Κυριακή 23 Μαΐου 2010

έντονη φημολογία έχει κυκλοφορήσει και για την ιδιωτικοποίηση του 16% της ΔΕΗ, καθώς και για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπως ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ στο τραπέζι

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/05/2010
Τρία δυνατά “χαρτιά” στον χώρο της ενέργειας, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, βάζει στο τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να αντλήσει σημαντικούς πόρους.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αξιοποιεί τον “αναγκαστικό” διαχωρισμό της επιχείρησης σε τρία κομμάτια (δίκτυο μεταφοράς, παραγωγή, εμπορία) στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2011, κάτι που έχει ζητήσει και η περίφημη “τρόικα”.
Τα σενάρια κάνουν λόγο για σύσταση εταιρείας διανομής, στην οποία θα μπορεί να εισέλθει ιδιώτης, ενώ έντονη φημολογία έχει κυκλοφορήσει και για την ιδιωτικοποίηση του 16% της ΔΕΗ, καθώς και για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπως ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Για τη ΔΕΠΑ, που αποτελεί το “φιλέτο” στην ενέργεια, φαίνεται ότι μελετάται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μετά την απόσχιση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Συστήματος) από την επιχείρηση, ενδεχόμενο που εξέταζε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Έντονο ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η ιταλική Edison.
Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του συμμετόχου ομίλου Λάτση.
=======================================================
Δυναμικές κινητοποιήσεις

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις ,με συλλαλητήρια και πορείες, θα προχωρήσει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για τα ακούσματα περί επικείμενης μετοχοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Σύσσωμο το ΔΣ της Ομοσπονδίας έκανε σήμερα γνωστό με ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί οι σχεδιασμοί είναι αιτία πολέμου για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και δεν θα περάσουν.

======================================================
Επιχείρηση "εκποίηση κρατικής περιουσίας" από το καλοκαίρι
Με πλουσιοπάροχη “προίκα”, η οποία, εκτός των μέτρων εργασιακού Μεσαίωνα που αποφάσισε πριν από τρεις εβδομάδες σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν (και ειδικά για μειωμένες αμοιβές, ευχέρεια στις απολύσεις προσωπικού, μειωμένες και τμηματικές αποζημιώσεις κ.λπ.), περιλαμβάνει και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση προχωρεί τους επόμενους μήνες σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Το ύψος τους για το 2010 θα φθάνει το 1 με 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους νεότερους σχεδιασμούς, καθώς οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και ειδικά η υποχώρηση των τιμών στο χρηματιστήριο (του οποίου ο δέικτης βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο των 14 μηνών) δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το αρχικό της σχέδιο για εκποίηση κρατικής περιουσίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ κατά το τρέχον έτος.

Αναφορικά με τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ, τον χορό ανοίγει η ΕΥΑΘ, η οποία ανακοίνωσε αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο 4 με 5 ευρώ στα τιμολόγια και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει και η ΔΕΗ, παρά την αύξηση κερδών που παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της περιουσίας, η οποία δεν σχετίζεται -όπως η ίδια αναφέρει- με τη στενή έννοια με τα "δημόσια αγαθά" και τα "στρατηγικά συμφέροντα της χώρας" (πρόκειται ουσιαστικά για ορισμό - λάστιχο, καθώς οι νεοφιλελεύθερες επιλογές απαξιώνουν τέτοιου είδους έννοιες), η μειωμένη κρατική ιδιοκτησία και οι συμφωνίες μετόχων για περιουσιακά στοιχεία στα οποία θα διατηρηθεί μια μικρή -"διακριτική" όπως λέγεται- παρέμβαση, αλλά και τη διατήρηση της πλειοψηφίας του Δημοσίου για έναν μικρό αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά. Ειδικά όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, αναμένεται να δοκιμαστούν οι όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης στις εντολές της "τρόικας".

Προς το παρόν το Δημόσιο είναι έτοιμο για την άμεση αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας όπου κατέχει το 51%, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και η πλήρης αποχώρησή του από τη ΛΑΡΚΟ, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε προσπάθεια παραχώρησης του management σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 61% και 74% αντίστοιχα.

Το φιλέτο ΛΑΡΚΟ

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, αυτή είναι o μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, ενώ ερευνά, εξορύσσει, παράγει και εμπορεύεται το προϊόν της σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται δηλαδή για περιζήτητο "φιλέτο" που θα ξεπουληθεί, καθώς έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς, σε όρους παράδοσης και ποιότητας σιδηρονικελίου σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη λειτουργία της και τον υψηλό βαθμό εξειδίκευσης του προσωπικού της.

Στην “προίκα” που θα πάρει ο ιδιώτης περιλαμβάνεται και η μακρά παράδοση στην καινοτομία. Είναι, όπως τονίζεται από τη ΛΑΡΚΟ, η πρώτη, σε όλο τον κόσμο, εταιρεία που εισήγαγε στη διεθνή αγορά το κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο το 1976. Σήμερα, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ανέρχεται σε 162,4 εκατομμύρια ευρώ και κατανέμεται ως εξής: Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) 28,6%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) 36% και υπουργείο Οικονομικών 35,4%.

Τι γίνεται με τον ΟΠΑΠ;

Για τον ΟΠΑΠ το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 34% που κατέχει αυτή τη στιγμή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει την ανανέωση των αδειών στους τομείς των λαχείων και παιχνιδιών που διαχειρίζεται.

Ακόμη, για την περίπτωση του ΟΤΕ, οι αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί. Σήμερα υπάρχει ισχυρή βούληση εκ μέρους της Deutsche Telekom για αύξηση των μετοχών της στον Οργανισμό περί το 10%. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει ένα ποσοστό μετοχών του οργανισμού περί το 20% και, αν πέσει κάτω από το 15%, θα χάσει δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον...

Ο... κόμπος του ΟΣΕ

Ένα κεφάλαιο που προβληματίζει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο είναι και η περίπτωση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, του οποίου το έλλειμμα φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν τίθεται άμεσα θέμα αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, άλλα προκρίνεται ως πρώτη επιλογή η εξυγίανση και η αναδιάρθρωσή του.

Το σχέδιο για το πώς θα συμβεί αυτό προβλέπεται να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι και στη συνέχεια αναμένεται να αναζητηθεί από την κυβέρνηση μια στρατηγική συμμαχία. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όλο σχέδιο θα περιλαμβάνει μετατάξεις εργαζομένων, αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, δραστικές περικοπές δρομολογίων και παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας του ΟΣΕ. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζεται να προχωρήσει και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ και κυρίως των σταθμών Λαρίσης, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Στις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνεται ακόμη και η πώληση (σε ποσοστό έως και του 49%) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιδιώτη, ο οποίος όμως θα αναλάβει και το management της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: