Τρίτη 20 Απριλίου 2010

τα εργοτάξια της ΔΕΗ


Συνεργασία Ελλάδα και Γερμανίας στον χώρο της Ενέργειας

Συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που περιλαμβάνουν και τον χώρο της Ενέργειας προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Μαθιουδάκης σε ημερίδα του ελληνογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου με θέμα η "Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα αγορά και εξελίξεις". Ο γενικός γραμματέας στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου στρέφεται ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΑΠΕ. Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Θεόδωρος Πανάγος αναφέρθηκε κι αυτός στη σημασία της απλοποίησης των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, σημείωσε ότι παράλληλα πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον στην τάχιστη ενίσχυση αναβάθμισης των δικτύων, ενώ γνωστοποίησε ότι σε λίγες εβδομάδες υπογράφεται η υπουργική απόφαση που αφορά στις εγγυήσεις προέλευσης. Τόνισε τη σημασία ενεργοποίησης των τοπικών κοινωνιών με στόχο την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την ανάγκη καταγραφής όλων των υποψήφιων δημόσιων εκτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πανάγος, ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει μέριμνα για το έμψυχο υλικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί η Αρχή να ανταποκριθεί στο ρόλο της. "Καταφέραμε τα τελευταία δύο χρόνια αν φέρουμε εις πέρας με τα όποια προβλήματα φακέλους με περίπου 8.000 αιτήσεις -εκτός από την τακτική εργασίας της ΡΑΕ- αλλά εάν δεν γίνει κάτι με το έκτακτο προσωπικό σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα". Ο διευθυντής της διεύθυνσης αιολικής ενέργειας της "ΔΕΗ-Ανανεώσιμες" δρ Δημήτρης Κανελόπουλος, ανέφερε ότι για τα επόμενα 3 χρόνια στόχος της εταιρείας είναι να εντάξει 223 μεγαβάτ από ΑΠΕ στο σύστημα είτε μόνη της είτε σε συνεργασία, να επεκτείνει το ρόλο της στη ΝΑ Ευρώπη για να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της με νέα μεγάλα έργα. Πρόσθεσε δε ότι από φέτος "ΔΕΗ-Ανανεώσιμες" ενεργοποιείται στον τομέα της βιομάζας. Γνωστοποίησε τέλος, ότι το 2009 παρήχθηκαν από τις μονάδες της της "ΔΕΗ-Ανανεώσιμες" 304 γιγαβατόρες και αυτό σημαίνει αύξηση 49% σε σχέση με το 2008.
====================================
Ελληνογερμανικές συνεργασίες στις ΑΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρωτοβουλία για την προώθηση συνεργασιών σε τομείς μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το περιβάλλον και οι ΑΠΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκης, στο πλαίσιο ημερίδας για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Γερμανική Πρεσβεία και το δικηγορικό γραφείο Μεταξάς & Συνεργάτες.

Σε αυτή τη φάση, τόνισε ο κ. Μαθιουδάκης βρισκόμαστε στο στάδιο προετοιμασίας της εξειδίκευσης των δράσεων για την υλοποίηση των συνεργασιών. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τη Γερμανία, με δεδομένες τις τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο και επίπεδο ανάπτυξης, που μελετούμε κατέληξε ο κ. Μαθιουδάκης.

Στην ίδια ημερίδα ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Θ. Πανάγος αναφέρθηκε στα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με τον πλαίσιο υλοποίησης των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πανάγο, αφότου ψηφιστεί ο νέος νόμος για την αδειοδότηση των ΑΠΕ θα πρέπει να λυθούν δύο βασικά ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη δασολογίου – κτηματολογίου και το δεύτερο αφορά στη συνειδητοποίηση εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ότι στις ΑΠΕ υπάρχει μερίδιο για όλους και θα πρέπει να σταματήσει ο «επιχειρηματικός πόλεμος» όπως είπε, που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της αγοράς.

Στην ημερίδα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή Αιολικής Ενέργειας Δρ. Δημήτριο Κανελλόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι την επόμενη τριετία η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη συνολικά 223 MW ΑΠΕ μόνη ή σε συνεργασίες με άλλους επενδυτές. Επίσης ανέφερε ότι στόχος της εταιρείας είναι η εμπλοκή της σε project με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και η επέκτασή της σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέλος ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει και στην τεχνολογία της βιομάζας και με αυτό τον τρόπο θα είναι η μοναδική εταιρεία που θα έχει παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Η αγορά προσβλέπει θετικά στο νέο νομοσχέδιο αρκεί τα λόγια να μεταφραστούν σε έργα, τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος Δρ Αντώνης Μεταξάς, το γραφείο του οποίου εκπροσωπεί επενδυτές της αγοράς ΑΠΕ. Χορηγοί επικοινωνίας στην ημερίδα ήταν η εφημερίδα Κεφάλαιο και το Capital.gr.
===================================
Άμεση αξιοποίηση εδαφών της ΔΕΗ
Να ξεκινήσει την αποκατάσταση των εδαφών και να αξιοποιήσει τα χιλιάδες στρέμματα για καλλιέργειες ενεργειακών φυτών καθώς και να επανεξετάσει από μηδενική βάση τις σχέσεις συνεργασίας της με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής ένα όραμα πολλών ετών που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουν δρομολογηθεί, ζητά από την ΔΕΗ σε άρθρο του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης. Τονίζει επίσης ότι είναι η στιγμή, όπου η ΔΕΗ θα πρέπει να αναπτύξει το επενδυτικό της πρόγραμμα με καύσιμο το λιγνίτη, ώστε να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τα ενεργειακά θέματα.
====================================
Εκλεβαν και έκαναν..«εξαγωγές»

Σπείρα Αλβανών τσιγγάνων, η οποία είχε κυριολεκτικά ρημάξει, εργοστάσια, σπίτια, καταστήματα και εργοτάξια της ΔΕΗ, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Νίκαιας

Ειδικότερα, τα μέλη της σπείρας συνελήφθησαν, έπειτα από έλεγχο της σαστυνομίας σε καταυλισμό επί της οδού Ορφέως 117, στα Κάτω Πετράλωνα, και στην κατοχή τους βρέθηκαν κλοπιμαία, όπως ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα και άλλα.
Από τα εργοτάξια της ΔΕΗ οι συλληφθέντες αφαιρούσαν καλώδια χαλκού και στην συνέχεια τα κλοπιμαία τα φόρτωναν σε αυτοκίνητα εταιρειών, τα οποία επίσης τα έκλεβαν και εξαφανίζονταν.
Οπως δήλωσε ο διοικητής της Ασφάλειας Νίκαιας, Δημήτρης Γιοβανίδης, ο οποίος εξιχνίασε την υπόθεση, τα κλοπιμαία, εκτός από το χαλκό, τα μετέφεραν με τα φορτηγά στην Αλβανία. Ακόμη, ο κ.Γιοβανίδης πρόσθεσε ότι τα καλώδια χαλκού τα πωλούσαν σε διάφορες μάντρες εντός Ελλάδας.
Οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς εκτιμάται ότι στην σπείρα συμμετέχουν και άλλα άτομα.

Σπύρος Κουντούρης
=====================================

Οριστικοί πίνακες επιτυχόντων ειδικότητας Τ4/Ζ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε (www.dei.com.gr ) Οριστικοί Πίνακες Προσληπτέων της Προκήρυξης 1/2007 με τους επιτυχόντες της Κατηγορίας/Ειδικότητας Τεχνικοί Δομικών Έργων (Τ4/Ζ).
Οι εν λόγω οριστικοί πίνακες απεστάλησαν προς δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 19.04.2010.

Δείτε τους επιτυχόντες Τ4/Ζ
Αθήνα 19 Απριλίου 2010
======================================
Έντονη ανησυχία για την επάρκεια ρεύματος
Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής μας καθώς, προχωρούν σε επενδύσεις αλλά η ΔΕΗ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση και να ηλεκτροδοτήσει τις επιχειρήσεις τους, ενδεικτικό της γνωστής κατάστασης που επικρατεί στη Ρόδο.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος ζήτησε δημόσια να σταματήσει η παθητική στάση που τηρείται μέχρι σήμερα, καθώς η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι κάτι που μας απασχολεί από το 1952!

«Πρόκειται για κατάντια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί συζητάμε για ανάπτυξη όταν τέτοια σοβαρά και πρωτεύοντα ζητήματα δεν έχουν λυθεί, κάνοντας λόγο για ψευδαισθήσεις και για τσάμπα «σούρτα φέρτα».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το μεσημέρι ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης έχει καλέσει σε συνάντηση εργασίας τους προϊσταμένους του Δασαρχείου της ΚΥΔ και της ΚΕΔ με σκοπό την αναζήτηση λύσεων σε επί μέρους ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Φαίνεται όμως ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένας τομέας πάνω στον οποίο πολύ σύντομα θα σημειωθούν εξελίξεις αφού, η ανικανότητα της ΔΕΗ επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρίες να εισβάλλουν στο χώρο διεκδικώντας μερίδιο της πίτας.

Οι ανταγωνιστές
Ήδη ανταγωνιστές της επιχείρησης ετοιμάζονται να ασκήσουν επιθετική πολιτική προσφέροντας μεγάλες εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους και βάζοντας ως στόχο τα νησιά.

Η εταιρία μάλιστα που φαίνεται ότι ενδιαφέρεται σοβαρά είναι η αυστριακή Verbund-Energa, η οποία δύο μήνες μετά την είσοδό της στην αγορά λιανικής προσφέρει έκπτωση από 10% έως 20%.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κως στα Δωδεκάνησα και φυσικά η Κρήτη- μία συνολική αγορά με ετήσιο τζίρο περίπου 700 εκατ. ευρώ, την οποία σήμερα «καρπώνεται» μόνο η ΔΕΗ.

Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τις πολυτελείς κατοικίες και τις βίλες, όπου επειδή έχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις και η ΔΕΗ τους πουλάει ακριβά το ρεύμα υπάρχουν περιθώρια για έναν ιδιώτη να την ανταγωνιστεί.

Αναφορικά με τους ιδιώτες στα νησιά εκκρεμεί η κατάρτιση από τη ΔΕΗ του κώδικα λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, εναρμονιζόμενη πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι το οποίο καθυστερεί να κάνει.

Είναι οξύμωρο, λένε οι ανταγωνιστές της, από τη μία η ΔΕΗ να ασκεί το δικαίωμά της για ανάκτηση του κόστους που αφορά την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (των γνωστών ως ΥΚΩ) στα νησιά και από την άλλη να μην έχει ακόμη προβεί στην κατάρτιση του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, που θα επιτρέψει την είσοδό τους σε αυτή την αγορά.

Αν και σε επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς την αυστριακή Verbund ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός επισήμαινε πως η ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει το εν λόγω κείμενο στη ΡΑΕ, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Οι ιδιώτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να πουλήσουν ρεύμα σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολυτελείς κατοικίες και βίλες.

======================================
Η δίκη για τη ΔΕΗ
Ξεκίνησε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση της υπόθεσης για την έκδοση αδείας αλλά και την ανάκληση αυτής, για την ανέγερση του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων, ένας υπάλληλος της υπηρεσίας αυτής καθώς και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και απλή συνέργεια στη πράξη αυτή.

Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ως μάρτυρας ο προϊστάμενος του ΠΕΧΩ Κ. Νίκος Φαρμακίδης, ενώ η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου για τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 10 το πρωί.

Πάντως από τη πλευρά τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίζονται ότι έπραξαν χωρίς δόλο και σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους αλλά και βάση των σχετικών διαταγμάτων και νόμων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με απευθείας κλήση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου ο οποίος και νωρίτερα είχε ασκήσει τις ποινικές διώξεις κατά των φερόμενων ως εμπλεκομένων, μετά και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργήσει με δική του παραγγελία το Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου.

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε μετά τα όσα στοιχεία είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο τοπικό τύπο τις προηγούμενες ημέρες αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Μάλιστα είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. εισαγγελέα με τον προϊστάμενο του ΠΕΧΩ κ. Νίκο Φαρμακίδη ο οποίος και του κατέθεσε πλήρη φάκελο με τα στοιχεία της υπόθεσης.

Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες για την δημιουργία υποσταθμού διανομής ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί η επιχείρηση στον Άγιο Νικόλαο, σταμάτησαν μετά την απόφαση που λήφθηκε από το Δήμο Ροδίων.


====================================
Τι έρχεται για τους εργαζόμενους

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης αναμένεται να συνοδευτεί από επιτάχυνση των μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως:

1) Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

2) Επιτάχυνση των αντιδραστικών αλλαγών στην Κοινωνική Ασφάλιση.

3) «Ελαστικοποίηση» της εργατικής νομοθεσίας για το καθεστώς των απολύσεων, την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων (αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού και επέκταση των ατομικών ή των εργοστασιακών συμβάσεων εργασίας ως κυρίαρχων).

4) Περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.

5) Νέες δραστικές περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατάργηση θέσεων οργανισμών που κλείνουν).

6) Ιδιωτικοποίηση πρώην ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, λιμάνια, οργανισμοί ύδρευσης κλπ.).

7) Δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

8) Νέα μείωση μισθών Δημοσίου το 2012-2013 και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω κυρίως της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένων χρόνου.

9) Πλήρης «απελευθέρωση» στα κλειστά επαγγέλματα.

10) Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
=======================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: