Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ζητούν αλλαγές στις προτάσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη.

Συνολική υποτίμηση

Οι σωτήρες μας λοιπόν σπρώχνουν προς μια συνολική υποτίμηση των ελληνικών αξιών. Με πιο απλά λόγια θέλουν να μας «αγοράσουν» φθηνότερα. Να εξασφαλίσουν τη φθηνή μας εργασία, όποτε κι αν τη χρειάζονται, να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί ό,τι από το Δημόσιο έχει απομείνει απούλητο, να «καβατζάρουν» μακροχρόνιες (αιώνιες) μισθώσεις σε ενεργειακές, τουριστικές και άλλες υποδομές ή δυνατότητες της χώρας.

Καθώς σύμμαχοι, εταίροι, φίλοι και οι γύπες των αγορών είναι έτοιμοι να τραφούν από τα υλικά που θα δημιουργούνται κατά τη διαδικασία κατεδάφισης της ελληνικής οικονομίας, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε υπογραμμίσει, οι εργαζόμενοι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια επιδρομή κατά του εισοδήματός μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας...
http://www.topontiki.gr/articles/view/6001
=====================================
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ! Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων! Ξυπνείστε, εσείς η σιωπηλή πλειοψηφία, εσείς που πονάτε, που αγχώνεστε, που ανησυχείτε, εσείς που μεγαλώνετε παιδιά, βάζετε κάτω το κεφάλι και δουλεύετε, εσείς που δεν κλέβετε, που φροντίζετε να δίνετε το υστέρημά σας στην εφορία και δεν δηλώνετε 1.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο! Εσείς που πιστεύετε στις αρχές της Δημοκρατίας και τους νόμους αυτού του κράτους…
=====================================
Σαν να μην έφθαναν στην κυβέρνηση τα βάσανα που ήδη έχει από το ασφαλιστικό, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ζητούν αλλαγές στις προτάσεις που κατατέθηκαν, οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη.

Οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί δεν ικανοποιούν την «τρόικα» των επιτηρητών, οι οποίοι πιέζουν για πιο αυστηρά μέτρα και στα όρια ηλικίας αλλά και επίσπευση του χρόνου υλοποίησης.

Σκληρές διαπραγματεύσεις
Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη επίπονες διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου. Τα στελέχη του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο υπόμνημα που έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εργασίας ζητούν, μεταξύ άλλων, δυο πολύ σημαντικές τροποποιήσεις:
1 Να μην βγαίνει κανείς στη σύνταξη αν είναι κάτω των 60 ετών. Επίσης για πλήρη σύνταξη θα χρειάζεται η συμπλήρωση 40 κι όχι 37 χρόνων εργασίας, όπως αναφέρεται στις ρυθμίσεις. Στο υπόμνημα δεν αναγράφεται χρονολογία από πότε πρέπει να ισχύσει αυτό. Σε προφορικές συζητήσεις πάντως που έχουν γίνει ζητούν τα 60 χρόνια να ισχύσουν για όλους από το 2011 και ο υπολογισμός των 40 χρόνων για πλήρη σύνταξη από το 2015. 2 Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 κι όχι από το 2018, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και δεν επιθυμεί να γίνουν τέτοιου είδους αλλαγές, οι οποίες «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» που έχει φουντώσει ήδη αρκετά και είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη.

Προ ημερών συζήτησε το ζήτημα με τον επίτροπο Ολι Ρεν και την Τρίτη πρόκειται να στείλει στις κοινοτικές υπηρεσίες και στο ΔΝΤ την επίσημη μετάφραση του κειμένου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα γίνει «φύλλο-φτερό» από τους «επιβλέποντες». Ο υπουργός Εργασίας θα βρίσκεται στις 7 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και είναι πολύ πιθανόν να πάει στις Βρυξέλλες για τελική κουβέντα με τον κοινοτικό επίτροπο.

Πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις; «Ολα συζητούνται με βάση αριθμούς» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, το οποίο βλέπει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε ακόμη πιο σκληρές ρυθμίσεις, αφού στο «κόψε-ράψε» κάποιοι αριθμοί δεν θα βγαίνουν.

Επώδυνα έτσι κι αλλιώς
Ακόμη δηλαδή και στην καλύτερη περίπτωση που δεν υιοθετηθούν αυτούσιες οι απαιτήσεις της «τρόικας» αλλά τα πράγματα οδηγηθούν σε κάποιους συμβιβασμούς, είναι βέβαιο ότι η τελική μορφή των μέτρων θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για τους εργαζόμενους από τη σημερινή.
Η κυβέρνηση περιμένει τις τελικές παρατηρήσεις της Ε.Ε. σύντομα, ώστε το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή να πάρει το δρόμο για τη Βουλή. «Τους έχουμε ενημερώσει ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου» τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας κι ελπίζει ότι μέχρι τότε το παζάρι με Ε.Ε. και ΔΝΤ θα έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: