Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Μάστιγα» η μεταβίβαση αδειών για τις ΑΠΕ, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος - Απάντηση στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις κατηγορίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ - ΚΗΕ, που αναφέρονται στην προβολή παραπλανητικών διαφημίσεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της διαφημιστικής καμπάνιας των Super Market Βερόπουλος για τη ¨φύση¨ - ¨σύνθεση¨ της ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμοποιεί και που είναι άκρως παραπλανητική, προχώρησε η διοίκηση του Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία Αφοι Βερόπουλοι έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας για την ηλεκτρική ενέργεια, που καταναλώνει για το 2010, με την εταιρία Verbund. Η εταιρία Βερόπουλος αποφάσισε το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας, που αγοράζει από την Verbund, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Verbund έχει αυτή τη δυνατότητα και προμηθεύει τη Βερόπουλος με πιστοποιημένη τέτοια ενέργεια, προερχόμενη από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αυστρίας. Η Βερόπουλος πληρώνει αυτή την ενέργεια ακριβότερα απ' ότι, αν παραγόταν, από ρυπογόνες πηγές. Από τη μεριά της, η ΔΕΗ, για να προμηθεύσει την εταιρία Βερόπουλος, μέσω του δικτύου της, με ρεύμα έχει πάρει την ανάλογη αντιστάθμιση από την Verbund. Άρα, η ΔΕΗ δεν χρειάστηκε να επιβαρύνει περισσότερο τις πηγές παραγωγής της, για να παραχθεί το ρεύμα της Βερόπουλος, διότι έχει προμηθευτεί το ανάλογο αντιστάθμισμα. Η διαφήμισή μας δεν είναι ανακριβής, διότι έχουμε και τα ανάλογα πιστοποιητικά και τιμολόγια, που αποδεικνύουν τα όσα λέμε, ενώ οι πηγές παραγωγής της ΔΕΗ δεν έχουν επιβαρυνθεί από τις ανάγκες μας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρία Βερόπουλος.
==========================================================
Θα προσληφθούν οι επιτυχόντες των τριών τελευταίων διαγωνισμών (1/2007, 2/2007, 1/2008) της Δ.Ε.Η.;
Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη, Π.Λαφαζάνη Boυλευτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εργασίας - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σε εκκρεμότητα μέχρι και σήμερα βρίσκονται οι προσλήψεις 2297 ατόμων από την Δ.Ε.Η., οι οποίοι επέτυχαν στους διαγωνισμούς που διενήργησε η Επιχείρηση κατά τα έτη 2007 και 2008. Αναλυτικά οι επιτυχόντες κατά διαγωνισμό είναι οι εξής:
2.035 από την προκήρυξη 1/2007
142 από την προκήρυξη 2/2007
120 από την προκήρυξη 1/2008.
Οι διαγωνισθέντες, φυσικά και οι επιτυχόντες, αξιολογήθηκαν με υψηλά κριτήρια και η διαδικασία των διαγωνισμών έγινε υπό την εποπτεία επιτροπής της Δ.Ε.Η. και του Α.Σ.Ε.Π.
Πολλοί από τους επιτυχόντες έχουν πάρει Φ.Ε.Κ. διορισμού, ενώ αρκετοί εκλήθησαν να καταθέσουν δικαιολογητικά πρόσληψης και να περάσουν ιατρικές εξετάσεις.
Παρ' όλα αυτά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προσληφθεί!!!
Ο εμπαιγμός αυτός συνεχίζεται παράλληλα με την συνεχή μείωση και γήρανση του προσωπικού της Δ.Ε.Η.:
Το 1994 είχε 36.710 εργαζόμενους και σήμερα 23.354, παρά την τεράστια επέκταση του δικτύου της.
Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. είναι σήμερα 48 έτη.
Κάτω των 30 ετών είναι λιγότεροι από 250 εργαζόμενοι.
Άνω των 50 ετών είναι 8.475 εργαζόμενοι.
Εν τω μεταξύ το έκτακτο προσωπικό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο:
901 συμβάσεις έργου
2.790 οκτάμηνες συμβάσεις
940 ημερομίσθιες συμβάσεις
Οι επιλογές αυτές της Δ.Ε.Η. έχουν οδηγήσει:
Σε 6 θανατηφόρα ατυχήματα την χρονιά που πέρασε,
Σε καταναγκαστικά ωράρια των 12 και 16 ωρών χωρίς την προβλεπόμενη ανάπαυση
Σε βάρδιες με ελλιπή σύνθεση.
Σε δαπάνη 61 εκ. ευρώ για υπερωριακή απασχόληση το 2008 και κατ' εκτίμηση 75 εκ. το 2009.
Σε δαπάνη 34,5 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις αναπαύσεων του προσωπικού.
Κι ενώ η κατάσταση έχει πάρει αυτές τις τραγικές διαστάσεις η προηγούμενη, όπως και η σημερινή ηγεσία της Δ.Ε.Η., αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζουν να δίνουν αφειδώς υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα!
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την εφαρμογή και υλοποίηση των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, ώστε να προσληφθούν οι 2.297 επιτυχόντες των διαγωνισμών 1/2007, 2/2007, 1/2008) της Δ.Ε.Η. ;
2. Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και να διασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης

==========================================================
Γ. Βαρουφάκης: Δε θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία

Ύστερα από μια ακόμη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που πλέον αξιολογείται ως "junk" και ενώ τα spreads συνεχίζουν το ράλι τους καταγράφοντας νέα ρεκόρ μέρα με τη μέρα, τα σενάρια για πιθανή παύση πληρωμών από πλευράς ελληνικού κράτους επανέρχονται στο προσκήνιο.

Κι αν οι εποχές έχουν αλλάξει και η φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» πολύ πιθανόν δε θα ακουστεί από τα χείλια του πρωθυπουργού, ωστόσο η χρεοκοπία θα πρέπει να θεωρείται πλέον σίγουρη για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

Συνέντευξη στη Μαριέτα Χριστοπούλου

- Κύριε Βαρουφάκη, η υποβάθμιση της S&P μπορεί κατά τη γνώμη σας να επιταχύνει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ;

Προφανώς. Αυτή είναι η ελπίδα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή επιτέλους η κ. Μέρκελ με αυτές τις εξελίξεις θα κληθεί να λάβει γρηγορότερα μια απόφαση. Προσωπικά φοβάμαι ότι μπορεί τελικά να το κάνει και να επιτρέψει την ενεργοποίηση του πακέτου των 45 δισ. ευρώ.

- Γιατί θεωρείτε αρνητική αυτή την εξέλιξη;

Η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει τα χρέη της θέλει 80-90 δισ. μέσα στον επόμενο χρόνο και με χαμηλά επιτόκια, όχι του 5% που ζητά η κ. Μέρκελ. Αν λοιπόν προσφύγουμε τώρα στο μηχανισμό, θα πάρουμε απλά μια παράταση μέχρι τον Ιανουάριο ενώ παράλληλα θα αυξήσουμε και το ύψος των χρεών μας.

- Θεωρείτε δηλαδή μονόδρομο την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας;

Αυτό που έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό και έχω γίνει και δυσάρεστος είναι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους διαφαινόταν ως αναπόφευκτη από τον Ιανουάριο εκτός αν οι χώρες τις ΕΕ έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και είχαν τη διάθεση και τη δυνατότητα να αυτοοργανωθούν έτσι ώστε να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτής της αναδιάρθρωσης.

Πλέον, είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Η μόνη πιθανότητα να αποτραπεί κάτι τέτοιο είναι να θελήσει η Γερμανία να μη μας αφήσει να πεθάνουμε, κάτι που ωστόσο μέχρι σήμερα δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να το κάνει.

- Μετά τα ρεκόρ των ελληνικών spreads, ανοδικά κινούνται και τα Πορτογαλικά τις τελευταίες μέρες. Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η ακεραιότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα μετά θα αρχίσει η πίεση σε άλλες χώρες. Η επόμενη δεν είναι απαραίτητα η Πορτογαλία, μπορεί να είναι η Βουλγαρία ή ακόμα και η Γαλλία. Είναι ένα ντόμινο που θα σταματήσει μόνο στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Έτσι, το ζήτημα διάλυσης της ευρωζώνης είναι υπαρκτό. Το θέμα είναι πλέον αν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ στα επίπεδα που πρέπει.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε μια κατάσταση πολιτικής παράλυσης και δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν. Βασικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί παίζει φυσικά η Γερμανία, η οποία πρέπει να αποφασίσει ως προς το τι ρόλο θέλει να έχει ο εξής. Γιατί η κρίση της ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό η κρίση της Γερμανίας.

* Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham. Κατόπιν δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008). Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

============================================
Ανατιμήσεις στη ΔΕΗ ελέω ΔΝΤ

Ο πρόεδρος της επιχείρησης προαναγγέλλει απελευθέρωση και αυξήσεις τιμολογίων, αλλά ο «μηχανισμός στήριξης» της οικονομίας μας επιβάλλει αποπληθωρισμό!

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
Στον αστερισμό του ΔΝΤ και η προοπτική αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ! Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθ. Ζερβός μίλησε χθες για απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αυξήσεις 20% σε βάθος τριετίας, ποσοστό το οποίο περιλαμβάνει και το επιπλέον κόστος που θα επωμιστεί η επιχείρηση μετά το 2013 από την αλλαγή του συστήματος κατανομής και εμπορίας ρύπων. Επίσης προέβλεψε αλλαγές στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς λόγω ρυθμιστικής παρέμβασης της τρόικας (ΕΕ- ΔΝΤ- ΕΚΤ) στην ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη Τύπου ουσιαστικά προανήγγειλε αυξήσεις τιμολογίων από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αλλά επισήμανε ότι η έλευση του ΔΝΤ είναι ένας εξαιρετικά αστάθμητος παράγων. Οπως είναι γνωστό η συνταγή του ΔΝΤ σε χώρες όπως η Ελλάδα περιλαμβάνει (ακόμη και «βίαιο») αποπληθωρισμό.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ τελικά αποφασίζει το εποπτεύον υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ. Ενα από τα βασικά εργαλεία αποπληθωρισμού θα είναι η μείωση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που όμως θα προκαλέσει δυσμενέστατα οικονομικά αποτελέσματα για την επιχείρηση. Ο κ. Ζερβός δεν θέλει ούτε να σκεφθεί τις εναλλακτικές λύσεις για να μη ζημιωθεί σημαντικά η ΔΕΗ σε αυτή την περίπτωση: εκποίηση μονάδων, πώληση μετοχών ή αιφνιδιαστική μείωση προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν γοητεύουν τη διοίκηση της επιχείρησης.

Προσωπική άποψη του κ. Ζερβού είναι ότι πρέπει να παραμείνει το 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο, ενώ και η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη , όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ προχθές, απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το Δημόσιο το 51%. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ο κ. Ζερβός, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα στο μέλλον.

Στη συνάντηση με την τρόικα των εμπειρογνώμων, στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα ταμειακά και στις πιθανές πηγές εσόδων και όχι σε θέματα απελευθέρωσης της αγοράς. Ωστόσο εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει καθώς η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ούτε το δεύτερο αλλά ούτε και το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, κάτι που πρέπει να γίνει ως τον επόμενο Μάρτιο.

Σε περίπου ενάμιση μήνα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει το επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχέδιο. Από τον σχεδιασμό θα απουσιάζουν δύο λιθανθρακικές μονάδες που είχαν προβλεφθεί παλαιότερα, ενώ θα υπάρχουν συνεργασίες με άλλους ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ, πιθανόν και στο φυσικό αέριο, αλλά όχι στον λιγνίτη. Αρνητικός ήταν ο κ. Ζερβός και στην προοπτική να «ανταλλάξει» η ΔΕΗ μονάδες της με πάγια άλλης εταιρείας στο εξωτερικό.

Ως τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν οι 1.600 προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2007 καθώς η διαδικασία εξαιρέθηκε από την απαγόρευση προσλήψεων. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό υπάρχουν ελλείψεις, ιδιαίτερα στο παραγωγικό κομμάτι (μονάδες, ορυχεία), ενώ είναι δύσκολο να στελεχωθούν οι «βαριές» μονάδες με προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα γραφεία, ακόμη και με εκείνους που είχαν προσληφθεί ως τεχνίτες και τελικά κατέληξαν σε υπηρεσίες γραφείου.

Οσον αφορά τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μοιραία θα χάσει μερίδιο κόστους στην παραγωγή όσο και στην εμπορία. «Το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτό» αναρωτήθηκε.

Η ΔΕΗ έχει καταθέσει αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της από τον περασμένο Νοέμβριο, την τελική απόφαση όμως θα λάβει η κυβέρνηση. Υπάρχουν 31 τύποι τιμολογίων με τη λογική των σταυροειδών επιδοτήσεων και η ΔΕΗ θέλει να μειωθούν σε οχτώ και με εξορθολογισμό, σε άλλες κατηγορίες να υπάρξουν αυξήσεις και σε άλλες μειώσεις. Η πρόταση προβλέπει τριετή περίοδο προσαρμογής ώστε να μην επιβληθούν όλες οι αυξήσεις μαζί αλλά να υπάρξει μεσοσταθμική ετήσια αύξηση της τάξεως του 4% με 5%.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=328524&dt=28/04/2010#ixzz0mQTdUBmO
=====================================================
«Μάστιγα» η μεταβίβαση αδειών για τις ΑΠΕ, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος


Με αλλαγές θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης όπως ανέφερε την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
Η υπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, λέγοντας ότι «έγιναν πολύ σωστές παρατηρήσεις κατατέθηκαν από όλους, φορείς και κόμματα, αξιόλογες προτάσεις, όλα αυτά θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη για να υπάρχει στην όλη διαδικασία απόλυτη διαφάνεια αλλά και για να έχει η χώρα τα μέγιστα δυνατά οικονομικά οφέλη».
Απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η εξάλειψη κάθε δυνατότητας μεταβίβασης των αδειών, ένα πρόβλημα «που είχε γίνει μάστιγα» όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός. «Πρέπει σε αυτό να είμαστε όλοι κάθετα αντίθετοι ώστε να περιορίσουμε την μεταβίβαση παραγωγής ενέργειας» πρόσθεσε.
Το υπουργείο έδωσε επίσης έμφαση στις ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικής κατεύθυνσης, στο σχέδιο δράσης 20-20-20, τον κανονισμό που διέπει τη ΡΑΕ και τον τρόπο αδειοδότησης καθώς και την επέκταση της άδειας παραγωγής.
Ακόμα, η υπουργός συμφώνησε με τις επισημάνσεις βουλευτών που τόνισαν την ανάγκη εναρμόνισης του «Καλλικράτη» με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει ήδη σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1131273#ixzz0mQZCtVLM
=====================================================
Επεισόδια με τον Αλογοσκούφη στο αεροδρόμιο Χίθροου‏...
Επεισόδια εξελίχθησαν στο αεροδρόμιο Χίθροου της Μεγάλης Βρετανίας μεταξύ ομάδας ελλήνων φοιτητών και τον πρώην Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη. Οι νεαροί μαινόμενοι καταφέρθηκαν λεκτικά κατά του κ. Αλογοσκούφη προτρέποντάς να παραιτηθεί από τις Ακαδημαικές του υποχρεώσεις αφού τον θεωρούσαν κύριο υπεύθυνο για το παγκόσμιο διασυρμό που βιώνει η χώρα το τελευταίο διάστημα.
Προν στιγμήν η κατάσταση εκτραχύνθηκε με την ανταλλαγή ύβρεων (κάτι που προξένησε εντύπωση αφού ο πρώην Υπουργός ήταν παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερως ψύχραιμος).
Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τη παρέμβαση 2-3 συνοδών ασφαλείας με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα περί ελληνικών καταχραστών και λαμογιών. Έκπληκτοι οι τουρίστες και άλλοι που περίμεναν να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους αναρωτιόντουσαν τι ακριβώς έχει γίνει.
Φοιτητής LSE
Δημήτρης
=============================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: