορέων του κλάδου θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν την αγορά, τις επερχόμενες θεσμικές και νομικές αλλαγές, τις ευκαιρίες αλλά και τα θεσμικά και οργανωτικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θ. Πανάγος, Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα αναφερθεί στις προοπτικές και στα προβλήματα της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Για τη ΔΕΗ-Ανανεώσιμες ΑΕ και τη στρατηγική της στο δρόμο της Πράσινης Ανάπτυξης θα μιλήσει ο Δρ. Δ. Κανελλόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αιολικής Ενέργειας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Οι νεώτερες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση της αγοράς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα θα αναλυθούν από τον δικηγόρο Δρ. Α. Μεταξά, Διευθύνοντα εταίρο του Δικηγορικού Γραφείου "Μεταξάς & Συνεργάτες". Τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν οι κ.κ. Κ. Κατώπης, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και Κ. Ρώσσης από το Τμήμα Αιολικής Ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Η εταιρεία-χορηγός της ημερίδας GöPA Windpark Gesellschaften μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. T. Hermjakob θα αναλύσει με βάση την εμπειρία που έχει αποκομίσει από την προσπάθεια υλοποίησης μεγάλου project κατασκευής αιολικού πάρκου στην Άνδρο τις θετικές επιπτώσεις τις αιολικής ενέργειας στο περιβάλλον και τη δημόσια αποδοχή της στην τοπική κοινωνία και ο κ Κ. Ψαραδέλλης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας-χορηγού ΝΙΚ. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ, παρουσιάζοντας την εταιρεία θα εστιάσει στις παραγωγικές δυνατότητες στην Ελλάδα στο χώρο των Α.Π.Ε.

Χαιρετισμό έχουν κληθεί να απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. W. Schultheiss, και ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μ. Μαΐλλης.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η διαδικτυακή ενημερωτική πύλη www.capital.gr, η εφημερίδα “Κεφάλαιο”, η αγγλόφωνη εφημερίδα “Athens Plus”, η γερμανόφωνη εφημερίδα “Griechenland Zeitung” και το περιοδικό ECON.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, www.german-chamber.gr, Τηλ. 210 64 19 000, 210 64 19 022, Email: m.balis@mail.ahk-germany.de
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια: