Τρίτη 18 Μαΐου 2010

οδηγία της ΕΕ η οποία θα πρέπει να εφαμοστεί το αργότερο το Μάρτιο του 2011.


Κατά 48% περικόπτεται ο 15ος και 16ος μισθός των υπαλλήλων της Βουλής, όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των προέδρων του Σώματος. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις στη μηνιαία μισθοδοσία. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βουλή θα λαμβάνει πλέον 390 ευρώ μηνιαίως στο μισθό του, ενώ, ένας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, θα λαμβάνει 636 ευρώ μηνιαίως. Με τις περικοπές των υπαλλήλων της Βουλής διαφώνησαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αποφασίζονται και τυπικά –στην Ολομέλεια της Βουλής- οι περικοπές στις αποδοχές των βουλευτών της Βουλής.
Άντε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι βουλευτές για τον δικό τους μισθό.

====================================
Κλειστά το πρωί της Πέμπτης και τα μαγαζιά

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Αναλυτικά, σήμερα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των τεχνικών στην τηλεόραση.
Πιθανή 24ωρη και στα μέσα μεταφοράς
Μεθαύριο, Πέμπτη, στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ με απόφασή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αποφάσισε το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τις πρωινές ώρες (μέχρι τις 14.30). Με 48ΩΡΕΣ επαναλαμβανόμενες απεργίες θα συνεχίσουν από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενώ η ΠΝΟ, εκτός της μεθαυριανής 24ωρης απεργίας, έχει ήδη προκηρύξει νέα απεργία στις 31/5.
Μεθαύριο, Πέμπτη, απεργούν και οι δημοσιογράφοι, ενώ την ίδια ημέρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αναμένεται αυτή τη φορά να ακινητοποιηθούν, καθώς μετρό και ΕΘΕΛ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία.

========================================
ΔΕΗ: Ποια τιμολόγια αυξάνονται και ποια μειώνονται
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι "το κράτος πρέπει να αποφύγει την επιδότηση των τιμολογίων και να καταργήσει τις στρεβλώσεις τις στρεβλώσεις της αγοράς".
Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε εκ νέου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός μιλώντας στο συνέδριο για την αειφόρο ενέργεια στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε κάνει η ΔΕΗ στην ΡΑΕ αυτό θα σηματοδότήσει μεγάλες αυξήσεις στα οικιακά και αγροτικά τιμολόγια αλλά και μειώσεις στα εμπορικά και βιομηχανικά.
Την ίδια στιγμή η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη από το βήμα του ίδιου συνεδρίου έκανε γνωστό ότι αύριο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει πρωτοβουλία για την "πράσινη Μεσόγειο" με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος.
Ο κ. Ζερβός στην ομιλία του τόνισε ουκ ολίγες φορές την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα στους τομείς της επάρκειας αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι "το κράτος πρέπει να αποφύγει την επιδότηση των τιμολογίων και να καταργήσει τις στρεβλώσεις της αγοράς. Θα πρέπει να ενισχύσει τις συνεργασίες και τις κοινοπραξίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είτε με την παροχή εγγυήσεων, είτε με ρυθμιστικό πλαίσιο που να ευννοεί τις επενδύσεις". Ο κ. Ζερβός ουσιαστικά επαναφέρει την πρόταση της ΔΕΗ, η οποία προβλέπεται και στο μνημόνιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. με την Ελλάδα, για την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την ισότιμη πρόσβαση των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας.
Ως προς τις συνεργασίες, ο κ. Ζερβός έδειξε τους τομείς των υποδομών, των ΑΠΕ αλλά και της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Εξάλλου, η υπουργός ΠΕΚΑ στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών που φέρνει ο νόμος περί ΑΠΕ για τις επενδύσεις και στάθηκε στη διασύνδεση των νησιών καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ, γεωθερμίας και σταθμών συμπαραγωγής.
Χρ. Κολώνας

========================================================
Φυσικό αέριο: Οι επιχειρηματίες εξετάζουν και χρήση πλωτών αποθηκών
Οι πλωτές αποθήκες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια από τις εναλλακτικές που προτιθενται να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρηματίες που μπαίνουν στην αγορά της εμπορίας φυσικού αερίου.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου κ. Ευάγγ. Μυτιληναίος, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο Mediterranean Sustainable Energy, οι συζητήσεις για τη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στη χώρα μας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο βήμα στο οποίο προχωρά ο όμιλος, μετά την εισαγωγή ποσοτήτων του ίδιου καυσίμου, για χρήση στη μονάδα συμπαραγωγής του Αλουμίνίου και στο διϋλιστήριο της Μότρο Οϊλ.
Σε συνομιλία του κ. Μυτιληναίου με τους δημοσιογράφους, είπε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις δύο εταιρείες που διαθέτουν την τεχνογνωσία για την κατασκευή πλωτών τερματικών σταθμών και σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, η δυναμικότητα του σταθμού, θα είναι περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα των μονάδων αυτών, είπε οτι έχουν πολύ μικρότερο κόστος από τις χερσαίες μονάδες, λόγω του ότι στην κατασκευή τους δεν υπολογίζεται ο κίνδυνος σεισμού. Επίσης, οτι η δυναμικότητά του υπολογίζεται για την κάλυψη μέρους των αναγκών που θα έχουν οι λειτουργούσες, ή υπο κατασκευή μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή η μονάδα συμπαραγωγής του αλουμινίου, οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου στον Αγιο Νικόλαο Νικόλαο Βοιωτίας και Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου (Μότορ Οϊλ), όπως επίσης και οι ανάγκες του διϋλιστήριου της Μότορ Οϊλ. Σύμφωνα πάντως και με δηλώσει στελεχών του ίδιου ομίλου, ''μέρος των αναγκαίων ποσοτήτων φυσικού αερίου, θα προέρχεται από αγωγούς, ενώ ο όμιλος θα τιμήσει τα συμβόλαια που έχει με τη ΔΕΠΑ''.
Ο κ. Μυτιληναίος απέφυγε να προσδιορίσει τον τόπο εγακτάστασης του πλωτού τέρμιναλ, ενώ η κατασκευή και εκμετάλλευσή του, θα γίνει μάλλον από μικτή εταιρεία με τη συμμετοχή της Μότορ Οϊλ, με την οποία ήδη ο όμιλος Μυτιληναίου συνεργάζεται στην ηλεκτροπαραγωγή και στην εισαγωγή φυσικού αερίου.


Άλλες επενδύσεις φυσικού αερίου

Η προοπτική δημιουργίας του χερσαίου τέρμιναλ LNG στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, απο κεφάλαια του Κατάρ, όπως και το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών για κάλυψη μέρος των αναγκών τους με εισαγωγές φυσικού αερίου, δείχνουν τη δυναμική που αναπτύσεται στο συγκεκριμένο τομέα. Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Μυτιληναίος, το υγροποιημένο αέριο είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος. Επίσης, τόσο ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού με αέριο, προοπτική που ενισχύεται με την κατασκευή νέων τερματικών και με τις διασυνοριακές διασυνδέσεις που προωθεί η Ελλάδα (Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία). Οπως δε παρατήρησε ο κ. Σαχίνης, η διασύνδεση με την Ιταλία, θα μπορεί να λειτουργεί και αμφίδρομα, για εσαγωγή μέσω Ιταλίας, αερίου απο τη Βόρεια Αφρική.

Τα δίκτυα της ΔΕΗ

Κοντά σε συμφωνία με δύο ξένες ενεργειακές εταιρίες, για τη συνεργασία κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρίσκεται η ΔΕΗ όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός συνομιλώντας με δημοσιογραφους στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προοπτικές συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Απαντώντας εξ άλλου σε ερωτήσεις για την προοπτική νομικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα δίκτυα (μεταφορά, διανομή), απάντησε οτι αυτό επιβάλεται τόσο απο την οδηγία της ΕΕ η οποία θα πρέπει να εφαμοστεί το αργότερο το Μάρτιο του 2011. Επίσης, και από την υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα, έναντι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στο πλαίσιο των διαρθωριτκών αλλαγών που πρέπει να προωθήσει υποχρεωτικά, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο μοντέλο. Εχοντας να επιλέξει μεταξύ του μοντέλου 100% θυγατρικών στις οποίες θα ανήκουν τα δίκτυα χωρίς όμως η ΔΕΗ να έχει λόγο στη διαχείρισή τους και του μοντέλου των 100% θυγατρικών, με τη ΔΕΗ να έχει λόγο στη διαχείριση των δικτύων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ τάσσεται σαφώς υπερ του δεύτερου.
Σε άλλες ερωτήσεις για το ενδιαφέρον εξαγοράς μονάδων της ΔΕΗ και κυρίως λιγνιτικών, ο κ. Ζερβός απάντησε οτι δεν έχει καμία σσχετική πληροφόρηση, ούτε από την κυβέρνηση ούτε και από εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Αστειζόμενος πάντως είπε οτι η ΔΕη είναι έτοιμη να πουλήσει τις μονάδες 1και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας (οι παλαιότερες της Ελλάδας) και 1 και 2 της Μεγαλόπολης, οι οποίες ως γνωστόν κλείνουν το αμέσως επόμενο διάστημα για λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο περιβάλλον και της έλλειψης λιγνίτη.


Κέρδος online 18/5/2010 20:59
=================================================

http://energiakoiergazomenoidei.blogspot.com/2010/05/blog-post_18.html==================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια: