Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

"Σκουπιδιάρα" η ΔΕΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Έχουμε το θλιβερό «προνόμιο» να έχουμε τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Πέρυσι, το τίμημα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και των αναγκαστικών υπερωριών στη ΔΕΗ ήταν δεκάδες εργατικά ατυχήματα. Επτά από αυτά θανατηφόρα.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

- επαναλαμβάνουμε με δυνατή φωνή την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού
- διαδηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για να μπει τέλος στη μαύρη λίστα των ατυχημάτων
Η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ έχει χρέος και ευθύνη απέναντι στους εργαζομένους και τις οικογένειές τους να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να εκμηδενίσει τους κινδύνους στους χώρους εργασίας.

Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την ΖΩΗ, την ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ και την ΥΓΕΙΑ των εργαζομένων!!!
Γραφείο Τύπου
========================================

========================================
Ανατιμήσεις στη ΔΕΗ ελέω ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της επιχείρησης προαναγγέλλει απελευθέρωση και αυξήσεις τιμολογίων, αλλά ο «μηχανισμός στήριξης» της οικονομίας μας επιβάλλει αποπληθωρισμό!

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Στον αστερισμό του ΔΝΤ και η προοπτική αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ! Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός μίλησε χθες για απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αυξήσεις 20% σε βάθος τριετίας, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί η επιχείρηση μετά το 2013 από την αλλαγή του συστήματος κατανομής και εμπορίας ρύπων. Επίσης προέβλεψε αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς λόγω ρυθμιστικής παρέμβασης της τρόικας (ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ) στην ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά προανήγγειλε αυξήσεις τιμολογίων από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αλλά επισήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ είναι ένας εξαιρετικά αστάθμητος παράγων. Οπως είναι γνωστό η συνταγή του ΔΝΤ σε χώρες όπως η Ελλάδα περιλαμβάνει (ακόμη και «βίαιο») αποπληθωρισμό.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ τελικά αποφασίζει το εποπτεύον υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ. Ενα από τα βασικά εργαλεία αποπληθωρισμού θα είναι η μείωση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως θα προκαλέσει δυσμενέστατα οικονομικά αποτελέσματα για την επιχείρηση. Ο κ. Ζερβός δεν θέλει ούτε να σκεφθεί τις εναλλακτικές λύσεις για να μη ζημιωθεί σημαντικά η ΔΕΗ σε αυτή την περίπτωση: εκποίηση μονάδων, πώληση μετοχών ή αιφνιδιαστική μείωση προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν γοητεύουν τη διοίκηση της επιχείρησης.

Προσωπική άποψη του κ. Ζερβού είναι ότι πρέπει να παραμείνει το 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο, ενώ και η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ προχθές, απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το Δημόσιο το 51%. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Ζερβός, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα στο μέλλον.

Στη συνάντηση με την τρόικα των εμπειρογνώμων, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα ταμειακά και στις πιθανές πηγές εσόδων και όχι σε θέματα απελευθέρωσης της αγοράς. Ωστόσο εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει καθώς η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ούτε το δεύτερο αλλά ούτε και το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, κάτι που πρέπει να γίνει ως τον επόμενο Μάρτιο.

Σε περίπου ενάμιση μήνα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχέδιο. Από τον σχεδιασμό θα απουσιάζουν δύο λιθανθρακικές μονάδες που είχαν προβλεφθεί παλαιότερα, ενώ θα υπάρχουν συνεργασίες με άλλους ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ, πιθανόν και στο φυσικό αέριο, αλλά όχι στον λιγνίτη. Αρνητικός ήταν ο κ. Ζερβός και στην προοπτική να «ανταλλάξει» η ΔΕΗ μονάδες της με πάγια άλλης εταιρείας στο εξωτερικό.

Ως τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι 1.600 προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2007 καθώς η διαδικασία εξαιρέθηκε από την απαγόρευση προσλήψεων. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό υπάρχουν ελλείψεις, ιδιαίτερα στο παραγωγικό κομμάτι (μονάδες, ορυχεία), ενώ είναι δύσκολο να στελεχωθούν οι «βαριές» μονάδες με προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα γραφεία, ακόμη και με εκείνους που είχαν προσληφθεί ως τεχνίτες και τελικά κατέληξαν σε υπηρεσίες γραφείου.

Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μοιραία θα χάσει μερίδιο κόστους στην παραγωγή όσο και στην εμπορία. «Το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτό» αναρωτήθηκε.

Η ΔΕΗ έχει καταθέσει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της από τον περασμένο Νοέμβριο, την τελική απόφαση όμως θα λάβει η κυβέρνηση. Υπάρχουν 31 τύποι τιμολογίων με τη λογική των σταυροειδών επιδοτήσεων και η ΔΕΗ θέλει να μειωθούν σε οχτώ και με εξορθολογισμό, σε άλλες κατηγορίες να υπάρξουν αυξήσεις και σε άλλες μειώσεις. Η πρόταση προβλέπει τριετή περίοδο προσαρμογής ώστε να μην επιβληθούν όλες οι αυξήσεις μαζί αλλά να υπάρξει μεσοσταθμική ετήσια αύξηση της τάξεως του 4% με 5%.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=328524&dt=28/04/2010#ixzz0mPWO6axv
================================================
ΝΔ: Ο τομεάρχης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Μ. Γιαννάκης, για το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ


«Αδιανόητο» χαρακτηρίζει η ΝΔ το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. O υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του κόμματος, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης, υπογράμμισε πως «οι προτάσεις του προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Έχουμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις της για αύξηση των τιμολογίων θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητά τους και εν τέλει τους τελικούς καταναλωτές και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία μας, οφείλουμε, ως πολιτεία, να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος στην παραγωγική διαδικασία. Ειδάλλως, οι αυξήσεις των τιμών θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και σε ακόμα βαθύτερη ύφεση».

=================================================

ΔΕΗ: Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook η S&P
Σε υποβάθμιση της ΔΕΗ προχώρησε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's. Πιο συγκεκριμένα, υποβάθμισε το outlook για την εταιρεία σε αρνητικό από σταθερό, υπό το σκεπτικό ότι η ΔΕΗ είναι κατά το 51% κρατική και αντλεί σχεδόν το σύνολο των εσόδων της από την εγχώρια αγορά, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βαθμολογηθεί με αξιολόγηση πολύ καλύτερη εκείνης του ίδιου του ελληνικού δημοσίου.

Το αρνητικό outlook για την εταιρεία καθρεφτίζει επίσης την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, αλλά και ένα πιο δυσμενές ρυθμιστικό περιβάλλον.
=================================================

"Σκουπιδιάρα" η ΔΕΗ


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μετά την Ελλάκτωρ, το σχήμα Intrakat GdF Suez, τον όμιλο Κοπελούζου, το σχήμα MIG Veolia και τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο της αναδυόμενης αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων.
Για το σκοπό αυτό έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser, το οποίο σήμερα αναμένεται να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο προς έγκριση. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Α. Ζερβό, η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί μια από τις δραστηριότητες στις οποίες η ΔΕΗ φιλοδοξεί να «επιχειρήσει».

Η συνεργασία με τον ισπανό εταίρο, αποτελεί «κληρονομιά» της προηγούμενης διοίκησης, η οποία ήταν σε προχωρημένο στάδιο και κρίθηκε ως θετική και από τη νέα διοίκηση, η οποία και την προωθεί. Η Urbaser συγκαταλέγεται διεθνώς μεταξύ των εταιρειών με εξειδίκευση στη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα των νοσοκομειακών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Οι Ισπανοί έχουν παρουσία σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική όχι μόνο στη διαχείριση απορριμμάτων αλλά και στις ΑΠΕ και τις κατασκευές.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να συνδυάσει τη διαχείριση απορριμμάτων με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με βάση το προωθούμενο προς έγκριση μνημόνιο, προβλέπεται από κοινού συνεργασία για τη διεκδίκηση διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν από την κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτινων πόρων.

Σημειώνεται ότι η αγορά της διαχείρισης απορριμμάτων έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας και εκτιμάται ότι μέσα στην προσεχή πενταετία θα εμφανίζει ετήσιο τζίρο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο σημερινό Δ.Σ. εκτός από το μνημόνιο με την Urbaser αναμένεται να εγκριθούν οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με τον ανάδοχο για την απεμπλοκή και εκκίνηση των έργων της μονάδας του Αλιβερίου.


==========================================
Ασφαλιστικό:Περισσότερη δουλειά για μικρότερη σύνταξη όταν...
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

seitanid@gmail.com

Η ελληνική οικονομία αναζητούσε ένα «φως» στο σκοτάδι της δημοσιονομικής κρίσης και της προοπτικής η χώρα να οδηγηθεί σε πτώχευση.

Το «φως» που άναψε, δηλαδή ο μηχανισμός στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι τόσο δυνατό, που τυφλώνει τους πάντες, αλλά δε δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Και όπως όλα δείχνουν, το «κοστούμι» που έχει ραφτεί για τη χώρα μας φέρνει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σειρά συναντήσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, που οδηγούν σε πλήρη ανατροπή όλων όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, αρχίζει αύριο. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, θα έχει την προσεχή εβδομάδα χωριστές συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για το σχέδιο νόμου επί του ασφαλιστικού.

Το ΔΝΤ

Κρίσιμο, όμως, για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Κι αυτό διότι η απαίτηση του διεθνούς οργανισμού για τόνωση της ανταγωνιστικότητας διά του αποπληθωρισμού εισοδημάτων και τιμών, αναμένεται να επιφέρει την πλήρη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, ενώ η ανάγκη για δραστικό «ψαλίδι» στις δημόσιες δαπάνες οδηγεί πιο γρήγορα, ίσως και χωρίς μεταβατικές διατάξεις, στην εγκατάλειψη του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Οψεις του ίδιου νομίσματος

Ωστόσο, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: χωρίς μια εύρωστη αγορά εργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν οι αναγκαίες καταβολές εισφορών για να είναι βιώσιμο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. «Το ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του εργασιακού, αλλά και του μηχανισμού στήριξής του. Οδηγούμαστε σε δραστικές περικοπές των συντάξεων, των κάθε είδους παροχών και των προνοιακών εισοδημάτων», προειδοποιεί ο καθηγητής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου στο Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξης Μητρόπουλος. «Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε όλα τα επιμέρους ασφαλιστικά συστήματα είναι δεδομένη, όπως είναι πολύ πιθανή και η σμίκρυνση (ή ακόμη και απάλειψη) κάθε μεταβατικής περιόδου εφαρμογής τους», τονίζει στον «ΑτΚ» ο κ. Μητρόπουλος.
Οι αλλαγές είναι πράγματι κοντά. Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκαινιάσει τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μια συζήτηση που γίνεται παράλληλα με την κατάρτιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αποτελεί κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τους 15 εταίρους της χώρας μας στην ευρωζώνη να επιχειρούν να επιβάλουν τις προτάσεις τους σε έναν τομέα (το ασφαλιστικό) που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους – μέλους.
«Η λήψη πρόσθετων μέτρων εξαρτάται από τα πορίσματα των οργανισμών που μας εποπτεύουν. Το ζήτημα, εξάλλου, δεν είναι χρονικό (για το 2010), αλλά είναι ποιοτικό. Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, σύμφωνα με τους μετρήσιμους κατά κρατικές δραστηριότητες δείκτες τους, είναι βέβαιο ότι θα αξιώσουν τη λήψη πρόσθετων μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος.

«Ψαλίδι» σε συντάξεις

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το νέο ασφαλιστικό θα είναι ένας συνδυασμός αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων από 10% έως 30%. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο της κυβέρνησης ακολουθεί τις συνταγές του ΔΝΤ και οδηγεί σε δραστική περικοπή των συντάξεων από το 2018, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού τους. Μάλιστα, από το Νοέμβριο επανέρχεται ο Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος θα τροφοδοτείται με παρακράτηση μέρους των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ. Επίσης, από φέτος προβλέπεται μείωση κατά 3% - 8% των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή, το «ψαλίδι» στις συντάξεις μπαίνει σε λίγους μήνες.

Εως το 2018

Το... αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι υπόλοιπες ανατροπές θα γίνουν σταδιακά με αποκορύφωμα το 2018 και την καθιέρωση της ενιαίας βασικής σύνταξης, η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη των 360 ευρώ. Το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης θα υπολογίζεται με συντελεστές που κλιμακώνονται από 1% έως 1,5% (από 2% σήμερα), γεγονός που σημαίνει ότι ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης θα παίρνει μικρότερη σύνταξη από αυτήν που παίρνει σήμερα με ένσημα 35 ετών!

Εξίσωση ορίων
Από το 2013 θα εφαρμοστεί η αύξηση (κατά τουλάχιστον 5 έτη) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημόσιων υπαλλήλων. Η αύξηση αυτή θα «τρέξει» παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά που αυξάνει τα όρια και τα έτη εργασίας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα, με στόχο το 2017 να μη συνταξιοδοτείται στο ΙΚΑ καμία μητέρα πριν από τα 55 έτη και στα 60 έτη με 35ετία. Από το 2013 θα ξεκινήσει και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων (εντός τριετίας και όχι της οκταετίας που προβλέπει ο νόμος Πετραλιά) στα ελλειμματικά ταμεία των μισθωτών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά η επικουρική σύνταξη το 20% της κύριας.
Ποινή μείωσης
Επίσης, το αργότερο από την 1/1/2011 θα επεκταθεί και στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους από το Δημόσιο η ποινή μείωσης των συντάξεων που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και είναι 6% ετησίως και έως 30% για συνταξιοδότηση 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (πριν από τα 65 οι άνδρες και πριν από τα 60 οι γυναίκες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: