Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σήμερα οι τελικές αποφάσεις Αγωγές κατά της ΔΕΗ από κατοίκους

Αγωγές κατά της ΔΕΗ από κατοίκους
Στα δικαστήρια προετοιμάζονται να «σύρουν» τη ΔΕΗ οι περίπου 1.000 κάτοικοι των οικισμών Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου, στον νομό Κοζάνης, διεκδικώντας αποζημιώσεις έως 300.000 ευρώ έκαστος, για τη βλάβη που έχει υποστεί περιβαλλοντικά η υγεία τους, αλλά και η περιοχή, από την παρουσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της εταιρείας.
Στα δικαστήρια προετοιμάζονται να «σύρουν» τη ΔΕΗ οι περίπου 1.000 κάτοικοι των οικισμών Αγ. Δημητρίου και Ρυακίου, στον νομό Κοζάνης, διεκδικώντας αποζημιώσεις έως 300.000 ευρώ έκαστος, για τη βλάβη που έχει υποστεί περιβαλλοντικά η υγεία τους, αλλά και η περιοχή, από την παρουσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της εταιρείας.

«Εχουμε αναθέσει την υπόθεση σε ομάδα δικηγόρων από την Κοζάνη, ο φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος και μέσα στις επόμενες 10 - 15 ημέρες θα προχωρήσουμε στην κατάθεση των σχετικών αγωγών», αποκάλυψε στην «Η» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου, που πρωτοστατεί στην κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Τεντσογλίδη «η απόφαση έχει κυρίως ηθική βάση, διότι επί σειρά ετών οι υπερβάσεις της ΔΕΗ, όσον αφορά τα όρια αιωρούμενων σωματιδίων κι όχι μόνο, είναι υπερβολικές με βάση τις μετρήσεις της ίδιας της εταιρείας και της Νομαρχίας Κοζάνης, αλλά παρ' όλα αυτά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να μας προστατεύσει».

Ο ίδιος, ωστόσο, παραδέχεται πως στις επιδιώξεις των κατοίκων των δύο οικισμών είναι και να αποζημιωθούν. «Θέλουμε με τα χρήματα που θα διεκδικήσουμε να εγκαταλείψουμε τον οικισμό. Να πάμε να μείνουμε σε άλλη περιοχή με λιγότερη υποβάθμιση, διότι από τον νόμο δεν προβλέπεται μετεγκατάσταση των οικισμών μας» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου...

Περαιτέρω ο κ. Τεντσογλίδης κατήγγειλε ότι ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς να διαθέτει άδεια περιβαλλοντικών όρων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η προηγούμενη έληξε και δεν έχει εγκριθεί η νέα.

Λεωνίδας Λιάμης
=======================================
Πρόταση - σοκ από Ε.Ε. για το ασφαλιστικό
Θέλει μείωση χρηματοδότησης κατά 5 δισ.
Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Τη μείωση της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 4,8% του ΑΕΠ, που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στο 2,7% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. προτείνει -προς το παρόν δεν απαιτεί- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων κατά 5 δισ. ευρώ περίπου (από 11,5 δισ. σε 6,4 δισ. ευρώ) που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σοβαρή μείωση των συντάξεων. Οι προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε τρία εναλλακτικά σενάρια, το ένα πιο σκληρό από το άλλο. Βασική συνισταμένη όλων είναι η καθιέρωση βασικής σύνταξης που με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 340 ευρώ. Ωστόσο, όποιο από τα τρία σενάρια κι αν επιλεγεί τελικά, το δημοσιονομικό όφελος, αλλά και η επίπτωση στη βιωσιμότητα του συστήματος είναι ασαφής, αφού για μια ακόμη φορά δεν έγιναν αναλογιστικές μελέτες. Η απουσία τέτοιων μελετών, αλλά και ακριβών στοιχείων επισημάνθηκε και από τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.


=======================================
Προετοιμάζεται το έδαφος για επενδύσεις από το Κατάρ
Με τον πρέσβη του Κατάρ, Χαμάντ Αλ-Μισνάντ και αντιπροσωπεία του επενδυτικού ομίλου της Qatar Holding συναντήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι πρόεδροι της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Προετοιμάζεται το έδαφος για επενδύσεις από το Κατάρ
Με τον πρέσβη του Κατάρ, Χαμάντ Αλ-Μισνάντ και αντιπροσωπεία του επενδυτικού ομίλου της Qatar Holding συναντήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι πρόεδροι της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η αρτιότερη προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κατάρ, στις αρχές Μαΐου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και ότι διανοίγονται αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας
==============================================

Νωρίτερα οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις υπό την πίεση των αγορών- Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, έρχεται «δεύτερο πακέτο»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Επίσπευση ορισμένων μέτρων για το Ασφαλιστικό αλλά και «Ρlan Β» για την εξοικονόμηση δαπανών του συστήματος έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα» αντιμετώπισης του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει νωρίτερα ορισμένα μέτρα όπως η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η αύξηση της «ποινής» σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου και η εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ταυτοχρόνως έχει επεξεργαστεί ένα «δεύτερο πακέτο μέτρων» το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή- προ του θέρους- εφόσον δεν αποδώσουν τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής αλλά και για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ρlan Β» αφορούν περικοπές στις υψηλές συντάξεις κυρίως των ΔΕΚΟ, άμεση επιβολή ειδικής εισφοράς «τύπου ΛΑΦΚΑ» και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των αυτοαπασχολουμένων.

Το ΙΚΑ και τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ) είναι τα δύο Ταμεία που ενδέχεται ως τις αρχές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, γεγονός που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εσπευσμένα μέτρα καθώς έχει αποκλειστεί η έκτακτη επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γεγονός ότι το 2009 χρειάστηκε 2,4 δισ. ευρώ επιπλέον κρατική ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το πακέτο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και η οριστικοποίηση του «Ρlan Β» θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπτύξει τις εισηγήσεις της. Για το θέμα αυτό ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης ανάλωσαν ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα σε συσκέψεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Οι αλλαγές που ενδέχεται να εφαρμοστούν νωρίτερα αφορούν τα εξής:


1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προσδιοριστεί για το 2018. Ωστόσο ορισμένες επί μέρους ρυθμίσεις θα τεθούν άμεσα σε ισχύ. Ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αλλά και η επιβολή αυξημένων «ποινών» για τις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή προκειμένου να αυξηθεί η μέση ηλικία συνταξιοδότησης από τα 61,4 έτη στα 63 έτη ως το 2015. Ετσι από το 2011 η μείωση της σύνταξης για κάθε έτος πρόωρης «φυγής» από το Δημόσιο θα πάει από το 4,5% στο 6%. Αυτό σημαίνει ότι η αποχώρηση πέντε έτη νωρίτερα θα «κοστίζει» στον ασφαλισμένο μείωση της σύνταξης κατά 30%.

2. Οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση που είναι θετικές για τους ασφαλισμένους δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά μετατίθενται για το 2011, ίσως και αργότερα. Το κόστος της συγκεκριμένης ρύθμισης ξεκινά από τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο και εντός επτά ετών φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τις προωθούμενες αλλαγές όσοι καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται κατά μέσον όρο 6%. Σημειώνεται ότι σήμερα όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση λαμβάνουν ως και 30% χαμηλότερη σύνταξη από όσους έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης σε ένα μόνο Ταμείο.

3. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα παιδιά που περιέχεται στον νόμο Πετραλιά είχε «παγώσει» προσωρινά για το 2010 αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά. Το όριο συνταξιοδότησης σταδιακά θα αυξηθεί από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας. Αρχικώς συζητούνταν η συγκεκριμένη διάταξη να τεθεί σε ισχύ από το 2013, αλλά η οικονομική κατάσταση των Ταμείων επισπεύδει την εφαρμογή της.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=325740&dt=15/04/2010#ixzz0l9EqkDDL
=======================================

Από το 2013 ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Πέντε χρόνια νωρίτερα θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, το 2013 δηλαδή αντί του 2018, αλλά σταδιακά, έτσι ώστε να μην επέλθουν σοβαροί κλυδωνισμοί και δραματικές αλλαγές στις συντάξεις όσων ασφαλισμένων εξέλθουν τα επόμενα χρόνια από την εργασία τους. Η πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων συζητήθηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο , στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης , καθώς και η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου . Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο νόμου, το οποίο θα συζητηθεί στο σημερινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο τρόπος υπολογισμού των συ ντάξεων αποτελεί την κεντρικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου, ενώ η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τελικώς η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεικτό σύστημα υπολογισμού. Συγκεκριμένα, από το έτος 2018 ως βάση υπολογισμού της σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνονται τα δέκα τελευταία έτη. Ομως, για να υπάρξει σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών, τα μισά χρόνια ασφάλισης θα υπολογίζονται με το σημερινό καθεστώς και τα άλλα μισά με το νέο. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση την τελευταία δεκαετία. Τα πρώτα πέντε χρόνια όμως της δεκαετίας, δηλαδή από το 2008 ως και το 2012, θα υπολογίζονται με το ισχύον σήμερα καθεστώς. Ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή από το 2013 ως και το 2017, με το νέο καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=325742&ct=32&dt=15/04/2010#ixzz0l9FIbNWw
======================================


ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
(Ε.ΤΕ-ΔΕΗ)
Αριθ. Εγγρ.Βιβλίου Πρωτ. Αθηνών 6569/Ειδ. 1905/3.3.77
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75 Τ.Κ. 104 32 – ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2105230100 – 2105229991- FAX 210 52 34 984

Αρ. Πρωτ.: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 14.4.2010


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.ΤΕ-ΔΕΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1

Συναδέλφισες- Συνάδελφοι,
Στις 15.3.2010 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση
της Ε.ΤΕ/ΔΕΗ και σύμφωνα με το άρθρο 34 του Καταστατικού
εκλέχθηκαν οι παρακάτω συνάδελφοι που αποτελούν την
Κ.Ε.Φ.ΕΠ με αλφαβητική σειρά:

1. ΚΑΙΝΙΧ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
3. ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
5. ΣΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6. ΤΟΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αναπληρωματικοί ορίστηκαν
1. ΖΕΡΒΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
2. ΠΑΠΑΛΥΜΠΕΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
3. ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Στις 12.4.2010 και ώρα 12.00 συνεδρίασε στα γραφεία της
Ε.ΤΕ-ΔΕΗ η Κ.ΕΦ.ΕΠ και ομόφωνα ορίσθηκε προεδρεύων ο
συνάδελφος ΤΟΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Στη συνέχεια αποφασίστηκε
ομόφωνα να προκηρυχθούν εκλογές σύμφωνα με το άρθρο 36
του Καταστατικού στις 26-27 ΜΑΪΟΥ 2010.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε ότι η προθεσμία υποβολής
υποψηφιοτήτων για τα κεντρικά όργανα λήγει στις 28.4.2010
ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00.


Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΤΟΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΣΚΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓ.

ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ Β.

ΚΑΙΝΙΧ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Ε.ΤΕ/ΔΕΗ
ΤΔΕ Ε.ΤΕ./ΔΕΗ
==================================
Περισσότερη δουλειά, μικρότερες συντάξεις

Πέφτει μαχαίρι έως και 30%- Απαιτείται εργασία 37-40 χρόνων
Η μείωση των συντάξεων μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού τους (από το 2018 ή και ενωρίτερα) είναι το μεγάλο αγκάθι στο νέο ασφαλιστικό τοπίο. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μείωση συντάξεων από 20% έως και 30% (σε σύγκριση με τα ισχύοντα), ενώ για να λάβει ένας ασφαλισμένος αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται από 37-40 χρόνια.
Το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καταβολές σε δύο ταμεία για παράλληλη απασχόληση
ΕΞΑΛΛΟΥ με το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και άλλες σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς, με κυριότερες τις παρακάτω:
ΕΠΙΒΟΛΗ διπλής ασφάλισης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους έχουν παράλληλη απασχόληση. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα ταμείο, ενώ μετά τις αλλαγές θα είναι υποχρεωμένοι να καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Η σχετική ρύθμιση αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 και έχουν δύο δουλειές.

ΑΛΛΑΓΕΣ στο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων. Το μέτρο αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται (αν είναι κάτω των 55 ετών) ή να περικόπτεται.

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ κουπονιών για την πληρωμή όσων παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και θα τα δίνει στον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο ΙΚΑ (όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον ΟΓΑ) και θα δίνει το κουπόνι. Το ασφαλιστικό ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και επιβολή αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να ανέλθει το 2015 από τα 61,4 στα 63,5 έτη. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να θεσπιστούν κίνητρα παραμονής στην εργασία (π.χ. για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά το 65ο έτος). Από το 2011 για τους δημοσίους υπαλλήλους το ποσό της μείωσης στην πρόωρη σύνταξη θα αυξηθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου στη σύνταξη (δηλαδή μείωση 30% την πενταετία).

Στην ουσία επεκτείνεται η ποινή για τις πρόωρες συντάξεις από τον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

ΕΝΙΑΙΟΣ φορέας διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ, συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών)
χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) και των ασφαλιστικών ταμείων.

ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

ΣΥΣΤΑΣΗ Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

ΘΕΣΠΙΣΗ κινήτρων παραμονής στην αγορά εργασίας (κίνητρα παραμονής μετά την 35ετία και αντίστοιχα για όσους παραμένουν μετά το 65ο έτος).

ΑΠΟ 1/7/2011 διεκπεραίωση από το τραπεζικό σύστημα όλων των συναλλαγών στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων (μισθοδοσία, απόδοση εισφορών).

ΕΝΙΑΙΟ κέντρο πληρωμής συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο ενιαίος έλεγχος της τήρησης της νομοθεσίας περί διπλοσυνταξιούχων.



Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

1 Από το2018, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μέχρι το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

2 Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

3 Εκτόςαπό τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.

4 Οισυντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαίνονται από 0,8 έως 1,7%, με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται σε περίπτωση μάξιμουμ παραμονής στην εργασία, δηλαδή 40 χρόνια. Παράλληλα, εξετάζεται αν η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στα 65 έτη.


==================================


* Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα ποιες κρατήσεις θα γίνουν από Εργαζόμενους και Συνταξιούχους με βάση το Νόμο για την επιβολή έκτακτων οικονομικών μέτρων.

* Η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΙΚΑ, που αναφέρεται στην περικοπή των συντάξεων για όσους δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης πέρα των 35 χρόνων, πρέπει άμεσα να αποσυρθεί γιατί είναι παράνομη.

* Συνεχίζεται η οικονομική δυσπραγία στο Ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι δικαιούχοι Συνταξιούχοι
http://www.epsp-kritis.gr/index.php
==================================
Ποιες συντάξεις μειώνονται και για ποιους

Του Κ. ΚΑΤΙΚΟΥ

Μείωση συντάξεων φέρνει το προσχέδιο των ρυθμίσεων για το νέο ασφαλιστικό, που αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Κορμός των αλλαγών που θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρoυμάνη, είναι:
* Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το υπουργείο θα προτείνει να ισχύσει η αλλαγή σταδιακά, από το 2013 και μετά, ή (κατά το λιγότερο επώδυνο σενάριο) για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018. Βάση υπολογισμού θα είναι οι αποδοχές της τελευταίας 10ετίας (π.χ. 2008-2017) και μέχρι το 2028 οι αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου (π.χ. 35ετία 1993-2028). Η μείωση συντάξεων θα επηρεάσει κυρίως τους νέους μετά το 1993, ασφαλισμένους. Αν οι αλλαγές ξεκινήσουν από το 2013 θα επηρεαστούν κατά ένα μέρος και οι προ του 1993 ασφαλισμένοι. Η σύνταξη θα υπολογίζεται με 5 συντελεστές, από 0,9% επί των συντάξιμων αποδοχών για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης, έως 1,4%, για την 35ετία και 1,5%, ή 1,6% από το 36ο μέχρι το 40ο έτος ασφάλισης. Αυτή θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη.
* Η κατάργηση των σημερινών κατώτατων ορίων συντάξεων και η αντικατάστασή τους από τη βασική -προνοιακή- σύνταξη. Το ακριβές ύψος της σύνταξης θα αποφασιστεί σήμερα. Το υπουργείο μελετά να ξεκινά από τα 300 - 360 ευρώ. Κάθε επιλογή ποσού παράγει και διαφορετικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα, αν η βασική ξεκινά από χαμηλά, έλλειμμα, αν είναι στα 360 ευρώ).
* Η ηλικία που θα χορηγείται η βασική σύνταξη. Και εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, για το αν θα καταβάλλεται όταν θεμελιώνει ο ασφαλισμένος δικαίωμα αποχώρησης, ή στο 65ο έτος, ανεξάρτητα αν συνταξιοδοτείται νωρίτερα. Με τη βασική στο 65ο έτος το ασφαλιστικό κερδίζει πόρους, αλλά οι μελλοντικοί συνταξιούχοι, θα δεινοπαθήσουν, αφού για παράδειγμα θα βγαίνουν στο 63ο έχοντας ένα μέρος και όχι το σύνολο της σύνταξης.
Στο υπουργικό θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών - γυναικών στο Δημόσιο που επιφέρει αύξηση μέχρι 10 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.

Το προσχέδιο του ασφαλιστικού περιλαμβάνει ακόμη τις παρακάτω διατάξεις:
1. Θέσπιση νέου κανονισμού εκτίμησης αναπηρίας για τους ασφαλισμένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τη λειτουργία ενοποιημένων κέντρων ιατρικών γνωματεύσεων, αναπηρίας από ΙΚΑ και ΕΣΥ.
2. Διαδοχική Ασφάλιση. Μπαίνει συντελεστής ανταπόδοσης 1,7% για την αύξηση των απολαβών. Θα ισχύσει από το 2011. Αρμόδιος για τη σύνταξη είναι ο τελευταίος φορέας.
3. Κουπόνι ασφάλισης για εποχικούς. Υπάγονται οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, ιδιαίτερα μαθήματα, φύλαξη και μεταφορά παιδιών κ.ά. Οποιος απασχολεί εποχικό προσωπικό θα πληρώνει «μισθό» με κουπόνι, αφού πρώτα θα παρακρατείται αυτόματα η εισφορά κατά την αγορά του (τράπεζες, ΚΕΠ).
4. Μπαίνουν περιορισμοί στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και στο εξής δεν αναγνωρίζονται από τα ταμεία τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, για τη συνταξιοδότηση. Η παροχή οικονομικών κινήτρων (μπόνους) από τον εργοδότη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋπόθέσεις συνταξιοδότησης θα πληρώνεται στο όνομα του εργαζόμενου αλλά μέσω Εφορίας!
5. Ξεκινά από το καλοκαίρι η λειτουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής και ελέγχου των συντάξεων (ΗΔΙΚΑ) για την αποφυγή των παράνομων διπλοσυνταξιούχων.
6. Από το 2011 όσοι αποχωρούν πρόωρα από δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, θα έχουν μείωση σύνταξης κατά 6% το χρόνο και μέχρι 30% για 5 χρόνια πρόωρης αποχώρησης.
7. Αναστέλλεται η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται και είναι μέχρι 55 ετών. Μετά το 55ο μειώνεται το ποσό από ένα όριο και πάνω (πέραν των 800 ευρώ) κατά 50%-70%. Η διάταξη δεν θα ισχύσει για όσους πληρώνουν εισφορές.
Πριν από το νέο ασφαλιστικό η μείωση συντάξεων θα επιβληθεί με νόμο στις καταβαλλόμενες αποδοχές των 83.860 συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, όπου προτείνονται περικοπές από 1,9% (για τις χαμηλές συντάξεις) έως και 25% (για ποσά άνω των 3.000 ευρώ)!

=======================================
12/04/2010
Μείωση συντάξεων


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Σχέδιο για σταδιακή μείωση συντάξεων ετοιμάζει η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό, κάνοντας την αρχή από τις καταβαλλόμενες αποδοχές των 83.860 συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, όπου προτείνεται αναλογική μείωση από 1,9% (για τις χαμηλές συντάξεις) έως και 25% (για ποσά άνω των 3.000 ευρώ)!
Το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού είναι «περίπου» έτοιμο, αλλά πριν από την ψήφισή του (μέσα Μαΐου) θα προηγηθεί η υπουργική απόφαση για το ψαλίδισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων στα δυο ταμεία, καθώς στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από έναν μήνα (για τις περικοπές μισθών, επιδομάτων και Δώρων σε Δημόσιο-ΔΕΚΟ) έκοψε κατά 10% τη χρηματοδότηση στα δυο ταμεία, και μάλιστα αυτή η μειωμένη χρηματοδότηση για το 2010 θα καταβάλλεται «και εφεξής» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίμαχη διάταξη. Η αναφορά ότι «εφεξής» θα χορηγείται μειωμένη χρηματοδότηση, της τάξης των 140 εκατ. ευρώ, έχει κάνει τους συνδικαλιστές να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Ηδη, όπως πληροφορείται ο «Α.Τ», το υπουργείο δέχεται πιέσεις για κατάργηση της λέξης «εφεξής» ώστε οι περικοπές να ισχύσουν μόνο για φέτος. Μέχρι στιγμής, όμως οι πιέσεις δεν έχουν αποδώσει, αλλά την ίδια στιγμή καλλιεργούνται προσδοκίες.
Η υπουργική απόφαση πάντως, για τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων στα δυο ταμεία ετοιμάζεται. Και σύμφωνα με πρόταση που έχει δοθεί στο υπουργείο –την αποκαλύπτει ο «Α.Τ.» - με ένα ποσοστό μείωσης από 1,9% - 25% (κατά μέσο όρο στο 12%), εξοικονομούνται περίπου 9 εκατ. ευρώ το μήνα για το ΤΑΠ-ΟΤΕ και άλλα 4 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΠ-ΔΕΗ.
Είναι πιθανό, όμως οι τελικές μειώσεις να είναι χαμηλότερες (μέσο όρο 8%-10%), εκτός και αν η οριστική απόφαση δεν θα κρύβει εκπλήξεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Τεκμήριο στα εισοδήματα από ενοίκια, αλλά και από καταθέσεις σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, ως προϋπόθεση για την καταβολή της βασικής σύνταξης, σε όλους τους ασφαλισμένους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του προσχεδίου για το ασφαλιστικό που αποκαλύπτει ο «Α.Τ.».
Το προσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και πολλές από τις τελικές ρυθμίσεις του «κλείδωσαν» σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο (μέχρι και χθες το βράδυ) στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη.
Οι κεντρικές ρυθμίσεις (ύψος βασικής σύνταξης, και συντελεστές υπολογισμού) αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες, αν και σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν, οι συντελεστές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των συντάξεων θα είναι χαμηλοί και ξεκινούν από 0,8% (ή 0,9%) για τα πρώτα 15 χρόνια ασφάλισης, και ανά πενταετία κλιμακώνονται μέχρι το 1,7%.
Το τελικό «φινίρισμα» στις διατάξεις του ασφαλιστικού θα δώσει ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος ο οποίος -σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- παίρνει εξιτήριο ύστερα από 10ημερη νοσηλεία του στο ΝΙΜΤΣ και αύριο Τρίτη αναμένεται να βρίσκεται στο γραφείο του. Το προσχέδιο του ασφαλιστικού αναμένεται να τεθεί υπό την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου που εκτός απροόπτου συγκαλείται αυτή την Πέμπτη.
Οι αλλαγές στις συντάξεις –με τα έως τώρα δεδομένα- θα έρθουν σε δυο στάδια:
1. Ένα μέρος της σύνταξης –το μεγαλύτερο- θα υπολογίζεται με βάση τα «ένσημα» του εργασιακού βίου. Για όσους αποχωρούν από το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες μέχρι τις 31-12-2012, η σύνταξη θα βγαίνει με το ισχύον σύστημα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό (μέχρι το 2007) και τη μείωση της αναπλήρωσης κατά 1% βάσει του νόμου «Ρέππα» στην 5ετία 2008-2012. Για όσους αρχίσουν να αποχωρούν από το 2013 και μετά, αναμένεται να ισχύσουν οι νέοι συντελεστές, και περισσότερα έτη του εργασιακού βίου, ώστε το 2018 για παράδειγμα να μετράνε οι αποδοχές της 10ετίας (2008-2017) ή και 15ετίας (2003-2017), ανάλογα με την τελική μορφή της διάταξης.
2. Ένα άλλο κομμάτι –η λεγόμενη βασική σύνταξη- θα καταβάλλεται ως συμπλήρωμα με εγγύηση του κράτους, ως εξής:
* Είτε στο 60ο αν δε δικαιούνται άλλη σύνταξη και με «τεκμήριο» ότι τα τυχόν άλλα εισοδήματά τους (ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.) δεν υπερβαίνουν το 14πλάσιο του ποσού της βασικής σύνταξης.
* Είτε στο 65ο έτος μαζί με τη σύνταξη που θα βγάζουν τα ένσημα όλου του εργασιακού βίου. Σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης (5 έτη νωρίτερα) θα μειώνεται κατά 6% για κάθε χρόνο αυτής της 5ετίας, τόσο η βασική σύνταξη, όσο και η σύνταξη βάσει εισφορών εργασιακού βίου.
Όπως πρώτος έχει αποκαλύψει ο «Α.Τ.» αν σήμερα ίσχυε ο νέος τρόπος υπολογισμού η μείωση των συντάξεων θα ξεπερνούσε το 20% για 35ετη ασφάλιση. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 35ετία, και «συντάξιμο μισθό» 2.500 ευρώ αντί για 1.662 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 1.380 ευρώ (μείωση 16,9%). Και για να εξασφαλίσει τη σύνταξη των 1.662 ευρώ, θα υποχρεωθεί να εργαστεί άλλα 5-7 χρόνια!

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ "ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ"
Τα άρθρα που έχουν οριστικοποιηθεί για το ασφαλιστικό περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
1. Βασική σύνταξη, στο 60ο έτος (εισοδηματικό κριτήριο-14πλάσιο της βασικής) ή 65ο έτος, μαζί με την «ανταποδοτική». Μείωση 6% για κάθε χρόνο (μειωμένη). Το ποσό της δεν έχει ακόμη καθοριστεί (μελετάται να είναι μεταξύ 230 και 360 σημερινά ευρώ).
2. Διαδοχική Ασφάλιση. Μπαίνει συντελεστής ανταπόδοσης 1,7% για την αύξηση των απολαβών. Αρμόδιος για τη σύνταξη είναι ο τελευταίος φορέας. «σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του».
3. Υπαγωγή στην ασφάλιση του οικιακού προσωπικού. Υπάγονται οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας, οι κηπουρικές εργασίες, οι υπηρεσίες φύλαξης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών νηπίων κ.ά. Για την καταβολή της αμοιβής τους εκδίδονται «κουπόνια» που περιλαμβάνουν το ποσό των εισφορών. Θα διατίθενται και από τις τράπεζες. Οποιος απασχολεί οικιακό προσωπικό θα τα αγοράζει και αυτόματα θα γίνεται η παρακράτηση των εισφορών.
3. Καθιερώνεται ελάχιστο ποσό για τις ασφαλιστικές κρατήσεις ΙΚΑ το βασικό ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
4. Αυξάνεται στο 10% η ασφαλιστική εισφορά στον ΟΓΑ.
5. Μπαίνουν περιορισμοί στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και στο εξής δεν αναγνωρίζονται από τα ταμεία τα πλασματικά χρόνια ασφάλισης, για τη συνταξιοδότηση. Η παροχή οικονομικών κινήτρων (μπόνους) από τον εργοδότη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πληρώνεται στο όνομα του εργαζόμενου αλλά μέσω Εφορίας!
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμη οι ρυθμίσεις για το λογιστικό διαχωρισμός Προνοιακών – Ασφαλιστικών Παροχών, για τα κίνητρα παραμονής στην εργασία και αντικίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης καθώς και για το ενιαίο σύστημα ελέγχου συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ.

=====================================
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Το ασφαλιστικό στη ΔΕΗ είναι μια από τις πλέον ειδικές περιπτώσεις γιατί:

Η ΔΕΗ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ.

Η περιουσία του Ταμείου (ΟΑΠ/ΔΕΗ) ξεπερνά τα 13 δις ευρώ και είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ και ξεπερνά το 70% της αξίας της Επιχείρησης.


Το ότι η ΔΕΗ ενσωματώνει την ασφαλιστική περιουσία δεν το αρνήθηκε ούτε ο Καραμανλής αφού, το 1999, το ψήφισε ως αρχηγός Αξ/κής Αντιπολίτευσης. Γιατί είναι ενσωματωμένη;

Η ΔΕΗ, ως ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ, παρακρατεί εδώ και 40 χρόνια τις εισφορές των εργαζόμενών της αλλά και τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις προς αυτούς.

Εκμεταλλευόμενη αυτά τα τεράστια κεφάλαια πέτυχε την μεγάλη οικοδόμησή της δίχως να δανείζεται ή ο δανεισμός να γίνεται με σημαντικά πλεονεκτήματα.

Άρα, η ΔΕΗ έγινε η μέγιστη των ελληνικών επιχειρήσεων και ηλεκτροδότησε τη χώρα επειδή μετέτρεπε σε πολυποίκιλες εγκαταστάσεις την ασφαλιστική περιουσία των εργαζόμενων της.

Η αξία της περιουσίας φτάνει τα 13+ δις ευρώ και είναι αποτέλεσμα αναλογιστικών μελετών που μεθόδευσε ο Μητσοτάκης για να κατασπαράξει τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιώντας την.

Χάριν δε στην χρηματοδότηση από τους ασφαλισμένους, τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι πολύ χαμηλά, ασκώντας έτσι το κράτος την κοινωνική και αναπτυξιακή του πολιτική.



ΓΕΝΟΠ και ΠΟΣ ΔΕΗ οφείλουν, ταυτόχρονα με σκληρούς αγώνες, να κινήσουν αμέσως όλες τις νομικές διαδικασίες για να διασφαλίσουν την «ενσωματωμένη περιουσία» και ν' απαιτή-σουν την πλειοψηφία της Διοίκησης της ΔΕΗ, ως οι μέτοχοί της με ποσοστό άνω του 70%.

ΈΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΟΑΠ/ΔΕΗ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟΣ, ΘΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΩΣ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ.
========================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: