Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ανταγωνιστικότητα με τριπλασιασμένο και τετραπλασιασμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος; Χλωμό.

Ελληνική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αύριο στο Mediterranean Energy Summit που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επηρεάσει θετικά τη σύνοδο στο Κανκούν του Μεξικού τον ερχόμενο Νοέμβριο. Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη η κλιματική αλλαγή αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της περιοχής απαιτεί άμεση ανάληψη μέτρων και γι΄ αυτό η χώρα μας πιστεύει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για την περιοχή της Μεσογείου.

Στην ομιλία της η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο όπως είπε παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, διευκολύνει την αδειοδότηση καθώς και την ανάπτυξη δικτύων και την πρόσβαση στα δίκτυα. Επίσης εξορθολογίζει τις τιμές αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις και την σπατάληση πόρων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός αναφερόμενος στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι χρειάζεται να προωθηθούν κοινοπρακτικές επενδύσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Έκανε αναφορά στο εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής, των ΑΠΕ και των δικτύων. Επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και το περιβάλλον ώστε να καταργηθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά και να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια.
==========================================
Θα εισάγουμε ρεύμα με 40 ή 50 και θα το εξάγουμε προς 200! Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.
Είπα να γράψω μια επιστολή στον Επενδυτή, αλλά εδώ είναι ευκολότερο και μάλλον θα το διαβάσουν πιο πολλοί… Η κυρία Μπιρμπίλη έγραψε άρθρο και λέει πράγματα που είναι ή ψευδή, ή λανθασμένα.

«Η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή». Το ότι κρυώνεις ή ζεσταίνεσαι εσύ, κυρία μου, δεν σημαίνει τίποτα. Αν είχα τα δικά σου μυαλά, θα έλεγα ότι πάει πάγωσε ο πλανήτης επειδή είχαμε ρεκόρ ψύχους στο Β. ημισφαίριο. Το κλίμα κάνει κύκλους, η Μεσόγειος έχει ξεραθεί και πλημυρίσει πολλές φορές τα τελευταία 5 εκατομμύρια χρόνια, και όλη η θεωρία περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής αμφισβητείται, για να μην πω ότι απεδείχθη στημένη απάτη.

«Το κόστος αδράνειας θα στοιχίσει έως και 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ». Συγγνώμη, αν νομίζεις ότι ακριβαίνοντας το ρεύμα ή φορολογώντας το κάρβουνο θα αυξήσεις το ΑΕΠ, αποδεικνύεις περίτρανα ότι και εσύ, σαν μέλος της λαμπρής κυβέρνησης πάσχεις στα οικονομικά…

«Πράσινη οικονομία»! Την είδαμε στα τέλη κυκλοφορίας. Φορολογείστε τον φτωχό για να ζήσει ο εισαγωγέας αυτοκινήτων!

«Οι ανεξάντλητες ΑΠΕ». Αχ… δεν σας τα μαθαίνουν αυτά στο γυμναστήριο… Ο αέρας και ο ήλιος είναι φαινομενικά ανεξάντλητα, δηλαδή θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο η γενιά μας. Αλλά, χρυσή μου, η ηλιακή ενέργεια και ο αέρας στην Γη, είναι χαμηλής ενθαλπίας και εντροπίας, και επομένως δεν προσφέρονται για μετατροπή σε υψηλής εντροπίας και ενθαλπίας ηλεκτρισμό. 1ος και 2ος νόμος της θερμοδυναμικής, ρώτα έναν φυσικό ή έναν χημικό μηχανικό. Το πρόβλημα είναι χειρότερο δεδομένης της κακής συνήθειας του ρεύματος να μην …αποθηκεύεται.

«Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας»… Έχει τόση σχέση με την μείωση του CO2 όσο με τις μεταβολές της μαγνητόσφαιρας γύρω από του Πόλους… Η μαγνητόσφαιρα έχει μάλλον μεγαλύτερο αποτέλεσμα αφού φαίνεται να επηρεάζει τον σχηματισμό νεφώσεων και την αυξομείωση του albedo του πλανήτη. Ανταγωνιστικότητα με τριπλασιασμένο και τετραπλασιασμένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος; Χλωμό. Όλη η άσκηση με τις ΑΠΕ, ειδικά στην Ελλάδα, θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο σε ύφεση, και όχι μόνο σήμερα και αύριο, αλλά εσαεί, αφού προσθέτει έναν ακόμα φόρο στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

«Τα νησιά του Αιγαίου»… Αν φαντάζεσαι ότι θα τα διασυνδέσεις για να εξάγεις αιολικό ρεύμα σε τρίτες χώρες, προφανώς δεν ξέρεις ούτε από κόστος ρεύματος, ούτε από τουρισμό. Θα εξάγεις εσύ αιολικό ρεύμα που θα σου στοιχίζει €120 ή €200 ευρώ η μεγαβατώρα, και θα εισάγεις με €50 ή €60! Φυσικά αυτό είναι παλιό πασοκικό κόλπο. Θα εισάγουμε υδροηλεκτρικό ή πυρηνικό, θα το περνάμε από τα νησιά, θα το βαφτίζουμε αιολικό και θα το επανεξάγουμε! Αιολική ΚΥΔΕΠ! Η κυρία ΥΠΕΚΑ στα χνάρια του Γιουγκοσλάβικου καλαμποκιού.

Θα εισάγουμε φτηνό Γιουγκοσλάβικο ή «Μακεδονικό» ρεύμα και θα το πουλάμε σαν Ελληνοποιημένο! Με κέρδος.

Η «πράσινη επιχειρηματικότητα» είναι έωλη. Μην έχοντας άλλες επιδοτήσεις να ροκανίσετε, θα φορολογήσετε τα παλιά αυτοκίνητα και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σε μια χώρα που φτωχαίνει με την ημέρα, για να πλουτύνουν περισσότερο μερικοί εγχώριοι και αλλοδαποί φίλοι της κυβέρνησης
Archaeopteryx
ΥΓ. Υπενθυμίζω για τους έχοντας ασθενική, ή καθόλου, μνήμη ότι εκείνος ο φουκαράς με το καλαμπόκι επί Ανδρέα πήγε μέσα
http://www.antinews.gr/?p=37411
=====================================
Κράχτης για επενδύσεις η ανέχεια του λαού
Ο πρωθυπουργός μάζεψε χτες ομογενείς εκπροσώπους πολυεθνικών, για να διαφημίσει τις αντιλαϊκές - αντεργατικές ανατροπές και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν
Η κυβέρνηση εμφανίζεται δημαγωγικά να λογομαχεί με τους μεγαλοεργοδότες, την ίδια ώρα που διαφημίζει το αντιλαϊκό της έργο σαν εγγύηση για την κερδοφόρα δραστηριοποίησή τους
Eurokinissi
Με «γεράκια» του μονοπωλιακού κεφαλαίου και εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών που αναζητούν «επενδυτικές ευκαιρίες» για να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους και να σφετεριστούν το δημόσιο πλούτο, με στόχο να αυξήσουν την κερδοφορία τους, συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός στην Αθήνα. Παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε κλειστή σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με οκτώ ομογενείς τεχνοκράτες, εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους κάλεσε να μεσολαβήσουν για την προσέλκυση «επενδύσεων» στην Ελλάδα.
Μιλώντας εξ ονόματος της ντόπιας πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε όλους τους τομείς που μπορούν να προσφέρουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε πεδία όπως «η ενέργεια, η βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Στην εισηγητική του ομιλία, παρουσίασε το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, με στόχο να μειώσει την τιμή της εργατικής δύναμης, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει την «Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της ευκαιρίας». Οπως σημείωσε, «έχουμε πάρει δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, (...) αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι να υπάρξει δυναμική ανάπτυξης».

Φρόντισε, μάλιστα, να διαφημίσει τον επενδυτικό «παράδεισο» που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση για την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, παρουσιάζοντας ως «εγγύηση» τον νέο επενδυτικό νόμο που θα ψηφίσει σύντομα η κυβερνητική πλειοψηφία και θα προσφέρει «οικονομικά κίνητρα» και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Θα δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κεφαλαίου είπε: «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επισπεύδει διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνει τη διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχει κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν πολλές φορές και τοπικά εμπόδια, στη λογική που λέει: "όχι στη γειτονιά μου, επενδύστε κάπου αλλού"».

Σε νέους κερδοφόρους τομείς
Στη χτεσινή σύσκεψη, από την πλευρά των επιχειρηματιών συμμετείχαν:

-- Πάρης Μουράτογλου της «EDF - Energies Novvelles, France». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Γαλλική Εταιρεία «Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας». Η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» που είναι θυγατρική της ΔΕΗ. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη Γαλλία, συνοδευόμενη από τους προέδρους της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ και πραγματοποίησε συναντήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-- Γιάννης Αναγνωστάκης, Γενικός Διευθυντής της «Jumeirah Emirates Towers, Dubai». Πρόκειται για επιχειρηματικό όμιλο που έχει έδρα το Ντουμπάι και δραστηριοποιείται στις Ξενοδοχειακές Μονάδες.

-- Τζορτζ Σακελλάρης «Ameresco, USA». Εκπρόσωπος Αμερικανικής Εταιρείας βιοχημικών και βιογεννητικών υλικών που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες του κόσμου.

-- Αντριου Λιβέρης, «The Dow Chemical Company, USA». Πρόκειται για εταιρεία Χημικών με έδρα τις ΗΠΑ.

-- Maria Livanos «General, International Chamber of Commerce, Switzerland».

-- Κρις Παπαχριστοφόρου «Global Opportunistic Investments, UK».

-- Μιχάλης Πάτσαλος «Americas Region, McKinsey & Company, USA»

-- Ευάγγελος Σιμούδης «Trident Capital, USA».

Οι τέσσερις τελευταίοι τεχνοκράτες εκπροσωπούν ομίλους που αναζητούν «παγκόσμιες επενδυτικές ευκαιρίες». Εχουν για πελάτες τους μεγάλα μονοπώλια και αγοράζουν ό,τι πωλείται σε «τιμή ευκαιρίας», για να αυξήσουν την τιμή των μετοχών των εταιρειών που επενδύουν.
Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ακριβώς τους στόχους των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, ζήτησε από τους ομογενείς εκπροσώπους των πολυεθνικών τεχνογνωσία και κεφάλαια, ώστε «να είμαστε ένας σημαντικός πόλος για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και σύνδεσμος με τη Μέση Ανατολή».
Επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα»
Παράλληλα, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», φανερώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα, διαβεβαίωσε ότι «θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα περικοπών». Για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι βιώσιμο μόνο εάν μπορέσουν να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα».
Την ίδια ώρα που πρόσφερε πλήθος κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο, σε μια κίνηση «επικοινωνιακού» χαρακτήρα, δήλωνε ότι θα «στραφεί δικαστικά» κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, εγκαλώντας τους για το ρόλο που έπαιξαν στη διαχείριση του χρέους από την ελληνική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία θα κοιτάξει στο παρελθόν για το πώς τα πράγματα κινήθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση και ποιου είδους πρακτικές ήταν αρνητικές» και δεν απέκλεισε «να υπάρξει προσφυγή» κατά συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνέντευξή του στη «Handelsblatt», δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην κατάσταση, κυβερνήσεις να στηρίζουν τράπεζες με βοήθεια δισεκατομμυρίων, οι τράπεζες να δίνουν τα χρήματα στα hedgefunds, και τα hedgefunds να κερδοσκοπούν εις βάρος των κρατών. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Και είναι οικονομικά επιζήμιο». Πίσω από τις ανέξοδες καταγγελίες τους επιχείρησε να κρύψει ότι με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί το σύστημα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού που υπηρετεί ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν και η αποδοχή χτες της παραίτησης που υπέβαλε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Α. Γκερέκου, μετά το θέμα που προέκυψε με δημοσιεύματα για οφειλές του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία. Βάσει των δημοσιευμάτων ο Τ. Βοσκόπουλος φέρεται να οφείλει στην Εφορία το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ. Εντείνοντας την παραπλανητική επιχείρηση «αυτοκάθαρσης» του πολιτικού συστήματος, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι απαίτησε την παραίτηση της υπουργού, η οποία το βράδυ έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.
===============================================
Ωστόσο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν επιμένει πως η κρίση δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά καθαρά ελληνική καθώς και ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν!
Μιλώντας στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι Euronews, ο κ. Στρος Καν ανέφερε ότι η μείωση των μισθών είναι μεν ένα πολύ επώδυνο μέτρο, ωστόσο αποτελεί τον μόνο τρόπο για να καταφέρει η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική και να πουλά πάλι τα προϊόντα της.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "η ανάπτυξη είναι το κλειδί. Γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα με την ανάπτυξη; Γιατί έχει προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτά που παράγει είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες άλλων χωρών"…
===================================================
Ας σταματήσει πια αυτή η γελοία προπαγάνδα ότι ο έλληνας δουλεύει λίγο και έχει μεγάλους μισθούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: